Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CÜMLENİN ÖĞELERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CÜMLENİN ÖĞELERİ."— Sunum transkripti:

1 CÜMLENİN ÖĞELERİ

2 SORU 1: Aşağıdaki altı çizili kısımlardan hangisi yer tamlayıcısı değildir ? A) Buraya geleceğimi kimden öğrendin? B) Ders çalışmak için kütüphaneye gitti. C) Bu yıl haziranda sınavımız var. D) Bunu yapmayı senden öğrendim.

3 CEVAP: C

4 SORU 2: Bugünün kıymetini bilmeyenler yarının tadını çıkaramazlar.
Bu cümlenin ögeleri aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Özne- yer tamlayıcısı- yüklem B) Özne- yüklem C) Özne- belirtisiz nesne- yüklem D) Özne- zarf tamlayıcısı- yüklem

5 CEVAP: B

6 SORU 3: Günler geçtikçe seni daha iyi anlıyorum. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ögelerin sıralanışı bakımından bu cümleyle özdeştir? A) Bir ay sonra kızını büyük bir sevinçle kucakladı. B) Dayım yıllar sonra bize geldi. C) Bahar gelince herkesi bir mutluluk sarar.

7 CEVAP: A

8 SORU 4: Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde altı çizili bölüm ötekilerden farklı bir öge olarak kullanılmıştır? A) Mayasız yoğurt tutmaz. B) Mazlumun ahı yerde kalmaz. C) Meyveli ağacı taşlarlar. D) Minareyi çalan kılıfını hazırlar.

9 CEVAP: C

10 SORU 5: A) Onun sohbetine doyum olmuyor.
Aşağıdakilerden hangisinde isim tamlaması yer tamlayıcısı görevinde kullanılmıştır? A) Onun sohbetine doyum olmuyor. B) Şiir duygu ve düşüncelerin ürünüdür. C) Türkçe dersi çok güzel geçiyor. D) Masanın üzerini tozlar kaplamış.

11 CEVAP: A

12 SORU 6: A) Şiirlerinde/ sembollerden/ yararlanmayı tercih ediyor.
Aşağıdakilerden hangisinin öge ayrımı doğrudur? A) Şiirlerinde/ sembollerden/ yararlanmayı tercih ediyor. B) Her şey/ onun/ eserlerine/ konu olabiliyor. C) Bu kitapta/ kalıplaşmış sözlere/ fazlaca/ yer verilmiş D) O yıllarda/ yaşanan sıkıntıları/ eserine/ taşımış.

13 CEVAP: C

14 SORU 7: “ Şu ana kadar sana yaptıklarım için kendimi affedemiyorum ‘’ cümlesinde hangi seçenekteki soruların cevabı vardır? A) Neden, ne zaman, kimi? B) Neden, kimi? C) Kim , ne zaman? D) Ne zaman , kimi?

15 CEVAP: B

16 SORU 8: Aşağıdaki cümlelerden hangisi “ nerede, nasıl, neyi sorularına cevap verir? A) Dedemlerde karşılıklı konuşarak sorunlarımızı hallettik. B) Dün akşam misafirlerimizi kusursuz ağırladık. C) Maçta, Emre çok güzel goller attı. D) Dershane, konuları pekiştirmeme yarıyor.

17 CEVAP: A

18 SORU 9: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir, yer tamlayıcısı görevindedir? A) Bundan sonra herkese yardım edeceğim. B) Ben de kimseyi kırmamaya çalışacağım. C) Senin kitabın sınıfta kalmış. D) Benim gönlümü kırarak başarılı olamazsın.

19 CEVAP: A

20 SORU 10: Aşağıdakilerin hangisinde ikileme farklı bir öge olarak kullanılmıştır? A) Er geç gerçekleri o da öğrenecek. B) Eften püften sebeplerle onu kırmamalısın. C) Oraya varır varmaz beni ara. D) Her sözüme mırın kırın ediyor.

21 CEVAP: D

22 SORU 11: Çocuklar oyuncaktan her zaman hoşlanırlar.
Yukarıdaki cümleden aşağıdaki soruların hangisine cevap alınamaz? A) Nasıl? B) Kimler? C) Ne zaman? D) Neyden?

23 CEVAP: A

24 SORU 12: “ Reşat Nuri Güntekin’in en önemli romanlarından biri Yaprak Dökümü’dür “cümlesinin yüklemi aşağıdakilerden hangisidir? A) Yaprak Dökümü’dür. B) Reşat Nuri Güntekin’in en önemli romanlarından biri. C) Önemli romanlarından biri Yaprak Dökümü’dür. D) Romanlarından biri Yaprak Dökümü’dür.

25 CEVAP: A

26 SORU 13: Öğrenciler bahçede güzelce sohbet ediyor.
Bu cümlede aşağıdaki ögelerden hangisinin örneği yoktur? A) Özne B) Yer tamlayıcısı C) Zarf tamlayıcısı D) Nesne

27 CEVAP: D

28 SORU 14: Aşağıdakilerin hangisinde yüklemden önce gelen bölümün tamamı özneyi oluşturmuştur? A) Karlı dağları zorlanarak geçen arabamız bozuldu. B) Akıllı ve terbiyeli çocukları herkes sever. C) Bu yorucu günün sonunda hepimiz dinlenmeyi hak ettik. D) Zamanla her şeyin daha iyi olacağına inanıyorum.

29 CEVAP: A

30 SORU 15: Roman, hikayeden çok daha geniş bir edebi türdür.
Yukarıdaki cümlenin yüklemi aşağıdakilerden hangisidir? A) Edebi türdür. B) hikayeden çok daha geniş bir edebi türdür. C) türdür. D) geniş bir edebi türdür.

31 CEVAP: D

32 SORU 16: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne yüklemden sonra gelmiştir? A) Hiç yoktan yere üzmüştük annemizi. B) Bu akşam gidecektik Alilere. C) Şiirden ayrı kalamam demişti bana. D) Önceden çok güzeldi köyümüz.

33 CEVAP: B

34 SORU 17: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir öge vurgulanmıştır? A) Çantamı unuttuğumu akşam anladım. B) Sabah aceleyle evden çıktı. C) Derslerine neden çalışmıyorsun? D) Hiçbir şey söylemeden dışarı çıktı.

35 CEVAP: B

36 SORU 18: Aşağıdakilerden hangisinde şahıs zamiri belirtili nesne görevinde kullanılmıştır? A) Geldiğini bize çok geç söylediler. B) Sana her zaman saygı duyarım. C) Onu çocuklarından ayırmazdı. D) Zor günlerimde beni asla yalnız bırakmadı.

37 CEVAP: C

38 SORU 19: Arkadaşın, sınavdan çıkınca bize geldi.
Bu cümlede aşağıdaki ögelerden hangisi yoktur? A) Yer tamlayıcısı B) Zarf tamlayıcısı C) Özne D) Nesne

39 CEVAP:D

40 SORU 20: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir, zarf tamlayıcısı görevinde kullanılmıştır? A) Sana söylediklerimi kimseye anlatma. B) Oraya seninle gitmeliyim. C) Akşama doğru martılar buralara gelir. D) Avrupa şampiyonasında bizim takım birinci oldu.

41 CEVAP: B

42 SORU 21: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gizli özne kullanılmamıştır?
A) Hepimiz şarkı söyledik. B) Fuardan kitap aldım. C) Pikniğe gitmek için hazırlandık. D) Geziden sonra konsere gideceğiz.

43 CEVAP: A

44 SORU 22: “-dan –den” ekini alan sözcük aşağıdakilerin hangisinde yer tamlayıcısı görevinde değildir? A) Yemekleri akşamdan hazırladı. B) Arkadaşından borç para aldı. C) Yayladan taze süt getirdim. D) Kitaplarını çantasından çıkardı.

45 CEVAP: A

46 SORU 23: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklemden önceki bölümün tamamı yer tamlayıcısıdır? A) Gökyüzünde öbek öbek kuşlar vardı. B) Gözyaşlarından ve hüzünlerden çok sıkıldık. C) Kayısı ağaçlarının altında oturduk. D) O güzel yazların kusursuz maviliklerini düşünüyorum.

47 CEVAP: C

48 SORU 24: Aşağıdaki altı çizili bölümlerden hangisi nesne görevinde değildir? A) Çevresini bir çocuk merakıyla gözlemledi. B) Güzel bir davranış, insanı yüceltebilir. C) Öykü kahramanlarının arasında çocuklar da yer alır. D) Olayı sıcağı sıcağına anlattı.

49 CEVAP: C

50 SORU 25: Aşağıdaki cümlelerin hangisi sadece özne ve yüklemden oluşmuştur? A) Huzur romanını okudum. B) Yolculuğumuz zevkli geçti. C) Çoban, koyunları otlatıyor. D) Sofradaki meyveler lezzetliydi.

51 CEVAP: D

52 SORU 26: Aşağıdakilerin hangisinde cevap cümlesi yer tamlayıcısından oluşmuştur? A) –Bu adam nereye gidiyor? -İleri B) –Buraya nereden geldin? -Aşağı mahalleden. C) –Bana ne aldın? -Kırmızı bir elbise D) –Sınavın nasıl geçti? -İyi

53 CEVAP: B

54 SORU 27: Sözlerindeki güzellik beni başka dünyalara götürdü.
Yukarıdaki cümleden aşağıdaki sorulardan hangisine cevap alınmaz? A) Ne? B) Nereye? C) Kimi? D) Nasıl?

55 CEVAP: D

56 SORU 28: Aşağıdakilerden hangisinde sözde özne kullanılmıştır??
A) Öğrenciler ödevlerini yapınca kütüphanden ayrıldı. B) İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin dünyası anlatıldı. C) Bardakları dikkatlice ve özenle getirdi. D) Toplantıda problemleri dile getirdik.

57 CEVAP: B

58 SORU 29: Bu projelerin halktan olumlu tepkiler aldığını birçok kişiden duydum. Yukarıdaki cümlede aşağıdaki ögelerden hangisi yoktur? A) Zarf tamlayıcısı B) Yer tamlayıcısı C) Nesne D) Yüklem

59 CEVAP: A

60 SORU 30: Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde öge sayısı diğerlerinden farklıdır? A) Pilav yiyen kaşığını yanında taşır. B) Cahilin dostluğundan alimin düşmanlığı iyidir. C) Başak büyüdükçe boynunu eğer D) Mum dibine ışık vermez.

61 CEVAP: B


"CÜMLENİN ÖĞELERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları