Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Massive Open Online Courses

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Massive Open Online Courses"— Sunum transkripti:

1 Massive Open Online Courses
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Massive Open Online Courses

2 İçindekiler Giriş MOOC (Massive Open Online Course) Nedir?
En Büyük Kurs Platformu; Coursera MOOC Eğitimlerine Kimler Katılabilir MOOC’ da Hangi Eğitimler Verilir MOOC Öğrenme Stili MOOC’ un Avantajları MOOC’ un Dezavantajları MOOC’ a Destek Veren Kurumlar Sonuç

3 Giriş Son günlerde her-zaman- her-yerde,
Son günlerde her-zaman- her-yerde, herkes için kesintisiz hızlı İnternet erişim teknolojilerinin yaygınlaşmasını takiben, birdenbire dünya çapında bir Uzaktan Eğitim olayı gelişmeye başlamıştır.

4 MOOCs (Massive Open Online Courses)
2008 yılında Açık Eğitsel Kaynaklar Hareketi ile başladı. “Kitlesel Açık Online Ders” olarak dilimize çevirebileceğimiz Massive Open Online Course - MOOC adından da anlaşılacağı gibi çok büyük katılımcıları hedefleyen online kurslar için verilen addır.

5 (Massive Open Online Courses) Nedir?
MOOCs (Massive Open Online Courses) Nedir? MOOCs Belli konulara ilgi duyanların, hem çalışıp hem okuyanların, belli bir meslek veya uzmanlık alanı konusunda kararsız kalanların hedeflerini belirlemesi ve yeteneklerini geliştirmesi için uygun online çözüm yoludur. Çok daha gelişmiş uzaktan öğrenme olanağıdır.

6 (Massive Open Online Courses)
MOOCs (Massive Open Online Courses) Nedir? İnternet ortamında sınıf ortamının bir simülasyonu olarak düşünülebilecek, katılımcılar arası forumlar vasıtası ile soru-cevap şeklinde etkileşim kurmaya izin veren, her yerden, her zaman ulaşılır ve son derece ekonomik, kolay, erişilebilir olmasını sağlayan bir sistem.

7 MOOCs (Massive Open Online Courses) Nedir?
İncelenen seçeneklerden biri, öğrencilerin sınav döneminde bölgesel test merkezlerine gitmesi. Bilgisayar başındaki ekipler, öğrencileri web-cam ’lerle, uzaktan erişilebilen ekranlarla ve yüksek hızlı internet bağlantılarıyla izleyebiliyor

8 (Massive Open Online Courses) Nedir?
MOOCs (Massive Open Online Courses) Nedir? İncelenen seçeneklerden biri, öğrencilerin sınav döneminde bölgesel test merkezlerine gitmesi. Teste girenin gerçekten derse kayıt yaptıran kişi olduğunu anlamak için fotoğraflı nüfus cüzdanlarını, imzalarını ve hatta el yazılarını kontrol edebiliyor.

9 (Massive Open Online Courses) Nedir?
MOOCs (Massive Open Online Courses) Nedir? İncelenen seçeneklerden biri, öğrencilerin sınav döneminde bölgesel test merkezlerine gitmesi. Uzaktan gözetmenlik sağlayan bir şirket olan ProctorU ’nun çalışanları, ekran paylaşımı ve webcam bildirimleri kullanarak, sınava giren öğrencileri izliyor.

10 MOOCs (Massive Open Online Courses) Nedir?

11

12 Avrupa'daki Katılım

13 Konularına göre MOOClar

14 MOOClara olan ilgi ABD’nin yanı sıra Üniversitelerde kendi başlattığı Avrupa girişimlerine katılım oldu. Aynı zamanda özel kurumlar tarafından başlatılan bu olaya; Ulusal hükümetler Telekomünikasyon şirketleri Vakıflar desteği verildi.

15 MOOCs Büyüme Oranları

16 Ulusal Düzeylilik Her hangi dilde bir profile sahibi olması gerektiğinden ziyade ulusal yüksek eğitim sistemine ait amaçlanmıştır. İngilizce, Almanca, Fıransızca ve İspanyolca gibi dillere ayrılmış platformların diğer dillere olan açıklık derecesi.

17 MOOCs önderleri Şuanda Dünyada en yoğun ilgi İngilter’den.

18 Coursera 500’den fazla kurs yayını. 4.4 milyondan fazla öğrencisi var.
97 global partneri ve 10 US partneri var Hedefleri : Coursera hedefleri: Okul ve okul öncesi eğitimi de hedeflemiş. Teacher training eğitimleri vermek. Üniversitenin eğitim departmanında eğitim merkezi varmış ve bu merkezler ilk öğretim ve ortaöğretim öğretmenlerine yönelik, müze vb etkinlikler de mevcut. Örn:The Museum of Modern Art, the Exploratorium, the American Museum of Natural History and New Teacher Center.

19 Coursera Üniversite seviyesinde dersler verilen Coursera en büyük MOOC platformu. Stanford Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği alanında ders veren Profesör Andrew Ng Coursera'nın kurucularından. Şubat 2013 'te ise, 2.7 milyon kişinin ders aldığı uzaktan eğitim sistemidir.

20 Coursera Derslere de katılım çok yüksek:
Örneğin Stanford Üniversitesi hocası Seastian Thrun'un Yapay Zeka konulu dersine kişi katılmış. Finansa Giriş dersine katılanların sayısı ise Coursera bünyesinde Ingilizce, Fransızca, Italyanca, Ispanyolca ve Çince'nin olduğu 5 farklı dilde eğitim verilmekte.

21 Coursera Grafik 1: Coursera’dan ders alan öğrencilerin ülkelere göre dağılımı

22 edX konsorsiyum şu anda Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), edX kurucuları ve sahipleri de dahil olmak üzere 28 üniversite içermektedir.

23 edX Diğer 17 parner : 5 Avrupa Üniversitesi:
École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) (Switzerland), TU Delft (the Netherlands), Karolinska Institutet (Sweden), Université catholique de Louvain (Belgium), Technische Universität München (Germany) Diğer 11 ’i Hindistan, Çin, Hong Kong, Güney Kore, Japonya ve Kanada.

24 Şu anda 66 kurs var. sertifikada veriyor.

25 edX Stanford Üniversitesiyle ortaklaşa çalışıyor.

26 NovoEd Nisan 2013 te kuruldu. 20 paralı kurs var.
Ücretleri US$149 - US$249 arası. Stanford üniversitesi Profesörleri ve PhD öğrencileri  tarafından kurulmuş. Bazı kurslar direk Stanford öğrencilerine yönelik. Öğrenciler 10’ar kişiden daha az gruplar şeklinde eğitim alıyorlar.

27 Udacity Paralı kurslar veriliyor. “Open Education Alliance” konsorsiyumu kurdular ve Google ve AT&T gibi büyük firmalara da eğitim veriyorlar. 28 kurs var. Udacity’nin hiç üniversite partneri yok. Fakat bireysel eğitmenler akademik veya kişisel deneyimlerini paylaşıyorlar. Udacity 5 kurs öneriyor herbiri kredili sistemli. bu 5 kursta San Jose State Üniversitesi sistemi tarafından kabul edilmiş. 150 US$ fiyatı var

28 Udemy 2010 da kuruldu. 8 000 kurs veriyor. 1 milyon öğrencisi var.
Kurslar genel olarak pratik becerilere yönelik hayat içerisinde kullanılabilecek gibi. Örn: bilgisayar becerisi, yoga, astronomi veya da bütçemi nasıl yönetmeliyim tarzı. Bireysel eğitmenlerle çalışıyor, enstitüler yok. Bazı kriterleri var : örn, en az 30 dk olcak içeriğin %60 video olmalı gibi. Fiyatı: 9US$ ile 99US$ arasında değişiyor.

29 MOOCs Eğitimlerine Kimler Katılabilir
Dünyanın neresinden olursanız olun, öz geçmişiniz ne olursa olsun, öğrenci olun ya da olmayın herkese açık olan bu köklü üniversitelerde okutulan dersleri görme ve deneyimleme şansınız var.

30 MOOCs da Hangi Eğitimler Verilir
Peki milyonları bilgisayar başına kilitleyen, öğrenme isteğini körükleyen bu dersler neler? bilgisayar programlamadan matematiğe, gitar çalmaktan klasik müzik bestelemeye kadar nörobilimden finansa birçok farklı uzmanlık alanında, farklı bilgi ve deneyim seviyelerinde öğrenci ve profesyonellere yönelik tasarlanmış.

31 MOOCs Öğrenme Stili MOOC öğrenme stillerine göre online eğitim sistemlerini adapte eden uygulamalar kullanmaktadır. Öğrencinin her bir davranışı ile bilgisayar öğrenciye en uygun öğrenme stilini (video, okuma, sunum, alıştırma, sınav, başkalarını izleyerek öğrenme vb.) belirleyerek bir sonraki adımı buna göre tasarlayabilecektir(Regalado, 2012).

32 MOOC’un Avantajları Eğitimin web üzerinden verilmesi
her yerden, her zaman ulaşılır ve son derece ekonomik olmasıdır. Sertifika alabiliyorsunuz, sınava katılıp, eğitmenle, hocanızla iletişime geçebiliyorsunuz...

33 MOOCs un Avantajları Açık müfredat,
Materyaller çok çeşitli olması ve zengin içeriklerle desteklenmesi, öğrencinin, kendi hızında ilerlemesine imkan sağlaması ve geri bildirimlerin zamanında, yerinde alınmasını sağlar.

34 MOOCs un Dezavantajları
Üniversite diploması kazandırmıyor, gerekli donanımın ve internetinizin olması gerekiyor. Kişisel gelişimin parçası olan üniversite deneyimini sunmuyor.

35 MOOCs Destek Veren Kurumlar

36 SONUÇ MOOC devrimi, dünyanın fakir, gelişmekte olan, yeterli üniversitesi olmayan ülkelerindeki öğrenciler için paha biçilmez bir olanak. MOOC'lerde sistem tamamen bireyin çalışma azmiyle yürüyor ve eğitmen - öğrenci arasındaki bariyerlerin aşılmasına, katı bir müfredatla bağlanan öğrencilerin müfredatın esnekleştirilmesi ile kendi eğilimine uygun dersler alabilmesine, maliyetleri düşürerek eğitimin çok geniş bir kitleye ulaşmasına yardımcı oluyor, böylelikle bireylere yaşam boyu öğrenme imkanı sağlıyor.

37 Teşekkürler ..


"Massive Open Online Courses" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları