Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sun Tekstil Süpermodüller

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sun Tekstil Süpermodüller"— Sunum transkripti:

1 Sun Tekstil Süpermodüller

2 Sun Tekstil Tanıtım Sun Tekstil A.Ş. 1987 yılında kuruldu.
1997 yılında kendi markası Jimmy Key ile Yurt içi ve yurt dışı piyasalara çıkmıştır. Her yıl ülkemizin ilk 500 sanayi kuruluşu içinde yer alır. Sun Tekstil örme kumaştan spor dış giyim ürünleri üretmektedir. Baskı, Kesim, Parça Baskı, Nakış, Dikim operasyonları gerçekleştirilir. Aylık kapasitesi toplam parçadır. Ortalama Yıllık cirosu 22 milyon USD’ dır. Adidas, Diesel, Marks and Spencer, Gsus, Guess gibi firmalarla üretim yapmaktadır.

3 Süpermodül Nedir? Modüler üretimin SUN Tekstilde yapılan uygulamasına verilen isimdir. Firmamızda uygulanmakta olan Yalın Üretim Sistemi çerçevesinde herbiri birbirinden bağımsız olarak üretim yapan, Kumaşın gelmesinden modelin üretilip müşteriye teslim edilebilecek hale gelene kadarki operasyonların hepsi bir süpermodül içerisinde yapılmaktadır.

4 Süpermodüllerin yapılandırılması
Yerleşim planının yalın akışa göre düzenlenmesi Stok Bölgelerinin belirlenmesi ve çizilmesi Kesim masası, Dikim, Ütüler, Kalite kontrol ve Sevkiyat malzemelerinin Süpermodül içerisinde düzenlenmesi Süpermodül içerisinde tüm süreçleri kapsayan yetkinlikte çalışanlardan oluşturulmasının sağlanması Çalışanların görev tanımlarının oluşturulması Tüm modüllerin aynı görüntüde olması için görsel fabrika uygulamaları Standart dolaplar Kumaş stok arabaları Pdt Board Panolar Kalite masaları Duruş Lambası Tüm süreçlerin tek bir süpervisor sorumluluğuna verilmesi Toplam Üretken Bakım Yapılandırılması

5 Yalın Akış Yol Haritası
2001 Ağustos: Sama Tekstil Modüler üretime geçti. 2003 Ağustos: tüm çalışanlar yalın üretim eğitimi aldı ve Jkey bölümünde modüler üretime geçildi. 2004 Ekim: ilk Süpermodül kuruldu. 2005 Şubat: Tüm Üretim Süpermodül olarak çalışmaya başlandı.

6 Planlama Her süpermodülün kendine ait 3 günlük üretim planı Gün, saat, dakika bazında yapılmaktadır.

7 Hat dengeleme

8 Uygulama

9 Kontrol Etme GMV(Kalite,Kullanılabilirlik,Üretim Performansı) Hesaplaması , Fazla kesim Oranı, Çevrim Süresi ve Tamir Oranı

10 Duruşlar Ayrıntı (Kullanılabilirlik)

11 Tamir Oranı Ayrıntı

12 Önlem Alma

13 Önlem Alma Modül Paylaşım Toplantısı;
Katılımcılar; Genel Müdür, Süpervisorler, Üretimden Sorumlu Müdür, İş geliştirme, Müşteri Takımları Toplantı Sıklığı; Haftada bir Toplantı Süresi; 2 Saat Stüb Toplantısı; Katılımcılar; Süpervisorler, İşgeliştirme, Üretimden Sorumlu müdür, Bakımcılar Toplantı Sıklığı; haftada bir Toplantı Süresi; 1 Saat

14 O Her Hafta düzenlenen STÜB(Sun Tekstil Toplam Üretken Bakım) toplantılarında süper modüllerin GMV (Genel Modül Verimliliği) açıklanır, Modül kapasitesi rezerve edilir ve uygunsuzluklara yazılan KNA (Kök Neden Analizi) tartışılarak sistemin kontrol edilmesi ve iyileştirilmesi sağlanır. O Bu toplantılarda Takip edilen tamir oranları içerisinde en yüksek oran Yağ lekesi olduğu gözlenmiş ve sorunun çözülmesine yönelik proje ekibi kurulmuştur.

15 Grubun Misyon ve Vizyonunun belirlenmesi
Grup üyeleri; Misyonunu; Yağ Lekelerinin nedenlerinin kaynağına inerek bulmak ve ortadan kaldırmak. Vizyonunu; Yağ lekesi problemi olmayan bir üretim ile yaşam. Olarak belirledi

16 Problemin sınırlandırılması
Kumaşlar dışarıdan temiz gelir, Üretimde yağ lekesi oluşur konu başlığı, alt başlıklara ayrıldı. KESİM TAŞIMA DİKİM BASKI NAKIŞ Her konu başlığı için balık kılçığı yöntemi ile sınırlandırılmaya devam edildi.

17 Seçilen Problem Dikimde oluşan Yağ lekesi

18 Problem Ne kaybettiriyor?
2004 Yılındaki Reklamasyonların %61’i kalite kaynaklıdır.

19 2004 Yılında yapılan ınspectıon sonuçlarına göre fark edilen hataların%35i yağ lekesi kaynaklıdır.
Bu oran 3 ayın baskı hataları dışındaki tüm aylarda en yüksek orandır.

20 Problemin çözümü Suntekstil Toplam Üretken Bakım Uygulaması Grup SIR Yağ lekesi kayıt sistemi hazırlatarak yağ lekesinin kaynağı takip edilmesini sağlamaktadır. Toplam verimli bakım uygulamasına geçilmiştir. Yağ lekesi proje ekibinin liderliğini üstlendiği STÜB içerisinde sistem kökünde itibaren sorgulanmış ve yeniden yapılandırılmıştır. Toplam verimli bakım içerisinde bulunan pek çok süreç (Makine bakım görev tanımları, yağ değiştirme prosedürü, makine teslim kartı, günlük, haftalık 3 aylık ve altı aylık bakım prosedürleri, makine arıza bildirim formu vb.) değiştirilmiş ve KYS de gerekli revizyonları yapılmıştır. Yapılan değişiklikler süpervisorlar tarafından tek nokta eğitimleri ile duyurulmuştur. Yağ lekesi takip ile ilgili pek çok süreç değiştirilmiş ( tamir oranları takibi, yağ lekesi tespit formu, kalite elemanı görev tanımı vb.) ve KYS de gerekli revizyonlar yapılmıştır. Yapılan değişiklikler süpervisorlar tarafından tek nokta eğitimleri ile duyurulmuştur. Grup SIR in düşünerek ortaya çıkardığı Çevrim hızı Haftalık ve aylık sunuşlar içerisine takip edilmesi kararı alınmıştır. 

21 Fayda Maliyet Analizi

22 Sonuç

23 MAS Yılın Başarılı Ekibi Ödülü

24 Örnek Çalışma 2 Süpermodüllerin Duruş nedenlerinin başında aksesuar başarı oranı olduğu tespit edilmiş ve Aksesuar depo düzenleme projesi başlatılmıştır.

25 Yapılan Çalışmalar 5S Metot İyileştirme

26 ESKİ YENİ ATACA ETİKETLER İÇİN

27 ESKİ YENİ

28 ESKİ YENİ

29 ESKİ YENİ

30 ESKİ YENİ

31 ESKİ YENİ

32 ESKİ YENİ

33 ESKİ YENİ

34 Sonuç

35 Genel Değerlendirme


"Sun Tekstil Süpermodüller" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları