Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sözcükte anlam-.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sözcükte anlam-."— Sunum transkripti:

1 Sözcükte anlam-

2 Sözcükte anlam "Muhsin Çelebi, çekinmeden, sıkılmadan, ezilip büzülmeden, gayet tabii bir hareketle kendine gösterilen şilteye oturdu. Sadrazam, halâ ellerinde tuttuğu kıvrık kâğıtlara bakarak içinden:" Ne biçim adam? Acaba deli mi?" diyordu. Hâlbuki... Hayır. Bu çelebi gayet akıllı bir insandı! Merde, namerde muhtaç olmayacak kadar bir serveti vardı. Çamlıca ormanının arkasındaki büyük mandıra ile büyük çiftliğini işletir, namusuyla yaşar, kimseye eyvallah etmezdi. Fukaraya, gariplere bakar, sofrasında hiç misafir eksik olmazdı. Din ve millet aşkını kalbinde duyanlardandı. Devletinin büyüklüğünü, kutsîliğini anlardı. Ömer Seyfettin Pembe İncili Kaftan (İlk dört soruya parçaya göre cevaplayınız)

3 Cevap 1D

4 Sözcükte anlam-1 1. Sadrazam, Muhsin Çelebi'ye bakınca onun hakkında aşağıdakilerden hangisin düşünmek*tedir? A) Şehrin önde gelen âlimlerinden sanmıştır. B) Onun bir dilenci olduğunu sanmıştır. C) Muhsin Çelebi'nin servet sahibi biri olduğu*nu düşünmüştür. D) Onun ne olduğunun anlaşılması zor bir insan olduğunu düşünmüştür.

5 Cevap 1D

6 Sözcükte anlam-2 2. Aşağıdakilerden hangisi Muhsin Çelebi için söylenebilir? A) Fakirleri küçük görür. B) Yardımseverdir. C) Kötümserdir. D) Bencildir

7 Cevap 2-b

8 Sözcükte anlam-3 3. Muhsin Çelebi'nin gerçekte parasal durumu nasıldır? A) Fakir bir insandır. B) Şehrin en zenginidir. C) Kendine yetecek miktarda parası vardır. D) Sıkıntı çekmektedir.

9 Cevap 3C

10 Sözcükte anlam-4 4. Aşağıdakilerden hangisini Muhsin Çelebi yapmaz? A) Vatanını ve milletini sever. B) Fakir ve fukarayı besler. C) İnsanlar arasında ayrım yapardı. D) Sofrasında misafir eksik olmaz.

11 Cevap 4C

12 Sözcükte anlam-5 5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamlı bir kelime yoktur? A) Suratını bir karış asmıştı. B) Boş yere yalan atıyordu. C) Sıcak bir gülümsemeyle karşıladı bizi. D) Bilgisi olmadığı yerde susuyordu.

13 Cevap 5D

14 Sözcükte anlam-6 6. Aşağıda verilen deyim ve açıklamasından hangisi yanlıştır? A) Gözleri kamaşmak-Hayran olmak B) Bitap düşmek-Yorulmak C) Yüz akıyla çıkmak-İşte fazla başarılı ola*mamak D) Alnı açık olmak-Verilemeyecek hesabı olmamak

15 Cevap 6C

16 Sözcükte anlam-7 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "çevresi*ne yararlı olamama" anlamında bir atasözü vardır? A) Besle kargayı oysun gözünü. B) Mum dibine ışık vermez. C) Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür. D) Bugünün işini yarına bırakma.

17 Cevap 7B

18 Sözcükte anlam-8 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamlı bir kelime yoktur? A) Rahat tavırlarıyla çevresine güven veriyordu. B) Komedi en çok sevdiğim tiyatro türüdür. C) Notaları bilen çok rahat müzik aleti çalar. D) Şiire gönül verenleri bir araya topladı.

19 Cevap 8A

20 Sözcükte anlam-9 9. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerden hangisinin anlamdaşı yoktur? A) Çevremizdeki yoksul insanlara yardım et*meliyiz. B) Hiçbir gerçek, sonsuza kadar gizli kalamaz. C) Bakışlarıyla etrafı süzüyordu. D) Kendisinin birden değiştiğini söylüyordu.

21 Cevap 9D

22 Sözcükte anlam-10 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır? A) Köyde fırtına öncesi sessizlik yaşanıyordu. B) Eserlerinde eski ile yeniyi iç içe yaşatıyor*du. C) Arkadaşlarına için için dert yanıyordu. D) Düşüncelerimi size söyleyip söylemediğini bilmiyorum.

23 Cevap 10B

24 Sözcükte anlam-11 11. I. Bütün hayalleri suya düştü. II. Koşarken ayağı taşa takılınca yere düştü. III. Bu hafta domates fiyatları düştü. IV. Yıllardır aradığı kitabın peşine düştü. "Düşmek" kelimesi yukarıdaki cümlelerde kaç farklı anlamda kullanılmıştır? A) I B) I C) III D) IV

25 Cevap 11D

26 Sözcükte anlam-12 12. Aşağıdaki kelimelerin hangisinde farklı bir anlam ilişkisi vardır? A) Uzak-Yakın B) İnce-Kalın C) Yalan-Yanlış D) Alt-Üst

27 Cevap 12C

28 Sözcükte anlam-13 13. "Açmak" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamının dışında kullanıl*mıştır? A) Kapıyı açınca karşımda ablamı gördüm. B) Köy kahvesi sabaha kadar açıktı. C) Çevresindekilere açık sözler sarf ediyordu. D) Burada marketler gece açılmaz.

29 Cevap 13C

30 Sözcükte anlam-14 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylama yoktur? A) Balıkçı derya kuzusu bunlar diyordu. B) Çevremizi temiz tutmak insanlık görevidir. C) Sarı kanaryalar şampiyonluğa hazırlanıyor. D) Sihirli kutu daha çok çocuklara hitap ediyor.

31 Cevap 14B

32 Sözcükte anlam-15 16. Aşağıdakilerden hangisinin eş seslisi yoktur? A)Sel B)Yüz C)Sağ D)Din

33 Cevap 15A


"Sözcükte anlam-." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları