Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Emre ÜNSAL & Özlem AKTAŞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Emre ÜNSAL & Özlem AKTAŞ"— Sunum transkripti:

1 Emre ÜNSAL & Özlem AKTAŞ
BİLGİSAYARA GİRİŞ Emre ÜNSAL & Özlem AKTAŞ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 35160 BUCA / İZMİR Tel: (232) WEB : E-posta :

2 BÖLÜM 1 BİLGİSAYARLARIN TARİHÇESİ VE GELİŞİMİ
KİŞİSEL BİLGİSAYARLARIN ANA BİLEŞENLERİ DONANIM VE YAZILIM KAVRAMLARI

3 BİLGİSAYARLARIN TARİHÇESİ VE GELİŞİMİ

4 “Bilgisayar” Kavramı Nedir?
“Bilgisayar (Computer)” kelimesi 1646 yılından beri İngilizce’de kullanılmaktadır. 1940 yılından önceki sözlüklerde; computer : Hesaplamaları yapan kişi. hesap Makinesi: Hesaplamaları gerçekleştiren makina. “Bilgisayar (computer)” deyiminin modern anlamda tanımı ve kullanımı, ilk elektronik hesaplama aygıtlarının geliştirilmesi ile söz konusu olmuştur.

5 “Bilgisayar” Nedir? Bilgisayar, herhangi bir bilgiyi alabilen, depolayabilen ve işleyebilen bir cihazdır. Hızlıdır: İnsandan daha hızlıdır. Aptaldır: Kendi duygusu veya sezgisi yoktur. Kendisine önceden anlatılmadan hiçbirşey yapamaz. Uyumludur: Kendisine ne söylenirse onu yapar.

6 Bilgisayarın Temel Özellikleri
Elektroniktir. Hesaplamalarını elektriksel anlamda yapar. Bilgisayar birşeyler depolayabilir. Bilgisayarın depolayabildiği tek şey DATA (VERİ).’dir. Kendisine ne yapacağını anlatan bir deyim setini depolayabilir ve takip edebilir. Bu deyim setine PROGRAM adı verilir.

7 Bilgisayardaki Temel İşlemler
Giriş (Input): Bilgisayar, içinde işlemek üzere dışarıdan veri (data) alır. Depolama : Bilgisayar, datayı içinde işlem öncesi sırası ve sonrasında tutar. İşleme : Bilgisayar, içinde tuttuğu veri üzerinde işlemler yapar. Çıkış : Bilgisayar, işlediği veriyi dış kullanım için üretir.

8 Günümüzde Bilgisayar Yaygın olarak, kullanılan bir cihazdır.
Masaüstü veya dizüstü, çeşitli dokümanları yaratmakta, e-posta göndermekte, World Wide Web (www) üzerinde araştırma yapmakta kullanılan bir cihazdır. Genellikle Bir kişi tarafından kullanıldığından, “Kişisel Bilgisayar (PC:Personal Computer)”, veya Bir büroda masa üstünde kullanıldığından, “Masaüstü Bilgisayar (Desktop Computer)” olarak adlandırılmaktadır.

9 Bilgisayar Türleri-Süper Bilgisayar
Bir odayı doldurabilir ve bir saniyede trilyonlarca hesaplamayı gerçekleştirebilir.

10 Bilgisayar Türleri-Mainframe
Süper bilgisayarlar kadar güçlü değiilerdir ancak büyük işlem ve depolama yetenekleri vardır.

11 Bilgisayar Türleri-Minibilgisayar
Orta kademe bilgisayarlar olarak da adlandırılırlar. Workstation (İş İstasyonu) olarak da bilinirler.

12 Bilgisayar Türleri-Mikrobilgisayar
En düşük güce sahip ancak en hızlı gelişen türdür. Günümüzde kullanılan PC’ler bu sınıftadır.

13 Bilgisayar Türleri-Taşınabilenler
DizüstüBilgisayar (Laptop Computer) Cep bilgisayarı (PalmTop Computer; Personal Digital Assistant-PDA)

14 Bilgisayar Türleri-Bütünleşikler
Günümüzde kullanılan bazı aygıtların içinde de bilgisayarlar bulunmaktadır. Bir benzin istasyonundaki benzin pompası içinde bulunan kontrol sistemi de bir bilgisayardır.

15 Bilgisayar Türleri-Bütünleşikler (2)
Bir araçtaki kontrol sistemleri Cep telefonları Evde kullanılan eşyalar; Fırınlar ve diğerleri

16 Hesaplama Gereksinimi
Yazılı tarihten önce de insanların hesaplama yapmaya ihtiyaçları bulunmaktaydı Hesaplamalar çakıl taşları veya çentikler oluşturulmuş tahta parçaları ile yapılmaktaydı. Her hesaplama yöntemi bir algoritmaya, rakamların nasıl işlendiğinin adım adım tarifine dayanmaktadır. Kalem-kağıt ile yapılan en basit hesap bile bir algoritmayı gerektirmektedir. El ile hesaplama yapan bir alet, sayısal hesaplamaların yapılmasına yardımcı olabilmekte, ancak insan gücüne ihtiyaç duymaktadır.

17 Abaküs (Abacus) İlk manuel hesaplayıcı, 1200 yılında Çin’de, 1600 yılında da Japonya’da ortaya çıkan “Abacus” dür.

18 John Napier Merchiston Lordu John Napier, matematik alanına iki büyük yenilik getirmiştir. Logaritmayı geliştirmiştir. Çarpma ve bölme işlemleri için bir aygıt tasarlamıştır.

19 Napier’in Kemikleri Birçok çubuktan oluşmuştur.
Her çubuk iki rakam ile işaretlenen on kareye bölünmüştür. Çubuklar hesaplamadaki rakamlara göre konumlandırılmakta ve sonuç, çubuklardaki özel konumlarda gösterilen rakamların toplanması ile elde edilmektedir

20 Sürgülü Hesap Cetveli 1621’de, Willliam Oughtred isimli bir İngiliz matematikçi, Napier’in logaritmalarını kullanarak ilk Sürgülü Hesap Cetveli’ni oluşturmuştur. Bu hesap cetveli, 1960lı yılların sonlarına kadar okullarda yaygın olarak kullanım alanı bulmuştur.

21 İlk Mekanik Hesaplayıcılar
Wilhelm Schickard’ın 1623 yılında birbiri ile bağlı dişlilerden oluşan bir cihazı geliştirmesi ile ilk mekanik hesaplayıcı ortaya çıkmıştır.

22 Pascaline 1642 yılında Blaise Pascal adlı bir Fransız tarafından geliştirilen ve “Pascaline” olarak adlandırılan cihaz ile mekanik olarak toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemleri gerçekleştirilebilmekteydi.

23 Leibniz Hesaplayıcısı
1673 yılında, bir Alman Baronu, Gottfried Wilhelm von Leibniz tarafından “Leibniz Hesaplayıcısı” olarak adlandırılan bir diğer mekanik hesaplayıcı üretilmiştir.

24 Babbage-Fark Motoru 1822 yılında bir İngiliz matematikçi olan Charles Babbage, “Fark Motoru (Difference Engine)“ adı verilen bir makine geliştirmiştir. 4,000’den fazla dişli ve diğer parçalardan oluşan bu makine, yeterli hassasiyette dişliler üretilemediğinden, çalışır duruma getirilememiştir.

25 Babbage-Analitik Makina
1834 yılında Babbage, “Analitik Makine (Analytical Engine)” adı verilen yeni bir genel amaçlı hesaplayıcı tasarlamıştır. Bu makinenin tasarımı, modern bilgisayarların tasarımlarının arkasında yatan bellek, programlanabilen bir işlemci, bir çıktı aygıtı ve kullanıcı-tanımlı programlar ve veri gibi birçok kavramı tanımlamaya yaramıştır.

26 Babbage-Delikli Kartlar
Babbage, programları ve veriyi, daha önce Jacquard’ın dokuma makinesi için geliştirdiğine benzer şekilde delikli kartlarda saklamayı önermiştir. Delikli kartlar, ilk elektronik bilgisayar dönemlerinde de yaygın olarak kullanılmıştır.

27 Jacquard’ın Dokuma Makinesi
Bir Fransız dokumacı Joseph Jacquard, delikli kartlarla dokuma işlemini gerçekleştiren bir dokuma makinesi üretmiştir.

28 Elektronik Bilgisayarlar
Iowa State University profesörlerinden John V.Atanasoff ve Clifford E.Berry, 1937 ile 1942 yılları arasında Atanasoff-Berry Bilgisayarı (ABC)’nı geliştirmişlerdir. John Atanasoff

29 ABC ABC, mekanik anahtarlar yerine vakum tüplerinin kullanıldığı ilk bilgisayardır. İlk sayısal bilgisayardır Hesaplama işlemlerinin temeli ikili sayı sistemine dayanmaktadır.

30 Konrad Zuse ve Z3 Atanasoff’un ABC üzerinde çalıştığı yıllarda, bir Alman mühendis olan Konrad Zuse’de Z3 adı verilen bir bilgisayar geliştirmiştir. Almanya’daki Nazi rejimi, sonrasında da başlayan İkinci Dünya Savaşı nedeniyle bu bilgisayarın tasarımı gizli tutulmuştur. Bu tasarımla ilgili bilgiler savaştan sonra ortaya çıkmıştır.

31 IBM ve Howard Aiken 1930’lu yıllarda IBM firması, oldukça değişik bilgisayar mimarileri konusunda çalışmaktaydı. 1939 yılında IBM, Howard Aiken isimli bir mühendisin projesine destek vermiştir. 75 adet IBM Otomatik Hesaplama Makinesi bir ünite içinde biraraya getirilmiştir.

32 ENIAC 1943 yılında John W.Mauchly ve J.Presper Eckert tarafından yönetilen bir grup, ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Calculator) için çalışmalara başladılar. ENIAC, Birleşik Devletler ordusunun savaş sırasındaki işlemleri için geliştirilmeye çalışılıyordu. Savaşın bitiminden üç ay sonra, Kasım 1945’de tamamlanabildi.

33 ENIAC’ın Büyüklüğü ENIAC, 100 feet (30 m) uzunluğunda, 10 feet (3 m) yüksekliğinde ve 30 ton ağırlığında idi. 18,000 vakum tüpünden oluşmakta ve çalışması için 174,000 W güce ihtiyaç duymaktaydı. ENIAC, 1 saniyede 5,000 toplama işlemini gerçekleştirebiliyordu 6,000 tane anahtarın ayarlanması ve kabloların bağlanması gerekliliği nedeniyle yaklaşık olarak iki günde programlanabiliyordu.

34 UNIVAC Ticari olarak kullanılabilen ilk sayısal bilgisayar UNIVAC (Universal Automatic Computer)’dır. Eckert-Mauchly Computer tarafından tasarlanmıştır. Remington Rand firması tarafından satın alınmıştır.

35 UNIVAC’ın Hedefi Amerika Başkanlık seçimlerini tahmin edebilmek amacıyla kullanılmıştır. yılları arasında 48 adet UNIVAC bilgisayar Remington-Rand firmasının müşterilerine teslim edilmiştir.

36 UNIVAC’ın Özellikleri
UNIVAC, 14.5 feet (4.5 m) uzunluk, 7.5 feet (2.3m) yükseklik ve 9 feet (2.7 m) genişliğe sahipti. ENIAC’dan daha küçük, ancak daha güçlü idi. Saniyede 7,200 karakter okuyabiliyor ve 2.25 milyon deyimi işleyebiliyordu 12,000 karakter (12k) belleğe (RAM) sahipti. Verilerin depolanabilmesi ve sonradan okunabilmesi için manyetik bantları kullanıyordu. En düşük resmi satış fiyatı yaklaşık 930,000$ idi.

37 Vakum Tüpleri Birinci kuşak bilgisayarların ortak özellikleri vakum tüpleri kullanmaları idi. En büyük dezavantajları, çoğu ısıya dönüşen, çok büyük miktarda güç harcamaları ve çok çabuk yanma özellikleri idi.

38 Birinci Kuşaktaki Programlama Yöntemleri
İlk kuşak bilgisayarların her biri yalnızca belirli işlemleri yapmak üzere programlanabilirlerdi. Programların değiştirilmesi, uzun süren kablo ve anahtar bağlantıları yapılarak mümkün olabilirdi. Birinci kuşak bilgisayarların döneminin sonlarına doğru Assembly adı verilen bir programlama dili geliştirildi Programcılar bu dilde programlarını daha kolay, ancak yalnızca o bilgisayarda kullanabilmek üzere yazabilme imkanına kavuştular.

39 Transistör Çağı İlk olarak 1947 yılında AT&T’nin Bell laboratuarlarında geliştirildi. Vakum tüplerinin işlevini gerçekleştirmekteydi. Daha küçük, daha ucuz ve daha güvenilirdi. Daha az enerji harcamakta idi

40 İşletim Sistemi’nin Doğuşu
İlk kuşak bilgisayarlarda her bilgisayar için özel yazılımlar geliştirilmekteydi. Bir programda kullanılan bir altprogram, geliştirilen başka bir programda da yeniden yazılmaktaydı. Her programda standart olan altprogramları bir kütüphane yapısı içinde toplamak ve ihtiyaç duyulduğunda o altprogramları oradan çağırıp işlemleri gerçekleştirebilmenin yollarını aramaya başladılar. “İşletim Sistemi” yazılımları ortaya çıktı. Her bilgisayar üreticisi kendi işletim sistemini geliştirerek kullanıcılara daha rahat program yazabilecekleri ortamlar sağlamaya başladılar.

41 İlk Üçüncü Kuşak Programlama Dilleri
Programcıların istedikleri işlemleri kolay yapabilmelerine imkan sağlayacak programlama dil arayışları da sürmekte idi. İlk olarak FORTRAN (Formula Translator) programlama dili mühendislik hesapları için ortaya çıktı Ticari uygulamalarda kullanılmak üzere COBOL (Common Business Oriented Language) programlama dili ortaya çıktı. Diğer programlama dilleri bu dilleri takip etti.

42 Entegre Devre Çağı Texas Instruments’da çalışan Jack Kilby ve Fairchild Semiconductor’da çalışan Robert Noyce’un birbirlerinden bağımsız olarak çalışmaları sonucunda “entegre devre” (Integrated Circuits-IC) ortaya çıktı.

43 Entegre Devre Teknolojisi
Entegre devre teknolojisi, binlerce vakum tüpü veya transistörü tek bir minyatür yonga (chip) üzerinde birleştirmeye imkan vermiş, böylece bilgisayar gibi cihazların fiziksel boyut, ağırlık ve güç ihtiyaçlarını büyük ölçüde azaltmıştır. “Entegre Devreler” üçüncü kuşak bilgisayarların gerçekleştirilmelerini sağlamıştır.

44 RCA Spectra 70 Entegre devre teknolojisi kullanılarak üretilen bilgisayarlardan ilk ikisi RCA Spectra 70 ve uzun yıllar kullanımda kalan bir bilgisayar olan IBM 360’dır.

45 IBM 360

46 DEC PDP-8 ve IBM AS400 Digital Equipment Inc(DEC), 1965 yılında, ticari olarak başarılı ilk minibilgisayar olan DEC PDP-8’i üretmiştir. PDP-8, birçok üretim yerinde, küçük işletmelerde ve bilimsel laboratuarlarda yaygın olarak kullanılmıştır. Sonraki yıllarda IBM ve diğer bilgisayar üreticileri de benzer nitelikte bilgisayarlar üretmişlerdir.

47 Mikroişlemci Çağı Ted Hoff’un 1971 yılında ilk genel amaçlı mikroişlemciyi üretmesi ile dördüncü kuşak bilgisayarlar ortaya çıkmaya başlamıştır. İlk mikroişlemci olan Intel 4004, üçüncü kuşak bilgisayarlardan daha hızlı, daha küçük ve daha ucuz bilgisayarların yapımını sağlamıştır

48 Mikroişlemcilerin Gelişimi
İlerleyen yıllarda, mikroişlemci üreticilerinin sayısı artmıştır. Intel, Texas, Zilog ve Motorola önde gelen mikroişlemci üreticileridir. Intel 4004 işlemcisi, bir mısır gevreği kadar küçük olmasına rağmen, ENIAC’ın işlem kapasitesi ve gücüne sahip olarak piyasada kullanılmıştır. Intel 4004’ün içinde, tek bir yonga üzerinde 2,800 transistör bulunmakta, saniyede 60,000 deyimi işleyebilmekteydi. Intel, 4004 modelinden sonra ilk 8-bit mikroişlemci olan 8008 modelini piyasaya sürmüştür.

49 Motorola,MOS,Zilog ve Intel Rekabeti
1974 yılında Motorola 8-bit’lik 6800 mikroişlemcisini piyasaya sürmüştür. MOS Technologies Apple-II ve Commodore kişisel bilgisayar sistemlerinde kullanılan 6502 işlemciyi üretmişlerdir. 1976 yılında Zilog, ilk bilgisayar sistemlerinde kullanılan ve 8080 mikroişlemcinin daha geliştirilmiş bir modeli olan Z80 işlemcisini üretmiştir. Aynı yıl, Intel, 8080 işlemcisinin daha gelişmiş bir modeli olan 8085 modelini üretmiştir.

50 Intel İşlemciler Intel mikroişlemcileri genellikle Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda, 8086, 8088, 80286, 80386, 80486, Pentium ve Itanium şeklinde adlandırılarak kullanılmışlardır.

51 Motorola İşlemciler Motorola mikroişlemcileri ise Apple MacIntosh bilgisayarlarda kullanılan serisi ile 1990ların başında görülen PowerPC mikroişlemcileri şeklinde kullanılmışlardır.

52 Beşinci Kuşak “İletişim Çağı” olarak adlandırılan bir çağ.
Bilinen kavramlar yeniden ele alınacak Internet yaygınlaştı. World Wide Web gelişti. Kurum içi ağlar ve bilgi otoyolları oluştu. Yapay zeka gelişti. Organik işlemciler üretiliyor.

53 Gelecekte... Bugüne kadar söz konusu olan ikili sistemde üretilen bilgisayar mimarisi farklı sayı sistemleri ile işlem yapabilecek ve daha yüksek kapasite ve hız sağlayacak teknolojiyle donatılacak İletişimin tümüne yakın bir kısmı bilgisayarlar aracılığı ile olacak. Bilgiye erişmek için farklı yöntemler geliştirilmek zorunda kalınacak. Erişilmesine izin verilen bilgi –neredeyse- sınırsız olacak. İstenilen her bilgiye erişilecek.

54 KİŞİSEL BİLGİSAYARLARIN ANA BİLEŞENLERİ

55 Von Neumann Mimarisi Özel bileşenler ve görünümleri bilgisayardan bilgisayara değişiklik gösterse de, tüm modern bilgisayarlar aynı yapısal özellikleri taşımaktadır. Bu yapı “von Neumann Mimarisi” olarak adlandırılmaktadır. John von Neumann tarafından 1950lerde öne sürülen bu mimari, bilgisayarların gelişimine farklı bir bakış açısı getirmesi yönünden bir dönüm noktası olmuştur. Bu mimari, bir bilgisayarı oluşturan ana bileşenleri tanımlamaktadır.

56 Giriş-Çıkış Birimleri
Kullanıcının komutlar girerek ve sonuçları görerek bilgisayar ile iletişim kurmasını sağlar Girdi Aygıtları Klavye Mouse Tarayıcılar Işıklı kalemler Doğrudan bilgi aktarım cihazları (Direct Data Entry –DDE) Çıktı Aygıtları Yazıcılar Çiziciler Video Aygıtları Ses Aygıtları

57 Bellek İşlenecek bilgiler, programlar ve deyimleri depolar.
Birincil Bellek: ROM, RAM, CMOS. İkincil Bellek: Disket, Sabit Disk, CD, DVD, Manyetik Teyp

58 İşlemci “İşlemci” veya “Merkezi İşlem Birimi” verileri işlemek için önceden programlanmış aşamaları gerçekleştirir.

59 BUS Tüm birimler birbirlerine “veriyolu (bus)” adı verilen kablolar ile bağlıdırlar ve tüm iletişim elektronik sinyaller ile sağlanmaktadır.

60 Donanım Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel parçaların tümüne verilen addır. Bir bilgisayar sistemini oluşturan temel bileşenler; Sistem Ünitesi, Ekran Klavye olarak tanımlanabilir. Ek bileşenler Fare, Yazıcı, Tarayıcı Diğer donanımlar

61 Sistem Ünitesi Sistem ünitesi, tüm birimlerin bir arada ve korunaklı olarak tutulmasını sağlayan bir kasa, bir güç kaynağı, anakart, işlemci, bellek, depolama birimleri gibi parçaları içermektedir

62 İşlemcilerin Sınıflandırılması
Mimari olarak: “RISC (Reduced Instruction Set Computers)” Power PC, Alpha, MIPS “CISC (Complex Instruction Set Computers)” x86, Pentium, Itanium, Athlon, Duron İç yapı olarak: “Kontrol Birimi (Control Unit-CU)” : Bilgisayar sisteminin tüm bileşenlerini, girdi-çıktı aygıtlarını, bellek ve diğer aygıtlarla haberleşmeyi kontrol ve koordine etmekte, “Aritmetik ve Mantık Birimi (Arithmetic and Logic Unit–ALU)” : Matematiksel ve mantıksal işlemleri gerçekleştirmektedir.

63 Belleklerin Sınıflandırılması
“Rastgele Erişimli Bellek (Random Acces Memory-RAM)” Elektriksel olarak beslenir ve yalnızca kendisine elektrik geldiği sürece bilgileri saklayabilir. Birincil Depolama Birimidir. “Yalnızca Okunabilir Bellek (Read Only Memory-ROM)”: Kendisine üretim sırasında yüklenen ve genellikle değiştirilemez nitelikte bilgileri içerir. Complementary Metal-Oxide Semiconductor (CMOS) Bilgisayarların kurulum ayarlarını saklamak için kullanılır. Anakart üzerinde bulunan bir pilden enerji alır. Bilgisayarlarda kullanılan tüm programlar, işlemci tarafından RAM’e yüklenerek işlenmektedir. Bir kişisel bilgisayarda, ihtiyaca cevap verebilecek boyutta bir RAM’in bulunmalıdır.

64 Anakart Anakart, “Mainboard” veya “Motherboard” olarak da adlandırılmaktadır. Üzerine takılı olan tüm cihazlar arasında bilgi alışverişinin düzgün yürütülmesini sağlar. Bu amaç için anakart üzerine monte edilmiş birçok yonga bulunmaktadır.

65 Genişleme Yuvaları Anakartlar, üzerlerine değişik amaçlar için kullanılabilen kartların takılmalarına imkan veren yuvalara sahiptirler. Kişisel bilgisayar sistemleri açık bir mimariye sahiptir. Değişik amaçlı genişleme kartları, örneğin görüntü kartları, ağ bağlantı kartları, modem kartları, özel amaçlı kontrol kartları gibi birçok kart takılabilmektedir.

66 Depolama Birimleri Depolama birimleri, bilgisayarların ilk gelişiminden bugüne kadar büyük değişiklikler göstermiştir. Boyutları küçülürken depolama kapasiteleri ve kendilerinde depolanan bilgiye erişim hızları artmış, ayrıca fiyatları da depolama birimi başına oldukça düşük değerlere inmiştir. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan depolama birimleri, “Disket (Floppy Disc)”, “Sabit Disk (Fixed/Hard Disc)”, “CD (Compact Disc)” ve “DVD (Digital Video Disc veya Digital Versatile Disc)” olarak sıralanabilir.

67 Disketler Günümüzde kullanılan disketler, 3.5 inç büyüklüğünde olup, biçimlendirilmiş olarak 1.44MB depolama kapasitesine sahiptir. ZipDisk’ler de uzun süre boyunca kullanılmıştır. SuperDisk’lerde 120/240 MB bilgi depolanabilir.

68 Sabit Diskler Sabit diskler günümüz bilgisayarlarında bulunan başlıca depolama birimleridir. Üst üste konmuş metal plakalardan oluşan bu birimlerin kapasiteleri, teknolojinin gelişimine paralel olarak artmış ve 1980li yılların başlarında 10 MB iken, günümüzde 160 GB’a çıkmıştır.

69 CD ve DVD CD’ler, günümüzde hemen her yerde karşılaşılan depolama birimleridir ve kapasiteleri 700 MB seviyesindedir. DVD CD teknolojisinin değişik bir türüdür. Öncelikle VCD’lerin yerini almak üzere tasarlanmıştır. Kısa bir zaman içinde veri depolama aygıtı olarak bilgisayarlarda da kullanım alanı bulmuştur. DVD kapasiteleri 14 GB ile CD kapasitelerinin yaklaşık 20 kat üzerindedir.

70 Yazılım Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan, bilgisayara istenilen işlemlerin yaptırılması için işlenen deyimlere verilen genel bir addır. İki ana başlık altında incelenebilir: Sistem Yazılımları Uygulama Yazılımları.

71 Sistem Yazılımları Son kullanıcının doğrudan kullanmadığı, bilgisayarın donanımına müdahale edilmesini ve bu donanımın kullanılmasını sağlayan programlardır. Sistem yazılımlarından bazıları: İşletim Sistemi Hizmet programları Aygıt Sürücüleri Dil Çeviriciler

72 İşletim Sistemi Bilgisayar kaynaklarını koordine ve kontrol ederken, kullanıcı ile bilgisayar arasında da bir kullanıcı arayüzü sağlar ve uygulamaları çalıştırır. Üç ana grupta toplanabilirler: Gömülü İşletim Sistemleri (Embedded Operating Systems): İşe özgü olarak geliştirilir. Ağ İşletim Sistemleri (Network Operating Systems): Novell, UNIX, Linux, MS-Windows NT, Solaris, AIX Bağımsız İşletim Sistemleri (Stand-alone Operating Systems). MS-Windows, MacOS, Linux

73 Hizmet Programları Anti-virüs programları Yedekleme programları
Dosya sıkıştırma programları Veritabanı yönetim programları ...

74 Aygıt Sürücüler Bilgisayar sisteminde varolan
Klavye, Fare, Ekran, CD sürücü gibi herhangi bir aygıtın bilgisayarın işletim sistemi tarafından tanınmasını sağlamak üzere aygıt üreticileri tarafından sağlanan yazılımlardır.

75 Dil Çeviriciler Bilgisayar yalnızca Makina Dili olarak adlandırılan ve 0 ve 1’lerden oluşan bir dil tanıyabilir. Herhangi bir bilgisayar programlama dilinde yazılmış olan bir program, Makina Dili’ne çevrilmek zorundadır. Çeviriciler bu işlemi gerçekleştirir. İkiye ayrılırlar Yorumlayıcı(Interpreter) Derleyici (Compiler)

76 Uygulama Yazılımları İkiye ayrılırlar. Genel Amaçlı: Özel amaçlı:
Herkesin kendi ihtiyacı doğrultusunda kullanabileceği, genel kullanıma hizmet eder şekilde hazırlanmış programlardır. Kelime-işlem programları, web görüntüleyiciler, tablo işleme programları, sunum hazırlama programları Özel amaçlı: Kullanıcıların kendi istekleri doğrultusunda geliştirdikleri yazılımlardan, mimari tasarım programlarına, web uygulamalarından değişik mühendislik hesaplarını yapan programlara kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsarlar.


"Emre ÜNSAL & Özlem AKTAŞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları