Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CEP TELEFONLARI NASIL DİNLENİYOR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CEP TELEFONLARI NASIL DİNLENİYOR"— Sunum transkripti:

1 CEP TELEFONLARI NASIL DİNLENİYOR
yeniden düzenleyen : çetin imir slayt geçişleri için lütfen tıklayınız MÜZİKLİDİR

2 Cep telefonu sürekli sinyal verdiği için sahibi
24  saat fişleniyor. Bu dinleme hukuk tanımaz, kötü niyetli istihbaratçılar tarafından yapılıyorsa, mesela 10 yıl boyunca nokta nokta nereye gittiğiniz ve kimlerle görüştüğünüz biliniyor.

3 cep telefonunun sinyal kayıtları operatör tarafından 'server'lara kaydediliyor.
Konuşmalar depolanıyor.

4 Silmiyorlar mı? Hayır. Saklayıp, depoluyorlar.
O konuşmalar bizim özel hayatımız, bunları ellerinde tutmalarının bir mânası yok

5 Nasıl dinleniyoruz?  Yaygın dört yöntem var;  1- program yükleme,  2- havadan frekans yakalama,  3- uydudan, 4- operatör yani santral bazında dinleme.

6 Program yükleme yoluyla dinleme en yaygını.
Nasıl başarıyorlar bunu? Cep telefonunuza mesajla bir yazılım atıyorlar. Bu dinlemeyi yapabilmeleri için cep telefonun IP numarasını bilmeleri lâzım. Telefonda bu numaraya IMEI deniyor. Bu numarayı yazılımın üzerine yazarak cep telefonunuza, SMS olarak gönderiyorlar.

7 Nasıl bir SMS? Herhangi bir konuda.
"Sevgililer gününüz kutlu olsun" veya müzik melodisi  şeklinde. Özellikle müzik programlarının içine gömerler.

8 SMS geldikten sonra dinleme başlıyor mu
SMS geldikten sonra dinleme başlıyor mu? Gelen yazılım kendi kendini kurar. Cep telefonun tuşlarının arkasında bir cip seti var. Program bunun içine yerleşir. Sizin normal yaptığınız her işlemi, yazılımın içine yerleştirilen telefon numarasına yönlendirir. Yazılımın içinde "Bütün görüşmeleri şu numaraya yönlendir" komutu var. Aynen bütün görüşmelerini aktarır. Karşı taraf da kaydeder.

9 Cep telefonu sahibi hiç hissetmez mi? Hayır.
Cep telefonu artık bir nevî cebinizde taşıdığınız dinleme cihazı. Pili takılı olduğu süre kaydeder. Ekranda herhangi bir işaret vermez. Kapalıysa da dinlenir. Bu yazılım sadece konuşmaları kaydedip, istenen yere ulaştırmakla yetinmiyor. Gelen ve giden SMS'lerin birer kopyasını da dinleyen kişinin cep telefonuna veya elektronik postasına gönderiyor talimatlara göre. "Rehberi getir" dersiniz gelir, "mesajları getir" dersiniz aynen gelir.

10 Bilgisayarın gücüyle ilgili.
Bir kişi bu yöntemle kaç kişiyi dinleyebilir?  Binlerce, hatta milyonlarca kişi de dinlenebilir. Bilgisayarın gücüyle ilgili.

11 Bu yazılımın maliyeti ne? 600 - 2.000 TL arasında değişiyor.
Bilgisayar mühendislerine daha özel programlar da yaptırıyorlar.

12 Bu programlar her yerde satılıyor mu? İnternet üzerinde satılıyor.
Hatta gazete ilânları verenler de var. Bu casus yazılıma “TROJAN” adı verilir. Basitten zora doğru giden (180 EURO) 19 modeli var. Bu yöntemle cep telefonunuz dünyanın herhangi bir yerinde dinlenebilir. Türkiye sınırlarında olması şart değil.

13 Bunu bugün pazarlama şirketleri bile kullanıyor.
Bu yöntemi daha çok kimler kullanıyor?  İstihbarat örgütleri bu yöntemi tercih etmiyor. Bunu bugün pazarlama şirketleri bile kullanıyor. Dışarıya gönderdiği çalışanın, satış yapıyor mu yapmıyor mu, çalışıyor mu yoksa yan gelip yatıyor mu diye kontrol amaçlı olarak. Bugün 600 TL'si olan yaşındaki gençler kız arkadaşlarını bu yöntemle dinliyor.

14 Daha çok yabancı büyükelçilikler yapıyor.
İkinci yöntem, havadan dinleme nasıl yapılıyor?  Başka bir anten kurarak havadaki cep frekansını indirme metodudur. Daha çok yabancı büyükelçilikler yapıyor. Frekansı yakalayınca, konuşmaları dinliyor. Bu cihazın fiyatı bin dolar arasında değişiyor kilometre çevredeki bütün cep telefonu konuşmalarını indirebiliyor bilgisayara. Orada IMEI yani kimlik numarasını bulma derdin de yok. Doğrudan numarayı görüyor.

15 Halk ortaya çıkan dinleme olaylarından
nasıl etkileniyor?  Artık cep telefonu taşımayanlar var. Önemli biriyle görüşecekse, telefonunu evde bırakıyor. Başka ülkelerin operatörlerinden SIM kart alıyorlar. Hatta sanal operatörler patlama yapıyor.

16 Bu nasıl oluyor? Dünyada Turkcell, Avea ve Vodafone gibi
176 operatör var.  Bunların malzemelerini satan 5 firma var. Bu 5 firma ve 176 operatör arasında data alışverişi var. Avea, Brezilya'da çekmek için o ülkedeki tüm operatörlerle anlaşmıyor. Bu 5 firmanın birinden 10 kiloluk bir ses datası alıyor. Karşılığında da yine ses dosyası veriyor. Böylece Avea, 176 ülkede çekmiş oluyor. 5 firmanın elinde ses datası birikiyor. Satmaları lâzım. Bu kez sanal operatör denen kavram çıktı. Yani kişiler artık kendi operatörünü kuruyor.

17 Kişisel kullanıcılar bu 5 firmadan ses paketi
alıp operatör sahibi oluyor.   Bilgisayara kuruyorsunuz ve bağlantı oluşturuyorsunuz, sonra da o 5 firmanın sistemine bağlanıyorsunuz. Bu sistem Turkcell'in veya Avea'nin anteninden veriyi alıyor sizin sisteminize bağlıyor. Artık o operatörlerin baz istasyonu sizin sisteminiz oluyor. Türkiye'deki üç operatörün baz istasyonundan da yararlanıyorsunuz.

18 Numarayı alıyor SIM kartın üzerine basıyorsunuz.
Yabancı Hat için numarayı nereden alıyorsunuz? İsterseniz Türk Telekom'dan isterseniz Amerika'dan. Numarayı alıyor SIM kartın  üzerine basıyorsunuz. Estonya'da numara almak ücretsiz..

19 Konuşma ücreti? Sesi kaynağından aldığınız için daha ucuz.
Dünyanın her yerinde de aynı ücret.

20 rahatsızlık duyuyor mu? Hayır. Aksine.
Türkiye'deki üç operatör bundan rahatsızlık duyuyor mu?  Hayır. Aksine. Çünkü bu operatörlerden ses paketi satın alınıyor. Yani kârdalar.

21 Çünkü ana bilgisayardaki server’a
Bu yabancı hatlar dinlenebiliyor mu?  Dinleyemezler. Telekomünikasyon yetkilileri, "dinleriz" diyor. Bu hatları MİT bile dinleyemez mi? Kesinlikle dinleyemezler. Çünkü ana bilgisayardaki server’a girmelerine imkân yok.

22 tonlarına göre dijital ortamda o ses ayarlanıyor,
Türkiye'de yabancı hat kullanıcısı kaç?  20 bin civarında. Ek olarak açıklayalım, sesinizi bir kere kaydettiler mi  isteyen istediği konuşmayı yapıyor ve sesinizin tonlarına göre dijital ortamda o ses ayarlanıyor, sizin sesinizmiş haline getiriliyor... Yani sahtekârlığın bini, bir paraya düşmüş durumda.


"CEP TELEFONLARI NASIL DİNLENİYOR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları