Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI"— Sunum transkripti:

1 GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI
SAĞLIK EMNİYET ÇEVRE

2 GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI
Çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Toplumun %80-90 kadarı, bunu yaşamıştır. Gençler ve çocuklarda da görülür. Kadınlarda, erkeklerden daha sık görülür.

3 BAŞ AĞRISININ KARAKTERİ
Genelde enseden başlayan, basınç, ile sıkıştırma tarzında künt bir ağrıdır.

4 BAŞ AĞRISININ KARAKTERİ
Basınç alın, şakaklar ve boyunda hissedilir. Saç dipleriyle çenede hassas noktalar oluşabilir. Boyun kasları gerilmiş ve ağrıyor olabilir. Ağrılar, 30 dakikadan yedi güne kadar sürebilir.

5 BAŞ AĞRISININ KARAKTERİ
Genellikle iki taraf bölgesindedir.     Bulantı- kusma bulunmaz. Hafif ve orta şiddetlidir. Günlük aktiviteleri azaltabilir ama engellemez.

6 NEDENLERİ NELERDİR? Yoğun bir yaşamın getirdiği stres, beraberinde kaygı, bastırılmış öfke gibi durumların ortaya çıkardığı baş, boyun bölgesindeki kasların istem dışı kasılması sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir.

7 NEDENLERİ NELERDİR? Stres Kaygı Depresyon Göz yorgunluğu
Kötü oturuş, duruş Boyun bölgesi yaralanmaları

8 NEDENLERİ NELERDİR? Kadın cinsiyet Aile öyküsü olması Diş gıcırdatma
Uykusuzluk İlaçlar Aşırı tüketilen kafein

9 GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI
Baş ağrısı çok şiddetli ve sabit bir hal alabilir; bu da gerilim baş ağrılı hastaların normal aktivitelerini kısıtlayabilir ve uyku düzenlerini bozabilir.

10 TANI NASIL KONULUR? Nörolojik (sinir sistemi) muayene Kan testleri
Boyun tomografisi Bilgisayarlı tomografi EMAR (Tomografi benzeri görüntüleme yöntemi )

11 TEDAVİ Gerilim tipi baş ağrısı tedavi edilmekten ziyade yönetilebilir. Terapiler baş ağrısını durdurmayı ve gelecek ağrıların sıklığını azaltmayı amaçlar. İlaç tedavisi Kendi kendine bakım Yaşam biçimi değişiklikleri Ek tedaviler

12 KENDİ KENDİNE BAKIM Sessiz ve karanlık bir odada dinlenmek
Sıkıntıyı rahatlatmak için; başa veya boyna buz torbası ya da sıcak su torbası koymak Sıcak duş Şakaklara ve boyna masaj yapmak Gevşeme teknikleri denemek

13 YAŞAM BİÇİMİ DEĞİŞİKLİKLERİ
Düzenli egzersiz Oturuşu düzeltmek Bol uyku Stresle başetmenin yollarını öğrenmek Ağrıyı arttıran faktörleri ayırt etmeye çalışmak ve onlardan mümkün olduğunca uzak durmak

14 EK TEDAVİLER Fizik tedavi (ev egzersiz programı)
Eğer ağrı omuz veya boyundaysa; masaj yapılmasının yardımı olabilir.

15 ÖNLEYİCİ TEDAVİLER Stresle başa çıkmanın yolları öğrenilerek; gerilim tipi baş ağrısı şansını azaltmak mümkündür: Günlük tutturulur, baş ağrısının ne zaman ve neler yapmadan önce ortaya çıktığı not ettirilir. Baş ağrısını hazırlayan sebepler tanımlanmalıdır. Stresten uzak durmaları önerilir. Hareket etmek ve yürümek için sık sık fırsat kollanması önerilir. Zamanı keyif verici hale getirmeleri önerilir.

16 ÖNLEYİCİ TEDAVİLER Derin nefes almak, hoş bir şeye odaklanmak gibi gevşeme teknikleri Zor ve stresli durumlarla başetmenin yollarını öğrenmek Arkadaşlarınız için vakit ayırmak Yatağa erken gidin, iyi bir gece uykusu almak Düzenli egzersiz yapmak Tembelleşmemek.

17 Sağlıklı günler dileklerimizle…
Tedavi konusunda mutlaka bir hekime başvurulmalı ve onun önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir.. Sağlıklı günler dileklerimizle…


"GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları