Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MESLEKİ REHBERLİK (İLKÖĞRETİMDE YÖNELTME)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MESLEKİ REHBERLİK (İLKÖĞRETİMDE YÖNELTME)"— Sunum transkripti:

1 MESLEKİ REHBERLİK (İLKÖĞRETİMDE YÖNELTME)
Hazırlayan Uzm.Psk.Dan. Nurdan GÜVEN

2 SEMİNERİMİZİN İÇERİĞİ
Meslek seçimi neden önemlidir? Meslek seçerken dikkat edilmesi gereken konular nelerdir? Çoklu zeka kuramı Sınıf gözlem raporları nasıl değerlendirilecek? Meslek seçiminde karşılaşılan anne baba tutumları nelerdir, nasıl olmalıdır ?

3

4

5 Meslek ve iş birbirinden farklı kavramlardır.
Bir insanın mesleği olabilir ama işi olmayabilir ya da bunun tam tersi işi olabilir ama mesleği olmayabilir ÖNEMLİ OLAN HERKESİN BİR MESLEĞİNİN OLMASIDIR.

6

7 Meslek seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Bireyin özellikleri ve mesleğin gerektirdiği niteliklerin uyuşması gereklidir.

8 MESLEKLE İLGİLİ OLARAK BİLİNMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Hangi Yetenek Ve İlgileri Gerektiriyor Gelir Düzeyi Çalışma Ortamı Çalışma Saatleri Meslekte Yükselme İmkanı Eğitim

9 BİREYİN KENDİSİNİ TANIMASI
Hangi alanlarda daha yetenekli? Hangi alana daha fazla ilgi duyuyor? Nasıl ortamlarda çalışabilir? Yarışma ve yükselme onun için önemli mi? Mesleğin hangi ihtiyaçlarını karşılamasını istiyor?

10 Yetenek bireyin eğitimden yararlanma gücünü gösterir.
İlgi ise zor şartlar altında bile bir işi istekle yapmak ve yapmaktan bıkmamaktır.

11 Okul Rehberlik Servislerinin yöneltme hizmetlerindeki görevleri
Öğrencilerimizin kendilerini ve meslekleri tanımaları için; bireysel rehberlik ve danışma yapıyoruz Meslek Danışma Merkezine ve çeşitli meslek liselerine gezi düzenliyoruz. Öğrencilerimize meslek dosyaları veriyoruz. Çeşitli testler yapıyoruz.

12 Öğretmenlerimiz neler yapıyor?
Öğretmenlerimiz özel yeteneği olan öğrencilerimizle yakından ilgileniyorlar. Gerektiğinde velilerimizle bağlantı kurup çocuklarını nasıl yönlendirecekleri konusunda bilgi veriyorlar Öğrencilerimizi çeşitli yetenek alanlarında gözlemleyip, gözlemlerini raporlaştırıyorlar

13 SINIF GÖZLEM RAPORLARI ve YÖNELTME ÖNERİ FORMU NEDİR?

14 ÇOKLU ZEKA KURAMI

15 Bireylerde birbirinden farklı sekiz yetenek vardır:
                           Gardner Bireylerde birbirinden farklı sekiz yetenek vardır: Sözel/Dilsel Mantıksal/Matematiksel Görsel/Uzamsal Müziksel/Ritmik Bedensel/Kinestetik Doğa/Varoluşçu Kişiler arası/Sosyal İçsel/Kişisel

16 SÖZEL – DİLSEL İNSAN (Okuma, yazma ve konuşma zekası.) Sözel olarak iyi iletişim kurar. Etkili dinleme becerilerine sahiptir. Farklı kelimeleri, sesleri, ritimleri dinler ve tepkide bulunur. Farklı zamanlarda, farklı amaçlar için, farklı gruplara etkili bir biçimde hitap edebilir.

17 Hikaye, şiir, mizah yazma, okuma, anlatma gibi etkinliklerden zevk alır.
Kafiyeli kelimeleri bulup bunları kullanmaktan ve tekerlemeleri hızla söylemekten hoşlanır. İyi bir fıkra, masal, hikaye anlatıcısıdır. Küçük çocuklar kendilerine kitap okunmasından ya da hikaye anlatılmasından hoşlanır.

18 İyi bir kelime hazinesi vardır.
Farklı dilleri öğrenme becerisine sahiptir. Gramer bilgisi iyidir. İyi bir hafızası vardır. Bulmaca çözmeyi ve kelime oyunlarını çok sever.

19 Yapabileceği meslekler
Hatip Eğitim bilimci Komedyen Arşivcilik Dil Bilimci Hukukçu Siyasetçi Politikacı Öğretmen Gazeteci Yazar Şair Çevirmen Edebiyatçı Oyun yazarı Yayıncı

20 MANTIKSAL-MATEMATİKSEL İNSAN
Bilimsel düşünme, objektif gözlem yapma,. Problem çözer, eleştirel düşünür Deney yapma, sınama, sorgulama ve araştırmalardan zevk alır. Geometrik şekiller gibi soyut sembollerle kavramsal düşünebilir.Matematik oyunlarından zevk alır. Sayılarla düşünür. Zeka oyunlarında ve bulmaca çözmede başarılıdır. Mantığa dayalı yap-boz ya da matematik yetenek soruları çözmek çok hoşlarına gider. Dama, satranç, strateji oyunlarını, mantık bulmacaları gibi düşündüren oyunları oynamayı sever.

21 Numaraları akıllıca kullanır ve sebep sonuç ilişkisi kurabilir.
Bilginin parçaları ve bilgiler arasında ilişkiler kurar. Güçlü bir muhakemesi vardır. Kategorileri, ilişkileri fark eder, açıklar. Zihinden işlemleri kolayca yapar. Rakamlarla ilgili işlemleri yapmaktan hoşlanır. Her şeyin nasıl çalıştığını merak eder ve sorular sorar.

22 YAPABİLECEĞİ MESLEKLER
Bilim adamı Mühendis Bilgisayar programcısı İstatikçi Yargıç Mucit Matematikçi Muhasebeci Polisiye roman yazarı Eleştirmen Ekonomist Satın alma görevlisi Fen bilimci

23 GÖRSEL – UZAMSAL (MEKANSAL) İNSAN (Resim, renk ve şekil zekası.)
Arkadaşlarına oranla daha çok hayal kurar, etrafındaki objeleri hayalinde canlandırır. Yaşına oranla zihninde daha iyi şekiller tasarlar ve resimler yaratır.

24 Satranç oynamaktan keyif alır.
Bulmaca çözmekten hoşlanır. Yap-boz, labirent gibi görsel faaliyetlerden hoşlanır. Üç boyutlu ürünler hazırlamaktan hoşlanır. (Origami, maket vb.) Dinlediklerinden zihinsel objeler, hayaller, resimler üretir ve bunları öğrendiği bilgileri hatırlamada kullanır.

25 YAPABİLECEĞİ MESLEKLER
Kaşif Mimar Mühendis Mekanik Gemici Satranç uzmanı Gezgin Dekoratör Geometri uzmanı Ressam Sanatçı Fotoğrafçı Kameraman Heykeltıraş Tasarımcı İzci Rehber

26 MÜZİKSEL – RİTMİK İNSAN (Ses, melodi ve ritim zekası.)
Kendisini müzikle ifade eder. Müziği yaşamında kullanmak için fırsatlar oluşturur. Okul dışında öğrendikleri şarkıları söylemekten çok hoşlanır. Müzik dinlemeyi sever. Farkında olmadan mırıldanır. Ritmik konuşur ya da hareket eder. Notasını görmediği müziği tanır. Koroda söyler.

27 Şarkıların melodilerini hatırlar.
Şarkıları kolaylıkla öğrenir. Pek çoğunun güzel sesi vardır ya da güzel şarkı söyler. Müziği hareketlerle birleştirerek farklı figürler ortaya çıkarabilir. Orijinal müzik kompozisyonları oluşturabilir. Müzik aletlerine karşı duyarlıdır.

28 YAPABİLECEĞİ MESLEKLER
Müzisyen Kompozitör Korist Müzik öğretmeni Besteci Bando elemanı Disk jokey Şarkıcı Tiyatrocu Söz yazarı Müzik aleti yapımcısı Udi, gitarist vb. Müzik market sahibi Orkestra şefi Müzik eleştirmeni

29 BEDENSEL – KİNESTETİK (DEVİNDUYUSAL) İNSAN (Beden, hareket ve denge zekası.)
Kendisini ve duygularını ifade etmede bedenini (dans, mimik, pantomim, vücut dili) kullanır. Ellerini ve bedenlerini kontrol etmekte son derece başarılıdır. Otururken elleri ve ayaklarıyla oynar Yerinde duramaz, çok hareketlidir. Sağlıklı yaşam konusunda vücuduna özen gösterir. Çevresini, nesneleri, eşyaları dokunarak ve hareket ederek inceler.

30 Dinleme, konuşma, dans, koşma, dokunma ve hareket etmeyi sever.
Boya ve hamurla oynamayı sever. Bir veya birden fazla sporla uğraşır. Koşmayı, zıplamayı, güreşmeyi çok sever. Gezi-inceleme-model/maket yapma gibi fiziksel aktivitelere katılımdan zevk alır. Organizasyon yapma özellikleri gelişmiştir.

31 YAPABİLECEĞİ MESLEKLER
Atlet Dansçı Aktör,Oyuncu Balerin Pantomimci Balet Mim sanatçısı Cerrah Teknik direktör Koreograf Sporcu Teknik direktör Sanatçı Dikiş-nakış, örgü, tahta oyma gibi el becerileri isteyen işler Heykeltıraş

32 DOĞACI – VAROLUŞÇU İNSAN (Doğa, çevre ve canlı zekası.)
Hayvanlara karşı çok meraklıdır. Bahçe işlerini sever. Doğa/gezi dergilerini inceler ve belgeselleri izler. Doğa olaylarına meraklıdır.Araştırmalar yapmayı sever. Farklı canlı türlerinin isimlerine karşı dikkatlidir.

33 Varlıkları sınıflandırmaya meraklıdır.
Doğayla baş başa kalmayı sever. İnsanın varoluşunun nedenlerini ve kendi varoluşunu düşünür. Doğanın insanlar üzerindeki ya da insanın doğa üzerindeki etkisi ile ilgilenir. Seyahat etmeyi sever. Bitki ve hayvan türleri onun için çok çekicidir. Açık havada olmaktan hoşlanır.

34 YAPABİLECEĞİ MESLEKLER
Peyzaj mimarı Astronom Hayvan terbiyecisi Organik kimyacı Meteoroloji mühendisi Arkeolog Fotoğrafçı Dağcı İzci Ziraat mühendisiÇiçekçi Zoolog Bahçıvan Biyolog Hayvan dükkanı sahibi Jeolog Veteriner Çevre bilimci

35 KİŞİLER ARASI – SOSYAL İNSAN (İnsan, ilişki ve uyum zekası.)
Doğal bir lider olarak görünür, Grup içerisinde işbirlikçi çalışır, bir şeyler anlatmaktan hoşlanır. İki ya da daha fazla yakın arkadaşları vardır,Diğerleri onu arkadaşlık için ararlar. Farklı kültürler, farklı yaşam tarzları konusunda çok meraklıdır. Çok küçük yaşlarda bile toplumsal ve politik sorunlarla ilgilenebilir. Güçlü bir espri yeteneğine sahiptir.

36 Problemi olan arkadaşlarına öğütler verir.
Başkalarını düşünür, başkalarına önem verir ve onlar için endişelenir. Sözel ve bedensel dili etkili bir biçimde kullanı. Dinlemeyi sever, empati kurar. İnsanların her tür davranışına karşı kabul edicidir. Yaşıtlar ile ya da farklı yaş grupları ile olmaktan zevk alır. Diğer insanları konuşmaları ile etkiler, ikna eder.

37 YAPABİLECEĞİ MESLEKLER
Parti lideri Talk showcu Pazarlamacı Hemşire Sosyal çalışmacı Yönetim İşletme Psikolog Rehberlik uzmanı Psikiyatrist İş adamı Dini lider Öğretmen Organizatör Politikacı Satıcı Danışman Antropolog Sosyolog Doktor

38 KİŞİSEL – İÇSEL İNSAN (Ben, karakter ve kişilik zekası)
Gardner bu zeka türünün çok özel olduğunu ve diğer zeka türlerinin tümünü kapsadığını savunmaktadır. Bağımsızlık duygusu güçlüdür, kendi başlarına buyruktur. Güçlü ve zayıf yönlerini tanır, kendini aşmaya çalışır. Yaşamdaki motivasyon kaynakları olan hedeflerine ulaşmak için gerçekçi amaçlar oluşturur. Hobileri vardır.

39 Hatalarından ve başarısızlıklarından öğrenebilir.
Kendi ilgi ve becerilerinin farkındadır. Kendini sever ve kendisiyle gurur duyar, öz saygısı yüksektir. İlgi duydukları şeyler ya da hobiler hakkında pek fazla konuşmaz. Hislerini eksiksiz, abartmadan olduğu gibi söyler. Yaşam felsefesini oluşturmaya yönelik bir arayış içindedir. Genelde tek başına çalışmayı ve oynamayı tercih eder.

40 YAPABİLECEĞİ MESLEKLER
Psikolog Dini lider Araştırmacı Kuramcı Felsefeci Şair İlahiyatçı Politik lider Sanatçı Zanaatçı Yazar Psikoterapist Sosyal hizmet uzmanı İş adamı Ressam Heykeltıraş

41 ÇOCUKLARIMIZA UYGUN MESLEKLERİ SEÇERKEN BU YETENEK ALANLARI İLE SEÇECEKLERİ MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ YETENEKLERİN BİRBİRİNE UYMASINI SAĞLAMAYA ÇALIŞMAMIZ GEREKMEKTEDİR.

42

43

44 İLKÖĞRETİM SONRASI ÇOCUKLARIMIZIN GİDEBİLECEKLERİ OKULLAR NELERDİR?

45


"MESLEKİ REHBERLİK (İLKÖĞRETİMDE YÖNELTME)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları