Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MUCİZE BESİN ANNE SÜTÜ ŞARKÖY DEVLET HASTANESİ ŞARKÖY DEVLET HASTANESİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MUCİZE BESİN ANNE SÜTÜ ŞARKÖY DEVLET HASTANESİ ŞARKÖY DEVLET HASTANESİ."— Sunum transkripti:

1 MUCİZE BESİN ANNE SÜTÜ ŞARKÖY DEVLET HASTANESİ ŞARKÖY DEVLET HASTANESİ

2 ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI
Her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besindir. Her zaman, temiz ve mikropsuzdur. Daima hazır ve bedavadır. Özel harcama gerektirmez. Tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir. İshal, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlardan korur. Bebeklerin daha zeki olmasını sağlar. Bebeğin su ihtiyacını tam olarak karşılar, ayrıca su verilmesine gerek yoktur. Doğumdan sonra gelen ağız sütü, bebeği hastalıklardan korur. Bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar. Emzirme, annenin sağlığını korur, meme ve rahim kanseri olma riskini azaltır.:.

3 İdeal emzirme nasıl olmalıdır?
Hamilelik döneminde anne adayı emzirme konusunda bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmelidir. Anne ve bebek yirmi dört saat birlikte olmalıdır. Emzirme doğumdan yarım saat sonra başlamalıdır. Yeni doğmuş bebeklere anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ve içecek verilmemelidir. Bebek her isteğinde emzirilmelidir. Yapay meme veya emzik emzirme döneminde bebeklere verilmemelidir

4 Anne sütü bebekleri hangi hastalıklara karşı korur?
Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan koruyor. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli oluyor ve kanser oranının daha düşük olduğu biliniyor. Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde, pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Anne sütü alan bebeklerin zekaları mama ile beslenenlere göre daha yüksektir. Anne sütü alan bebeklerin zekaları mama ile beslenenlere göre daha yüksektir.

5 Bebek her ağladığında emzirilmeli midir?
Evet, bebek her ağladığında emzirilmelidir. Yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler. Bebeğin emme sıklığı daha sonra giderek azalır. Emzirmenin anne sağlığına faydaları nedir? Emzirme bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar. Doğumdan hemen sonra emzirme doğum sonrası kanama miktarını azaltır. Bebeğin annesini emmesinin anneyi idrar yolu enfeksiyonlarından, meme ve yumurtalık kanserinden koruduğu bilinmektedir.

6 Emzirme Nasıl Yapılmalıdır
Emzirme Nasıl Yapılmalıdır?    Anne sütünün yapımı ve artması annenin doğru beslenmesinin yanında bebeğin doğru teknik ve sık aralıklarla emzirilmesi sonucu gelişir. Emzirmeden önce meme ucunuzu baş ve işaret parmağınızla yuvarlayarak daha belirgin hale getirebilirsiniz. 1) Bebeği kavramadığınız kolunuzla göğsünüzü destekleyin. Başparmağınızı areolanın (meme ucunu çevreleyen koyu renkli kısım)1-2cm üzerine koyun, diğer dört parmağınızıda göğsünüzü alttan desteklemek üzere kullanın. 2) Göğüs ucunuzu bebeğin alt dudağına değdirerek ağzını açmasını sağlayın. Ağzını açar açmaz göğsünüze yaklaştırarak areolayı kavramasını sağlayın. Süt areolanın arkasında depolandığı için, bebeğin ağzı areolanın hemen hemen hepsini kavramalıdır. Sadece meme ucunu alırsa süt gelmeyebilir ve göğüs ucunuz acır. 3) Bebek emerken çenesi göğsünüze değmelidir. Sabırlı olun, doğru pozisyonu sağlamak için birçok kez denemeniz gerekebilir. DOĞRU EMZİRME YANLIŞ EMZİRME YANLIŞ EMZİRME

7 Emziren Annelerin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar Nelerdir
Emziren Annelerin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar Nelerdir? 1) Dengeli beslenmeye ve günde yaklaşık 4 lt sıvı alınımına dikkat etmelisiniz. 2) Emzirirken taze meyve suyu veya süt gibi besleyici bir içecek alabilirsiniz. 3) Bebeğinizi bir emzirme rutinine koymayı beklemeyin. Bebekler genelde 6-8 hafta da kendi rutinlerini oluştururlar. Unutmayın ki bebek emdikçe süt yapımı da artmaktadır. 4) Bebekler hızlı büyüme dönemlerinde daha çok emmek isterler (genellikle 2-3 hafta, 6 hafta ve 3. ayda). Doktorunuz önermediği sürece bebeğe su, şekerli veya meme vermeye hiç gerek yoktur. İlk 6 ay sadece anne sütü bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılar.   Emziren anne ne iki kişilik yemeli, ne de hızla kilo vermeye çalışıp diyet yapmalıdır. Emzirmek annenin metabolizmasına günlük 500 kalorilik ekstra bir gereksinim yükleyecektir. Dengeli beslenen sebze,  süt ve süt ürünlerini proteinden zengin gıdaları ve tahıl gurubunu yeterince tüketen bir anne hem kendisinin hem de bebeğinin ihtiyacını karşılayacaktır. Emziren annenin günlük beslenmesinde süt ve süt ürünleri, taze meyve, sebze, et, tavuk, balık (bunlardan biri) 3-4 lt kadar su, bol sıvı (ayran, komposto, meyve suyu) alması anne sütünün artmasına ve dengeli beslenmesine, dolayısıyla bebeğin yeterince anne sütünü almasına yardımcı olur. Yine anne sütünün artması için stresten uzak durmalı anneler.    Çok emzirme = Daha çok süt

8 Göğüslerinizde Süt Birikirse Ne Yapmalısınız
Göğüslerinizde Süt Birikirse Ne Yapmalısınız?    Doğumdan sonra birkaç gün içinde sütünüz artacaktır ve doluluk hissedeceksiniz. Bu dolgunluk hissi göğüslerinizde aşırı gerginlik ve ağrı hissetmenize sebep olursa yapacaklarınız: 1) Bebeğin göğsünüzün ucunu koyu renk kısmıyla beraber ağzının içine alıp almadığını kontrol edin. Sadece meme ucunu alıyorsa göğsü tam boşaltamayabilir. 2) Bebeğinizi sık sık besleyin. 3) Bebek emmekte zorlanıyorsa emzirmeden önce anne sütü sağılarak göğüsler bir miktar boşaltılabilir. Böylece göğüs ucu da bir miktar belirginleşir. 4) Emzirmeden önce ağrılı göğsün üzerine sıcak değil ılık kompres, emzirdikten sonra hala dolgunluk ve ağrı varsa soğuk kompres uygulayın. 5) Bebeğinizi sakin ve stressiz bir ortamda emzirin. Rahatlamak için müzik dinlemeyi deneyin. Emzirme aralarını dinlenmeye ayırın.

9 Sütün Elle Sağılması Nasıl Yapılmalıdır
Sütün Elle Sağılması Nasıl Yapılmalıdır? 1) Ellerinizi ılık su ve sabun ile yıkayınız. 2) Göğsünüzün ucunu kaynatılmış, ılıtılmış su ve pamuk ile siliniz. 3) Başparmağınızı göğsünüzün üzerine, orta ve işaret parmaklarınızı göğsünüzün altına; kahverengi kısmın gerisine yerleştiriniz. Bu şekilde süt torbacıkları sağılacaktır. 4) Önce geriye daha sonra da parmaklarınızı ileriye doğru yuvarlayarak göğsünüzün ucunu sıkmayacak şekilde, göğüs duvarından destek alarak öne doğru sağma işlemini bitiriniz. 5)Elinizin ‘C’ şeklini koruyarak, göğsünüzde parmaklarınızı dolaştırarak sağma işlemini gerçekleştirin. Sağılan süt; Oda sıcaklığında 3 saat Buzdolabının rafında 3 gün Derin dondurucuda 3 ay saklanabilir.

10 EMZİRMEDE KARŞILAŞACAĞINIZ SORUNLARDA HEP YANINIZDAYIZ.
ŞARKÖY DEVLET HASTANESİ TELEFONLARIMIZ DAHİLİ DAHİLİ


"MUCİZE BESİN ANNE SÜTÜ ŞARKÖY DEVLET HASTANESİ ŞARKÖY DEVLET HASTANESİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları