Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yaratıcı Drama Atölyesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yaratıcı Drama Atölyesi"— Sunum transkripti:

1 Yaratıcı Drama Atölyesi
Atölye Liderleri: Levent Yücel İlker Türkoğlu (Ankara Üniversitesi, D.T.C.F./Tiyatro Bölümü)

2 Yaratıcı Drama Nedir? Yaratıcı drama; doğaçlama, rol oynama v.b. tiyatro ya da drama tekniklerinden yararlanılarak, bir grup çalışması içinde, bireylerin bir yaşantıyı, bir olayı, bir fikri, kimi zaman bir soyut kavramı ya da bir davranışı, eski bilişsel örüntülerin yeniden düzenlenmesi yoluyla ve gözlem, deneyim, duygu ve yaşantıların gözden geçirildiği ‘oyunsu’ süreçlerde anlamlandırması, canlandırmasıdır. Kendi başına da bir sanat alanı olan drama, tiyatro ve drama tekniklerinden yararlanarak, oyun ve oyunsal süreçleri kullanan, dinamik bir süreç ve bir grup çalışmasıdır. Ancak, yaratıcı drama çalışmaları, tiyatro yapmak, oyunculuk değildir.” İnsanın, insanla giriştiği her tür dolaysız ilişki, etki-tepki alışverişi, araçla oluşan en az düzeyde bir etkileşim bile dramatik bir durum oluşturur.

3 Yaratıcı drama, tiyatro formlarından da yararlanan bir disiplindir
Yaratıcı drama, tiyatro formlarından da yararlanan bir disiplindir. Özünde “oyun” kavramı bulunur. Ancak, drama olgusu bir tiyatro ya da oyunculuk örneği sergilemek de değildir. Yazılı bir metni yoktur. Sahneye koymak gibi temel bir amacı olmadığı halde, istenirse yapılan çalışmalar çok fazla değiştirilmeden gösteri olarak sunulabilir.   Drama çağrışımların, duyguların, bilgi ve deneyimlerin özgürleştiği bir ortamın sağlanmasıdır. Drama etkinliği, drama yaşantısının somut olarak duyumsanmasıyla kişinin evrensel, toplumsal, moral etik ve soyut kavramları anlamlandırmasıdır.

4 Yaratıcı Dramanın Etkileri
Farkındalık kazandırır Bedensel/zihinsel ifade becerilerinin gelişimine eder Kendini ifade etmede güven kazandırır Bağımsız düşünmeyi sağlar İşbirliği yapabilme özelliğini geliştirir Sosyal ve psikolojik duyarlılık yaratır Sözel olmayan iletişimin öğrenilmesini sağlar Yaratıcılık ve estetik gelişimi sağlar Etik değerlerin gelişmesine olanak sağlar Özgüven ve karar verme becerilerinin gelişmesini sağlar Bedenini çok yönlü geliştirmeyi sağlar Hata yapma korkusu olmaksızın davranış geliştirmeyi sağlar Sanat formlarına duyarlılık göstermeyi sağlar Duygunun sağlıklı ve kontrollü boşalımına olanak verir Kendini tanımayı sağlar

5 Yaratıcı Drama Atölyesine Kimler Katılabilir?
Drama Atölyesine katılım için herhangi bir eğitim, yaş, cinsiyet, kilo, engellilik sınırlaması yoktur. Kendisini ve çevresini daha iyi tanımak ve anlamak isteyenler, İşyerinde, sosyal yaşamda iletişim becerilerini geliştirmek isteyenler, Kişisel gelişim hedefleri olanlar, Sözel, bedensel ifadelerini geliştirmek isteyenler, İş – Yaşam streslerini deşarj etmek isteyenler, İşinde ve özel hayatında yenilik ve yeni bakış açıları arayanlar, Oyun oynama duygularını tatmin etmek isteyenler, Sosyal bir aktivitede yer almak isteyenler, Mesleki olarak dramayı kullanmak isteyenler.

6 Yaratıcı Drama Atölyesi’nde Grup ve Katılımcı Özellikleri
Yaratıcı Drama Atölyesi’nde grup kaç kişiden oluşur? Gruplar minimum 20, maksimum 40 kişiden oluşur. Yaratıcı Drama Atölyesi için nasıl bir mekan gerekir? Katılımcıların rahatça hareket edebileceği, ısıtma, aydınlatma havalandırma ve zemin koşulları uygun her mekan kullanılabilir. (Müzik çalar + video kamera, fotoğraf makinesi) Katılımcıların gereksinimleri nelerdir? Katılımcılar rahat hareket edebilecekleri her türlü giysi ve ayakkabılarla katılabilirler.

7 Yaratıcı Drama Atölyesi’nin periyodu ve toplam süresi nedir?
Atölye haftada bir gün ve 2 saat sürer. Toplam atölye süresi 4 aydır. Grubun isteğine göre atölye süresi istenildiği kadar uzatılabilir. Yaratıcı Drama Atölyesi bir kamp gibi başka etkinliklerle temalı olarak birlikte gerçekleştirilebilir.

8 Yaratıcı Drama Atölyesi Fotoğrafları

9

10 Referanslar Anadolu Kulübü Tupperware Sante Gima Kağıthane Halk Eğitim Merkezi Duru


"Yaratıcı Drama Atölyesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları