Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TUZLA PSİKOLOJİK DANIŞMA MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TUZLA PSİKOLOJİK DANIŞMA MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 TUZLA PSİKOLOJİK DANIŞMA MERKEZİ
KADINA YÖNELİK ŞİDDET PSİKOLOG: ENİSE AKGÜL TUZLA PSİKOLOJİK DANIŞMA MERKEZİ

2 Kadına karşı şiddet, en yaygın ve sık olarak rastlanılan kadının insan hakları ihlallerindendir.

3 Aile içi şiddetin sadece fiziksel olduğu inancı yanlıştır.

4 ŞİDDET ÇEŞİTLERİ

5 Fiziksel şiddet Sözel şiddet Toplumsal ilişkilerin sınırlanması Cinsel şiddet

6

7 Türkiye’de yapılan araştırmalar:
%90’ı kocalarının kendilerine psikolojik şiddet uygulayarak bağırdıklarını, hakaret ettiklerini, aşağıladıklarını, küfür ettiklerini; %40’ı kocalarının kendilerine fiziksel şiddet uygulayarak tokat, tekme, dayak, bıçak veya silahla saldırdıklarını; %15’i kocalarının kendilerini istemedikleri halde cinsel birleşmeye zorladıklarını belirttiler.

8 Şiddetin başlangıcı her zaman dayakla olmaz
Şiddetin başlangıcı her zaman dayakla olmaz. Psikolojik bir baskıyla başlar, arkadan ekonomik şiddet gelir ve ondan sonra dayak başlar. Evlilik başladığı andan itibaren önce çiftler arasında birbirlerine uyguladıkları baskılar ortaya çıkar. Bunlar her zaman dayak olmuyor. Önce özgürlüğün kısıtlanmasına çalışılıyor. 'Onunla görüşme, bununla görüşme, para harcama' gibi... Bu tip durumlardan sonra şiddet, en son kademe olarak ortaya çıkıyor. O nedenle biz 'şiddet' denince ilk önce dayağı değil; ekonomik, sosyal ve psikolojik şiddeti görüyoruz. En sonunda, fiziki şiddet de zaten ne yazık ki geliyor. Alkol, madde ve şiddetin olduğu ailelerde dayağa çok sık rastlıyoruz.

9 Şiddetin ilerleyen yıllarla birlikte ortaya çıkması daha olasıdır
Şiddetin ilerleyen yıllarla birlikte ortaya çıkması daha olasıdır.İlk şiddet kadın için ok büyük bir şoktur ve genelde affedilir. Yaşanılan fiziksel ve duygusal incinmeler “geçici” olarak adlandırılır.

10 Genelde şiddet tutumları zaman geçtikçe daha da artar.

11 Evliliğin dayak açısından en tehlikeli dönemleri ne zaman?

12 Her şiddet atağının ardından gelen balayı dönemleri kadının gerçek dışı beklentilere kapılarak, mucizevi iyileşmeleri hayal ettiği dönemler haline gelir.

13 Şiddete maruz kalan kadın
İlk dönemde donup kalma “şok” hali Çevreye şiddet tepkileri verme (çocuklar) Sosyal yaşamdan uzaklaşma,içe kapanma,derin depresyon, öz-güven yitimi Kendini suçlama eğilimi, artmış endişe ve korku hali Madde kullanımı İntihar düşünceleri Öğrenilmiş çaresizlik

14 Peki şiddet gören kadınlar ne yapmalı?
Yalnız başına OLMAZ!

15 Öncelikle korunun, güvenli bir yere saklanın, tehlikeli alet bulunan yerlerden sakının
Evden aniden ayrılmanız gerekse nereye gidersiniz, düşünün, acil hareket planı yapın Güvendiğiniz birileriyle konuşun. Yalnızlığınızı kırın

16 Kadın evde şiddet görüyorsa, boşanmayı da planlıyorsa mutlaka rapor almalı!"

17 155 polis imdat telefonunu aramalı
Karakola giderek şikayette bulunmalı, tutanak tutturup imzalamalı. Mümkünse tutanak örneğini değilse tutanağın tarih ve numarasını almalı

18 Karakol sizi hekime gönderir. Ordan da rapor alınmalı
Herhangi bir adliyede Adliye Mahkemesi’ne veya Cumhuriyet Savcılığına başvurup, Ailenin korunmasına dair kanun uyarınca korunma talebinde bulunabilirsiniz.

19 Yakınlarınız da sizin adınıza karakola, Aile mahkemesine ve cumhuriyet savcılığına şahsen ya da telefonla başvurabilir.

20 'Boşanma davası nasıl açılır ya da dayakçı koca evden nasıl uzaklaştırılır?'

21 Kadın önce şiddeti boşanma sebebi olarak kullanıp kullanmak istemediğine karar verecek. İstiyorsa derhal bir boşanma davası açacak. Haklarını kullanmak için harekete geçecek. Kendisi bu işi şahsen ya da avukat aracılığıyla yapabilir. Önemli olan olayın gerçekleştiği tarihten itibaren 6 ay içinde bu davayı açmasıdır..."

22 Şiddet gören kadın eşini seviyorsa ya da boşanmak istemiyorsa

23 Dava da iki şekilde açılabilir.

24 Bir çift arasında, dayağın hazmedilip sonra evliliğin normal temposunda sürdürülmesi mümkün mü?

25 Şiddet ortaya çıktığında ne yapmalı, ilk tokattan sonraki tepki ne olmalı?

26 Bulunduğunuz ortamı bir süreliğine 'terk edin'.
Hayatınızı koruyun. Ölmemeye çalışın. Şiddetin nereye gideceği bilinemez. O an değil ama daha sonra orayı kesin terk edin. O anda çok tehlikelidir. İlk şiddet anından sonra büyük tepkiler vermek doğru değildir, karşısındakinin sakinleşmesini beklemesi gerekli. Ertesi sabah güvendiği, tanıdığı, sevdiği kişilerin yanına gidip kendine süre tanımalıdır. Erkekler dayak olayının ardından cinsellik isteyebilirler. Maalesef o tip kişilik yapısı gösteren erkeğin doğasında olan bir şey. Her şeyi oldu, bitti ve kapandı diye düşünmeye çalışıyor. Ama kadın orada çok aşağılanıyor, erkek ise bunu görmüyor. Kadının da barıştığını zannediyor.

27 Tokattan sonra hemen mi evi terk etmeli?
O an olmaz, o an çekip gitmek karşı tarafın daha çok hiddetlenmesine yol açabilir. Kadının o an ilk yapacağı hayatını korumaktır. Sonra mutlaka o ortamdan uzaklaşmalı. Ardından ne yapacağını oturup düşünmeli. O insanın alkol ya da madde sorunu varsa tedavi edilmeye yanaşması gerekir. Kadın şiddetten sonra ayrılmaya karar verirse zaten şiddet gösteren kişi tehdit eder, ki bu tehdit genellikle 'çocuğu vermeyeceğim' olur. Kadın bu durumda daha da ağır örseleniyor. Bu bir kadına verilebilecek en büyük acılardan biridir. Bir kadının canını koparırsan o da her şeyi yapabilir.

28 Dayak yiyen kadının şiddetle karşılık vermesi acaba karşı tarafı caydırır mı?
Hayır!

29 Alkol kullanımı olduğunda neden dayak da artıyor
Alkol kullanımı olduğunda neden dayak da artıyor. İnsanın doğasında olan saldırganlık mı açığa çıkıyor?

30 ALO MOR ÇATI


"TUZLA PSİKOLOJİK DANIŞMA MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları