Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

7. SINIF RAMAZAN AYI VE ORUÇ İBADETİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "7. SINIF RAMAZAN AYI VE ORUÇ İBADETİ"— Sunum transkripti:

1 7. SINIF RAMAZAN AYI VE ORUÇ İBADETİ

2 1- BAKARA SÜRESİNİN 183-184-185. AYETLERİNİ MEALDEN BULUP OKUYUNUZ.
HAZIRLANALIM SEVGİLİ ÖĞRENCİLER, 1- BAKARA SÜRESİNİN AYETLERİNİ MEALDEN BULUP OKUYUNUZ. 2- SAHUR, İMSAK, İFTAR KAVRAMLARININ ANLAMLARINI SÖZLÜKTEN BULUNUZ. 3- İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ AY HİCRİ AYLARDAN HANGİSİDİR? BU AYDA MÜSLÜMANLAR NE YAPAR?

3 Oruc'un Arapçası “savm/siyam”; anlamı ise 'tutmak' demek.
Yine Arapça’da iftar kelimesi “f-t-r” kökünden gelir ve yarılmak, açmak anlamına gelir.

4 Oruç, sabrın göstergesidir.
Orucun Anlamı Oruç tutma emri ile sevgimizin nereye aktığını anlayabiliriz (nefs mi, Yaratıcı mı?). Oruç, samimiyetin ölçüsüdür. Diğer ibadetlerin aksine orucu, kimse bilemez. Oruç, sabrın göstergesidir.

5 Orucun Hikmeti Orucun hikmeti aç kalmak değil, iradeye hakim olmaktır. Çünkü oruçta sadece yemek içmek değil, cinsellik de uzak durulması gereken davranışlardandır. Dolayısıyla oruçtaki esas gaye aç kalmak değil, iradenin kontrol altına alınması ve disiplinli yaşamayı öğrenmektir.

6 Ramazan ayı müslümanlar için niçin önemlidir?
SORU Ramazan ayı müslümanlar için niçin önemlidir?

7 cevap 1- Bu ayda oruç tutarız. 2- Kur’an-ı Kerim Ramazan ayında inmiştir. 3- Bu ayda bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi vardır.

8 Soru? Bildiğiniz oruç çeşitleri nelerdir?

9 cevap Ramazan Orucu (Farz) Kaza Orucu (Farz) Adak Orucu (Vacip)
Nafile Oruç (sünnet) (Muharrem Orucu …)

10 RAMAZAN AYI VE ORUÇLA İLGİLİ KAVRAMLAR Sahur İmsak İftar
İftar Duası ve Anlamı Mukabele Teravih namazı A.Ü.İ.F.

11 ETKİNLİKLER SAHUR Oruç tutmak için sabah namazından önce sahur vaktinde yemek yenir. Buna sahur yemeği denir. İMSAK Yemek yemenin yasaklandığı orucun başlama zamanına denir. A.Ü.İ.F.

12 İFTAR Akşam güneş batınca orucu açmaya iftar denir
MUKABELE Ramazan ayında Kur’an’ı baştan sona olmak üzere bir kişi yüksek sesle okur, diğerleri de sessiz olarak takip eder. Buna mukabele denir. A.Ü.İ.F.

13 sünnettir. Cemaatle kılınabileceği gibi tek başına da kılınabilir.
TERAVİH NAMAZI TERAVİH NAMAZI Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan yirmi rekatlık namazdır. Teravih namazını kılmak sünnettir. Cemaatle kılınabileceği gibi tek başına da kılınabilir. KAZA ORUCU Ramazan ayı içersinde elde olmayan nedenlerden dolayı istenmeden oruç bozulursa bu oruçların Ramazan ayı dışında güne gün tutulmasıdır. A.Ü.İ.F.

14 İslam’ ın beş şartından biri de oruçtur
İslam’ ın beş şartından biri de oruçtur. Oruç; niyet ederek tan yerinin ağarmasıyla başlayarak (imsak vaktinden) güneş batıncaya kadar yememek, içmemek suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. A.Ü.İ.F.

15 A.Ü.İ.F. HEDEF 1 DAVRANIŞ 1 MUKABELE NEDİR?
Kur’an’ı bir kişinin okuması ve diğerlerinin de okunanları takip etmesidir. A.Ü.İ.F.

16 A.Ü.İ.F. BAYRAM AKRABA ZİYARETİ RAMAZAN AYI ORUÇ KURAN SAHUR İFTAR
İRADE EĞİTİMİ AHLAK EĞİTİMİ İFTAR MUKABELE AKRABA ZİYARETİ PAYLAŞMA SABIR İFTAR DUASI KUR’AN AHLAKI YARDIMLAŞMA A.Ü.İ.F.

17 “ EY İMAN EDENLER!... ORUÇ SİZDEN ÖNCEKİLERE FARZ KILINDIĞI GİBİ SİZE DE FARZ KILINDI.” Bakara:183
A.Ü.İ.F.

18 RAMAZAN AYI VE ORUÇ İLE İLGİLİ HADİSLER
"Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku Allah indinde misk kokusundan daha hoştur.'' "Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz.'' A.Ü.İ.F.

19 Peygamberimizin Dilinden Oruç
“Sahurda yemek yiyiniz. Çünkü sahurda bereket vardır.” (el-Buhari, es-Sahih, Savm 20; Müslim, es-Sahih, Sıyam 9). “Oruç tutunuz ki sağlıklı olasınız.” (Keşfü’l-Hafa, II, 33). “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla iş görmeyi bırakmazsa Allah onun yemesini, içmesini bırakmasına değer vermez.” (Buhari, Savm 8).

20 A.Ü.İ.F.

21 Sahurda kalkıp yemek müstehapdır
Sahurda kalkıp yemek müstehapdır. Peygamberimiz: "Sahurda yemek yiyiniz, çünkü sahur da bereket vardır" buyurmuştur. Sahur yemeği, oruca dayanma gücü verir. Duaların kabul edildiği vakitlerden biri de sahur zamanıdır. Oruçlu sahura kalktığı zaman, dilekleri için dua etmeli ve Allah'tan günahlarının bağışlanmasını istemelidir. Oruçlulara iftar yemeği vermek hayırlı bir davranış olduğu gibi bu sofralarda misafir ağırlamak unutulmaması gereken geleneklerimizdendir A.Ü.İ.F.

22 MUHARREM ORUCU Muharrem kelimesi sözlükte; yasaklanan, haram kılınan kutsal olan, saygı duyulan şey anlamlarına gelir. Muharrem, hicri takviminin ilk ayıdır. Ayrıca İslam’dan önce Araplarda savaşmanın yasak olduğu dört aydan biridir. Müslüman toplumlarda muharrem ayına ve muharrem orucuna önem verilir. Hz. Peygamber muharrem ayını “Allah’ın ayı” olarak nitelendirmiştir. Ramazandan sonraki en faziletli orucun, muharrem ayında tutulan oruç olduğunu bildirmiştir.

23 Muharremin onuncu günü “aşure” olarak adlandırılır. Hz
Muharremin onuncu günü “aşure” olarak adlandırılır. Hz. Peygamber bu günde oruç tutmuş, Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etmiştir. Hz. Muhammed muharremin sadece onunda değil, 9 ve 11. günlerinde (üç gün) oruç tutmaya özen göstermiştir. Bu nedenle İslam âlimleri muharremin 9, 10 ve 11. günlerinde oruç tutmayı sünnet kabul etmiştir.

24 Hz. Muhammed’in sevgili torunu Hz
Hz. Muhammed’in sevgili torunu Hz. Hüseyin ve aile fertlerinin hicri 10 Muharrem 61 (Miladi 10 Ekim 680)’de Kerbela’da şehit edilmesiyle muharrem ayı farklı bir anlam kazanmıştır. Bazı Müslümanlar bu günü yas günü hâline dönüştürmüştür. Bu nedenle muharremin ilk on gününde yas tutmaktadırlar. Bu günlerde toplu olarak ağlayıp, matem törenleri düzenlemektedirler. Hz. Hüseyin ve aile fertleri için dualar edip mersiyeler okumaktadırlar.

25 5.Ramazan ayının kazandırdıkları resimlerle gösterilir.
A.Ü.İ.F.

26 ORUÇ Bildim yoksulluk nedir, Açlık susuzluk nedir,
Aç ve susuz kalmayı, Zorluğa dayanmayı, Ben Allah’a varmayı, Öğrendim oruç ile. Kullara merhameti, Oruçtaki rahmeti, Bin bir türlü hikmeti, Öğrendim oruç ile, Bildim yoksulluk nedir, Açlık susuzluk nedir, Allah’a kulluk nedir, Öğrendim oruç ile, Daima şükretmeyi, Allah’ı zikretmeyi, Çok ibadet etmeyi, Öğrendim oruç ile. A.Ü.İ.F.

27 A.Ü.İ.F.

28 A.Ü.İ.F.

29 A.Ü.İ.F.

30 Öğrencilere bu dua öğretilir.
İFTAR DUASI “Allahümme leke sümtü ve bike amenetü ve ala rızgike eftartü” Ey Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, verdiğin rızıklarla iftar ettim. Hamdolsun verdiğin nimetlere, sağlık ve afiyete.” Öğrencilere bu dua öğretilir. A.Ü.İ.F.

31 ORUÇ TUTUNCA NELER HİSSEDİYORUM?
HEDEF 4 ETKİNLİK 3 ORUÇ TUTUNCA NELER HİSSEDİYORUM? Oruç tutunca çok acıkıyorum. Ama oruç tutmak aç insanların durumunu anlamamızı sağlıyor. Bence hiç kimse aç kalmamalı. Ama oruç tutunca Allah’ın beni sevdiğini biliyorum. A.Ü.İ.F.

32 A.Ü.İ.F.

33 Allah bizleri çok sevdi. Bize Kur’an’ı gönderdi. Gönderdiği aya da
Ramazan adını verdi. Oruç tutun fitre verin. Yoksullara yardım edin. Bu ayın sonunda da Hep birlikte bayram edin. *** *** A.Ü.İ.F.

34 A.Ü.İ.F.

35 A.Ü.İ.F.

36 NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
ORUÇ TUTARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? A.Ü.İ.F. A.Ü.İ.F.

37 A.Ü.İ.F. A.Ü.İ.F.

38 ORUCU BOZAN DURUMLAR Oruçlu olduğunu bildiği halde kasden; 1) Yemek, içmek, (ister gıda maddesi, isterse ilaç olsun) 2) Cinsi ilişkide bulunmak, 3) Sigara içmek. A.Ü.İ.F.

39 *** Orucu bozan durumları yanındaki kutuları kırmızıya, orucu bozmayan durumların yanındaki kutuları yeşile boyayınız. Bilerek su içmek Krem sürmek İğne yaptırmak Unutarak bir şey yiyip içmek İlaç kullanmak Tuvalete gitmek Tükürüğü yutmak Banyo yapmak Kanayan dişten akan kanı yutmak Kalemi ağzına almak A.Ü.İ.F.

40 ORUCUN KİŞİYE VE TOPLUMA KAZANDIRDIKLARI NELERDİR?
Şeklinde sorular sorulup bunun hakkında örnek olaylar verilmesi istenir. Oruç İrademizi Güçlendirir Oruç Davranışlarımızı Güzelleştirir Oruç Toplumda Yardımlaşma ve Dayanışmayı Artırır A.Ü.İ.F.

41 RAMAZAN AYI SONUNDA BAYRAM YAPARIZ
Öğrencilerden Ramazan Bayramı’nda yaptıklarının anlatılması istenir. Öğrencilere, Ramazan Bayramı’nı diğer günlerden ayıran özellikleri sorulur. Öğrencilere, toplum açısından Ramazan Bayramı’nın önemi sorulur. A.Ü.İ.F.

42 Oruçla Başkalarını Da Hatırlarız
Bizim için bir parça ekmeğin, bir yudum suyun çoğu zaman değeri “önemsiz” olabiliyor. Oruçla bunlardan mahrum olanları daha iyi anlayabilmekteyiz.

43 Oruç tutmak suretiyle, belli bir süre elimizden alınan dünya nimetlerinin değerini daha iyi anlayıp kavrarız .

44 Sevgili Peygamberimiz, Ramazan ayı dışında da Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutardı.

45 Her sene Ramazan ayında, suç oranı düşmektedir.

46 Oruçla İrademiz Güçlenir
Oruç sayesinde insan, nefsin isteklerine gem vurmayı daha kolay başarabilir. Bu ibadet ile yeme-içme gibi ihtiyaçların düzenlenmesi daha kolay hale gelir. 30 gün disiplinli yaşayabilen bir insan, Ramazan sonrasında da bunu kolayca başarabilir demektir.

47 Yemek için mi yaşıyorsunuz, Yoksa yaşamak için mi yiyorsunuz? Hz. İsa

48 Gayr-i Müslimler ve Oruç
Giovani Scognamillo (Yazar): “Daha çocukken annem bana hep önerirdi: Ramazan boyunca sokakta yemek yeme, bir şeyler içme, oruç tutanlara saygı göster. Zamanla sigara tiryakisi olmama rağmen Ramazan boyunca sokakta veya takside sigara içmemeyi prensip saydım.”

49 İftarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uzmanlar ramazan ayında birçok kişinin uzun süren açlığın ardından aşırı yemek yediği için hem kilo aldığına hem de ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaştığına değindi. Yapılması gereken birden çok yemek yerine azar azar ve çok yavaş yemek. Gün boyu susuz kalan vücudu nemlendirmek için bol su içmeye dikkat etmeli. Meyve veya tatlıyı da yemekten en az iki saat sonra yemeli.

50 Orucun Faydaları KARACİĞER: Gerçi karaciğer faaliyetini tamamen durdurmaz, fakat Ramazan’da bu faaliyet en aşağı bir seviyeye iner, dolayısıyla bu organımızı oruç tutmak suretiyle dinlendirmiş oluruz. Bu dinlenme esnasında karaciğerde genel bir revizyon ve yenilenme meydana gelir. Yine Oruçlularda gerçek açlık mevcut olmayıp aksine yağ depoları harekete geçerek vücudun ihtiyacını karşılamaktadır.

51 Sahur Sahurda orucun başlayacağı vakte yakın içilen su ve 3-4 tane kuru kayısı, incir, hurma, bir avuç siyah üzüm; kan şekerinin düşmesi nedeniyle unutkanlık, uyku hali, konsantrasyon eksikliğini iyi gelir. Bu meyveler sindirilirken, içindeki şeker yavaş yavaş kana karışır. Böylece kan şekeri sabit kalır. Sahurda acıkmayı geciktirici yumurta, süt, yoğurt ve peynir gibi protein değeri yüksek gıdaların tüketilmesi önerilir.

52 Ramazan ve Toplum Gücü Yüce Allah, bir yıl içerisinde istediğiniz zamanda oruç tutun diyebilirdi. O zaman da toplumsal güç devre dışı olurdu. Ne kadar bizim oruçlu olduğumuzu kimse bilmese de, Ramazan’da yapılan toplu davranışlar (teravih, cami dolaşma, iftar ziyaretleri...) ile toplumsal duyarlılık (TV’lerin özel program yapması...) insanlara bambaşka bir manevi güç vermektedir.

53

54

55

56 BAYRAM NAMAZI KILINIR…
A.Ü.İ.F.

57 BAYRAMDA BÜYÜKLERİN ELLERİ ÖPÜLÜR…
A.Ü.İ.F.

58 ARKADAŞLARLA BAYRAMLAŞILIR…
A.Ü.İ.F.

59 Bayramda büyüklerin ellerini öper, bayramlarını kutlarız.
Bayramda çocuklar sevindirilir. A.Ü.İ.F.

60 Bayramda Peygamberimizin Bir Yetim Kızı Sevindirmesi
Medine’de bir bayram sabahıydı. Peygamberimiz köşede üzgün duran kızın yanına yaklaştı. Kıza sordu: “Yavrucuğum, bu bayram gününde niye ağlıyorsun?” Çocuk şöyle dedi: “Bütün çocuklar anne ve babasıyla bayramlaşıyorlar ve mutlular. Ben de babamı hatırladım. Bu yüzden ağlıyorum” Bunları duyan peygamberimizin yüreği sızladı, ve dedi ki: “Üzülme yavrucuğum, senin baban ben olayım, olur mu?” Kız bu zatın Peygamberimiz olduğunu gördü ve şaşırdı, evet anlamında başını salladı. Daha sonra peygamberimizin evine gittiler. Evdekiler kızın karnını doyurdu, elbiseler giydirdi ve bayram harçlığı vererek diğer çocukların yanına yolladılar. Kız diğer çocuklara olanları anlattı ve dedi ki: “Artık bir babam var, çok sevinçliyim ve mutluyum.” A.Ü.İ.F.

61 RAMAZAN’IN GETİRDİKLERİ
Ahmet o gün uyandığında içinde tarifi imkansız bir sevinç ve heyecan vardı.Çünkü o gün Ramazan ayının ilk günüydü ve Ahmet o yıl Ramazan orucunu eksiksiz tutmak istiyordu. Sahurda bütün aile heyecanla sofraya oturmuş televizyondaki dini yayınlar eşliğinde yemeklerini yemişlerdi. Sabah okula gitmek için hazırlandı ve yola koyuldu. Aklında hep oruçlu olduğu ve bunu unutarak yiyip içmek korkusu vardı.Ahmet Allah’a yaklaşmak için oruç tuttuğunun farkındaydı ve bu onda bazı değişlikler yapmıştı. Arkadaşlarıyla daha güzel anlaşmaya başlamıştı. Yardıma ihtiyacı olan arkadaşlarına elinden geldiğince yardım etmeye çalışıyordu. A.Ü.İ.F.

62 RAMAZAN’IN GETİRDİKLERİ
Ahmet’teki değişikliği arkadaşları ve öğretmeni de fark etmişti. Bunu örnek alan diğer çocuklar da hareketlerine dikkat etmeye başladılar. Böylece Ramazan ayı ile birlikte Ahmet’in sınıfında kavganın gürültünü yerini hoşgörü,saygı ve sevgi almıştı. Artık kimse kekeme olduğu için Selim ile, gözlüklü olduğu için Ebru ile dalga geçmiyor, şişman olduğu için Yeşim’e lakap takmıyordu, hatta hiçbir zaman geçinemeyen Murat ve Barış bile iyi anlaşmaya başlamışlardı. Ahmet o gün eve dönerken şunu fark etti. Sadece sınıfında değil, diğer insanlar arasında da Ramazan ayı ve oruç iyiliği , huzuru, yardımlaşmayı, sevgi ve saygıyı yaygınlaştırmıştı. A.Ü.İ.F.

63 A.Ü.İ.F. RAMAZAN MANİSİ İşte geldim iki büklüm Üstümdedir davul yüküm
A benim ağalarım Selamın aleykum Besmeleyle çıktım yola Selam verdim sağa sola Namazınız mübarek ola. Akşamdan pilavı pişirdim. Gene karnımı şişirdim Ben çok mani bilecektim ama Defteri yolda düşürdüm Eski cami direk ister Söylemeye yürek ister Benim karnım tok ama Arkadaşımın canı börek ister. Ahmet ağa uyursun uyursun Uykularda ne bulursun Kalk al abdest, kıl namaz Sabahleyin cenneti bulursun. Arnavut‘ musun Tatar‘ mısın Ekşili çorba yapar mısın Ben sana davul çalıyorum amma Acaba sen oruç tutar mısın? Davulumun ipi kaytan, Kalmadı sırtıma mintan, Verin ağalar bahşişim, Alayım sırtıma mintan. Hayalıklar halayıklar Ocak başında uyuklar Davulumun sesini duyunca Pirincin taşını ayıklar. A.Ü.İ.F.

64 TEŞEKKÜRLER TALİP ORHAN İçerik A. Ü. İ. F
TEŞEKKÜRLER TALİP ORHAN İçerik A.Ü.İ.F. Öğrencilerinin çalışmalarından alınmıştır. 2014


"7. SINIF RAMAZAN AYI VE ORUÇ İBADETİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları