Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MERKEZİ SINAV MODELİ VE UYGULANMASI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MERKEZİ SINAV MODELİ VE UYGULANMASI."— Sunum transkripti:

1 MERKEZİ SINAV MODELİ VE UYGULANMASI

2 * eğitim - öğretim yılından başlayarak altı temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirilecek.

3 ORTAK DEĞERLENDİRME KAPSAMINDAKİ DERSLER
1. Fen ve Teknoloji 2. Matematik 3. Türkçe 4. Yabancı Dil 5. Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi 6. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

4 YAZILILAR NE ZAMAN YAPILACAK ?

5 NASIL UYGULANACAK Her dönem; iki yazılısı olan derslerden birincisi,
TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi ortak yapılacak. Türkçe Matematik Fen ve Teknoloji Yabancı Dil Sınav soruları işlenen müfredatı kapsayacak şekilde seçilecek.

6 *Altı temel dersten yapılacak birinci dönemdeki yazılılar Kasım ayının son haftasında,
*İkinci dönemdeki sınavlar ise Nisan ayının son haftasında yapılacak. *Ortak değerlendirmeler her dönem iki okul gününe yayılarak yapılacak, o günlerde okullar tatil edilecek. *Sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak.Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.

7 *Sınavlar 40 dakikalık ders saatini aşmayacak şekilde tek ders saatinde yapılacak.
*Sınav günlerinde sınav dışında eğitim-öğretim olmayacak.

8 *Her yazılı bir ders saatini aşmayacak şekilde yani 40 dakikalık bir sürede yapılacak .
*Biraz ara verildikten sonra ikinci yazılı yapılacak. Aynı şekilde üçüncü yazılı yapılarak bir gün tamamlanmış olacak. *İkinci günde aynı şekilde geri kalan üç dersin yazılısı yapılarak sınavlar tamamlanmış olacak.

9 *Sınavdaki soru sayısı şuanda kesinleşmemiş olmakla birlikte ortalama her dersten 20'şer soru olacak. *Dersin durumuna göre soru sayıları değişebilecek.

10 HANGİ KONULARDAN SORU ÇIKACAK?

11 TÜRKÇE dersinden; FİİLİMSİLER konusundan soru sorulacak.

12 MATEMATİK dersinden; 1-) ÖRÜNTÜ VE SÜSLEMLER 2-) DÖNÜŞÜM GEOMETRİSİ
3-)OLASILIK VE OLAY ÇEŞİTLERİ 4-)HİSTOGRAM 5-)ÜSLÜ SAYILAR 6-) KAREKÖKLÜ SAYILAR konularından soru sorulacak.

13 FEN VE TEKNOLOJİ dersinden;
1-) HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM. 2-) KUVVET VE HAREKET konularından soru sorulacak.

14 İNKILAP TARİHİ dersinden;
1-) BİR KAHRAMAN DOĞUYOR. 2-) MİLLİ UYANIŞ. 3-) YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER konularından soru sorulacak.

15 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ dersinden;
1-) ZEKAT 2-) HAC VE KURBAN 3-) KAZA VE KADER konularından soru sorulacak.

16 İNGİLİZCE dersinden; 1-) FRİENDSHİP 2-) ROAD TO SUCCESS.
3-)İMPROVİNG ONE’S LOOKS konularından soru sorulacak.

17 Öğrencilerimiz sınava nerede girecek?

18 *Öğrenciler ortak sınavlara olağanüstü haller dışında kendi okullarında girecek
*Sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapacak.

19 Sınava hastalık veya farklı bir nedenle giremeyen öğrenci ne yapacak?

20 *Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir Hafta sonunda mazeret sınavı yapılacak *Mazeret sınavı, belirlenen sınav merkezlerinde yapılacak *Mazeret sınavı bir kere olacak. *Bu sınava da girmeyen öğrencilerin puanları hesaplanırken en düşük standart puan değerlendirmeye alınacak.

21 SINAV GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANACAK

22 *Sınav sorularının hazırlanması ve okullara ulaştırılması SBS deki gibi olacağından problem olmayacak. *Gözetmen öğretmenler kendi okullarının dışında farklı okullarda sınav gözetmenliği yapacağı için sınavlar daha objektif olacak. *Dört farklı yazılı kağıdı olacağından ve öğrenciler tek tek oturacağından dolayı kopya çekme olasılığı da çok zayıf bir ihtimal olacak.

23

24 ÖRNEK PUAN HESAPLAMASI
Öğrencinin her bir ders için; aldığı tüm notlarının (sınav, proje vb.) ortalaması alınarak o derslere ait haftalık ders saati ile çarpılır, Bu çarpımların hepsi toplanır, Haftalık toplam ders saatine bölünerek o döneme ait ağırlıklı ortalaması hesaplanır. NOT: YBP hesaplanmasında sadece sınava girilen dersler değil tüm dersler etkilidir.

25 Dersler Haftalık 1. Sınav P. 2. Sınav P. 3. Sınav P
Dersler Haftalık Sınav P Sınav P Sınav P. Performans Ortalama Ağırlıklı Ortalama Ders Saati Türkçe (85*5)/27=15,74 Matematik (85*4)/27=12,59 Din Kültürü (85*2)/27= 6,29

26 YIL SONU BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR? Öğrencinin derslerden aldığı tüm notlarının (sınav, proje vb.) ortalaması alınarak o derslere ait haftalık ders saati ile çarpılır ve haftalık toplam ders saatine bölünerek o dersin o döneme ait ağırlıklı ortalaması hesaplanır. Birinci ve ikinci dönem ağırlıklı ortalamaların toplamı yıl sonu puanını verir. NOT: YBP hesaplanmasında sadece sınava girilen dersler değil tüm dersler etkilidir.

27

28 YBP6 + YBP7 + YBP8 3

29 *Öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının %30’u ile
*8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının %70’inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacaktır.

30 AĞIRLIKLANDIRILMIŞ MERKEZİ SINAV PUANI
NEDİR? Ders Merkezi Sınav Notu Haftalık Saati Ağırlıklı Türkçe 75 5 75*5=375 Matematik 4 75*4=300 Fen ve Tek. Yabancı Dil TC İnk. T ve A 90 2 90*2=180 Din K. Ve A.B. 80 80*2=160 TOPLAM 21 =1615 1615 / 21 = 76,90

31

32

33 1-) Okul için yapılan tercihin öncelik sırasına bakılacaktır.
Birden fazla öğrencinin Puanlarının eşit olması durumunda aşağıdaki öncelik sıralaması dikkate alınacaktır. 1-) Okul için yapılan tercihin öncelik sırasına bakılacaktır. Tercih sırasının da eşit olması durumunda; 2-) Sırasıyla 8. sınıf yılsonu başarı puanına bakılacak bunlarda eşit ise 7.sınıf puanına ve daha sonra 6.sınıf puanına bakılacak. Bunlarında eşit olması durumunda; 3-) Okula özürsüz yapılan devamsızlık sayısına bakılacaktır.

34 KISACA… MERKEZİ sınav puanlarının etkisi %70… Dolayısıyla çok iyi hazırlanmak, düzenli çalışma ve takip ŞART! Öğrenci daha fazla sınavla karşılaşacak. Bu sınavlarda başarılı olabilmesi için doğru bir şekilde hazırlanması, eksiklerini gidermesi gerekli. Sınav değerlendirmeleri MERKEZİ yapılacak. Yerleştirmeler MERKEZİ yapılacak. Yani Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi vb. fazla rağbet gören okullara MERKEZİ sistemle puan üstünlüğüne göre öğrenciler yerleşecek.

35 ÖĞRENCİNİN 6 ve 7. SINIF YBP’Sİ NEREDEN ÖĞRENİLEBİLİR?

36

37

38

39 TÜM ÖĞRENCİLERİME BAŞARILAR DİLERİZ.


"MERKEZİ SINAV MODELİ VE UYGULANMASI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları