Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR"— Sunum transkripti:

1 İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR

2 İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi?
Nesnelerin üretiminde amaca uygun madde kullanılır. Uygun madde kullanılmazsa o nesne işe yaramaz. Bu nedenle yaşantımızı kolaylaştıran nesnelerin yapımında uygun maddeler seçip bunları işlememiz gerekir.

3 İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi?
Keser bu kadar sağlam olmasa işimize yaramazdı. Sapı tahta değil demir olsa çok ağır olurdu. Kullandığımız aletler amaçlarına göre şekil almasalardı hiçbir işimize yaramazdı. Kağıttan bir pense, kürdan kadar ince bir çekiç kullanılamazdı.

4 İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi?
Taş, toprak, odun, sebze, meyve ve tahıl doğada bulunan maddelerden bazılarıdır. Doğal maddeolarak adlandırılan bu maddeler çeşitli ürünler elde edilirken ham madde olarak kullanılır.

5 İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi?
İnsanlar çeşitli yöntemler kullanarak ham maddeleri işlenmiş maddelere dönüştürürler. Buğday, süt ve şekerden elde edilen bisküvi işlenmiş bir madde dönüşür.

6 İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi?
Eskiden yün, basit gereçler kullanılarak iplik hâline getirilirdi. Günümüzde ise bu işlem fabrikalarda yapılmaktadır.

7 İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi?
İşlenebilen maddeye diğer bir örnek zeytindir. Zeytin, bir gıda maddesi olmanın yanında başka ürünlerin elde edilmesinde ham madde olarak da kullanılır.

8 İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi?
Petrolün işlenmesiyle elde edilen petrol gazı (LPG), mutfak ocaklarında ve taşıtlarda kullanılır. İşlenip elde edilen benzin, taşıtlarda yakıt olarak kullanılır. Benzin ve petrol gazı işlenmiş petrol ürünüdür. Rafineri

9 İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi?
Doğal olarak bulunan derinin yerine yapay malzemeler kullanılır. Bunun sebebi de doğal derinin bilinçsiz kullanılmasındandır. Burada da insanlar işleyerek maddeleri kullanırlar.

10 İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi?
Kullandığımız eşyalarda doğal ve yapay malzemeler iç içe bulunur. Doğal bir malzeme olan tahta işlenerek şekil verilerek kullanılır.

11 İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi?
Doğal kaynaklarımızı işeyerek tekrar kullanabiliriz. Hayati bir öneme sahiptir geri dönüşüm. Geri dönüşümler olarak adlandırdığımız kağıt, plastik, cam gibi maddeler tekrardan ham madde olarak kullanılır.

12 Doğa Olayları Maddeyi Değiştirir
Yağmurun aşırı yağması sonucu oluşan sel, karşısına çıkan taş ve toprağı sürükler. Dereler ve akarsular da yataklarından kopardıkları taşı ve toprağı sürükleyerek yeryüzünü şekillendirir.

13 Doğa Olayları Maddeyi Değiştirir
Akarsuların taşıdığı çakıl ve kum parçaları çarptıkları kayaçları aşındırır. Özellikle yumuşak kayaçlar, sert olanlara göre daha çabuk aşınır.

14 Doğa Olayları Maddeyi Değiştirir
Rüzgâr da yağmur gibi doğada aşınmaya sebep olmaktadır. Rüzgâr, bitki örtüsü az olan, kurak ve verimsiz alanlarda daha çok etkilidir. Peri bacaları; yağmur, rüzgâr, akarsu ve sıcaklık farkından dolayı oluşan aşınmaya bir örnektir.


"İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları