Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği"— Sunum transkripti:

1 Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği

2 El Hijyeni Kaynak Uzm.Dr.Emine SEVGİCAN

3 El Hijyeni

4 El Hijyeni NEDEN ? Dünyada her gün binlerce insan sağlık hizmeti (bakımı) alırken bulaşan enfeksiyonlar yüzünden ölmektedir. Sağlık hizmeti sırasında mikropların taşınmasındaki ana yol ellerdir. El hijyeni, zararlı mikropların bulaşmasına engel olmada ve sağlık hizmetlerine bağlı enfeksiyonları önlemede en etkili yöntemdir. Bu sunum el hijyeninin nasıl ve ne zaman yapılacağını anlatmaktadır

5 El Hijyeni KİM ? Herhangi bir sağlık görevlisi, hastabakıcı (bakım hizmeti veren kişi) ya da hasta bakımıyla ilgili olan herkes el hijyeni konusunda dikkatli olmalıdır.

6 El Hijyeni NASIL ? Ellerinizi varsa alkol bazlı bir dezenfektanla ovunuz. Bu daha hızlı, daha etkili ve elleriniz için daha kabul edilebilirdir. Elleriniz fark edilir şekilde kirlenmişse su ve sabunla yıkayınız.

7 El Hijyeni EL NASIL OVULUR ? El hijyeni için ellerinizi el dezenfektanı ile ovunuz ! Sadece Görünür Kirler Olduğunda Ellerinizi Yıkayınız. Toplam işlem süresi: 20–30 saniye. 1 - 2) Elinizin tüm yüzeylerini kaplayacak kadar ürünü avucunuza doldurunuz, 3) Ellerin avuç içleri karşılıklı gelecek şekilde ellerinizi ovunuz,

8 6) Parmak arka yüzeyleri diğer elin avuç içine gelecek şekilde ovunuz,
El Hijyeni 4) Sağ el avuç içi, sol elin dış kısmı üzerinde olacak ve sağ el parmakları sol el parmaklarının arasına girecek şekilde ovunuz, 5) Avuç içleri karşılıklı gelecek ve parmaklar birbiri arasına girecek biçimde ovunuz, 6) Parmak arka yüzeyleri diğer elin avuç içine gelecek şekilde ovunuz,

9 9) Elleriniz kuruduktan sonra artık güvenlidir.
El Hijyeni 7) Sol el başparmağını sağ el avuç içine alarak sağ el parmaklarıyla sol el başparmağını kavrayınız ve ekseni etrafında ovunuz ve tersini sağ el için yapınız, 8) Birleştirdiğiniz sağ el parmaklarını, sol el avuç içinde saat yönünde ve ters yönde rotasyon hareketi yaptırarak ovunuz, tersini sol el için yapınız, 9) Elleriniz kuruduktan sonra artık güvenlidir.

10 El Hijyeni TEHLİKE ELLERİNDE Hastane enfeksiyonu, tedavi başarısını düşüren, hayatı tehdit eden, önlenebilir klinik bir durumdur.

11 El Hijyeni EL NASIL YIKANIR ? Ellerinizi Sadece Gözle Görünür Derecede Kirli Olduğunda Yıkayınız, Toplam İşlem süresi: 40–60 saniye. 1) Ellerinizi suyla ıslatın 2) Elinizin tamamını kaplayacak kadar sabun kullanınız, 3) Ellerin avuç içleri karşılıklı gelecek şekilde ellerinizi ovunuz,

12 6) Parmak arka yüzeyleri diğer elin avuç içine gelecek şekilde ovunuz,
El Hijyeni 4) Sağ el avuç içi sol elin dış kısmı üzerinde olacak ve sağ el parmakları sol el parmaklarının arasına girecek şekilde ovunuz, 5) Avuç içleri karşılıklı gelecek şekilde, parmaklar birbiri arasına girecek biçimde ovunuz, 6) Parmak arka yüzeyleri diğer elin avuç içine gelecek şekilde ovunuz,

13 9) Ellerinizi suyla durulayınız,
El Hijyeni 7) Sol el başparmağını sağ el avuç içine alarak sağ el parmaklarıyla sol el başparmağını kavrayınız ve ekseni etrafında ovunuz ve tersini sağ el için yapınız, 8) Birleştirdiğiniz sağ el parmaklarını, sol el avuç içinde saat yönünde ve ters yönde rotasyon hareketi yaptırarak ovunuz, tersini sol el için yapınız, 9) Ellerinizi suyla durulayınız,

14 10) Ellerinizi bir havlu yardımıyla kurulayınız,
El Hijyeni 10) Ellerinizi bir havlu yardımıyla kurulayınız, 11) Musluğu kapatırken havluyu kullanınız, 12) Elleriniz artık güvenlidir.

15 El Hijyeni EL BAKIMI Düzenli olarak günde en az 1 kere koruyucu bakım kremi yada losyonu kullanarak ellerinize özen gösteriniz. Alkol bazlı el temizliğinden hemen önce veya sonra, ellerinizi su ve sabunla rutin olarak yıkamayınız. Ovaladıktan yada yıkadıktan sonra elleriniz iyice kurumadan eldiven giymeyiniz.

16 Eldiven kullanımı, ellerinizi temizleme ihtiyacının yerine geçemez.
El Hijyeni Eldiven kullanımı, ellerinizi temizleme ihtiyacının yerine geçemez. Eldiven takarken bir endikasyon oluştuğunda ellerinizi temizlemek için eldivenlerinizi çıkartın. Her işten sonra eldivenleri atın ve ellerinizi temizleyin-eldivenler mikrop taşıyabilir.

17 El Hijyeni LÜTFEN UNUTMAYIN ! Hastalara direk temasta bulunuyorsanız yapay tırnak yada uzatıcı kullanmayınız. Doğal tırnakları kısa tutunuz.

18 (5 Endikasyon oluştuğunda)
El Hijyeni NE ZAMAN EL TEMİZLİĞİ; (5 Endikasyon oluştuğunda) Hastaya Temas Öncesi

19 El Hijyeni 2. Aseptik İşlem Öncesi (ağız bakımı, sekresyonların aspirasyonu,yara bakımı, kateter takılması, ilaç ve gıda hazırlanması gibi)

20 3. Vücut Sıvıları İle Temastan ve Eldivenleri Çıkardıktan Sonra
El Hijyeni 3. Vücut Sıvıları İle Temastan ve Eldivenleri Çıkardıktan Sonra

21 El Hijyeni Hastaya Temas Sonrası

22 5. Hasta Çevresindeki Yüzeylerle Temastan Sonra
El Hijyeni 5. Hasta Çevresindeki Yüzeylerle Temastan Sonra

23 El Hijyeni

24 UNUTMAYALIM! SAĞLIK ELLERİNİZDE !...
El Hijyeni UNUTMAYALIM! SAĞLIK ELLERİNİZDE !...

25


"Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları