Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CEP TELEFONU TEHDİT Mİ? KOLAYLIK MI?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CEP TELEFONU TEHDİT Mİ? KOLAYLIK MI?"— Sunum transkripti:

1 CEP TELEFONU TEHDİT Mİ? KOLAYLIK MI?

2 Radyasyon (Işıma) Nedir?
Enerjinin uzayda dalgalar ya da tanecikler (fotonlar) halinde yayılmasıdır..

3 İyonlaştırma Nedir? Yüksek enerjili fotonlar, (tanecikler)çarptıkları maddelerin atomlarından elektron koparır ve atomu parçalarlar. Aynı şekilde DNA yapısını bozarak hücre ölümlerine, daha kötüsü Kansere sebep olurlar.

4 İyonlaştırıcı Işıma Mor ötesi frekanslar X-ışınları(Röntgen)
Gamma Işınları (Radyoterapi)

5 İyonlaştırıcı Olmayan Frekanslar
Çok düşük frekanslar (ELF) Radyo frekansları (RF) Kızıl ötesi (Infrared) frekanslar Mikrodalga frekansları Görünür Işık

6 EM (Elektromanyetik) Işınım Yayan Sistemler
Tüm elektrikli cihazlar (endüstriyel/ev tipi) Akım taşıyan kablolar, Enerji nakil hatları Radyo, TV, telsiz verici istasyonlarının antenleri Uydu İletişim Sistemleri, TV/bilgisayar monitörleri, Mikrodalga fırınlar, Radar sistemleri, Tüm radyo iletişim sistemleri ve.. Mobil İletişim Sistemleri!

7 İyonlaştırma nedir? Mobil İletişim Sistemlerinin de neden oldukları EM (Elektro Manyetik) dalga enerjisi, iyonlaştırmaya yeterli değildir!

8 EM (Elektro Manyetik) Işınımın Etkisinde Kalan Tüm Canlılar Bu Enerjiyi Soğurular..
EM Işınımının en önemli etkisi soğurulması sonucu hücrelerde oluşan ısı artışıdır. Bu ısı artışı vücudun tolere edebileceğinden fazla olursa hücre proteinlerde deformasyon başlar, DNA tahribi oluşur.

9 Özgül Soğurma Hızı (SAR) Nedir?
SAR, EM (Elektromanyetik) enerjinin vücut tarafından soğurulma hızıdır. 1 Cº vücut ısı artışı için: 4 W/kg güç soğurulması gereklidir. Cep telefonlarının 0,12 ~ 1,5 W/kg arası SAR değerleri mevcuttur. Bu enerjinin ne kadarının insan vücudu tarafından emildiği bilinmemektedir. Cep Telefonu SAR değerleri

10 Cep Telefonunun Kanserle İlişkisi
Bugüne kadar yapılan laboratuar deneyleri, deney hayvanları ile yapılan çalışmalar ve epidemiyolojik araştırmalar bu radyasyonun kanserle bir ilişkisini ortaya koymamıştır.

11 EM Işıma Tümör Oluşumuna Sebep Olur Mu?
Devam etmekte olan, Dünya sağlık Örgütü (WHO) destekli INTERPHONE projesi sonucuna göre cep telefonu kullanımı ile beyin tümörü arasında ilişki kurulamamıştır. INTERPHONE projesi; 1998 yılında 13 ülkenin katılımıyla yaş aralığındaki denekler üzerinde, beyin (glioma ve meningioma), duyma siniri (akustik neurinoma), lenfatik doku (lenfoma) ve kulak altı tükürük bezlerinde EM ışımaya bağlı tümör oluşumlarının araştırılması hedeflenmiştir. WHO tarafından yayınlanan rapor Mart’ 200

12 EM Işımanın Biyolojik Etkileri
Devam etmekte olan REFLEX invitro Projesi kapsamında yapılan araştırmalarda EM ışımaya bağlı DNA ipliklerinde kopmalar tespit edilmiştir. Ancak bu veriler sağlık açısından kesin sonuçlara ulaşmak için yeterli bulunmamıştır. Reflex invitro Projesi

13 Cep Telefonunun Kanserle İlişkisi
Cep telefonu kullanımının bugün için kanıtlanmış tek etkisi araç sürerken kaza riskini arttırmasıdır.

14 Cep Telefonunun Kanserle İlişkisi
Bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda bilimsel olarak zararları belirlenememiş olmakla birlikte, konu üzerindeki çalışmaların devam ettiği unutulmamalıdır.

15 Cep Telefonunun Kanserle İlişkisi
Cep telefonlarının ve baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik radyasyonun sağlık üzerine etkileri konusunda henüz tam olarak bilinmeyen birçok nokta bulunmaktadır.

16 Nelere Dikkat Edelim? Konunun sağlık açısından önemi göz önüne alındığında, tüketiciler ve özellikle çocuklar bu araçları kullanırken aşırıya kaçmamalıdır.

17 Nelere Dikkat Edelim? Baz istasyonu ve cep telefonları standartlara uygun olarak imal edilmeli, baz istasyonları anten yerleşimleri yaşam alanları göz önüne alınarak planlanmalı, periyodik kontrolleri yapılmalıdır.

18 CEP TELEFONU TEHDİT Mİ? KOLAYLIK MI?
Sağlık Mutluluk Dolu Günler Dileğiyle. SAĞLIK EMNİYET ÇEVRE


"CEP TELEFONU TEHDİT Mİ? KOLAYLIK MI?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları