Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AŞI YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AŞI YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR"— Sunum transkripti:

1 AŞI YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
AŞI NASIL YAPILIR? AŞI YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

2 YAPILAN İLK İŞLER Aşılama için köye yazı yazılır.
Bir gün önceden,aşılamaya gelineceğine dair muhtarın evine telefon edilir. Hanımı muhtarın evde olmadığını söyler. Konu kendisine uzun uzun izah edilerek camiden anons yapılması istenir. Elemanları kapı kapı gezdirmek için adam ayarlanması tembih edilir.

3 1-Köye Nasıl Gidilir? Önce aşılar buzdolabından alınır, termoslara konulur. Sonra çantalar alınır. Şoför geldiyse arabaya binilir. Köye gidilir.

4 Köyde Ne Yapılır? Önce muhtarın evine gidilir, muhtar yatağından kaldırılır. Aşı için gelindiği söylenir. Muhtar konuyu sorar, çünkü hiçbir şeyden haberi yoktur. Hanımı kendisine bir şey söylememiştir. Ya da çok geç söylediğinden anons yaptıramamıştır. Millet hayvanları salmıştır. Bu kademeler aşılabildiyse muhtara gezdirici adam vermesi için yalvarılır. Muhtar kafa tutarsa tek başına gezilir. Gezdirici adam verilirse onun için de kaç para toplanacağı hususunda pazarlık edilir.

5 Köyde Nasıl Dolaşılır? (1.Kısım)
Gezdirici adam yoksa köy delisi gibi köyün içinde ev ev bağırarak dolaşılır. Ya da köyün delisini verirler.

6 Köyde Nasıl Dolaşılır? (2.Kısım)
Önce ev sahibi yatağından kaldırılır ve aşı için gelindiği söylenir. Ev sahibi “gene mi geldiniz?...der. “Ne aşısı bu, köpek aşısı yok mu?” diye sorar. Anonsu duymadığını söyler! “Paranız bitti de mi geldiniz” der. İkna etmek için yarım saat dil dökülür.

7 Ahırda Ne Yapılır? (I) Hayvan sahibi güç bela ikna edildikten sonra ‘ahıra buyur’ der. Ahır temizlenmemiştir ve yarım metre b.k vardır. Bata çıka hayvanın yanına yaklaşılır.

8 Ahırda Ne Yapılır? (II) Hayvan sahibine ‘hayvanı tut’ denilir.
Hayvan sahibi ‘ay ben tutamaaam!..’ der. Önceki aşıcıların tutturmadan yaptıklarını söyler. Hayvanı tutmadan aşının yapılamayacağını anlatmak için gene yarım saat dil dökülür. Sonunda ikna olursa ya kendi tutar ya da tutmak için adam arar. İki saat de tutucu adam beklenir.

9 Ahırda Ne Yapılır? (III)
Tutucu genellikle hayvan tutmayı bilmez, ona hayvanın nasıl tutulacağı öğretilir. Şırıngaya aşı çekilir. Hayvan sahibi ya ‘eksik çektin’ der, ya da ‘çok çektin’ der. ‘La Havle’ çekildikten sonra aşı vurulmaya çalışılır. Ama tutucu hayvanı yamuk tuttuğu için ya boynuz yenilir ya da hayvan ayağına basar.

10 Hayvana Aşı Nasıl Vurulur?
Yamuk tutulan hayvana bir iki denemeden sonra aşı vurulur. Bu arada birkaç doz aşı zayii olur. Hayvandan tekrar darbe yememek için yanından süratle uzaklaşılır. Ahırın dışında hemen derin derin nefes alınır.

11 Hayvan Sahibinden Nasıl Para Alınır? (I)
Hayvan sahibine aşının ücreti söylenir. ‘Bu devletin aşısı değil mi?’ der. İtiraz eder. Genellikle parası yoktur! İki saat komşuları dolaşıp para arar ( belki sıkılıp da gider diye geciktirir de geciktirir).

12 Hayvan Sahibinden Nasıl Para Alınır? (II)
Oyalama senaryoları devam eder. Makbuz sorar. Müdüre şikayet edeceğini söyler. Bütün numaraları sökmeyince ‘helal et’ der. Bunu da yemeyince cüzdanından parayı çıkarıp verir. Para genellikle bütün paradır. Konu komşuyu dolaşıp bozdurmaya çalışır.

13 Hayvan Sahibinden Nasıl Para Alınır? (III)
Yarım saat veya bir saat sonra para gelir. ‘Niye yanınızda bozuk para taşımıyorsunuz?’ diye fırça atar. Akraba olduktan sonra diğer eve geçilir.

14 Aşının Bitişi Gezdirici para ister. Verilen parayı her zaman az bulur.
Gezdiriciyi başından savdıktan sonra çizmeler yıkanır. Araba beklenir.

15 DÖNÜŞ Araba gelir. Şoför ‘Arabanın içini kokuttunuz’ der.
Daireye gelinir.

16 SON Artan aşılar dökülür, parası zevklenerek cepten verilir.
Soğuk su ile duş alınır. Pideciye yemek söylenir. Aşılamadan para kaldıysa üç-beş kuruş pideciye verilir. Yemek yenirken biri sevk için gelir, tabi yemek de bu arada soğur. Soğuyan yemek afiyetle yenilir.

17 BİTTİ DAĞILIN ARTIK HADİ GÜLE GÜLE


"AŞI YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları