Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Konular: 1-Kuvvet ve hareket 2-Mıknatısları tanıyalım

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Konular: 1-Kuvvet ve hareket 2-Mıknatısları tanıyalım"— Sunum transkripti:

1 Konular: 1-Kuvvet ve hareket 2-Mıknatısları tanıyalım

2

3 Kuvvet nedir? Kuvvet, bir cismi harekete geçirebilmek, hareket halindeki bir cismi durdurabilmek, hareketin yönünü ya da hızını değiştirebilmek için gerekli olan itme ya da çekme miktarıdır.

4 Kuvvet çeşitleri 1-Temas gerektiren kuvvetler: Cisimler arasında fiziksel temas sonucu ortaya çıkan kuvvetlere temas gerekti- ren kuvvetler denir. örnek: 1-itme kuvveti 2-çekme kuvveti 3-sürtünme kuvveti 2-Temas gerektirmeyen kuvvetler Fiziksel temas olmaksızın ci- simleri hareket ettiren kuv- vetlere temas gerektirmeyen kuvvetler denir. örnek: 1-manyetik kuvvet 2-elektriksel kuvvet 3-yer çekimi kuvveti

5 ÖRNEKLER Kapı kolunu açmak için uygula- nan kuvvet temas gerektirir.
Demir tozunu çeken mıknatıs temas gerektirmez.

6 Mıknatısları tanıyalım
Demir nikel kobalt gibi maddeleri çekme özelliği gösteren maddelere mıknatıs denir 1-Mıknatıs çeşitleri Doğal mıknatıs Yapay mıknatıs Bilgi:Mıknatısların çekme özelliği cam ,tahta ve kağıt gibi maddelerden geçer.

7 Doğal mıknatıs:Doğada bulunan bir tür demir oksit(manyetit)doğal mıknatıstır.
Yapay mıknatıs:Laboratuarlarda bulunan çubuk,at nalı ve pusula ibresi şeklinde yapay mıknatıslar bulunur. Doğal mıknatıs Yapay mıknatıs

8 Mıknatısın kutupları Bir mıknatısta,mıknatıslık özelliğinin en
kuvvetli olduğu uç kısımlara mıknatısın kutupları denir. Çubuk mıknatıs tam ortasından bir iple asıldığında kutuplardan biri kuzeyi,di- ğeri güneyi gösterir.

9 N S S S Mıknatısın ‘’N’’ ve ‘’S’’ kutupları vardır.
Mıknatısın iki kutbu aynı özelliğe sahip değildir.Mıknatısın kutuplarından ; Aynı kutuplar’’birbirini iter,zıt kutuplar birbirini çeker. N S S S Farklı kutuplar Aynı kutuplar birbirini çekti birbirini iter.

10 Mıknatıslar nerelerde kullanılır?
Mıknatıslar elektrik motorlarının bulunduğu buzdolabı ,çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi…gibi yerlerde kulla- nılıyor. bilgi:Mıknatıslar televizyon ve bilgisa- yar gibi eşyalara tutulduğunda zarar verir.

11 Pusula Pusula ortasında mıknatıslı bir iğnesi
olup yön bulmamıza yardımcı olan bir araçtır. Koyu renkli ucu daima kuzeyi gösterir. bilgi:Bir pusula ibresinin daima kuzey- güney doğrultusunda olması manyetik alanın varlığını belirtir.

12 Bilge AKBULUT 51 Elif GÜRE Hazırlayanlar: BAY BAY!


"Konular: 1-Kuvvet ve hareket 2-Mıknatısları tanıyalım" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları