Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BEDEN DİLİ KULLANIMI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BEDEN DİLİ KULLANIMI."— Sunum transkripti:

1 BEDEN DİLİ KULLANIMI

2 Sizin İçin Hayatta Ne Önemli?
İş Hayatında Başarılı Olmak Özel Hayatta Başarılı Olmak Bulunduğum Her Ortamda Başarılı Olmak

3 İletişim Becerileri Sözel Beceriler (konuşma- dinleme)
Yazılı Beceriler (yazma- okuma) Sözel Beceriler

4 Sözsüz İletişim Duyguları, düşünceleri ifade etmede başvurulan, konuşulan ve yazılan kelimelerin dışında kalan tüm vücut hareketlerini, susma, sesin tonu gibi özellikleri, seçilen aksesuarları ve bunların model ve renklerini, mekan kullanımını, kişiler arasında tutulan mesafeyi, zaman kullanımını, fiziksel özellikler ile ilgili tüm uygulamaları içeren bir iletişim türüdür.

5 Sözsüz İletişim Neden Önemlidir?
Görsel simgeler kullanılır. Sözsüz iletişimin tarihi eskidir, hatta genlerimizdedir. Duyguların dili sözsüzdür. Sözsüz yalan söylemek zordur (hatta imkansızdır). AMAN DİKKAT! Tek tek yorumlamayınız.

6 Sözsüz İletişim Kanalları
Kinesik (beden dili) paralinguistik (vocal unsurlar) proksemik (kişiler arasındaki mesafe, mekan kullanımı) haptik (dokunma) kroksemik (zaman kullanımı) estetik (müzik, renk ve kokuların kullanımı) fiziksel görünüş (vücut şekli ve boyutu, koku...) genel görünüş (kıyafetler, makyaj, aksesuarlar)

7 Sözsüz İletişim Sessiz iletişim (Beden dili-Body Language)
Sesli İletişim Nesnel İletişim

8 İletişimde Ne, Ne Kadar Önemlidir?
%10 Sözcükler %30 Vokal Unsurlar %60 Beden Dili

9 Beden Dili Birbirini takip eden hareketlerle değer ve önem kazanan, ses tonu ile desteklenen ve kelimelerle son şeklini alan karmaşık bir iletişim sürecidir.

10 Beden Dili Hayatımızda Neden Önemlidir?
Bireysel bir etkinliktir. Bilinçsiz olarak yapılan beden dili dışavurumları kişinin duygularını açıklar. Mimikler jestlere göre, daha evrenseldir. Örneğin, korku, kızgınlık, mutluluk, dikkat, ilgi ve saldırganlık. Bilinçaltından etkilenir. Rol yapmak zordur -ama imkansız değildir. Farklı anlamlar içerebilir, bunun için gerçekleşen ortam ve iletişim durumunun incelenmesi gerekir. Beden dili kültürden etkilenir.

11 Beden Dili (Kinesik) Kanalları
Mimikler Göz ve göz hareketleri Dudaklar Jestler Baş Hareketleri Gövde Eller Kollar Bacaklar

12 Mimikler Tüm dünyada yapılan genel bir araştırma sonucunda farklı mimik olduğu ortaya çıkmıştır.

13 Göz Hareketleri (oculesics)
Gözbebeklerinin büyüyüp küçülmesi (pupilometrics) Gözbebeklerinin büyüklüğü ve çekicilik arasındaki ilişki Göz temasının süresi Bakış yönleri (iş, sosyal, mahrem ve yan bakış) NLP açısından bakış yönü Göz kırpma mesajı

14 Dudaklar Ruj kullanma nedenleri
Gülümseme (içten olan ve olmayan farkı)

15 İletişim Tarzları Kırmızı (Hükmedici, Güçlü kolerik, aslan)
Sarı (Hareketli, Popüler optimist, susamuru) Mavi (Düşünceli, Melankolik, golden retriver)  Beyaz (Destekleyici, Barışçıl soğukkanlı, porsuk) 

16 Kırmızılar Liderler Dinamik ve aktifler Değişime ihtiyaç duyarlar
Kararlıdırlar Ellerinden her iş gelir İyi organize olurlar Üretim konusunda ısrar ederler Mantıklı Hırslıdırlar İnsanları zorlarlar Denetimin ellerinde olmasını isterler Cesaret kırıcıdırlar Her ortamda baskın olmak isterler Gergin ve tavizsizdirler Hep haklıdırlar Kötü dinleyicilerdir.

17 Maviler Derin ve düşüncelidirler Dahi özelliklidirler
Yetenekli ve yaratıcı Dürüst ve vicdan sahibi Fedakar ve idealist Programlı Ekonomik Sorunları gören Duygusal yönü güçlü Arka planda kalmak İçedönük ve karamsar Çabuk kırılırlar Kinci ve şüpheci Mükemmeliyetçi Kendini haklı görme isteği Çabuk sinirlenme “Öğreten adam” psikozu

18 Beyazlar Tutarlı hayat anlayışı İyi dinleyici (ÇOK)
Sessiz ama esprili karakter Her durumun insanı olma Yöneticilik yeteneği Düzenlilik ve zor şartlarda çalışabilme Mantıklı olma Fazlasıyla edilgen Tembelliğe eğilimli Tartışmalardan kaçınır Kesin tavır koymaktan çekinir Az enerji sahibi Değişime karşıdırlar Ürkek ve üşengeç İş konusunda çekingen

19 Sarılar Cana yakın kişilik Konuşkan, öykücü, teatral yetenekleri olan
Renkleri iyi hatırlama Neşeli ve çoşkulu Değişken ruh hali Açıkgöz ve masum Enerjik ve istekli Kolay iletişim kurabilen Duygusal yönü baskıhn Takipçi değillerdir. Hatasız olduklarını düşünürler Çok konuşma ve abartma Hafızaları gelişmemiştir Vefasız ve ihmalci arkadaşlardır Toy ve düzensizdirler Kötü dinleyici

20 JESTLER Jestler; el, kol, baş ve bacaklarımızla konuşmalarımızı içerir. Ve her biriyle ÇOK konuşuruz.

21 Baş

22 Gövde ve Duruş (Postür)

23 Eller İnsanın kendisini ifade etmede kullandığı en duyarlı organlardır. Bunun temelinde ise, insanın elinin becerisinin gelişmesi ile beynin biyolojik gelişiminin birbirine paralel olması yer alır.

24 Ellerin kullanılışının üç temel şekli
Birinci şekilde avuç içi açık olarak havaya bakar. İkinci şekilde avuç içi aşağıya dönüktür Üçüncü şekilde bir şeyler işaret ediliyordur ya da yumruk yapılmıştır.

25 El Sıkmak, Tokalaşmak El sıkma süresi Göz teması
Türleri (maço-parmak ezici ya da mengeneler, ölü balık gibi tutanlar, pis mendil tutuşu, kol kavrayıcılar- el ense çekenler ve kendine güvenenler) Baş parmağın konumu Kuralları

26 Kollar Kollar kişisel gücün ifadesidir ve bu nedenle de ne kadar rahat hareket ettirilirlerse, kişinin o kadar kendisine güvendiği düşünülür.

27 Bacaklar Gövdemizin, başımızın, ellerimiz ve kollarımızın yetersiz kaldığı yerlerde ise, bacaklarımız devreye girer.

28 SONSÖZ Beden Dilinizi etkili biçimde kullanmak sizin hayatınızı kolaylaştırmak için başvurabileceğiniz temel çalışma alanlarından biridir.


"BEDEN DİLİ KULLANIMI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları