Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Öğr.Gör. Zafer Karagüler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Öğr.Gör. Zafer Karagüler"— Sunum transkripti:

1 Öğr.Gör. Zafer Karagüler
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİNDE YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ (YART) DOZİMETRİSİ Öğr.Gör. Zafer Karagüler Dokuz Eylül Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

2 Hazırlık Aşaması “Dokuz Eylül Üniversitesi Radyoterapi Merkezi Makine ve Ekipman Yenileme Projesi” kapsamında, YART uygulamasının başlatılması için karar alınmıştır. Mayıs 2002 de araştırmalar yapılmaya başlanmış ve belirlenen hedefler doğrultusunda radyoterapi sistemi oluşturulmuştur. YART dozimetrisi için film dozimetri yöntemi tercih edilmiştir. DEÜTF Rad. Onk.

3 Mevcut Donanım Lineer Hızlandırıcı (Primus) BT(Somatom Emotion)
MLC (29 çift) Dijital portal görüntüleme 6-18 MV-X & 6 Kademe elektron enerjili BT(Somatom Emotion) 3B Tedavi Planlama Sistemi (Oncentra) 3B,YART DEÜTF Rad. Onk.

4 Lazer Tarayıcı Yüksek çözünürlükte lazer tarayıcı PTW Fips Plus
MEPHYSTO Yazılım DEÜTF Rad. Onk.

5 YART Başboyun Fantomu ve Kodak EDR2 Film
-20 cm çapında -1cm kesit kalınlığında -Su eşdeğeri RW3 DEÜTF Rad. Onk.

6 RTIS -CT, TPS, HIS ve Linak arasında veri kaydı ve transferi sağlayan , Dokuz Eylül Üniversitesinin katkıları ile oluşturulan radyoterapi bilgi sistemi yazılımı DEÜTF Rad. Onk.

7 YART de Dozimetre Aşamaları
BT Simülatör Linak Işınlama Planlama Dozimetre Karşılaştırma & Değerlendirme DEÜTF Rad. Onk.

8 BT Simülatör BT koordinatları belirlenir
2 yan, 1 tepe lazer Referans noktalar baryum ile işaretlenir Çekim yapılır TPS’e otomatik transfer yapılır DEÜTF Rad. Onk.

9 Planlama Referans noktalar planlama sistemine tanıtılır
PTV ve OR tanımlamaları yapılır Gantry açıları belirlenir İstenen doz tanımlamaları yapılır (Optimizasyon) Hesap yaptırılır DEÜTF Rad. Onk.

10 Planlama Sonucu Planlama sonucu DVH ile değerlendirilir.
Uygun planın elde edildiğinden emin olunduğunda plan verileri linaka transfer edilir. DEÜTF Rad. Onk.

11 Fantomun Hazırlanması
Filmler kesit aralarına yerleştirilir. Film pozisyonlarını belirleyen noktalar belirlenir Fazlalıklar işaretlenerek kesilir Lazerler referans noktalara çakıştırılır. DEÜTF Rad. Onk.

12 DEÜTF Rad. Onk.

13 DEÜTF Rad. Onk.

14 DEÜTF Rad. Onk.

15 DEÜTF Rad. Onk.

16 Yoğunluk Haritası Portal görüntüleme ile elde edilen yoğunluk haritası, TPS ten elde edilen yoğunluk haritası ile karşılaştırılmaktadır. DEÜTF Rad. Onk.

17 Referans Noktada Doz Tespiti
Fantom merkezi boyunca doz ölçümü yapabileceğimiz bir hat mevcuttur. Bu düzenekle fantom merkezinde doğrudan gerçek doz ölçümü yapılabilmektedir. DEÜTF Rad. Onk.

18 Referans noktada yapılan gerçek doz ölçümünde TPS hesabına göre -%1
Referans noktada yapılan gerçek doz ölçümünde TPS hesabına göre -%1.3 oranında düşük doz tespit edilmiştir. DEÜTF Rad. Onk.

19 Yoğunluk Dağılımının Karşılaştırılması
DEÜTF Rad. Onk.

20 Doz Profili İle Karşılaştırma
Referans noktalar dikkate alınarak profil düzlemi belirlenir. Seçilen düzlem TPS ten elde edilen düzlem ile uyumlu olduğundan emin olunmalıdır DEÜTF Rad. Onk.

21 DEÜTF Rad. Onk.

22 DEÜTF Rad. Onk.

23 ? ? DEÜTF Rad. Onk.

24 DEÜTF Rad. Onk.

25 DEÜTF Rad. Onk.

26 DEÜTF Rad. Onk.

27 DEÜTF Rad. Onk.

28 Gama Değeri (Kalite İndeksi)
DEÜTF Rad. Onk.

29 Gama Değeri (Kalite İndeksi)
DEÜTF Rad. Onk.

30 Sonuç Mevcut sistemimizde: MU’ ün en az 10 olarak tanımlanması
En küçük alan boyutunun 4x4 olması Segment sayısının en fazla 8 olması Gantry açı sayısının 7-9 arasında olması uygun doz dağılımı ve daha pratik uygulama sağlamaktadır. Leaf pozisyon kalibrasyonu, dozimetri sonucunu etkilemekte. DEÜTF Rad. Onk.

31 Kaynaklar AAPM 85 AAPM 82 AAPM 62 AAPM 72
Guidance document on delivery, treatment planning, and clinical implementation of IMRT: Report of the IMRT subcommittee of the AAPM radiation therapy committee AAPM 85 TISSUE INHOMOGENEITY CORRECTIONS FOR MEGAVOLTAGE PHOTON BEAMS AAPM 62 American Association of Physicists in Medicine Radiation Therapy Committee Task Group 53: Quality assurance for clinical radiotherapy treatment planning AAPM 72 BASIC APPLICATIONS OF MULTILEAF COLLIMATORS DEÜTF Rad. Onk.


"Öğr.Gör. Zafer Karagüler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları