Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PROGRAMLI ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VE DİKKAT SÜRESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PROGRAMLI ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VE DİKKAT SÜRESİ"— Sunum transkripti:

1 PROGRAMLI ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VE DİKKAT SÜRESİ

2

3 Ders başarısızlığı, zekâ seviyesinin düşüklüğünden değil ders çalışma yöntem ve tekniklerinin bilinmemesinden, programlı çalışılmamasından kaynaklanmaktadır.

4 DERS ÇALIŞMA PROGRAMININ STANDART BİR ÖLÇÜSÜ YOKTUR
DERS ÇALIŞMA PROGRAMININ STANDART BİR ÖLÇÜSÜ YOKTUR. PROGRAM, ÖĞRENCİDEN ÖĞRENCİYE DEĞİŞMEKTEDİR.

5 İLK OLARAK! HER ÖĞRENCİ, DİKKAT SÜRESİNİ TESPİT ETMEKLE İŞE BAŞLAMALIDIR.

6 DİKKAT SÜRESİ, KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞEBİLECEĞİ GİBİ, KİŞİNİN BELLİ DÖNEMLERİNDE ARTABİLİR VEYA AZALABİLİR.

7 DİKKATİN ARTMASI VEYA AZALMASINDA; - YORGUNLUK - AÇLIK - STRES - UYKUSUZLUK - KİŞİSEL-SOSYAL SORUNLAR ETKİLİ OLMAKTADIR.

8 Her öğrenci dikkat süresini kendi belirleyebilir
Her öğrenci dikkat süresini kendi belirleyebilir. Bunun için; derse başladığı süreyi tespit edip, bu süreden itibaren, yorulduğunu, ilgisinin dağıldığını fark ettiği anı belirleyerek, aradaki farkı bulmaktır.

9 Bu denemeyi 4-5 defa tekrarladıktan sonra çıkan sürelerin ortalaması alındığında öğrencinin ortalama dikkat süresi tespit edilmiş olur.

10 YAKLAŞIK OLARAK BİR KİŞİNİN DİKKAT SÜRESİ DAKİKA, NORMAL DİKKAT SÜRESİ DAKİKA ARASINDA DEĞİŞMEKTEDİR.

11 Öğrenci, dikkatinin dağıldığını tespit ettiği o sürenin dakikalık dinlenme molalarından sonra tekrar derse başlamalıdır.

12 Öğrencinin bu yöntemle evde 2 veya 3 saat çalışması yeterli olmaktadır
Öğrencinin bu yöntemle evde 2 veya 3 saat çalışması yeterli olmaktadır. ÇOK ÇALIŞMAK değil, ETKİLİ ÇALIŞMAK başarının ön şartıdır.

13 YORGUNLUK, AÇLIK, SUSUZLUK, SİNİRLİLİK, UYKUSUZLUK gibi etmenler dikkat süresini azaltacağından, ders çalışma zamanları iyi seçilerek, günün en sakin, en dingin zamanlarında yapılmalıdır.

14 EN İYİ ÖĞRENME UYKUDAN ÖNCE VE SABAH UYANINCA YAPILAN ÇALIŞMA İLE MÜMKÜNDÜR.

15 YOĞUN ZİHİN FAALİYETİ GEREKTİREN DERSLER ARKA ARKAYA ÇALIŞILMAMALIDIR
YOĞUN ZİHİN FAALİYETİ GEREKTİREN DERSLER ARKA ARKAYA ÇALIŞILMAMALIDIR BU DURUM ZİHNİ OLDUĞUNDAN FAZLA YORAR.

16 MATEMATİK, FEN VE TEKNOLOJİ, YABANCI DİL gibi yoğun zihin faaliyeti isteyen bir dersten sonra, kısmen daha hafif ve dinlendirici olan TÜRKÇE, MÜZİK, SOSYAL BİLGİLER gibi sözel derslerin çalışılması daha uygundur.

17 BÜTÜN BU BİLGİLER IŞIĞINDA ÖĞRENCİ, DERS PROGRAMINDA BULUNAN DERSLERİ KENDİNE GÖRE DÜZENLEYİP, SIRALI VE GÜNLÜK OLARAK ÇALIŞTIĞI TAKTİRDE BAŞARI DÜZEYİ ARTACAKTIR.

18 ETKİLİ DERS ÇALIŞMA OKULDA ÖĞRENCİNİN BAŞARISINI
ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLEYEN ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI * Planlı ve programlı çalışma * Zamanın iyi kullanılması ve planlanması * Çalışma ortamının düzenlenmesi * Not tutma * Etkili dinleme * Verimli okuma * Özet çıkarma * Güdülenme * Derse hazırlıklı gelme * Tekrar

19 PLANLI VE PROGRAMLI ÇALIŞMA
Planlı çalışarak her işe gerektiği kadar zaman ayırabilirsiniz. Günü gününe çalıştığınız için sınavlar öncesinde aşırı çalışmaya gerek kalmaz. Çalışma veriminiz artar, öğrendikleriniz daha kalıcı ve etkili olur. EĞER ; * Amacınız yoksa, * Plan ve programsız çalışıyorsanız, * Evin değişik yerlerinde çalışıyorsanız, * Yatarak, uzanarak ders çalışıyorsanız, *TV karşısında ya da müzik dinleyerek çalışıyorsanız, * Ezberleyerek öğrenmeye çalıyorsanız, * Kaynaklardan yararlanmıyorsanız, YANLIŞ ÇALIŞIYORSUNUZ ! UNUTMAYIN

20 İYİ BİR DİNLEYİCİ OLMAK İÇİN
* Öğretmenin anlattıklarından yola çıkarak daha sonra neler söyleyebileceğini tahmin ETMELİSİNİZ. * Öğretmen konuyu anlatırken ip uçları verebilir, bunlara dikkat etmelisiniz. * Derse aktif katılmalısınız. * Anlaşılmayan noktalar mutlaka öğretmene sorulmalıdır. * Not tutarak dinlenenler tekrar edilmeli, böylelikle devamlı uyanık kalınabilirsiniz.

21 VERİMLİ OKUMA * Bölüm içinde neler olduğunu öğrenmek için ana başlıklar, resim ve şekilleri gözden geçirilmelidir. * Göz atma sırasında çocuk kendine konuyla ilgili sorular sormalıdır. * Buna göre metni okumaya başlamalıdır. * Metne ya da notlara bakmadan konu kısaca (4-5 dk.) tekrarlanmalıdır. ÖZET ÇIKARMA Öncelikle kitaplardaki, bölüm-ünite sonlarındaki özetleri okuyarak, metin ile özeti karşılaştırarak bu konudaki beceriler geliştirilmelidir.

22 GÜDÜLENME “Çalışamıyorum”, “Kitaba bakarak öylece oturuyor” diyorsanız ? *Çocuğunuz önce Bir amaç belirlemelidir. * Belli bir zaman süreci içinde çalışmayı alışkanlık haline getirmelidir. * Yaşam büyük bir yarıştır; bu yarışta kazananlar da olur, kaybedenler de. “Siz hangi tarafta olmak istersiniz?” kazanmak için çaba gerekir. İşe çalışma düzeni değiştirerek başlanmalıdır.

23 TEKRAR : Öğrenilen bilgilerin % 70’i 1 saat içinde, % 80’i 24 saat içinde unutulmaktadır. UNUTMAYI AZALTAN EN ÖNEMLİ ETKİNLİK TEKRARDIR ! * Sürekli ve belirli aralıklarla tekrarlar yapılmalıdır. * Özellikle uykudan önce yapılan tekrarlar unutmayı engeller. O gün çalışılan dersler uyumadan önce tekrar edilmelidir. * Bilginin daha kalıcı olması için sabah kalktıktan sonra da tekrar yapılabilir. * Haftanın belirli saatlerini, ayın belirli günlerini tekrar yapmak amacıyla belirleyin. * Tutulan notlarla tekrar yaparak zaman kazanılabilir. * Bir başkasına anlatarak tekrar yapmanın da büyük yararı vardır. * Tekrar yaparken aynı türden dersleri bir arada çalışılmamalıdır. * Tekrarlar sonunda konuyu ne derece öğrendiğini ölçmenin yolu bol bol soru çözmektir.

24 ZAMANIN İYİ KULLANILMASI VE PLANLANMASI
Çalışmaya başlamada en çok zaman ve enerji kaybı; ne çalılacağına karar verme, gerekli malzemeyi bir araya getirme, ön hazırlık yapma ve sonuç olarak çalışmaya oturma sürecinde meydana gelir. Zamanı planlarken; * Hangi dersin hangi saatte çalışılacağı planlanmalıdır. * Çalışma sırasında her derse belirli bir süre ayrılmalıdır. * En verimli çalışma aralıklı çalışmadır. 40 dakika çalışıp 10 dakika dinlenilmelidir. * Birbirine benzeyen dersler üst üste çalışılmamalıdır.

25 ÇALIŞMA ORTAMININ DÜZENLENMESİ
Zamanı düzenlemek kadar, öğrencinin çalışma ortamını düzenlenmesi de çalışma verimini önemli ölçüde etkiler. * Çalışma odası iyi havalandırılmış olmalı ve uygun bir ısıya sahip olmalıdır. * Çalışma masasının etrafında öğrencinin dikkatini dağıtacak resimler, posterler olmamalıdır. * Çalışma odası sakin ve gürültüsüz olmalıdır. * Sadece masada ders çalışılmalıdır. * Öğrencinin çalışması için bağımsız bir odası yoksa evin bir köşesi çalışma için ayrılmalıdır. * Masanın üzerinde sadece çalışmanın malzemeleri bulunmalıdır.

26 NOT TUTMA ETKİLİ DİNLEME Okunan bilginin % 20’si,
Okuduktan sonra dinlenen bilginin % 40’ı, okunup dinlendikten sonra yazılan bilginin % 60’ı akılda kalır. * Bilgiyi saklamanın ve ilerde anımsamanın en etkili yolu not almak, daha sonra bu bilgileri tekrarlamaktır. * En etkili öğrenme öğrenci derse katıldığı zaman gerçekleşir. Not alarak derse katılan öğrencinin dikkati dağılmaz. * Not tutan öğrenci, notlarını not tuttuğu günün akşamı veya bir sonraki dersten önce yeniden gözden geçirirse, konuyu tekrarlamış olur. ( Not tutmada en önemli ilke, anlatılanları bire bir yazmak değil, önemli kısımları, ana düşünceleri dinleyenin kendi cümleleriyle yazmasıdır. Alınan notlar eve gelince temize çekilirse hafızaya daha iyi yerleşir.) ETKİLİ DİNLEME Derste dinleme yolu ile öğrenme, öğrencinin kendi başına öğrenmesinden hem daha etkili hem de daha kısa sürede gerçekleşir

27 KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ


"PROGRAMLI ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VE DİKKAT SÜRESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları