Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİTLE İMHA SİLAHLARI KİS

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİTLE İMHA SİLAHLARI KİS"— Sunum transkripti:

1 KİTLE İMHA SİLAHLARI KİS
Prof. Dr. İ. Hamit HANCI* *Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı *Adli Bilimciler Derneği Başkanı

2 KİMYASAL SİLAHLAR İnsanlar , hayvanlar ve bitkiler
üzerine doğrudan toksik (zehirli) etkileri nedeni ile kullanılan her türlü katı , sıvı , gaz halindeki kimyasal maddelerdir.

3 Panik ve terör... Kimyasal Silahlar
Öldürmek, yaralamak, kapasite düşürmek Bitkisel-hayvansal besin kaynaklarını kontamine etmek Askeri ve sivil personeli koruyucu giysi giymek zorunda bırakarak hareket kabiliyetlerini azaltmak Panik ve terör...

4 Tarihçe Modern kimyasal savaşın başlangıcı 1. Dünya Savaşı kabul ediliyor. İran-Irak Savaşı Hardal Gazı

5 6)Bitki Öldürücü Ajanlar.
KİMYASAL SİLAHLAR 1)Sinir Gazları 2)Yakıcı Gazlar 3)Akciğer İrritanları 4)Kan Zehirleri 5)Kapasite Bozucular 6)Bitki Öldürücü Ajanlar.

6 Kimyasal silahın kullanımının öncelikli hedefi , vücuda deri yoluyla etkili olarak, tercihen elbise ve hatta koruyucu elbiseden nüfuz ederek etki etmesi, deriye ulaşmayla birlikte koruyucu maskeye nüfuz ederek veya onu etkisiz hale getirerek, solunum sistemini korumasız duruma düşürmesidir.

7 Klasik Kimyasal Ajanlar, yasal ticari
kullanımı mevcut kimyasal maddeler kullanılarak kolayca imal edilebilir. Yakıcı gazların üretimi basit kimyasal işlemlerle başarılabilirken sinir gazlarının üretimi pek çok komplike işlemi gerektirmektedir.

8 MUSTARDLAR (HARDAL GAZLARI)
Belirtileri 2-24 saat içinde ortaya çıkan üretimi kolay, ucuz, dayanıklı ve ölüme sebebiyetten ziyade zayiat yaptığı için tercih edilen bir ajandır

9 BİYOLOJİK SİLAHLAR Diğer canlılar üzerinde zararlı etkiler yaratmak maksadıyla kullanılan bakteri, virüs vb. bulaşıcı ajanlardır. Silah Olarak Kullanılabilecek Biyolojik Ajanlar Bakteriler Virüsler Riketsialar Klamidya Mantarlar Toksinler

10 KİS POTANSİYEL HEDEFLER
-Büyük yoğunluktaki kıta toplulukları. -Askeri birliklerin dağılma bölgeleri. -Lojistik merkezler. -Komuta kontrol merkezleri. -Hava alanları ve limanlar. -Kilit altyapı tesisleri (Akaryakıt tesisleri, enerji merkezleri ve arıtma tesisleri). -Yoğun nüfus merkezleri dir.

11 Biyolojik savaş ajanları
Kategori A Anthrax (Bacillus anthracis) Botulism (Clostridium botulinum toxin) Veba (Yersinia pestis) Çiçek (variola major) Tularemia (Francisella tularensis) Viral hemorajik ateş

12 Bir KİS saldırısı, bir bölgeyi birkaç saat ile birkaç hafta boyunca kirletir,
birlikleri harekatı son derece sınırlayan, koruyucu elbise giymeye zorlar koruyucu yan etkileri büyük ölçüde bilinmeyen antidotlar almak zorunda bırakırlar. KİS taarruzları hem askeri hem de sivil nüfus arasında büyük ölçüde paniğe neden olur.

13 bazıları ölümcüldürler, diğerleri genellikle kapasite düşürücü olarak kullanılırlar.
Literatürde klasik tedavi yöntemlerinin etki edemediği veya belli etnik gruplar üzerinde kullanılabilen genetik mühendisliği ürünü ajanlardan bahsedilmektedir. Kimyasal silahların bütün korkunçluğuna rağmen , biyolojik organizmanın çok küçük bir örneği bile çok daha ölümcül olabilir. Biyolojik silahların elde edilmesi kolay ve ucuzdur. Fakir ülkelerin atom bombalarıdır

14 KİTLE İMHA SİLAHLARINDAN KORUNMA
Önleme Korunma Belirleme Tedavi Dekontaminasyon- Temizleme

15 Biyolojik Silahmı ?

16

17 14 GÜNDE HASTALIK DALGASI
ÇİÇEK 1980 DE AŞILAMA SON BULDU 14 GÜNDE HASTALIK DALGASI

18 Kuş Gribi virusu Virus ilk olarak 1878 yılında izole edilmiştir.
1997 yılından bu yana değişik ülkelerde özellikle kanatlı hayvanlarda salgınlar oluşturmaktadır. Hastalığa neden olan virusun 15 tipi bulunmaktadır. İnsanlarda görülen tipler H5N1, H7N1 ve H9N1 dir.

19 ŞARBON ( ANTRAKS ) ot yiyen hayvanların hastalığı olup; hasta hayvanların et, yün, derilerinden veya ağız, burun, anüs, vulva gibi doğal boşluklardan gelen kanla, genel olarak temas yoluyla, bazı durumlarda enfekte etin yenmesi veya solunum yolu ile insanlara bulaşabilen bir zoonozdur.

20 Bacillus anthracis Sporlar,
Dış etkenlere çok dirençlidir. (dezenfektanlara dahi) Doğada 10 yıllarca yaşayabilirler.

21 Neden şarbon ? Potansiyel bir biyolojik ajan..
Yüksek oranda öldürücü.. -Sessiz ve görünmez bir katil.. Üretimi için yeterli engeller yok. -Maliyeti düşük, büyük miktarlarda üretimi kolay, ileri teknoloji gereksinimi yok, ulaşılabilir geniş ve kapsamlı bilgi..

22 Silah olarak geliştirilmesi kolay
-Sağlam yapılı, belirsiz kuru bir toz olarak saklanabilir. -Dondurup kurutma suretiyle savaş gereçleri içerisine konabilir. -Basit püskürtme sistemleri ile aerosol formunda geniş bir alana yayılabilir. Saptanması zor, halen sınırlı algılama ve tespit kapasitemiz var.

23 En az 70 ajanın biyolojik silah olarak.. (bir ajanın farklı türleri)
Hangi ajanın kullanılacağını bilinmiyor.. Herkesi aşılamak sağlık açısından, ekonomik ve bilimsel olarak mümkün değil..

24 Abd deki şarbonlu mektup saldırlarında
Tüm mektuplardan izole edilen bakteri aynıydı ve penisiline duyarlıydı. Esas ilginç olan: Saptanan bakterinin 1969 yolunda ABD tarafından imha edilen biyolojik silah üretim tesislerinde ürettiği türü ya da benzeri olmasıydı.

25 Saldırıda kullanılan bakterinin boyutları incelendiğinde özellikle solunmaya çok uygun olduğu görüldü.. Bu da bakterinin biyolojik silah olarak dizayn edildiğinin göstergesi..

26 Çünkü; KİS aslında PSİKOLOJİK VE EKONOMİK BİR SAVAŞ..
UNUTMAYALIM Kİ; Biyolojik ve kimyasal silahlar bombalardan ve tanklardan daha az etkilidir, ANCAK DAHA ÇOK KORKU VE BELİRSİZLİK UYANDIRIR. Çünkü; KİS aslında PSİKOLOJİK VE EKONOMİK BİR SAVAŞ..

27 Evlerinden dışarı çıkmayan ve antibiyotik depolayan insanlar..
Üretim yok.. Sık antibiyotik kullanımına bağlı ilaç sıkıntısı ve ilaç direnci.. Ciddi yan etkiler, tedaviye dirençli enfeksiyonlar..

28 İnsanlar çılgınlar gibi, panik halinde gaz maskesi satın alıyorlar.
Gaz maskesi satışları pik yapmış durumda.. Saklanacak yer yok, gerçek bir savunma var mı?

29 Biopreparat Project Hedef, kür sağlanamayan ajanın üretimi

30 Dr. Alibek Biyolojik tehdit
Terörü etkisi yıllar sonra çıkacak ajanlarla yapamazsınız. Bu nedenle HIV iyi bir seçenek değildir! Şarbon ve Çiçek şu an en uygun seçenek olarak görünüyor.

31 ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER ???
1925 tarihli Cenova Protokolü, 1968 Nükleer Silahsızlanma Anlaşması 1972 Biyolojik Silahlar Konvansiyonu 1987 Füze Teknolojileri Kontrol Rejimi 1993 Kimyasal Silahlar Konvansiyonu   Dünya Tabipler Birliği 42. Oturumu. Tokyo Bildirgesi.

32

33

34 SORUMLULUK KİMDE ? CEVAP ARAYAN SORULAR NELER YAPILMALI? KOORDİNASYON?
SÜREKLİLİK ? KURUMLARARASI İLETİŞİM ?

35

36 5.Acil Tıp-2.Hemşirelik Paramedik NBC Sempozyumu GATA-TATD
Sivil Toplum Üniversite işbirliği

37 GATA-TATD

38 Sivil Asker İşbirliği Şart

39

40

41 Yayınlar özendirilmeli

42 Kongrelerde ele alınması

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54 TATBİKATLAR

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80 Türkiye de İlk DVI Kongresi 3-5 Mayıs 2004de Van da
Ankara Üniv. Tıp Fak. Adli Tıp A.D- Akara Ü.DTCF – EGM – Jandarma GK- Adli Tıp Kurumu ve Adli Bilimciler Derneği işbirliği ile gerçekleştirildi

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

94 Güvenliğinizin güvence altına alındığı bir yaşam dileğiyle


"KİTLE İMHA SİLAHLARI KİS" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları