Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CİTTASLOW-SAKİN ŞEHİR UYGULAMASININ MAVİ BAYRAK’ A ETKİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CİTTASLOW-SAKİN ŞEHİR UYGULAMASININ MAVİ BAYRAK’ A ETKİLERİ"— Sunum transkripti:

1 CİTTASLOW-SAKİN ŞEHİR UYGULAMASININ MAVİ BAYRAK’ A ETKİLERİ

2 Cittaslow Nedir? Cittaslow 25 ülkede 150 üyeye sahip, dünya çapında tanınan ve takip edilen bir birliktir. Cittaslow ağı 1999 yılında İtalya’da Greve in Chianti şehrinde kurulmuştur. İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow sakin şehir anlamında kullanılmaktadır.

3 Almanya Bad Schussenried Deidesheim Hersbruck Lüdinghausen Marihn Nördlingen Überlingen Waldkirch Wirsberg Amerika Fairfax Sebastopol Sonoma Avustralya Goolwa Katoomba Yea Avusturya Enns Hartberg Horn Belçika Chaudfontaine Enghien Lens Silly Danimarka Svendborg Fransa Labastide d’Armagnac Segonzac Hollanda Alphen-Chaam Borger-Odoorn Midden-Delfland Vaals İngiltere Aylsham Berwick upon Tweed DissMold Perth Sturminster Newton İspanya Begur Bigastro Lekeitio MungiaPals Rubielos de Mor İsveç Falköping İsviçre Mendrisio İtalya Abbiategrasso Acqualagna Acquapendente Altomonte Amalfi Amelia Anghiari Asolo Barga Borgo Val di Taro Bazzano Bra Brisighella Bucine Caiazzo Capalbio Casalbeltrame Castel San Pietro Terme Castelnovo nè Monti Castelnuovo Berardenga Castiglione del Lago Castiglione Olona Cerreto Sannita Chiavenna Chiaverano Cisternino Città della Pieve Città Sant'Angelo Civitella in Val di Chiana Fontanellato Francavilla al Mare Galeata Giffoni Valle Piana Giuliano Teatino Greve in Chianti Guardiagrele Levanto Massa Marittima Monte Castello di Vibio Montefalco Morimondo Novellara Orsara di Puglia Orvieto Pellegrino Parmense Penne Pianella Piossasco Pollica Positano Pratovecchio Preci San Daniele del Friuli San Gemini San Miniato San Potito Sannitico San Vincenzo Santa Sofia Scandiano Stia Suvereto Teglio Tirano Todi Torgiano Trani Trevi Zibello Güney Kore Cheongsong County Damyang Hadong Jangheung Jeonju City Namyangju City Sangju City Sinan Wando Yesan Kanada Cowichan Bay Naramata Norveç Eidskog Levanger Sokndal Polonya Biskupiec Bisztynek Lidzbark Warminski Murowana Goślina Nowe Miasto Lubawskie Reszel Portekiz Lagos Sao Bras de Alportel Silves Tavira Vizela Türkiye SeferihisarAkyaka Gökçeada Yenipazar Taraklı Yeni Zellanda Matakana (Rodney District)

4 Cittaslow Nedir? Küreselleşmeye maruz kalan birçok toplum kendi kültürlerine, kendi yapılarına ve kendi değerlerine yabancılaşmıştır. Cittaslow Ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için ortaya çıkmış bir harekettir.

5 Cittaslow: Bir yerel kalkınma modeli
Cittaslow kentlerin, kendi değerlerine sahip çıkarak kalkınmalarını öngörmektedir. Kentler için sürdürülebilir bir yerel kalkınma modeli oluşturulmasına ışık tutmaktadır.

6 Kriterler Hakkında; Cittaslow olmak için birliğin belirlediği 59 adet kriter vardır. 6 ana başlıkta; yer alan kriterler için projeler hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanan projelerin yöreye özgü potansiyel kaynakların korunması ve değerlendirilmesi ile sürdürülebilir olması gerekmektedir.

7 Kriter Başlıkları Çevre Politikaları (11 adet)
Altyapı Politikaları (13 adet) Kentsel Kalite için Teknolojiler ve Tesisler (9 adet) Yerli Üretimi Korumak (11 adet) Misafirperverlik (5 adet) Farkındalık (3 adet) Slow Food Aktivitelerine ve Projelerine Destek (7 adet)

8 Seferihisar’ın Cittaslow Yolculuğu
2009 Haziran ayında Cittaslow çalışmalarına başlayan Seferihisar 28 Kasım 2009 tarihinde Cittaslow sertifikasını almıştır. 6 ay süren çalışmalar bilgilendirme ve proje geliştirme alanlarında yoğunlaştı. Cittaslow projesinin olmazsa olmazı olan halk desteği Seferihisar’ın analizi yapılarak hangi kriterler hakkında neler yapılabileceği planlandı.

9 SEFERİHİSAR’DA MAVİ BAYRAK ÇALIŞMALARI
Seferihisar’ın 2010 yılında başlayan mavi bayrak çalışmaları sonucunda 2011 yılında 3 mavi bayrak almaya hak kazanmıştır. Sığacık Büyük Akkum , Akarca ve Ürkmez Plajları

10

11

12 Cittaslow-Mavi Bayrak İlişkisi
Uluslar arası sürdürülebilir çevre hareketi 1990 yıllarda çevre hareketleri hız kazanmıştır. Cittaslow Kriterleri ile Mavi Bayrak kriterleri arasındaki ortak noktalar

13 Cittaslow’un Mavi Bayrak üzerindeki ölçülebilir etkisi;
Cittaslow’un Mavi Bayrak üzerindeki etkisi temelde bilinçlenen halk ve halkın desteği ile açıkça görülmüştür. Seferihisar’da 2000’li yıllarda 1 plaj, Mavi Bayrak ödülünü almaya hak kazanmış ancak sonraki devamlılığı sağlanamamıştır. Cittaslow sonrasında 2011 yılında 3 Mavi Bayrak almıştır. 2012 yılında, 2011 yıllarında ki 3 plajın yanısıra, 3 Mavi bayrak daha alma çalışmalarındadır. Ayrıca ilçe tesisleri ve Marina’da Mavi Bayrak başvurularında bulunulmuştur.

14 Kriter Örnekleri-Çevre Politikaları
1. Hava, su ve toprağın kalitesinin, yasa tarafından belirtilen parametrelerde olduğunun belgelenmesi. 2. Kentsel çöp ve özel atıkların ayrıştırılarak toplanmasının teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik projeler. 3. Endüstriyel ve evsel kompostlamanın yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi 4. Kentsel ya da toplu kanalizasyon için arıtma tesisinin bulunması 5. Alternatif enerji kaynaklarının kullanılması ve enerji tasarrufu çalışmaları 6. GDO kullanılmasının yasaklanması 7. Reklam, panolar ve trafik işaretlerinin düzenlenmesine dair belediye planı 8. Elektromanyetik, gürültü ve ışık kirliliğini kontrol etmek ve azaltmak 9. Çevre yönetimi sistemlerinin benimsenmesi (EMAS ve ECOLABEL ya da ISO 9001; ISO 14000, SA 8000 ve Gündem 21 projelerine katılım).

15 Kriter Örnekleri-Altyapı Politikaları
1. Güvenli ulaşım ve trafik için planlar 2. Okulları ve kamusal binaları bağlayan bisiklet yolları. 3. Özel taşımacılık ve trafiğin toplu taşıma ve yaya alanları ile bütünleştirilmesi üzerinden, alternatif ulaşımı destekleyen planlar (toplu taşıma alanlarına bağlanan ilave kentsel araba park yerleri, bisiklet yolları, okullar ve işyerlerine erişim sağlayan yaya güzergâhları, vb.). 4. Kamusal alanların engelliler için erişilebilir olması, mimari engellerin kaldırılması 5. Tıbbi yardım merkezi 6. Vasıflı yeşil alanların, asgari teçhizata sahip olması ve hizmet 7. Bozulmakta olan kentsel alanların ve şehrin yeniden kullanılması

16 Kriter Örnekleri-Kentsel Kalite için Teknolojiler ve Tesisler
1. Biyomimarinin teşvik edilmesi 2. Çevre ile uyumlu teçhizat ve çöp hizmetleri 3. Toplu ve özel alanlarda; çevresel olarak uygun bitkilerin, peyzaj mimarisi ölçütlerine uygun ç yerel bitkilerin yetiştirilmesi 4. Renklerle ilgili plan.

17 Kriter Örnekleri-Misafirperverlik
1. Turist bilgisi ve nitelikli misafirperverlik için eğitim kursları 2. Tarihsel merkezlerde, yol gösteren turist güzergâhları ile uluslararası işaretlerin kullanılması. Ziyaretçilerin bilgi ve hizmetlere erişim kolaylığı sağlama Turistik işletmecilerin, ücret şeffaflığı ve fiyatların müessesenin dışında sergilenmesi gerekliliği

18 Kriter Örnekleri-Farkındalık
Vatandaşlara yönelik Cittaslow olmanın amaçları ve prosedürleriyle ilgili bilgi sağlayan kampanyalar. “Yavaş” felsefesini kazanmada sosyal yapıların dâhil edilmesi için programlar

19 2011 Uluslar arası Mavi Bayrak Seferihisar Denetimi

20 2011 Uluslar arası Mavi Bayrak Seferihisar Denetimi

21 Teşekkür ederim… Aslı Menekşe ODABAŞ Seferihisar Belediyesi
AB İlişkileri ve Proje Birimi


"CİTTASLOW-SAKİN ŞEHİR UYGULAMASININ MAVİ BAYRAK’ A ETKİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları