Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mavi ve Yeşil İçin Elele

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mavi ve Yeşil İçin Elele"— Sunum transkripti:

1 Mavi ve Yeşil İçin Elele
EKO OKUL PROJESİ Mavi ve Yeşil İçin Elele

2 İÇERİK Eko okul projesi nedir? Eko okul projesi nasıl yürütülür?
Temsilci öğretmen ve öğrencilerimiz kimlerdir? Eko sloganımız nedir? Eylem planımız 1. dönem yapılan çalışmalardan örnekler Birlikte Neler Yapmalıyız?

3 Eko okul nedir? İlköğretim   okullarında   çevre bilinci,   çevre   yönetimi   ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan uluslar arası bir projedir.             Eko  Okullar  Projesi,  okullara  çevre eğitimi konusunda yol gösterici bir program sunmanın yanı sıra; proje dahilinde yaptıkları çalışmalarda  ve  verdikleri  çevre  eğitimi ile üstün başarı sağlamış okullara yeşil bayrak ödülü vermesi ile aynı zamanda bir ödül planı olma özelliğini de taşır.             Yeşil bayrak,  uluslar   arası   düzeyde   tanınan ve saygınlığı olan, çevreye duyarlı okulu simgeleyen bir eko-etikettir.             Projenin uygulanması, öğrencilere çevre konusunda olduğu kadar, yaşamları boyunca kullanacakları ve başarılarını etkileyecek alışkanlıklar kazandırır.             İTÜ   Geliştirme   Vakfı    Okulları    Özel   Dr.  Natuk   Birkan İlköğretim   Okulu   olarak  biz de bu yıl Eko-Okullar projesine dahil olduk. Bu sene çöp, atık ve geri dönüşüm konusu ile çalışmalarımıza başladık. Projenin okulun tümünde uygulanması nedeniyle Eko timimizi kurduk ve dördüncü sınıftan yedinci sınıfa kadar tüm sınıflardan temsilciler aldık.             Eko-Komitemizde       görevli       olan       öğretmenlerimizin yönlendirmesi   ile  Eko-Tim  öğrencilerimiz  çalışmalarını  büyük bir istek ve gayretle sürdürmektedirler.

4 7 ADIM Eko-Okullar Programı Nasıl Yürür: 7 ADIM   

5 Eko-Okullar Programı Nasıl Yürür: 7 ADIM
1.Eko-Okullar Komitesi Kurulması :Eko-Okullar projesinin beyni olan komite okulun çevre yöneticileri konumundaki öğrenciler, öğretmenler, görevliler, veliler ve hatta yerel yöneticilerden oluşur ve okulun çevre konularındaki aktivitelerini organize eder ve yönetir. 2. Çevre İnceleme: Okuldaki çalışma, okulun çevre üzerinde yarattığı etkileri incelemekle başlar. Öğrenciler, okulda atılan çöp miktarından altyapı (kanalizasyon, vb.) yetersizliklerine kadar her konuda incelemeler yaparlar.   3. Eylem Planı: Çevresel inceleme sonucu ortaya çıkan sonuçları değerlendirerek belirlenen önceliklere göre uygulanabilir, gerçekçi amaçlar ve bu amaçları gerçekleştirmek ve çevresel performansı arttırmak üzere tarihler belirlenir.   4.Gözlem ve Değerlendirme: Okulda belirlenen eylem planının takip edilmesini ve çalışılan konularda başarılı olunmasını sağlar. Aynı zamanda, okulda verilen çevre eğitiminin sürekliliğinin güvencesidir Atık, enerji, su konularında bütün okulda sınıf çalışmaları yapılır: Bütün okulda su ve enerji tasarrufu, atıkların ayrıştırılması ve toplanması ve geri dönüşüm uygulama çalışmaları yapılır. Amaç, çevresel eğitimi, ulusal okul müfredatının bir parçası haline getirmektir.      6. Bilgilendirme ve Katılım: Veliler, yerel yönetimler, sanayiler ve daha geniş toplum Eko-Okullar programında yer almaya başladıkça Yerel Gündem 21 de okullarda uygulanmaya başlamış olur. Okullar, bilgi ve deneyim edinmek için diğer kuruluşlarla iletişime girerler. Okullar yaptıkları çalışmalarla kendi çevrelerini de çevresel konularda duyarlı olmaya çağırırlar.   7. Eko-İlke: Her okul, kendi amaçlarını, değerlerini, ve öğrencilerin elde etmek istedikleri başarıları belirten kendi “eko-ilke”sini üretir.                                 

6 Türkiye’de Programı Kim Yürütüyor?
Program ülkemizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından yürütülmektedir. Uluslararası Çevre Eğitim Vakfının üyesi olarak 1995 yılında Ankara’dan bir okulla başlayan projemiz, 2002 yılı sonu itibariyle, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Eskişehir, Giresun, İstanbul, İzmir, Balıkesir, Rize ve Van illerimizden toplam 104 ilköğretim okulumuzda yürütülmektedir!            

7 "mavi ve yeşil için elele"
EKO SLOGANIMIZ "mavi ve yeşil için elele"

8 ÇALIŞMALARIMIZDAN ÖRNEKLER

9 ATIK MALZEMELERDEN MÜZİK ALETİ
5. sınıflarda İngilizce dersinde Günseli Kavasoğlu öğretmenimiz öğrencilerimize atık malzemelerle müzik aleti tasarımı yaptırmıştır.

10 Çevre bilinci kazandırmak amacıyla Eko-tim öğrencilerimizle birlikte okulumuzun çeşitli yerlerine hatırlatmalar astık.

11 Öğrencilerimizin çevre bilinci konusundaki davranış ve bilgilerini tespit etmek amacıyla “Çevre Bilinci Anketi” uyguladık.

12 Arabadan dışarıya çöp atar mısınız ?
ÖZEL DR. NATUK BİRKAN İLKÖĞRETİM OKULU EKO-OKULLAR PROJESİ ÇEVRE BİLİNCİ ANKETİ Arabadan dışarıya çöp atar mısınız ? Yola çöp atan birini gördünüz. Bu durumda onu uyarır mısınız ? Çöplerinizi ayırıp mı atarsınız ? (Mesela cam çöplerinizi belediyenin belirlediği konteynıre mi atarsınız?) Gazete ,dergi gibi kağıt atıklarınızı çöplerle beraber mi atıyorsunuz ? Binanızdaki çöpler her gün mü atılıyor? Evinizdeki çöpler için özel çöp poşeti satın alıyor musunuz ? Çöp enerjisi hakkında bilginiz var mı? Çöp dağlarının oluşturduğu metan gazının elektrik üretiminde kullanıldığını biliyor musunuz ? Hiç çöp arıtma tesisine gittiniz mi? Atık ile çöp arasındaki farkı biliyor musunuz ? Tıbbi atık sözünü hiç duydunuz mu ? 12.e-atık (elektronik atık) sözünü duydunuz mu ? 13.Evinizde geri dönüşüm kutusu (katı atıkların tekrar kullanılabilmesi için kullanılan kutu) var mı? 14.Geri dönüşüm sembollerini biliyor musunuz ? 15.Hiç ağaç diktiniz mi ? 16.Yeryüzünün üçte ikisi sularla kaplıdır. Ancak bu suyun sadece %3’ünün içilebilir olduğunu biliyor muydunuz? 17. Dünyada her yıl 7 milyon ton çöp denizlere atılıyor. Bunu biliyor muydunuz ?

13 Şampuan şişesini doğaya bıraktık. Kaç yılda parçalanır ve yok olur?
( ) (50-60) ( ) Denize atılan cam ,kaç yılda doğadan yok olur ? ( 450 yıl) (1000yıl) (1 milyar yıl) Gelişmiş ülkelerde bir kişi yılda kaç kg çöp üretmektedir.? ( 100 kg ) (550 kg ) (1000 kg ) Yetişmiş bir ağaç günde kaç kişinin oksijen ihtiyacını karşılar ? ( 5 ) (10 ) (17 ) Peki Türkiye’de kaç tür bitki vardır ? ( 2000 ) ( ) ( )

14 EKO-OKULLAR PROJESİ ÇEVRE BİLİNCİ ANKET SONUÇLARI

15 EKO-OKULLAR PROJESİ ÇEVRE BİLİNCİ ANKET SONUÇLARI

16 Eko anket sonuçları Türçev-Eko Okullar İTÜ Dr. Natuk Birkan İlköğretim okulu Eko –Timi öğrencileri olarak , okulumuz öğrencilerinin çevre ile ilgili davranış ve ilgilerini merak ettik. Arkadaşlarımıza “Çevre bilinci “ anketini uygulamaya karar verdik. 4, 5, 6 ve7. sınıflardan rastgele seçilen 39 kız, 43 erkek toplam 82 öğrenciye uygulanan anket sonuçlarımızı sizlerle paylaşmak istedik.      Anket sonuçlarımızı incelemeniz bu konuda bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacaktır. Sonuçlar: Okulumuz öğrencileri çevre koruma konusunda oldukça duyarlı. Çöp enerjisi , çöpün arıtılması ve elektronik atık konusunda yeterince bilgi sahibi değiliz. Elektronik atık konusunda bilgi sahibi değiliz. Çoğumuzun evinde geri dönüşüm kutusu yok. Geri dönüşüm sembollerini biliyoruz. Büyük bir çoğunluğumuz ağaç dikmiş.

17 İTÜ Enerji Enstitüsü ziyaretimiz
7. Sınıf Fizik dersinde işlediğimiz konularla, Eko- Okul çalışmalarımızı entegre etmek, Nükleer enerji-Nükleer Atık ile ilgili bilgilerimizi artırmak ve TRIGA MARK-II nükleer reaktörünün çalışma prensibini öğrenmek amacıyla tarihinde 7. sınıf öğrencilerimizle birlikte saat arası İTÜ Enerji Enstitüsünü  ziyaret ettik. Prof. Dr. Sayın Ahmet Bayülken’in sunumunun ardından TRIGA MARK-II nükleer reaktörünü inceledik.

18 BİRLİKTE NELER YAPABİLİRİZ?
Çevremize karşı duyarlı ve ilgili olalım. Eko-okul bünyesinde yapılan çevre konulu tüm etkinlikleri takip ederek bu etkinliklere katılalım. Okul çevresinde gördüğümüz çevre ile ilgili aksaklıkları öğretmenlerimize bildirelim. Okulumuzda ve çevremizde enerji tasarrufu ile ilgili tedbirler alalım.

19 Mavi ve Yeşil İçin Elele
UNUTMAYIN SLOGANIMIZ Mavi ve Yeşil İçin Elele


"Mavi ve Yeşil İçin Elele" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları