Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALTERNATİF TURİZM PROJELERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALTERNATİF TURİZM PROJELERİ"— Sunum transkripti:

1 ALTERNATİF TURİZM PROJELERİ
BODRUM Arkeoloji Turizmi Model Proje Pınar AKGÜN

2 Kültür Turizmi Kavramı
Dünyada özellikle sosyo-ekonomik alanda gelişen ‘’entegrasyon’’eğilimi AB vb gruplaşmalara yol verirken,Avrupa vatandaşı gibi üst kimlik tanımlarını da yükselen değer sınıfına kaydeder. İlk kez 1980’li yılların başında Avrupa Komisyonu’nun AB’nin kültürel kimliğini ve kültürel mirasını ortaya çıkarmak için yapılan çalışmalar sırasında ortaya atılmıştır.

3 Neden Kültür Turizmi? Uluslararası turizm pazarında yeni bir turistik ürün olarak ortaya çıkan kültür turizmi artan bir ivmeyle kendi olanaklarını geliştirmekte ve aslında A ve A+ grubu turist sirkülasyonunu sağlamakla birlikte gelecekte umut vaat ederek geniş bir tabana yayılmaktadır.

4 Örneğin 2003 yılında milyon turistin giriş yaptığı İspanya’da ;Katalonya bölgesindeki kültürel merkezlere milyon turist ziyareti gerçekleşmiş ve 27.2 milyar Avroluk toplam turizm gelirinin 8.4 milyon Avro su kültür turizm girdisi olarak kayda geçmiştir. Küresel krize rağmen 2008 yılında bir önceki yıla oranla aynı bölgedeki kültür turisti girişi %6.1 gelirde ise %4.8 lik artış yaşanmıştır. Instituto Nacional de Estadística, Instituto de Estudios Turísticos,World Travel & Tourism Council

5 Kıyı-kitle turizminin rakibi değil,tamamlayıcısıdır,
Tanıtımdaki payı yüksektir, Kültür kenti konseptli şehir planlamalarına imkan tanır, Sezonluk bir turizm çeşidi değildir, Butik otelciliğe yatkındır, Özellikle kruvaziyer turizmi ile doğru korelasyonludur.

6 Bodrum’un Kültür Zenginlikleri
Dor, Karia, Likya, Pers, Makedonya, Mısır ,Roma ve nihayet Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihi mirası Bodrum topraklarındadır..

7 Maussoleion ,Mars Mabedi, Stedion (Hipodrom), Doric Stoa,Antik Tiyatro,Roma Evi ,Antik Sur duvarları,Myndos Kapısı,Milas Kapısı,Ağanın Evi, Pedasa, Leleg,Bodrum Kalesi,Osmanlı Tersanesi,Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi,Osmanlı Tersanesi …..

8 Hedefimiz Dünya tarihine ışık tutan tüm bu kültür varlıklarımızı çağdaş müzecilik anlayışında bir sergileme ile kültür turizmini başlatmak,

9 Neler Yaptık? Merkez ilçe sınırlarımız içinde bulunan 6 nokta yı (Antik Tiyatro,Mars Mabedi, Roma Evi, Hipodrom,Ağanın Evi ve Kale)birbirine bağlayarak bir Turistik yürüyüş rutu tasarladık Antik sur duvarlarının 3,5 km sini içine alan bir trekking yolu üzerinde seyir bahçeleri tasarımını yaptık.

10 Her 2 rutu da imar haritası üzerine işlettik.
Güney Danimarka Üniversitesi’nden Prof .Ole ANDERSEN 12 Günlük bir çalışma ile 2 rutu ve varış noktalarını imar haritası üzerine işleyerek koordinatlarını kaydetti.

11 Antik sur duvarlarına seyir terasları ve 2
Antik sur duvarlarına seyir terasları ve 2.rutun her bir varış noktasına antik işlevine uygun sergileme alanları tasarımı için uluslar arası boyutta tanınan mimarlar ile görüşmeler tamamlayarak açılacak proje yarışmalarının taslaklarını oluşturduk.

12 17 Mayıs 2010 tarihinde Merkezi Finans İhale Birimine Kültür ve Sanat çağrısı kapsamında BOYTAV adına bir proje başvurusunda bulunduk.150 bin Avro talep ettiğimiz projede İtalyan UCODEP ve Balkan Alternatif Turizm Vakfı ile ortak bir çalışma yaparak Kültürel Miras yönetimi konusunda işbirliği içinde olacağımızı beyan ettik.

13 Yol Arkadaşlarımız Rutların tasarım aşamasında bu konuda tecrübeli Akdeniz çanağındaki önemli turizm merkezlerinden Rio Marina ,Lucca ve Tuscany Belediyeleri, Antik Kent ile ilgili yorum ve analizlerde Güney Danimarka Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Bilimsel komite olarak da Floransa Üniversitesi uzmanları. MFİB ye sunduğumuz projede UCODEP ve ABAT ile ortağız.

14 Ne kadar yolumuz var? Yaklaşık 50 milyon Avro bütçeli bir projeye imza atma hazırlığındayız.Şu ana kadar kaydettiğimiz ilerleme 0 maliyetlidir.Finansmanı sağlamak adına; TÜBİTAK’a Ege Bölgesi Kültürel Miras Yönetimi Kalkınma Modeli isimli bir proje ile başvuru DPT ye Kültürel Miras Koruma Amaçlı planlama konulu bir proje, AB ve alt kurumlarınca açıklanacak her çağrı başlığında yeni bir proje ile başvuru,

15 Efes Antik Kenti için başlatılan çalışmaya benzer bir model ile özel vakıf ve sermaye desteği ile projenin finansman arayışı, Kurucu üyesi olduğumuz Europa Nostra Türkiye aracılığı ile restorasyon projelerini gerçeklemek konusunda yol alıyoruz…

16 TEŞEKKÜRLER !!

17 Bodrum Kitap Çalışması
Milli Reasürans Sanat Galerisi ile ortak prodüksiyon, Kitap 256 sayfa, 23x32,5 cm ebatlarında, 170 gr mat kuşe, 4+4 renk; kapak kulaklı, 300 gr mat kuşe, 4+4 renk; cilt iplik dikiş olacaktır. İki dilli (Türkçe ve İngilizce) olarak basılacaktır.. Toplam 2500 kitap basılacak 1000 kitap BOYTAV a verilecektir. Milli Reasürans T.A.Ş.’nin Türkiye’de “Kentsel ve Kırsal Mimari” projesi kapsamında daha önce üç bölge ile ilgili olarak yayınladığı “Doğu Karadeniz’de Kırsal Mimari”, “Kuzeydoğu Anadolu’da Kırsal Mimari”, “Mylasa Labraunda- Milas Çomakdağ- Güneybatı Ege’de Arkeoloji ve Kırsal Mimari” kitaplarının formatı ve içeriğinde olacaktır

18 Sergiler Ekim 2010 da Berlin de ,Türk-Alman İlişkilerinin 50.Yılı nedeniyle Cumhurbaşkanı Sn Abdullah GÜL ile beraberinde sergilenecektir. ABD Washington ve New York’ta Tanıtma Ajansı Türkiye sergisinde 4 ay sergilenecektir.

19

20 Yüzdelerle AB Turizmi Dış Ticaret %30 İstihdam %6 GSYİH %5.5

21 Hedefe Hizmette Turizmin Değeri
Ekonomik ve sosyal bütünleşmeye katkısı Avrupa kimliğinin gelişmesine katkısı Avrupa vatandaşlığı kavramının yerleşmesi

22 AB Turizminin ekonomik ve kavramsal büyüklüğü tartışmasızdır.
Türkiye’ye gelen dış turistin %57’si AB ülkelerinden gelmektedir.

23 Türkiye turizm pazarında AB ülkeleri ile rekabet halindedir
Birliğin turizm politikaları Türkiye’yi yakından etkilemektedir AB ülkelerinde turistik hizmet kalitesinin artması ve turizm faaliyetlerinin çeşitlenmesi karşısında Türk turizminin takınacağı tavır Türkiye’ye yönelik talep açısından önemlidir

24 AB nin Turizm Önceliği Gerek AB turizminin en güçlü argumanı olarak gerekse Avrupa Vatandaşlığının ortak paydası olması manasında AB için Kültür Turizmi önceliklidir. Örneğin 2003 yılında milyon turistin giriş yaptığı İspanya’da ;Katalonya bölgesindeki kültürel merkezlere milyon turist ziyareti gerçekleşmiş ve 27.2 milyar Avroluk toplam turizm gelirinin 8.4 milyon Avro su kültür turizm girdisi olarak kayda geçmiştir. Instituto Nacional de Estadística, Instituto de Estudios Turísticos,World Travel & Tourism Council

25 Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin yarısından fazlasının AB ülkelerinden gelmesi ve Türkiye’nin dünya turizm pazarında AB ülkeleriyle rekabet içinde olması nedeniyle Birliğin turizm politikaları Türkiye’yi yakından etkilemektedir. AB ülkelerinde turistik hizmet kalitesinin artması ve turizm faaliyetlerinin çeşitlenmesi karşısında Türk turizminin takınacağı tavır Türkiye’ye yönelik talep açısından önemlidir. Helsinki Zirvesi ile adaylığı kabul edilen Türkiye AB’ye aday ülkelerin katılımına açık olan bazı programlardan yararlanabilme imkanına sahiptir. Türkiye’nin turizm sektörüne yönelik kullanabileceği destekler daha çok Avrupa Akdeniz Ortaklığı kapsamındadır. Bu kapsamda siyasi ekonomik sosyal kültürel alanlarda işbirliği öngörülmektedir. Avrupa Akdeniz Ortaklığının ekonomik işbirliği bünyesinde AB bütçesinden sağlanan hibe ve Avrupa Yatırım Bankasından alınan kredilerden oluşturulan MEDA Programı Akdeniz Ortaklığı çerçevesinde ortaya konulan işbirliği ve destek projelerinin finansmanı için kullanılmaktadır. Türkiye-MEDA kapsamında yılları arasında 575 milyon Euro kaynak kullanmıştır. Bunun 375 milyon Euro’luk bölümü hibe 200 milyon Euro’luk bölümü de kredidir. Haliç’te Balat ve Fener semtlerinin rehabilitasyonu bu program çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca turizmle dolaylı ilişkisi olan liman enerji çevre koruma gibi birçok altyapı projesi de MEDA’dan destek almıştır. MEDA dışında AB’nin eğitim kültür çevre politikalarına yönelik bir dizi programı da mevcut olup turizm sektörü kapsamında her birinden yararlanmak mümkündür. Bu arada gerek Avrupa birliğinde gerekse Türkiye’de turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin çok büyük bir bölümü KOBİ özelliği taşımaktadır. Dolayısıyla turizm sektöründe sektöre has birtakım teşviklerin yanısıra AB’nin KOBİ’lere yönelik program teşviklerinden de yararlanmak mümkün olacaktır. Ancak bunu başarabilmek için Türkiye’nin mevzuatında birtakım değişiklikler yaparak hizmet sektörünü de KOBİ kapsamına alması gerekmektedir.


"ALTERNATİF TURİZM PROJELERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları