Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GREENPEACE TARAFINDAN YAPILAN ANKET ÇALIŞMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GREENPEACE TARAFINDAN YAPILAN ANKET ÇALIŞMASI"— Sunum transkripti:

1 GREENPEACE TARAFINDAN YAPILAN ANKET ÇALIŞMASI

2 Soru: GDO ne demek? GDO’lar hakkında gerekli bilgi sahibi olan halkımızın yine çok büyük bir çoğunluğu GDO’lara nasıl baktıkları konusunda gayet net bir fikre sahip: Halkımızın %80’e yakın bir çoğunluğu GDO’ları genel olarak ‘kötü’ veya ‘çok kötü’ olarak nitelendiriyor.

3 Soru: GDO – Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar sizce genel olarak nasıldır?
GDO’lar konusundaki bu genel görüntüye bağlı olarak halkımızın %81 gibi çok büyük bir çoğunluğu GDO’lardan ciddi şekilde endişe duyuyor: Her 2 kişiden 1’i de GDO’lardan endişelendiğini, her 3 kişiden biri ise GDO’lardan ‘çok’ endişelendiğini dile getirdi.

4 Soru: GDO’lardan endişeleniyor musunuz?

5 Soru: Ambalajlı bir ürünün içinde GDO olduğunu bilirseniz ne yaparsınız?
Halkımızın bu konudaki net tavrı sadece GDO’lu ürünlerle de sınırlı değil. Bir firmanın herhangi bir ürününde GDO olması halkın gözünde o firmanın kara listeye alınması için yeterli oluyor. ‘Bir markanın bir ürününde GDO varsa, o firmanın diğer ürünlerini alır mısınız?’ sorusuna ‘asla almam’ veya ‘almam’ diyenlerin oranı %60’ı geçiyor.

6 Soru: Bir markanın bir ürününde GDO varsa, o firmanın ürünlerini alır mısınız?
GDO ithalatı için başvuru yapmak bile tüketiciler nezdinde marka değerinin yok olması için yeterli. ‘GDO ithalatı yapan (veya ithalat yapmak için başvuru yapan) bir firmaya/markaya güveniniz nasıl olur?’ sorusuna her 2 kişiden 1’i ‘azalır’, yaklaşık her 3 kişiden 1’i de ‘çok azalır’ yanıtı veriyor. Bir başka deyişle bırakın GDO’lu ürün üretilmesini, GDO ithalatına yeltenilmesi bile halkımızın %80’i için bir firmaya veya markaya duyulan güvenin yerle bir olması için fazlasıyla yeterli bir sebep oluyor.

7 Soru: GDO ithalatı yapan (veya ithalat yapmak için başvuru yapan) bir firmaya/markaya güveniniz nasıl olur? Ülkemizin en büyük gıda firmalarını bünyesinde barındıran Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu TGDF, gıda üretiminde kullanılmak üzere 29 adet GDO için Bakanlığa ithalat başvurusunda bulundu. Araştırma sonuçları ortaya koyuyor ki, TGDF’nin bu başvuruyu yapması bile, gerek TGDF’ye gerekse TGDF’nin bünyesinde barındırdığı yüzlerce gıda şirketine duyulan güveni yok eden çok tehlikeli bir adım. Bırakın başvurunun sonuçlanmasını veya gıda amaçlı GDO’lara izin verilmesini, bu başvurunun varlığı bile TGDF üyesi olan en büyük ve saygın gıda firmalarını şaibe altında bırakmaya yetmekte. GDO konusunda ülkemizin en büyük gıda şirketlerinin marka değerlerinin korunması ve o markalara güvenin yok olmaması adına atılması gereken yegane adım, TGDF’nin yaptığı –ve yasallığı da tartışmalı olan- GDO ithalatı başvurularını, tüketicilerin tepki ve taleplerini dikkate alarak, ivedilikle geri çekmesi.

8 Soru: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ürünlerin GDO’lu olup olmadığı konusunda etkin ve yeterli denetim yapıyor mu? Madalyonun diğer yüzü ise halkımızın Sayın Bakan Mehdi Eker’e güvenme ihtiyacı/isteği ve bu güveni duymaya hazır olduğu gerçeği. GDO’ların denetimine güvenmeyen halkımızın büyük çoğunluğu GDO’lu yemle beslenmiş hayvanlardan elde edilen et, süt, yumurta gibi ürünlerin etiketlenmesi gerektiğini savunurken, böyle bir etiketleme kuralı getirmenin Bakanlığın ve Sayın Mehdi Eker’in gıda güvenilirliği konusundaki samimiyetini göstereceği konusunda hemfikir.

9 Soru: GDO’lu yemle beslenmiş hayvanlardan elde edilen et, süt, peynir, yumurta gibi ürünlerin GDO’lu olarak etiketlenmeli midir? Tarım Bakanı Mehdi Eker, GDO’lu yemle beslenmiş hayvanlardan elde edilen et, süt, peynir, yumurta gibi ürünlerin buna uygun şekilde etiketlenmesi için çalışıldığını açıkladı. Bu kararı alması, bakanlığın gıda güvenliği konusundaki samimiyetini arttırır mı?’ sorusuna halkımızın %60ı ‘çok arttırır’ veya ‘arttırır’ cevabı verdi.

10 Soru: Tarım Bakanı Mehdi Eker GDO’lu yemle beslenmiş hayvanlardan elde edilen et, süt, peynir, yumurta gibi ürünlerin buna uygun şekilde etiketlenmesi için çalışıldığını açıkladı. Bu kararı alması, Bakanlığın gıda güvenliği konusundaki samimiyetini arttırır mı? Bu sonuçlar gösteriyor ki, samimiyetle gıda güvenilirliği konusunda adımlar atan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in GDO’lu yemle beslenmiş hayvanlardan elde edilen ürünlerin etiketlenmesi konusunda yakmış olduğu yeşil ışığın gerekliliklerini ivedilikle yerine getirerek bu konuda adım atması, vatandaşımızın kendisine ve Bakanlığına duyduğu güveni çok ciddi oranda artıracak.

11 Soru: GDO yanlısı bilim insanlarının araştırmalarına güveniyor musunuz?
Araştırma Türkiye genelinde, Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde, 42 il ve 194 ilçede, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 2.430’u kadın olmak üzere toplam kişiyle yüz yüze görüşme metoduyla yapıldı. Bu büyüklükteki bir araştırmanın istatistiki hata payı güven sınırları içerisinde ± % 1,2’dir.


"GREENPEACE TARAFINDAN YAPILAN ANKET ÇALIŞMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları