Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

POSTGRESQL Veritabanı Sunucusu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "POSTGRESQL Veritabanı Sunucusu"— Sunum transkripti:

1 POSTGRESQL Veritabanı Sunucusu
Devrim GÜNDÜZ TR.NET Sistem Destek Uzmanı Bu sunu, herhangi bir izne gerek olmadan istenilen şekilde kullanılabilir. (Kopyalama hakkı en-gel-le-ne mez! :-) )

2 LKD Seminerleri Seminer programı, seminer notları ve ayrıntılı bilgiler için; adresini ziyaret edebilirsiniz.

3 GİRİŞ Bu sunuda aşağıdaki konular anlatılacaktır:
PostgreSQL’ in tanıtımı Neden PostgreSQL? Teknik açıdan PostgreSQL PostgreSQL mimarisi PostgreSQL sınırlamaları

4 GİRİŞ Bu sunuda aşağıdaki konular anlatılacaktır: PostgreSQL kurulumu
PostgreSQL veritabanı araçları PostgreSQL veritabanının güvenliği Veritabanı hakkında ek bilgiler PHP PostgreSQL Fonksiyonları

5 PostgreSQL nedir? PostgreSQL, veritabanları için relational modeli kullanan ve SQL standart sorgu dilini destekleyen bir veritabanı yönetim sistemidir.  PostgreSQL aynı zamanda iyi performans veren, güvenli ve geniş özellikleri olan bir DBMS’tir. Hemen hemen tüm UNIX ya da Unix türevi (Linux, FreeBSD gibi) işletim sistemlerinde çalışır. Ayrıca NT çekirdekli tüm Windows sistemlerde de çalıştırılabilir. Tabii ki ücretsiz ve açık kodludur. Kaynak:

6 Kimler kullanıyor? Türkiye’deki belli başlı üniversiteler
Maden Tetkik ve Arama Ens., Şeker Fabrikaları .info ve .org alan adları ( Cisco BASF Red Hat Chrysler 3Com USDA, FDA, ve University of California ....

7 PostgreSQL’ in tarihi PostgreSQL’in geçmişi 1977’de Kaliforniya’ daki Berkeley Üniversitesinde (UCB) yapılan çalışmalara dayanır. UCB’de yılları arasında Ingres adı verilen relational veritabanı geliştirildi. Ingres kodu Relational Technologies/Ingres Corporation tarafından satın alındı ve ilk ticari relational veritabanlarından biri oldu.

8 PostgreSQL’ in tarihi Berkeley’deki ilişkisel veritabanı sunucusu üzerindeki çalışmalar – 1994 arasında devam etti ve bu veritabanı Postgres adını aldı. Bu kod ise Illustra tarafından satın alındı ve Informix olarak geliştirilmeye başlandı. 1994’te SQL özellikleri Postgres’e eklendi ve bu veritabanı Postgres95 adını aldı.

9 PostgreSQL’ in tarihi 1996 yılında Postgres tanınmaya başlandı ve kod geliştirmesi için e-posta listesi açılmasından sonra bir çok gönüllü Postgres’i geliştirmek için çalışmaya başladı. Bu aşamadan sonra Postgres son kez adını değiştirdi ve adındaki “95” ekinin yerine daha uygun olan SQL konmasına karar verildi. Bunun nedeni Postgres’in artık SQL standartlarını desteklemesiydi. Böylece PostgreSQL doğdu. Şu andaki sürümü 7.3.1’tir ve Aralık 2003'te çıkarılmıştır.

10 Neden PostgreSQL? PostgreSQL şirketiniz ve işiniz için diğer veritabanı sistemlerinden üstün olarak aşağıdaki özellikleri sunar: PostgreSQL ile, kimse sizi lisans anlaşmalarını kırmanız durumunda,bu yazılım için lisans maliyeti olmadığı için dava edemez. Patentli veritabanı satıcılarından daha iyi destek.

11 Neden PostgreSQL? Bu, bazı ek avantajları da beraberinde getirir:
Geniş-ölçeklenebilir yayılma ile daha karlı iş modelleri Herhangi bir aşamada lisansınıza itiraz edilme olasılığının olmaması Ek lisanslama maliyetleri olmadan genel araştırmalar ve denemeler yapabilme esnekliliği.

12 Neden PostgreSQL? PostgreSQL, güçlü destek imkanlarına ek olarak, çalışanlarınızın katkıda bulunabileceği profesyonellerden ve renkli kişiliklerden oluşan bir takıma sahiptir. Personel giderlerinde çok ciddi tasarruf imkanı Yazılımımız, diğer önde gelen patentli veritabanlarına göre daha az ayar ve bakım gerektirme gereksinimleri için tasarlanmış ve yaratılmıştır.Bununla beraber, özelliklerinden, kararlılığından ve başarımından hiçbirşey kaybetmemiştir.

13 Neden PostgreSQL? Buna ek olarak, eğitim programlarımız diğer patentli veritabanı üreticilerine göre maliyet etkin ve pratik olarak gösterilmektedir. Çoğu patentli veritabanının aksine, firmalar PostgreSQL' in uzun yıllar boyunca yüksek aktiviteli işlerde hiç bir zaman göçmediğini belirtmektedirler. Bir kez bile değil. PostgreSQL sadece çalışır. Efsanevi güvenilirlik ve kararlılık

14 Neden PostgreSQL? Kaynak kodu herhangi bir ücret ödenmeden alınabilir. Eğer personeliniz PostgreSQL'i herhangi bir şekilde geliştirmek ya da özelleştirmek isterlerse bunu herhangi bir ek ücret ödemeden minimum çaba ile yapabilirler. Bu, PostgreSQL' in her gün dünyanın her bir tarafından gelen destekle büyümesini sağlamaktadır. Çoklu platformda çalışma özelliği

15 Neden PostgreSQL? PostgreSQL hemen tüm Unix türevi (son kararlı sürüm ile birlikte 34) üzerinde çalışabilmektedir. Aynı zamanda, doğal Windows uyumluluğu PostgreSQL 7.4 sürümü ile birlikte gelecektir. Yüksek hacimli işlemler için tasarlanmıştır.

16 Neden PostgreSQL? PostgreSQL' in yüksek hacimli ortamlarda gereksinimleri karşılayabilmesi için MVCC adı verdiğimiz çoklu satır veri saklama stratejisini kullanıyoruz. Önde gelen patentli veritabanı üreticileri de çeşitli nedenlerle bu teknolojiyi kullanmaktadırlar.

17 Neden PostgreSQL? Grafik tabanlı veritabanı tasarım ve yönetim araçları Veritabanını yönetmek için pgAdmin pgAccess Veritabanı yaratmak için Tora Çok sayıda yüksek kalitede grafik arayüzlü araçları vardır.

18 Teknik açıdan PostgreSQL
Bazı teknik özellikler açısından, PostgreSQL şunları sunar: %100 ACID uyumlu ANSI SQL uyumlu Referential Integrity Replikasyon (ticari ve ticari olmayan çözümler) ana veritabanının (master) çok sayıda başka veritabanlarına (slave) çoklanmasını sağlar.

19 Teknik açıdan PostgreSQL
ODBC, JDBC, C, C++, PHP, Perl, TCL, ECPG, Python, and Ruby için doğal arabirimler. Rules Views Triggers Sequences Inheritance Outer-Joins

20 Teknik açıdan PostgreSQL
Stored Procedures Kod geliştiriciler işin açık API Doğal SSL Desteği UNION, UNION ALL ve EXCEPT sorgularına destek Doğal Kerberos Yetkilendirmesi Fonksiyonel ve Partial Indexler Procedural Diller

21 Teknik açıdan PostgreSQL
MD5, SHA1, XML ve diğer işlevsel özelliklerin yüklenebilmesi. Diğer SQL-uyumlu sistemlerle paylaşabilmek için taşınabilir SQL yaratan araçlar. Özelleştirilmiş, kullanıcı-tanımlı veri tipleri için geliştirilebilir veri tipi sistemi ve hızla gelişen yeni veri tipleri. Daha az SQL-uyumlu RDBMS'lerden geçişi kolaylaştıran cross-database uyumluluk fonksiyonları

22 Neden PostgreSQL? Birden fazla işlemcide rahatlıkla çalışabiliyor.
Çok kullanıcılı sistemlerde daha hızlı erişim sağlar. Son derece güvenli bir altyapıda çalışır (Linux çekirdeği) ODBC desteği ile MS ürünleri ile veri aktarımı yapabilir. Ticari bir veritabanı olmadığı için, hızdan ziyade güvenliğe önem veriyor.

23 Desteklenen Platformlar
Linux (Kernel 2.0.X ve üzeri) AIX 4.3.2 HP – UX 9.0x ve 10.20 FreeBSD 4.X IRIX 6.5.6f MacOS-X Darwin NetBSD 1.4, 1.4u QNX 4.25 SCO OpenServer 5 SCO Unix Ware 7 Solaris Sun OS WinNT/Cygwin BSDI 4.0.1 BeOS 5.0.3

24 PostgreSQL’ in mimarisi
PostgreSQL’in gücü, onun mimarisinden gelir. Ticari veritabanı sistemleri ile ortak olarak PostgreSQL sunucu-istemci ortamında kullanılabilir. Bu hem kullanıcılar hem de geliştiriciler açısında oldukça fazla yarar sağlar. PostgreSQL kurulumunun kalbi veritabanı sunucu işlemidir (process). Postmaster olarak adlandırılır . Tek bir sunucu üzerinde çalışabilir.

25 PostgreSQL’ in mimarisi
Veritabanındaki bilgilere erişebilecek programlar sunucu tarafında çalışır. İstemci tarafındaki programlar, sunucu ile aynı makinede olsalar bile veriye direk olarak erişemezler. İstemci – sunucu mimarisi, uygulamaların ayrı ayrı makinelerde çalışmasına izin verir. İstemcilerimizi sunucudan ayırmak için bir ağ kurabilir, ve istemci uygulamalarınızı geliştirmek için kullanıcılara uygun bir ortam kullanabilirsiniz.

26 PostgreSQL’ in mimarisi
İstemci-sunucu mimarisi iş gücünün bölünmesine yardımcı olur. Büyük miktarda veriyi tutabilecek ve erişilebilecek şekilde düzenlenmiş bir sunucu makinesi güvenli bir veri deposu olarak kullanılabilir. Gelişmiş grafiksel uygulamalar istemciler için geliştirilebilir. Web tabanlı uygulamalar da istemci tarafındaki işlemlerinizi görebilir.

27 PostgreSQL’ in mimarisi

28 PostgreSQL Sınırlamaları
Tablolara eklenen veriler büyüyünce, veritabanlarını kontrol etmek zorlaşır ve veritabanlarının başarımı düşer. Burada PostgreSQL’in bir farkı yoktur. En fazla büyüklük, disk alanı ve sanal bellekle sınırlıdır. Sınıra yaklaşıldığında, veritabanı yavaşlamaya başlar. Sanal belleği bile aşacak bir işlem yapıldığında, PostgreSQL’in başarımı fiziksel açıdan çok kötü olacaktır (ya da bir işlem olmayacaktır!). Burada bahsedilmeyen diğer sınırlamalar işletim sistemi ya da ağın veri iletme hızına bağlıdır. Örneğin, ODBC ile yapılan sorguların sürücüye bağlı olan sınırları vardır. Hafıza ile ilgili sınırlamalar da vardır (çok büyük bir sorgunun sonucu gibi)

29 PostgreSQL Sınırlamaları
Veritabanı için max büyüklük: Bir tablo için max büyüklük: Bir row için max büyüklük: Bir field için max büyüklük Tablo içindeki max row sayısı: Tablo içindeki max column sayısı: Tablo içindeki max index sayısı: Sınırsız 64 TB (Tüm işletim sistemlerinde) Sürüm 7.1 ve sonrasında sınırsız Sürüm 7.1 ve sonrasında 1 GB 1600 Burada bahsedilen sınırlamalar, fiziksel sınırların haricindeki sınırlardır.

30 PostgreSQL Veri Tipleri
PostgreSQL, Users’ Guide ve psql’deki \dT komutu ile de görülebileceği gibi oldukça fazla veri tipini destekler. Sadece SQL standardı değil, kendine özel başka veri tipleri de kullanır. Serial, inet, circle, polygon...

31 PostgreSQL Kurulumunun Anatomisi
Uygulamalar (applications), Yardımcı programlar (utilities) Veri dizinlerinden (data directories) Ana PostgreSQL uygulamaları (postmaster ve postgres) istemcilerden veri erişimini sağlayan servislerin sunucu tarafındaki kodunu içerirler.

32 PostgreSQL Kurulumunun Anatomisi
Tipik bir PostgreSQL kurulumu tüm bu bileşenleri bulundurur. /usr/local/pgsql – Kaynak Kod /var/lib/pgsql - rpm

33 PostgreSQL Kurulumunun Anatomisi
Ana PostgreSQL dizininin alt dizinleri de aşağıdaki gibidir: Bin Data Doc Lib Man Share include

34 Kurulum - I (Red Hat Linux - RPM)
PostgreSQL tüm Red Hat sürümleri ile birlikte gelmektedir ve Red Hat üzerinde kolayca kurulmaktadır. “SQL Database Server” Eğer elinizde RedHat’ın eski sürümü ya da başka bir Linux sürümü varsa, adresinden için gereken rpm paketlerini bulabilirsiniz.

35 Kurulum - II (RedHat Linux - RPM)
1.Adım : Dosyalar Postgresql Ana paket postgresql-libs Library dosyaları, v7.1.0 ve sonrasını kurarken önemlidir. postgresql-devel Development için gereken dosya ve kitaplıklar. postgresql-jdbc PostgreSQL için Java database connectivity postgresql-odbc PostgreSQL için Open database connectivity postgresql-perl Perl için PostgreSQL arayüzü postgresql-python Python için PostgreSQL arayüzü postgresql-server Bir sunucuyu yaratmak ve çalıştırmak için gerekli programlar

36 Kaynak Koddan PostgreSQL Kurulumu (Linux)
Eğer Windows, Unix kullanıyor, ya da kullandığınız Linıx dağıtımında rpm kullanamıyorsanız, PostgreSQL’ i kaynak kodundan kurabilirsiniz. PostgreSQL’in kaynak kodunu ya da herhangi bir yansısından indirebilirsiniz. Ülkemizde ftp.gazi.edu.tr adresi PostgreSQL’in resmi yansısıdır.

37 Kaynak Koddan PostgreSQL Kurulumu (Linux)
Kaynak kodu derlemek için , Linux ya da Unix sisteminizde development için gereken uygulamaların kurulmuş olması gerekir. Bunlar C derleyicisini, make uygulamasını ve veritabanı yaratmak için gereken diğer uygulamaları kapsar. Linux dağıtımları genellikle Free Software Foundation' ın development ortamı için GNU uygulamaları ile gelir. Bunlar GNU C derleyicisi (gcc) 'yi içerir (Linux için standart derleyicidir). GNU uygulamaları tüm UNIX platformları için indirilebilir, ve PostgreSQL kurulumları için de önerilir.

38 PostgreSQL’i başlatma
PostgreSQL’i RPM den kurduğunuzda kaynak koddan kuruluma göre çoğu işlemi yapmanıza gerek kalmaz. İlk çalıştırma esnasında veritabanının initialize edilmesi gerekmektedir. Bu sırada ana tablo olan template1 yaratılır, yapılandırma dosyaları ve veri alanı oluşturulur.

39 postgresql. conf Veritabanı sunucusunun yapılandırma dosyasıdır. Erişim hariç tüm işlemler bu dosya aracılığı ile yapılır. tcpip_socket = false max_connections = 800 # port = 6879 sort_mem = 512 shared_buffers = 1600 # min 16 postgresql.conf içinde yapılan her değişiklikten sonra bnu değişikliklerin geçerli olması için PostgreSQL’in yeniden başlatılması gerekir (Sunucunuzun değil!!!)

40 pg_hba.conf dosyasının düzenlenmesi
Varsayılan değer olarak, PostgreSQL uzaktan erişime izin vermez. Bu dosya veritabanının dosya alanında (örneğimizde /usr/local/pgsql/data) bulunur ve veritabanına bağlanmak için uzaktan erişecek istemcilerle ilgili izin ya da red bilgilerini içerir.

41 pg_hba.conf dosyasının düzenlenmesi
host all trust Bu satır, IP adresi ile başlayan herhangi bir bilgisayarın (host) tüm veritabanlarına (all) şifresiz olarak (trust) bağlanma izni verir.

42 Veritabanı güvenliği Güvenlik nedeni ile sunucu işlemlerinini kesinlikle root olarak yapmamalısınız. Tüm işlemler postgres kullanıcısı kullanılarak yapılmalıdır. Olası bir sorunda, system dışından birisi root erişimi kazanabilir.Bu nedenle, postmaster root olarak çalıştırılamayacaktır. Güvenlik açısından root a (ya da id’si 0 olan başka kullanıcı varsa onlara) postgres izninin verilmemesi gerekir. Varsayılan olarak root başlangıçta postgres kullanıcısı değildir ve postmaster i başlatamaz.

43 Güvenlik: Veritabanına şifre koyma
PostgreSQL veritabanı sunucuna varsayılan erişim şifresizdir. Yani sunucu üzerindeki herkes –U parametresini postgres değeri ile birlikte geçirirse veritabanına erişim hakkı kazanır. Güvenliğin 3 aşaması vardır: Kullanıcılar için şifre tanımlama Veritabanına erişim için şifre sorgulamasını zorunlu hale getirme. Tablo erişimlerini kısıtlama

44 Güvenlik: Veritabanına şifre koyma
Tablo erişimlerini kısıtlama, standart SQL komutları ile yapılır (GRANT, REVOKE) PostgreSQL’de kolon bazlı erişim kontrolü mümkündür. Bunun için, erişilecek kolon(lar) üzerinde view yaratılıp izinler bu view üzerine verilmelidir.

45 Güvenlik: Veritabanına şifre koyma
Kullanıcılar için şifre tanımlama pg_passwd komutu ile yapılmaktadır. Buradaki kullanıcıların sistemdeki gerçek kullanıcı olmalarına gerek yoktur. Sanal bir kullanıcı ile güvenliği arttırabilirsiniz. Tablonun / veritabanının tüm haklarını o kullanıcıya da verebilirsiniz.

46 Güvenlik: Veritabanına şifre koyma
PostgreSQL’in bu şifreyi kullanması için pg_hba.conf dosyasına host all password passwdf satırı eklenmelidir. PostgreSQL restart edilirse, bash-2.04$ psql pgornek -p U lkduser Password: ... pgornek=# \q

47 PostgreSQL Programlama Arayüzleri
C PHP Java Python Delphi Perl Tcl Tk

48 PostgreSQL araçları - psql
Oracle’daki SQL*PLUS gibi PostgreSQL’de psql adında command line aracı vardır. PostgreSQL veritabanları genellikle bu uygulama tarafından yaratılır ve yönetilir. psql : psql [seçenekler] [veritabanı_adı [kullanıcı_adı]]  biçiminde çalışır.

49 PostgreSQL araçları - psql
postgres] psql pgornek Varsayılan veritabanı, kullanıcı adı, sunucu makine adı ve dinlenilen port numarası sırasıyla PGDATABASE, PGUSER, PGHOST ve PGPORT çevre değişkenlerinin ayarlanması ile değiştirilebilir. Bu varsayılan değerler yine sırasıyla psql’e – d, -U, -h ve –p seçeneklerini geçirerek değiştirilebilir.

50 PostgreSQL araçları - psql
psql' e PostgreSQL’in desteklediği herhangi bir SQL komutunu verebilirsiniz. Desteklenen SQL komutlarının listesini \h iç komutu ile görebiliriz. Özel olarak istenen bir komut varsa \h sql_komutu ile de yardımı alabiliriz. \? iç bize tüm iç komut listesini verecektir.

51 PostgreSQL araçları - psql
İki çeşit komut biçimi vardır: İç (internal) komutlar ve SQL komutları. Bunların tam listesini adresinde bulabilirsiniz.

52 PostgreSQL araçları - psql
psql de komutlar birden fazla satırda yazılabilir. Böyle zamanlarda psql promptu ‑> şekline dönüşecek ve daha fazla girişin beklendiği belirtilecektir: postgres] /usr/local/pgsql/bin/psql pgornek . . . pgornek=> SELECT * pgornek-> FROM musteri pgornek->; ... postgres]

53 Görsel Araçlar – PgAdminII
Windows ortamında çalışır. ODBC gerektirir. Oldukça geniş bir kullanıcı kitlesi bulunmaktadır. Ücretsizdir

54 Görsel Araçlar – PgAdminII

55 Görsel Araçlar – Pg Explorer
Windows ortamında çalışır. ODBC gerektirir.

56 Görsel Araçlar – phpPgAdmin
Web arayüzlü olduğu için, çalıştırıldığı ortamdan bağımsızdır. postgres kullanıcısı ile veritabanınızı yönetebileceğiniz gibi belirli bir kullanıcı ile belirli bir veritabanını da yönetebilirsiniz. Her türlü kayıt ekleme, silme, değiştirme; veritabanı/tablo yaratma vb işlemlerini SQL bilmeden yapabilirsiniz.

57 Görsel Araçlar – PHPPgAdmin
Veritabanının içeriğini bir dosyaya boşaltabilir, daha sonra bu içeriği başka bir sunucuda da kullanabilirsiniz. Bunların dışında PostgreSQL’in SQL komutlarını çalıştırabilirsiniz. Türkçe dil desteği sürümü ile gelmiştir. adresinden ücretsiz olarak indirilebilir.

58 ÖNEMLİ NOT : PostgreSQL’i “kill –9” ile durdurmayınız!!!
k-e-s-i-n-l-i-k-l-e “kill –9” ile durdurmayınız!!!

59 PostgreSQL Veritabanı yaratma
Bir PostgreSQL sunucusunda, yeni bir veritabanı yaratmanın iki yolu vardır: createdb komutu ile $ /usr/local/pgsql/bin/createdb pgornek CREATE DATABASE psql arabirimi ve SQL yardımıyla: $ /usr/local/pgsql/bin/psql –d template1 template1=> CREATE DATABASE pgornek;

60 PostgreSQL’de tablo yaratma
Tablo yaratma, veri girme, güncelleme, silme gibi işlemler bildik SQL komutları ile yapılır. Bu komutlar daha önce anlatıldığı gibi psql yardımıyla postmaster a iletilebilir.

61 PostgreSQL’i durdurma
PostgreSQL sunucu işlemini düzgün olarak durdurmak önemlidir. Bu yazılmayı bekleyen verinin veritabanına işlenmesini ve shared memory’de kullandığı kaynakları boşaltmasına yarar.

62 Vacuum Güncellenmiş ve silinmiş satırlardan boşalan disk alanını kurtarmak PostgreSQL query planner tarafından kullanılan veri istatistiklerini güncellemek Transaction ID sınırlarından kaynaklanan çok eski verilerin kaybolmasının engellenmesi 7.2 sürümü ve sonrasındaki değişiklikler

63 Ek Bilgiler psql, initdb, createuser, createdb uygulamaları hakkında detaylı bilgiyi man sayfalarından alabilirsiniz. İşlemlerinizi kolaylaştırmak açısından PostgreSQL uygulamalarının yollarını kabuğunuza tanıtmanız uygun olacaktır. Bunun için, standart UNIX/Linux kabuğunuzun başlangıç dosyasına (.profile ya da .bashrc) aşağıdaki satırları ekleyiniz: PATH=$PATH:/usr/local/pgsql/bin MANPATH=$MANPATH:/usr/local/pgsql/man export PATH MANPATH

64 Ek Bilgiler Veritabanında açılan her bağlantıyla ilgili bilgiler shared memory de tutulur. Dolayısıyla shared memory’nin büyük olması bağlantıları daha iyi yönetilmesi demektir. Ara bellek (buffer) : Tablolardan okunan satırlar önce ara belleğe gelir . sonra kullanıcıya aktarılır; tam tersi de olur. Eğer boş RAM iniz varsa ara bellek ve shared memory ye dağıtabilirsiniz. Tablolar çok fazla hareket görüyorsa ara bellek değeri yüksek tutulmalıdır. Disk I/O oranı düşer; bu da oldukça fazla hız artışı sağlar. Genel olarak başarımda dikkat edilmesi gereken 3 unsur bulunmaktadır: CPU , hafıza (RAM) ve Hard Disk.

65 PHP ve PostgreSQL PHP, günümüzde çok fazla kullanılan, sunucu tarafında programlama amacıyla tasarlanmış bir dildir. Özellikle web üzerinde geliştirilen yazılımlarda kullanılır. PHP, özellikle 4.2 sürümü ile birlikte, oldukça fazla PostgreSQL fonksiyonu getirmiştir.

66 PHP ve PostgreSQL PHP, öntanımlı olarak PostgreSQL desteği ile gelmez. Bu desteği kendinizin vermesi gerekir. Kaynak kod RPM

67 PHP ve PostgreSQL Kaynak koddan derlemede, configure betiğine --with-pgsql=/var/lib/pgsql (eski rpm kurulumları) --with-pgsql=/usr/local/pgsql (eski kaynak koddan kurulumlar) --with-pgsql=/usr (PostgreSQL'in yeni sürümleri ve yeni PHP sürümleri) parametresi geçirilmelidir.

68 PHP ve PostgreSQL Kaynak koddan derlemede, sisteminize daha önceden PostgreSQL kurulu olmalıdır. Bu şekilde, derleme için gerekli kitaplıklar bulunabilecektir.

69 PHP ve PostgreSQL RPM kurulumunda, php-pgsql paketinin kurulması yeterlidir. rpm -ivh php-pgsql-<surum_no>-<işlemci mimarisi>.rpm Örnek : rpm -ivh php-pgsql i686.rpm

70 PHP ve PostgreSQL RPM kurulumlarında, postgresql-devel paketinin sisteminize daha önceden kurulmuş olması gerekir. Bazı dağıtımlarda, php.ini dosyasını edit etmek gerekebilir.

71 PHP PostgreSQL Fonksiyonları
pg_connect : PostgreSQL bağlantısı açar: $conn = pg_connect (“dbname=deneme”) “deneme” veritabanına bağlantı. $conn = pg_connect (“host= localhost dbname=deneme port=5432”); # “deneme” veritabanına “localhost” üzerinden “5432”.portu kullanarak bağlantı. TCP-IP portu açılmış olmalıdır. $conn = pg_connect (“host= lkd dbname=deneme port=5437 user=postgres password=himm”); lkd adlı sunucudaki “deneme” adlı veritabanına “5432”.port üzerinden “postgres” kullanıcısı ve “himm” şifresi ile bağlantı.

72 PHP PostgreSQL Fonksiyonları
pg_close : PostgreSQL bağlantısı kapatır: Kullanımı : bool pg_close (int connection) Örnek: if { echo ”Hata oluştu!!!”; exit; } $conn bağlantısını kapatır.

73 PHP PostgreSQL Fonksiyonları
pg_query : Sorguyu işletir: Kullanımı : int pg_query (int connection, string query) PostgreSQL veritabanına SQL sorgusu gönderir. Örnek: $result = pg_query ($conn,$sorgu); Eğer sorguyu işletemezse elde edilecek hata mesajını pg_ErrorMessage() komutunu kullanarak görebilirsiniz.

74 PHP PostgreSQL Fonksiyonları
pg_affected_rows : Sorgu sonucu etkilenen satır sayısını verir : Kullanımı : int pg_affected_rows (int result_id) Örnek: $sonuc = pg_query($conn,$sorgu); if(!pg_affected_rows($sonuc)) { # Sorgu sonucu etkilenen satır sayısı echo "HATA : Veritabanına kayıt girilemedi.<BR>"; echo "<a href =\“_URL\">Geri</a><BR>"; $sonuc = pg_query($conn, "abort"); # transaction iptali $sonuc = pg_query($conn, "rollback"); pg_close($conn); exit; }

75 PHP PostgreSQL Fonksiyonları
$db = pg_connect ('dbname=foo'); $data = array('field1'=>'AA', 'field2'=>'BB'); // This is safe, since $_POST is converted automatically $res = pg_update($db, 'post_log', $_POST, $data); if ($res) { echo "Data is updated: $res\n"; } else { echo "User must have sent wrong inputs\n"; ?>

76 PHP PostgreSQL Fonksiyonları
pg_fetch_array pg_lo_create pg_lo_import/export pg_ping pg_delete pg_insert pg_select pg_last_error

77 PHP ve PostgreSQL Formdan veri alma
Önce formu hazırlayalım: <FORM ACTION = insert.php METHOD=POST> OPER ADI : <input type=text name=oper_adi><BR> OGRENCİ ADI : <input type=text name=kisi_adi> <BR> OGRENCI NO : <input type=text name=id_no><BR> KİMLİK TÜRÜ : <input type=text name=kimlik_turu><BR> LAB : <input type=text name=lab><BR> <input type=submit value = Gönder> <input type=reset value= Temizle> </FORM>

78 PHP ve PostgreSQL --Veri Girme
// Veritabanına bağlantı if (!$conn dbname=deneme port=5432 user=postgres password=sifrem")) { die (“Veri tabanına bağlantı kurulamadı”); 0 // Degerler $tarih = (date ("d-M-Y H:i:s")); $sorgu = "insert into kayip_kimlik (oper_adi,kisi_adi,id_no,kimlik_turu,tarih,lab) values ('$oper_adi','$kisi_adi','$id_no','$kimlik_turu','$tarih','$lab')";

79 PHP ve PostgreSQL --Veri Girme
$result = pg_query("begin"); # transaction başlangıcı $sonuc = pg_query ($conn,$sorgu); if(!$sonuc) { echo "HATA : Veri veritabanına girilemedi!!!<BR>"; echo "<a href =\"form.html\">Geri</a><BR>"; $sonuc = pg_query($conn, "abort"); # transaction iptali $sonuc = pg_query($conn, "rollback"); pg_close($conn); exit; }

80 PHP ve PostgreSQL --Veri Girme
if(!pg_affected_rows($sonuc)) { # Sorgu sonucu etkilenen satır sayısı echo "HATA : Veritabanına değer girilemedi!!!<BR>"; echo "<a href =\"form.html\">Geri</a><BR>"; $sonuc = pg_query($conn, "abort"); # transaction iptali $sonuc = pg_query($conn, "rollback"); pg_close($conn); exit; } $result = pg_query("commit"); # transaction'ın işletiliyor $result = pg_query("end"); # transaction tamamlandı echo "Ok. Kayıt Girildi."; ?>

81 PHP ve PostgreSQL İf (!sonuc ....) Hata verirse SQL sorgusunun yazımında hata var demektir. İf (!pg_affected_rows($sonuc)) Hata verirse sorgudaki değerlerin en az birinde hata var demektir.

82 PHP ve PostgreSQL --Veri Sorgulama
// Veritabanına bağlantı ... $sorgu = "select * from kayip_kimlik order by oper_adi"; $sonuc = pg_query($conn,$sorgu); if (pg_num_rows($sonuc)=='0') {die "Veritabaninda kayit yok...";}

83 PHP ve PostgreSQL --Veri Sorgulama
for ($i = 0; $i < pg_numrows($sonuc); $i++) { $satir = pg_fetch_row($sonuc, $i); $oper_adi = StripSlashes(trim($satir[0])); $kisi_adi = StripSlashes(trim($satir[1])); $id_no = StripSlashes(trim($satir[2])); $kimlik_turu = StripSlashes(trim($satir[3])); $tarih = StripSlashes(trim($satir[4])); $lab = StripSlashes(trim($satir[5])); $k = $i+1; //veritabanindaki kayit no echo "KAYIT NO : $k<BR>"; echo "Oper Adı : $oper_adi<BR>"; echo "Ogrenci adi :$kisi_adi <BR>"; echo "Ogrenci no :$id_no <BR>"; echo "Kimlik Türü :$kimlik_turu <BR>"; echo "Tarih :$tarih <BR>"; echo "Lab :$lab <BR>"; echo "<HR>"; } exit; ?>

84 Kaynaklar http://www.PostgreSQL.org http://advocacy.PostgreSQL.org

85 Kaynaklar http://www.pgsql.com/
- Beginning Databases with PostgreSQL, 2001

86 E-Posta Listeleri linux-programlama@linux.org.tr
Veritabanları için tartışma listesi (üye olmak için, web arayüzünü kullanabilirsiniz.) (PostgreSQL Türkiye E-Posta Listesi . PostgreSQL üzerinde her türlü konu konuşulabilmektedir.) adresinden ulaşabileceğiniz tüm e-posta listeleri

87 POSTGRESQL Veritabanı Sunucusu
Devrim GÜNDÜZ TR.NET Sistem Destek Uzmanı Bu sunu, herhangi bir izne gerek olmadan istenilen şekilde kullanılabilir. (Kopyalama hakkı en-gel-le-ne mez! :-) )


"POSTGRESQL Veritabanı Sunucusu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları