Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİM VE TEKNOLOJİ DERSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİM VE TEKNOLOJİ DERSİ"— Sunum transkripti:

1 BİLİM VE TEKNOLOJİ DERSİ
GÜNÜMÜZDE BİLİM VE TEKNOLOJİ

2 HAZIRLAYAN: RUMEYSA AYTEKİN
SINIF:8/A NO:110

3 BİLİM NEDİR? "Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi."

4 Oldukça karmaşık görünen bu tanım aslında bizim yaşadığımız gezegeni daha iyi tanımamıza imkan sağlıyor. Nasıl mı?

5 Gezegen dendiği zaman aklınıza uzay geliyor , öyle değil mi?

6 İşte dünyamız ve uydusu ay,teknolojik gelişmeler sayesinde evrendeki yerlerini görebiliyor,onlarla ilgili bilgiler öğrenebiliyoruz.

7 Artık uzaya gitmek teknoloji sayesinde hayal olmaktan çıktı.
insanoğlu çok yakın bir gelecekte kendisine yeni yaşam alanları yaratmak için evrende yeni yerler keşfedecek.

8 Teknoloji hayatımızın heryerinde.
İletişim ,sağlık,ekonomi,eğitim,savunma , Tarım,ulaşım,kozmetik,giyim,kimya sanayi, Müzik,sanat…. Ve şu an aklımıza gelmeyen pek çok alandaki yeniliklerin tümü teknoloji sayesinde bizlere yepyeni ufuklar açıyor.

9 İLETİŞİM İlk çıkan telefonları kullananlar acaba bugün kullandığımız bu telefonları görseydiler ne düşünürlerdi sizce?

10 Peki ya televizyon? İlk çıkanlarla şimdikiler arasındaki farki görebiliyor musunuz?

11 Canlılarla ilgili araştırmalar o kadar ilerledi ki artık hücre ve DNA bilim insanları için bir sır olmaktan çıktı. Araştırmalar sayesinde çevremizdeki tüm canlılarla ilgili bilgilere sahip olabiliyoruz.şu da bir gerçek ki bilmediğimiz bir sürü canlı türü ile beraber yaşıyoruz. SAĞLIK

12 EKONOMİ Bir ülkenin ekonomisinde yani para ile ilgili her şeyde teknolojik gelişmeler son derece önemlidir.Burada sadece aklımıza borsa gelmesin ithalat yani yurtiçine ihracat yani yurt dışına yapılan tüm alım –satım işlerinde ekonomide meydana gelen yeniliklerde teknolojinin yeri çok büyüktür.

13 EĞİTİM Teknolojinin eğitime sağladığı imkanları hepimiz şu an bu slayt gösterisini izlerken görmekteyiz,öyle değil mi? Sınıflarımızdaki tüm teknolojik cihazlar daha iyi bir eğitim alabilmemiz için bizlerin hizmetinde ,projeksiyon ,bilgisayar ,kalemli tahta ,ileride akıllı tahtalar tümü bizim hizmetimizde.

14 SANAT Aklımıza hemen müzik geliyor çünkü çok seviyoruz öyle değil mi?
Ama sadece müzik değil teknolojiden nasibini alan , çok izlediğimiz ve sevdiğimiz çizgi filmlerin yerini şimdi harika animasyon denilen filmler aldı değil mi? Örneğin NEMO 

15 Bu çizgi film kahramanları artık sinema oyuncusu oldular değil mi?

16 Peki sevdiğiniz şarkıları sadece televizyondan değil artık bilgisayarlardan da izleyebiliyorsunuz değil mi?

17 ULAŞIM Günümüz taşıtları artık hayal sınırlarını zorluyor.Bizi en kısa sürede istediğimiz yere ulaştırmak için geliştirilen son teknoloji ürünleri 21.yüzyıla yakışır ürünler değil mi?Üstelik yakında bunlara uzay araçları da eklenecek.

18 GİYİM Günlük hayatta kullandığımız kıyafetlerin rahat ,konforlu,ekonomik ve şartlara uygun olması adına teknolojiden yararlanmamak mümkün değil. İnce ama sıcak tutan kumaşlar,ıslanmayan leke tutmayan ,buruşmayan kolay şekil alabilen dokumalar tümü yeni teknoloji ürünleri.

19 Firmalar sporcular için terletmeyen kumaşlardan formalar yaparken
astronotlar için hazırlanan kıyafetler ileride uzayda yaşam alanları yaratıldığında insanlarında tercihi olacak.

20 ENDÜSTRİ Teknolojik yeniliklerden en fazla nasibini alan gelişen endüstridir. Tüm yeniliklerin takip edilmesi ve bunların uygulama alanlarının geniş olması endüstri için bir avantaj,gelişmekte olan bir ülke için de bir fırsattır.

21 Endüstri dendiğinde aklımıza sanayinin pek çok dalı gelmeli,kimya,biyoloji ,otomotiv ve yan sanayi,kozmetik ve gıda gibi ….

22 Teknoloji ; "Genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi."

23 Teknoloji "Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir ereğe (amaca )yönelen bir bilgi edinme ve yöntemli araştırma süreci."

24 Bütün bu tanımlarda ortak olan kavram bilgidir, bilgiye erişme sürecidir .

25 Bilimin asıl uğraşı alanı doğa olaylarıdır.
Yalnızca fiziksel olguları değil, sosyolojik, psikolojik, ekonomik, kültürel vb. bilgi alanlarının hepsi doğa olaylarıdır.

26 İnsanla ve çevresiyle ilgili olan her olgu bir doğa olayıdır
İnsanla ve çevresiyle ilgili olan her olgu bir doğa olayıdır. İnsanoğlu, bu olguları bilmek ve kendi yararına yönlendirmek için var oluşundan beri tükenmez bir tutkuyla ve sabırla uğraşmaktadır.

27 Bilim, yüzyıllar süren bilimsel bilgi üretme sürecinde kendi niteliğini, geleneklerini ve standartlarını koymuştur. Bu süreçte, çağdaş bilimin dört önemli niteliği oluşmuştur: Çeşitlilik, süreklilik, yenilik ve ayıklanma.

28 TEKNOLOJİ Bilim insanlarının teknoloji ile ilgili farklı tanımlamaları vardır.

29 Teknoloji, bilimin uygulamalı bir sanat dalı haline dönüşmesidir .
Bu nedenle bilim insanları için teknoloji ve uygulamaları vazgeçilemezdir.

30 "Teknoloji, insanın bilimi kullanarak doğaya üstünlük kurmak için tasarladığı rasyonel bir disiplindir."

31 Teknoloji somut ve deneysel anlamda temel olarak teknik yönden yeterli küçük bir grubun örgütlü bir hiyerarşi yardımıyla bütünün geri kalanı (insanlar, olaylar, makineler vb.) üzerinde denetimi sağlamasıdır."

32 Yapılan tanımlamalardan anlaşılacağı üzere, teknolojinin insan hayatındaki önemi çok büyüktür. Bu noktada teknolojinin insan hayatında nasıl ve ne şekilde kullanılacağı büyük önem kazanmaktadır.

33 Bu anlamda eğitim öğretimde bilim ve teknolojide hedeflenen

34 Öğrencinin ulaşması hedeflenen amaçların tanımlanması; öğrenilecek konunun öğretim ilkelerine göre analiz edilip, öğrenilmeye uygun şekilde yapılandırılması; konunun aktarılabilmesi için uygun medyanın seçilip kullanılması; dersin ve derste kullanılan araçların etkililiğini ve öğrencilerin başarı durumlarını değerlendirmek için uygun değerlendirme yöntemlerinin kullanılmasıdır. SON …teşekkürler…


"BİLİM VE TEKNOLOJİ DERSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları