Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DENTAL İMPLANT VE BİYO MALZEMELER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DENTAL İMPLANT VE BİYO MALZEMELER"— Sunum transkripti:

1 DENTAL İMPLANT VE BİYO MALZEMELER
Hazırlayanlar: Süleyman C. ALANÇ Onur KIRGIZ Berk ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. B. Burak ÖZHAN Nisan 2014, CBÜ Makine Müh.

2 1.DİŞ

3 2. PROTEZLER 2.1. Hareketli Protezler: Bu tip protezler hem dişlerden hem de yumuşak dokudan destek almak zorundadır.

4 2.2. Sabit Protezler: Kron: Tek bir diş üzerine yapılan protez tipidir. Diş hekimi tarafından doğal diş küçültülerek uygulanır. Köprü: Diş eksikliği olan bir bölgenin her iki tarafındaki doğal dişlerden alınarak eksik diş veya dişlerin yerine konulması için yapılan protez tipidir.

5 NEDEN İMPLANT TERCİH EDİLMELİDİR?

6 İmplant  -   Köprü

7 Kemik yapısı ile uyum gösterir ve alerji yapmazlar.
Kendi dişiniz gibi görünür ve fonksiyon gösterir. Çekilen dişlerinizin bıraktığı boşluklar, kemiklerinizin çekilmesini ve çene yapınızın bozulmasına sebep olur. Tat alma, sıcaklık hissi gibi konularda kayıplara yol açmaz. Zamanla ağız yapısındaki değişiklikler protezlerin oynaması, kırılması, yenilenmesi gibi ihtiyaçlar doğurabilir.

8 3.İMPLANT İmplant, günümüzde titanyum veya zirkonyum malzeme kullanılarak, eksik dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. İmplant uygulamalarının hedefi, osseointegre implantlar ve bunlardan destek alan implant-üstü protezler ile her türlü dişsizliğin rehabilitasyonudur.

9 3.1. İmplantın Tarihçesi İlk patentli implant 1908.
1960'larda blade (levha, plaka) dizayn implantlar. 1970’lerde biyomateryaller disiplini hızla gelişti. Tarih boyunca çekilmiş dişler, fil dişi, kurumuş kemik, altın gibi malzemeler implant olarak kullanılmıştır. Günümüz implantları artık teknolojinin gelişmesi sayesinde biyolojik ve biyomekanik prensipler baz alınarak geliştirilmiştir.

10 3.2. İmplant Tasarımları İmplant tedavisi için planlama tasarım ile başlar. Eksikliği giderilecek olan dişlerin konumları ve sayıları ve yapılacak protez tipi belirlendikten sonra hastanın kuvvet faktörleri değerlendirilir. Kuvvet faktörü ne kadar büyükse o kadar fazla implant desteği gerekir.

11 İmplant tasarımı yapılırken, doğal dişin kuvvetlere dayanabilme yeteneğinin iyi bilinmesi gerekir.
Doğal dişi çevreleyen periodontal ligament lifler, eksenel kuvvetleri absorbe edecek şekilde dizilmişlerdir. Ancak, dişler radyal ve rotasyonal kuvvetlere karşı dayanıklı değildirler.

12 Frontal düzlem Sagital düzlem Horizontal düzlem

13 3.3. İmplant uygulamaları İmplant uygulaması tedavi süreci:
  Analiz: Hekiminiz çene ve kemik yapınızı inceleyerek İmplant tedavisine uygun olup olmadığınızı değerlendirir ve tedavi planınızı yapar.   İmplant Yerleştirme: İmplant diş etinizin altına yerleştirilir.   Osseoentegrasyon: İmplant kemiğiniz ile entegre olur.   Diş Eti Hazırlığı: İmplantınızın üzerine bir iyileşme kapakçığı yerleştirilir.   Üstyapı: İyileşme sonrasında birkaç gün içerisinde size özel diş üstyapınız üretilir, prova edilir ve takılır.

14 Dental implantlar tasarımları kemikle olan ilişkilerine göre:
1) Kemik içi 2) Kemik üzeri 3) Kemik boyunca implantlar olmak üzere 3’e ayrılabilir.

15 Kemik İçi (Endosteal) İmplatlar:
Proteze temel dayanak olmak amacıyla kullanılır. Bu implantların alt katagorisi kök biçimli implantlardır ve ağız içi sabitleyicilerdir. Kök biçimli implant örnekleri

16 Bir diş kökü kanalından direkt geçmek için yeterince küçük olan vidalar ve uzun iğneler ağız içi sabitliyicilerdir. Sabitleyiciler kemikten dişe mekanik kuvvet transferini ilerletmek, diş dayanıklılığını ve uzun vadeli kullanışlılığı arttırmak amacıyla tasarlanır.

17 Blade Tipi İmplantlar:
Bu modeller bıcak ağzına veya bir kamaya benzediği için ” blade “ terimi kullanıldı. Değişen modeller kama şeklinde olmayan birkaç tasarım içerdiği için terim ” plate “olarak değiştirildi.

18 Vidalı Tip İmplantlar:

19 Kemik Üzeri (Subperiostal) İmplantlar:
Kısmen veya tamamen dişsiz çenelerde kullanılırlar. Kök şeklindeki veya plaka şeklindeki kemik içi implantların yerleştirilmesi için elverişli kemik kalınlığının olmadığı bölgelerde tercih edilirler.

20

21

22

23

24 Frame Tipi İmplantlar:
Önceki tasarımlar kemik içindeki mekanik sabitleyicileri ilerletmek için kalsiyum fosfat kaplamalar ve kemik vida sabitleyeciler içerir . Dişsiz çene kemiğinin tedavisi için ramus frame implantlarda kullanılır.

25 3.4. İmplant Malzemeleri: Metal ve alaşımları :
Titanyum ve Titanyum 6-alüminyum 4-vanadyum Ti6Al4V Zirkonya ZrO2 Seramikler : Alüminyum oksit Hidroksil apatit Trikalsiyum fosfat Kalsiyum alüminat

26 Karbonlar: Polimerler: Polikristal (vitröz) cam karbon Karbon-silikon
Polimetilmetakrilat Politetrafloroetilen Polietilen Silikon lastik Polisülfon

27 MALZEMELER AVANTAJLAR DEZAVANTAJLAR ÖRNEKLER POLİMERLER (naylon,silikon,kauçuk, polyester, Politetrafloroetilen vs.) Esnek,elastik Kolay işlenebilen Dayanıklı değil, zamanla deforme olur; parçalanabilir. Dikiş atma,damar, kalça oyukları,kulak,burun, diğer yumuşak dokular METALLER (Ti ve alaşımları, Co-Cr alaşımları, paslanmaz çelik, altın , gümüş, platin vs.) Dayanıklı, sağlam, sert , biçimlendirilebilir Korozyona uğrayabilir , Yoğun İşleme zorluğu Eklem protezlerinde Kemik plakaları ve vidalar Diş köklerinde SERAMİKLER (Alüminyumoksit Hirdoksiapatit içeren Kalsiyum fosfat) Biyouyumluluğu çok fazla İnert, Sıkışma dayanıklı Kırılgan (gevrek) Esnek değil İşlenmesi zor Dişlerde ,kalça implantlarının tepe kısmı Ortopedik implantlar ve dış tabakalarında KOMPOZİTLER (karbon-karbon Tel veya fibrille güçlendirilmiş kemik dolgu maddesi) Güçlü, dayanıklı, Kişiye özel tasarlanabilir Yapımı zor Eklem implantları kalllp kapakçığı

28 Neden Titanyum İmplantlar?
İmplantın Bileşimi İmplant , diş kökünü andıran dış yüzeyi pürüzlü ya da düzgün yüzeyli bir titanyum vidadan oluşur. Dişsel implantların büyük çoğunluğu içindeki karbon ve demir içeriğine göre 4 sınıfı olan ticari olarak saf titanyumdan oluşur. Günümüzde implantlar hala saf (Sınıf 1-4) titanyumdan üretilir ama bazı sistemler Ti6Al4V alaşımını kullanmaktadır. Ti6Al4V malzemesinin çekme mukavemeti ve kırılma dayanımı daha yüksektir. Neden Titanyum İmplantlar? Kemik tarafından kabul edilebilir biyolojik madde Titanyum, implant yapımına en uygun metaldir. Kemikten daha sert olmasına rağmen saf titanyum diğer tüm implant materyallerine göre kemiğe en yakın elastisite modulüne sahiptir.

29 İmplantın Avantajları:
Daha estetik ve daha doğal bir görünüm sağlarlar. Dişler sabit kalır. Çekilmiş dişlerin olduğu kemik bölgelerinde zamanla madde kaybı olur ve kemikler gittikçe incelir. Buna bağlı yüz profilinde bir takım değişiklikler olur. İmplantların yerleştirilmesi ile bu kemik kaybı engellenir. Çiğneme fonksiyonu düzelir Dezavantajları: Diğer tedavi alternatiflerine göre daha yüksek maliyette olması. Diğer tedavi alternatiflerine göre daha uzun zamanda tedavinin bitmesi. Hassas bir klinik ve laboratuar çalışması gerektirir.

30 TEŞEKKÜRLER


"DENTAL İMPLANT VE BİYO MALZEMELER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları