Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇEVRE VE TOPLUM KENTLEŞME Prof. Dr. Orhan KURAL Araş.Gör.Emre ÖNSEL

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇEVRE VE TOPLUM KENTLEŞME Prof. Dr. Orhan KURAL Araş.Gör.Emre ÖNSEL"— Sunum transkripti:

1 ÇEVRE VE TOPLUM KENTLEŞME Prof. Dr. Orhan KURAL Araş.Gör.Emre ÖNSEL
Zeynep AKKAYA & Çiğdem KANDEMİR

2 NELERDEN BAHSEDECEĞİZ?
KENTLEŞME NEDİR? TÜRKİYE’DE KENTLEŞME TÜRKİYE’DE KENTLEŞMENİN NEDENLERİ İtici Nedenler Çekici Nedenler İletici Nedenler Siyasal Nedenler KENTLEŞMENİN SONUÇLARI KENTLEŞME VE ÇEVRE SONUÇ

3 KENTLEŞME NEDİR? Kentleşmeyi, kent sayısının ve kentte yaşayan insanların sayısının artması olarak tanımlamak eksik bir tanım olur. Kentleşmenin toplumdaki etkileri düşünüldüğünde şöyle tanımlanabilir; Sanayileşme ve ekonomik gelişmeye bağlı olarak kent sayısının artması ve bugünkü kentlerin büyümesi sonucunu doğuran, toplum yapısında, artan oranda örgütlenme, iş bölümü ve uzmanlaşma yaratan, insan davranış ve ilişkilerinde kentlere özgü değişiklerle yol açan bir nüfus birikim süreci.

4 Kentleşme hızı her bölgede aynı olmamıştır.
TÜRKİYE’DE KENTLEŞME Türkiye’de kentleşme 1950’lerde başlamış ve hızlı bir seyir seyretmiştir. Kentleşme hızı her bölgede aynı olmamıştır. Kentleşme en hızlı Marmara bölgesinde olup, yaklaşık olarak bölge nüfusunun 4’te 1’i kentte yaşamaktadır. En az kentleşme ise Karadeniz, Doğu Anadolu ve G. Doğu Anadolu bölgelerinde olmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu 2000 verilerine göre yılları arasındaki kent ve kırsal nüfus oranları yandaki gibidir. 1950’de % 18.5 olan kent nüfusu, 1960’da % 25.2’ye 1970’de % 35.7’ye, 1985’te % 53.6’ya, 1990’da % 56.3’e, ulaşmıştır yılları arasında kentte yaşayan nüfus 33 milyonu aşmıştır. yılları arasında kent nüfusunun genel nüfusa oranı % 65’i bulmuştur ve kentte yaşayan nüfus da 45 milyona yaklaşmıştır.

5 Türkiye gibi az gelişmiş ülkelerde kentlerde verilen hizmetlerin, kentleşme hızıyla orantılı olarak sağlanamaması “çarpık ve sağlıksız kentleşme” sonucunu doğurmuştur. Bazı kentlerde kentleşmenin ani ve dengesiz artışı , hizmetlerin yetersizliğine ve kentsel organizasyonların yeterli ve zamanında kurulmaması gibi meselelere sebep olmuştur. Bu nedenle göçle kente gelen insanlar, kentleri, kültürel, ekonomik, politik yönden zorlamaktadırlar. Böylece sorunlu kentler ortaya çıkmaktadır.

6 TÜRKİYE’DE KENTLEŞMENİN NEDENLERİ
1950’li yıllarda Türkiye’de kırdan kentlere geçiş, erkek iş gücünün transferi ile başlayıp, ailesini yanına getirmesi ve devamlılık göstermesiyle oluyordu. Günümüzde Türkiye kentleşmesinin temelindeki göç tek yönlü göç olmuştur. Tek yönlü ya da devirli ne olursa olsun, Türkiye’deki bu iç göç ve kentleşme hareketi çeşitli merkezlerde bazı nedenlerden ortaya çıkmaktadır. Türkiye koşullarında kentleşmenin nedenlerini şu ana başlıklar altında toplayabiliriz İTİCİ NEDENLER ÇEKİCİ NEDENLER İLETİCİ NEDENLER SİYASAL NEDENLER

7 İTİCİ NEDENLER Tarıma yeni teknolojilerin girişi Toprak yetersizliği
Toprakların miras yoluyla parçalanması Entansif tarıma geçiş Nüfusun artışı Entansif Tarım: Belirli büyüklükteki bir tarımsal araziden daha fazla ürün alınmasına yönelik tarımsal teknolojiyi ifade eder.

8 ÇEKİCİ NEDENLER İş olanakları sağlayan sanayi ve iş piyasalarının
genelde büyükşehir (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana vb) ve onun civarında yer alması Kentte elde edilen gelirin yüksek oluşu Kent yaşamının daha renkli oluşu Eğitim, sağlık vb olanaklarının üstünlüğü

9 İLETİCİ NEDENLER SİYASALNEDENLER
Haberleşme ve ulaşım olanaklarının hızlı artması ve gelişmesi Mal ve hizmet üretiminin ve değişiminin belli merkezlerde toplanması süreci SİYASALNEDENLER Devlet tarafından benimsenen ve uygulanan ekonomik ve sosyal politikalar 1984 yılından sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan terör hareketleri

10 KENTLEŞMENİN SONUÇLARI
Kentleşme artık sadece o kentte yaşayan insanların sorunu olmaktan çıkmıştır. Çarpık kentleşmenin yarattığı sorunlar ülke ekonomisini ve toplumsal barışı olumsuz yönde etkiler. Çarpık kentleşmenin sonuçlarını iki ana başlık altında inceleyebiliriz: Ekonomik sonuçlar: İşsizlik, sektörler arası dengesizlik, bölgeler arası kentleşme dengesizliği, altyapı hizmetlerinde tıkanma, konut yetersizliği. Sosyal sonuçlar: Çevrenin tahribi, fiziki plansızlık ve yerleşme düzensizliği, gelir dağılımındaki eşitsizlik, sosyal tabakalaşmanın veya sınıflaşmanın artması, kültür değişmesi ve boşluğu, planlama ve yönetim sorunları.

11 KENTLEŞME VE ÇEVRE SORUNLARI
Doğal yaşam alanlarının yerleşim alanlarına dönüşmesi: Kentlerdeki konut açıkları giderek büyümekte ve insanlar barınma ihtiyaçlarını gidermek için kent merkezlerinin çevrelerinde gecekondulaşmaya yol açmaktadır. Konut talebinin kullanım izni verilmiş konut sayısının çok üstünde olması ve arsa fiyatlarının aşırı bir şekilde ve sürekli yükselme içinde oluşu gecekondulaşmaya yol açar. Böylelikle kentlerde konut açıkları giderek büyümektedir ve insanlar bu konut açığının hemen hemen hepsini kent merkezlerinin çevrelerinde yasal olmayan gecekondu yapımlarıyla kapatmaya çalışmaktadır. Gecekonduların imar mevzuatına aykırı biçimde yapılması kentin görünümü açısından da olumsuz bir manzara taşır.

12 KENTLEŞME VE ÇEVRE SORUNLARI
Aşırı doğal kaynak çıkarımı ve tüketimi: Büyümekte olan bir şehir yerel kaynaklarından çok daha fazlasına ihtiyaç duyar bu yüzden kendilerinden çok uzakta bulunan kaynakları da çıkarıp tüketirler. Bugünkü hızla tüketim durumunda alüminyum rezervlerinin 31 yıl, kömür rezervlerinin 111 yıl, bakır rezervlerinin 21 yıl, civa rezervlerinin 11 yıl ve petrol rezervlerinin 20 yıl sonra tükeneceği tahmin edilmektedir.

13 KENTLEŞME VE ÇEVRE SORUNLARI
Atıkların dünya iklimi üzerindeki etkileri ve çevre kirliliğine yol açması: İklim üzerindeki etkisi: Aşırı yapılanma aşırı ısınmaya yol açar, rüzgarların yönünü değiştirerek bitki örtüsünün bozulmasına yol açar. Yapılan bazı hesaplamalara göre 2020 yıllarında dünyanın ortalama ısısının 1-2 derece artması ile ortaya çıkacak buzul erimeleri sonucu karaların %20 si sular altında kalacaktır. Hava kirliliği: Endüstriyel gazlar, araçlar ve enerji üretimi hava kirliliğine yol açar. Sanayiden kaynaklanan hava kirliliğinin bazı nedenleri: gazların ve tozların filtre edilmeden atmosfere bırakılması, sanayi için yer seçilirken topoğrafik, meteorolojik özelliklerin dikkate alınmaması, temiz teknoloji yerine kirletici teknoloji kullanılması ve kullanılan yakıtlarda kirletici oranının yüksek olması.

14 KENTLEŞME VE ÇEVRE SORUNLARI
Su kaynakları üzerindeki etkileri: Kentlerdeki nüfus artışıyla, tarımsal mücadele ilaçların ve kimyasal gübrelerin bilinçsizce aşırı kullanımı su kirliliğinin oluşmasına neden olan başlıca nedenler olmaktadır. Özellikle ülkemizde birçok şehirde altyapı sorunları nedeniyle kanalizasyon suları herhangi bir ön işleme tabi tutulmaksızın, denize veya çevredeki yakın su kaynaklarına boşaltılmaktadır. Bu yerlerdeki sularda hastalık yapıcı mikroplar kolaylıkla üremekte ve insan sağlığı açısından önemli bir sorun oluşturmaktadır. Yerel su kaynaklarımızı tehdit eden bir diğer unsur ise aşırı su tüketimidir. Günümüzde yaklaşık 1 milyar insanın temiz ve sağlıklı suya ulaşamadığı tahmin edilmektedir.

15 KENTLEŞME VE ÇEVRE SORUNLARI
Topraklar ve kır araziler üzerindeki etkileri: Özellikle sahil şeritlerinde yoğunlaşan kentleşmeler birçok bitki ve hayvanın doğal yaşamlarını yok olmasına ve zamanla bazı türlerin yok olmasına neden olmaktadır. Toprak ve bitki örtüsünü yok eden bir diğer unsur çöplerdir. Çöpler, genelde kullanılmayan alanlara, kuru dere yataklarına, deniz, akarsu kenarlarına yakın olan yerlere boşaltılmaktadır ve çoğunlukla yakma yoluyla yok edilmektedir. Çöpler uygun şartlar altında çok çabuk bozunuma uğrayarak kendi bünyelerinde bulunan hastalık yapıcı mikrop ve organizmaların çeşitli yollarla insanlara aktarılmasına neden olmaktadırlar. Ayrıca dere, deniz gibi yerlere doğrudan boşaltılan çöplerde zamanla suyun biyolojik ve fizyolojik kirliliğiyle sonuçlanmaktadır.

16 SONUÇ Çoğu şey gibi kentleşme de insanın tabiat üzerindeki bencil isteklerinden kaynaklanır. Bugün teknolojik kültürümüz tabiata galip gelmekle gurur duyar. Bu doğayı mahvetmekle kalmayıp insanın çevresini ahlaklaştıran ve ekolojik bir hissizliği beraberinde getirmiştir. Aslında yeteneğimizi kentleri daha güzel yaşanılır ortamlar olmaları için harcamalıyız. İdeal şehir; Kanun, adalet, yaşam ve enerji, ekolojik harmoni, bilgi, şefkat, estetik ve güzelliğin, uyumun kenti olmalıdır. Böylece kent ve insan uyumu gerçekleşir. Kentlerimizi bu ilkelere göre şekillendirmek yaşanabilir bir ortam için birinci şarttır.

17 Kentleri yeniden inşa ederken, toplumun sosyal ahlakını açıklayarak ve
dikkate alarak kurumları onun çevresinde inşa etmek Kenti bir sosyal laboratuar, mimarlık stüdyosu, filozof kitaplığı ve İş adam pazarı olarak bir araya toplamak için eğitimin yaygınlaştırılması lazımdır. Teoriyle-pratik eğitim hayatında birleştirilmelidir. Böylece kent-insan ilişkisi uyumlu hale gelecektir. Çevre bilincindeki kararlılık. İmajlar, hatıralar; Doğal yapısı ve zenginliği ile kent toplumun anladığı şekliyle yaşama sanatını arttıracak şekilde kullanılmalıdır. Toplumun sahip olduğu değer ve imaj kentlere yansıtılmalıdır. Bunun için milli bir mimari benimsenmelidir.

18 Devletin yerel yönetimlere yetki aktarmasını bir an önce yapması lazımdır.
Devletin her şeyi merkezden hallederim politikasını terk etmesi lazımdır. Devlet sadece organizatör olmalıdır. Ayrıca, toplumsal sorunların çözümünde dernek, vakıf, özel sektör gibi sivil aktörlerin yer alması sağlanmalıdır. Bu amaçla yerel yönetimlerle sivil örgütler işbirliği içine girmelidirler. Günümüzde, hızlı kentleşme neticesinde göçle gelen insanların kentlere uyumları aşamasında sivil toplum örgütleri toparlayıcı roller üstlenmektedir. Dolayısıyla bireylerin yanlış davranışlar içine girmelerini engellemektedir.

19 Son olarak, bir kentin ilim kenti, yaşanabilir kent olabilmesi ve
kentlileşme sorunlarının oluşmaması için aydınların toplumun değer yargılarıyla ters düşmemesi ve çevresine değer verdiği bir yer alması gereklidir.

20


"ÇEVRE VE TOPLUM KENTLEŞME Prof. Dr. Orhan KURAL Araş.Gör.Emre ÖNSEL" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları