Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

50 SORUDA FUTBOL OYUN KURALLARI HAZIRLAYAN: Mevlüt YERLİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "50 SORUDA FUTBOL OYUN KURALLARI HAZIRLAYAN: Mevlüt YERLİ"— Sunum transkripti:

1 50 SORUDA FUTBOL OYUN KURALLARI HAZIRLAYAN: Mevlüt YERLİ

2 Futbol Oyun Kuralları Sorular ve Cevaplar 2006

3 KURAL 1-OYUN ALANI 7. Kural 1 IFAB kararı 4, taç çizgisi dışına 1 metreden daha az uzaklıkta herhangi bir türde ticari reklam konulmasına izin verilmemesini emreder. Söz konusu ölçü kale çizgisi dışına konulacak ticari reklamlar içinde zorunlu mudur? Evet. Ticari reklam oyun alanını sınırlayan çizgilerden en az 1 m. Uzaklıkta olmalıdır.

4 KURAL 2- TOP 3. Oyun devam ederken oyun alanına bir başka top giriyor. Hakemin oyunu hemen durdurması gerekir mi? Diğer top dışardan bir nesne olarak işlem görür ve eğer oyun alanına giren top oyuna müdahale ediyorsa hakem oyunu durdurur. Oyunun durdurulduğu anda topun bulunduğu yerden bir hakem atışı ile oyun yeniden başlatılır.* Bu durum dışında, oyun alanına giren topu ilk fırsatta oyun alanından çıkarttıracaktır.

5 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
4. Müsabaka talimatlarına göre oynanan bir maç başlamadan önce, eğer bir oyuncu, hakeme haber vermeden ismi bildirilen bir yedek oyuncu ile değiştirilirse, söz konusu yedek oyuncunun, oyuna devam etmesine izin verilebilir mi? Evet. Oyuncu, hakemin izni olmadan oyun alanına girdiği için ihtar alır. Hakem avantaj uygulayacak veya oyunu durduracaktır. Oyun, oyuncuya ihtar vermek için durdurulursa durdurulduğu anda topun bulunduğu yerden rakip takım lehine verilen bir endirekt serbest vuruş ile yeniden başlayacaktır.*

6 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
Hakem, listede adı olmayan bir yedek oyuncunun oyuna girmesine izin veriyor ve bu oyuncu gol atıyor. Hakem bu durumda ne yapar? 7.1 Eğer maç yeniden başlamadan önce hatasını anlarsa; Gol iptal edilir.listede adı olmayan yedek oyuncu oyun alanından çıkartılır. Değiştirilen oyuncu oyun alanına geri dönebilir veya listede ismi bulunan bir başka yedek oyuncuyla değiştirilebilir. Oyun kale çizgisine paralel kale alanı çizgisi üzerinde topun kale çizgisini geçtiği yere en yakın noktadan yapılacak hakem atışı ile yeniden başlar.

7 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
Hakem, listede adı olmayan bir yedek oyuncunun oyuna girmesine izin veriyor ve bu oyuncu gol atıyor. Hakem bu durumda ne yapar? 7.2 Eğer hatasını maç sırasında fark ederse; Yedek oyuncunun oyun alanını terk etmesini ister. Değiştirilen oyuncu oyun alanına geri dönebilir veya listede ismi bulunan bir başka yedek oyuncuyla değiştirilebilir. Maçı devam ettirir ve durumu ilgili makamlara rapor eder. Bunun için oyun durdurulmuş ise, oyun durdurulduğunda topun bulunduğu yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş ile yeniden başlatılır.

8 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
Hakem, listede adı olmayan bir yedek oyuncunun oyuna girmesine izin veriyor ve bu oyuncu gol atıyor. Hakem bu durumda ne yapar? 7.3 Eğer hatasını maçtan sonra fark ederse; Gol geçerli sayılır. Durumu ilgili makamlara rapor eder.

9 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
Bir yedek oyuncu, hakemden izin almadan oyuna giriyor ve takımı bir fazla oyuncu ile oynuyor. Top oyundayken bir rakip oyuncu kendisine yumruk vuruyor. Hakem ne karar verir? Hakem oyunu durdurur, yumruk atan oyuncuyu şiddetli hareketten dolayı oyundan ihraç eder, yedek oyuncuya hakemin izni olmadan oyuna girdiği için ihtar verir ve oyun alanını terk etmesini sağlar. Oyunu durdurulduğu anda topun bulunduğu yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş ile oyun tekrar başlatılır.*

10 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
numaralı oyuncu ile 14 numaralı oyuncu değiştirilmek isteniyor, 8 numaralı oyuncu oyun alanını terk ediyor. 14 numaralı oyuncu oyun alanına girmeden önce taç çizgisi üzerindeki bir rakip oyuncuya şiddetli bir şekilde yumruk vuruyor. Hakemin ne yapması gerekir? 14 numaralı yedek oyuncuyu şiddetli hareket nedeniyle kırmızı kart gösterir oyundan ihraç eder. Değişiklik gerçekleşmediği için 8 numaralı oyuncu, bir başka uygun yedek oyuncu ile değiştirilir veya oyuna devam eder.

11 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
Bir oyuncu, hakeme haber vermeden kaleciyle yer değiştiriyor. Hakem durumu fark ettiğinde ne yapar? 10.1Yeni kaleci, ceza alanında topa bilerek eliyle temas ederse hakemin yapacağı işlem nedir? her iki durumda da oyunu devam ettirir, top oyun dışı olunca, sportmenlik dışı davranışları nedeniyle her iki oyuncuya da birer ihtar verir.

12 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
12. Bir oyuncu, hakeme haber vermeden devre arasında ismi bildirilen bir yedek oyuncu ile değiştiriliyor. Yerine getirilmesi gereken koşullar nelerdir? Hakeme haber verilmesi ve yedek oyuncunun oyun alanına orta çizgiden girmesi gerekir.

13 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
Kendi kale alanının arkasında ısınan bir yedek oyuncu oyun alanına giriyor ve topun kaleye girmesini ayağıyla önlüyor, Bu durumda hakem nasıl hareket eder? Hakem oyunu durdurur, yedek oyuncuya sportmenlik dışı davranışından dolayı ihtar verir, oyunun durdurulduğu anda topun bulunduğu yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş ile oyun yeniden başlatılır.*

14 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
13.1 Kendi kale alanının arkasında ısınan bir yedek oyuncu oyun alanına giriyor ve eliyle golü önlüyor, Bu durumda hakem nasıl hareket eder? Hakem oyunu durdurur, yedek oyuncuyu rakibin bariz golünü elle önlediği için ihraç eder, oyunun durdurulduğu anda topun bulunduğu yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş ile oyun yeniden başlatılır.*

15 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
14. Kaleci dışındaki bir yedek oyuncu, hakeme haber vermeden maçın başlangıcında bir takım arkadaşı ile yer değiştirerek oyuna giriyor. Bu oyuncu topla bilerek eliyle oynuyor.Hakemin kararı ne olur? Hakem oyunu durdurur, yedek oyuncuya sportmence olmayan davranışından dolayı ihtar verir. Oyuncuya, değişiklik işleminin kurala uygun yöntemle tamamlanması için oyu alanının dışına çıkmasını bildirir. Oyun, durdurulduğu anda topun bulunduğu yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş ile yeniden başlatılır.*

16 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
15. Bir yedek oyuncu, hakeme haber vermeden maçın başında bir takım arkadaşı ile yer değiştirerek oyuna giriyor. Bir rakip oyuncu yedek oyuncu aleyhine faul yapıyor. Hakem ne karar verir? Hakem oyunu durdurur ve sportmenlik dışı davranışı nedeniyle yedek oyuncuya ihtar verir. Yedek oyuncuya, değişiklik işleminin kurala uygun yöntemle tamamlanması için oyun alanının dışına çıkmasını bildirir. Aynı zamanda hatasından dolayı diğer oyuncuya ihtar verir veya ihraç eder veya disiplin cezası vermez. Oyunun durdurulduğu anda topun bulunduğu yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş ile oyun yeniden başlatılır.*

17 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
17. Hakemin izni olmadan oyuna giren bir yedek oyuncu gol atıyor. Hakem oyunu tekrar başlatmadan önce bu durumu fark ediyor. Hakem ne gibi işlem yapar? Gol iptal edilir. Yedek oyuncuya sportmenlik dışı davranışından dolayı ihtar verilir ve değişiklik işleminin kurala uygun yöntemle yerine getirilmesi için oyun alanı dışına çıkması bildirilecektir. Oyun, kale alanı içinden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş ile yeniden başlatılacaktır.*

18 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
Hakemin izni olmadan oyuna giren bir yedek oyuncu gol atıyor. Hakem oyunu tekrar başlatmadan önce bu durumu fark ediyor. Hakem ne gibi işlem yapar? 17.1Eğer rakip takım gol kaydetti ise hakem ne karar verir? Gol verilir. Yedek oyuncuya sportmenlik dışı davranışından dolayı ihtar verilir ve değişikliğin kurala uygun yöntemle tamamlanması için oyun alanını terk etmesi bildirilir. Maç başlama vuruşu ile yeniden başlatılır.

19 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
19. Kalecinin taç atışı, köşe vuruşu, penaltı vuruşu yapmasın izin verilir mi? Evet. Kendisi takımın bir oyuncusudur.

20 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
20. Kaleci oyun devam ederken, rakibi durdurmak için kaleden ayrılıyor. Topu taç çizgisi kenarından dışarı atıyor ve taç atışı rakip takıma veriliyor. Kalecinin oyun alanı dışında bulunduğu sırada ve geri dönemeden taç atışı yapılıyor ve gol kaydediliyor. Hakemin karar ı ne olmalıdır? Kurala aykırı hareket olmadığından gol verilir.

21 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
21. Müsabaka talimatları tüm oyuncuların isimlerinin başlama vuruşundan önce hakeme bildirilmesini şart koşar. Bir takım sadece dokuz oyuncu ismi bildiriyor ve maç başlıyor. Oyun başladıktan sonra gelen iki oyuncu oyuna girebilir mi? Hayır.

22 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
24 Sadece yedi oyuncusu olan bir takım penaltı vuruşu ile cezalandırılıyor ve bunun sonucunda oyunculardan biri daha oyundan ihraç ediliyor ve takım 6 kişi kalıyor. Hakem penaltı vuruşunu mu yaptırır, penaltı vuruşu yapılmadan oyunu mu tatil eder? Ulusal Federasyonun asgari oyuncu sayısında aksine bir kararı olmadıkça, oyun, penaltı vuruşu yapılmasına izin verilmeden tatil edilir.

23 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
25. Sadece yedi oyuncusu olan bir takımın, bir oyuncusu tıbbi tedavi için oyun alanı dışına çıkıyor. Hakem ne karar verir? Oyun devam eder. Tedavi gören bir oyuncu oyun alanını kalıcı olarak terk etmiş sayılmaz. Eğer oyuncu geri dönmez ise, oyun ulusal federasyonun oyuncu konusunda aksi bir kararı olmadıkça tatil edilir.

24 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
1 numaralı kaleci, oyun devam ederken hakeme haber vermeden 7 numaralı oyuncu ile yer değiştiriyor ve 1 numaralı oyuncu takımına gol kazandırıyor. Hakemin kararı ne olur? Gol verilir. Hakem oyunu yeniden başlatmadan önce her iki oyuncuya ihtar verir.

25 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
27 Oniki oyuncu ile oynayan bir takım gol kaydediyor ve hakem oyunu yeniden başlatmadan bunu fark ediyor. Nasıl bir işlem yapılır? Gol iptal edilir. Oyun, kale alanı içinden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş ile yeniden başlatılır. On ikinci oyuncuya Sportmence olmayan davranışı nedeniyle ihtar verilir ve oyun alanını terk etmesi bildirilir.

26 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
28. Bir takım, oniki kişiyle oynayan takıma gol atıyor ve hakem oyunu tekrar başlatmadan durumu fark ediyor. Bu durumda hakem ne şekilde hareket eder? Gol kararı verilir. Onikinci oyuncuya sportmenlik dışı davranışından dolayı ihtar verilir ve oyun alanını terk etmesi bildirilir.

27 KURAL 4- OYUNCULARIN GİYSİ VE GEREÇLERİ
3. Eğer bir oyuncu formasını, altına giydiği aynı formayı göstermek üzere çıkarırsa hakem ne karar verir? Hakemin oyuncuya sportmenliğe aykırı davranışı nedeniyle ihtar verilmesi gerekir.

28 KURAL 4- OYUNCULARIN GİYSİ VE GEREÇLERİ
Kaleciler için eşofman altı, kullanacağı giysi ve gereçlerden biri olarak kabul edilebilir mi? Evet.

29 KURAL 4- OYUNCULARIN GİYSİ VE GEREÇLERİ
5. Oyuncu, oyun sırasında kendisini sakatlamaktan korumak üzere tasarlanmış donatım kullanabilir mi? Kural 4- Oyuncuların giysi ve gereçlerine uygun olmak(kendisi veya diğer oyuncular için tehlike oluşturmaması) şartıyla oyuncular, dizlik, dirseklik, yüz maskesi veya yumuşak baş bandı takabilir.

30 KURAL 4- OYUNCULARIN GİYSİ VE GEREÇLERİ
7. Hakem, oyunculardan takıları çıkarmasını istiyor. birkaç dakika sonra hakem, oyuncunun takıları çıkarmadığını görüyor. Hakemin kararı ne olur? Oyuncuya, sportmenliğe aykırı davranışı nedeniyle ihtar verilmesi gerekir. Eğer hakem oyunu durdurmuşsa; oyuncuya takıları çıkarması için oyun alanının dışına çıkmasını bildirir. Oyun durdurulduğunda topun bulunduğu yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruşla tekrar başlatılır.

31 KURAL 4- OYUNCULARIN GİYSİ VE GEREÇLERİ
8. Oyuncuların, tehlikeli olacağı düşünülen takıları bantla kapatmasına izin verilir mi? Hayır.

32 KURAL 4- OYUNCULARIN GİYSİ VE GEREÇLERİ
10. Oyuncu ve/veya teknik kadro arasında telsiz haberleşmesine izin verilebilir mi? Hayır.

33 KURAL 4- OYUNCULARIN GİYSİ VE GEREÇLERİ
11. Ulusal federasyonların Kural 4’de değişiklik yapmalarına izin verilir mi? Hayır. Kural 4 Oyun Kuralları ile ilgili notlarda değişiklik yapılacak maddeler arasında gösterilmemiştir.

34 KURAL 5- HAKEM 14. Top oyundayken iki rakip oyuncu aynı anda hatalı davranışta bulunuyor. Bu durumda hakemin kararı ne olur? Oyunu durdurur. Hatalı davranışların şekline bağlı olarak oyunculara ihtar verir veya oyundan ihraç eder veya hiçbir disiplin işlemi yapmaz. Oyun hatalı davranışın yapıldığı anda topun bulunduğu yerden yapılacak hakem atışıyla yeniden başlanır.

35 KURAL 5- HAKEM Bir seyirci düdük çalıyor ve savunma oyuncusu oyunun durduğunu zannederek kendi ceza alanı içinde topu elleriyle tutuyor. Hakemin kararı ne olur? Hakem düdüğü dış etken olarak yorumlarsa, oyunu durdurmalı ve hakem atışı ile yeniden başlatmalıdır.*

36 KURAL 11- OFSAYT 3. Bir savunma oyuncusu, bir rakip oyuncuyu ofsayt pozisyonuna düşürmek için kendi kale çizgisinin dışına çıkıyor. Hakemin kararı ne olur? Hakem oyunu devam ettirir ve top oyun dışı olduğunda savunma oyuncusuna kendisinden izinsiz oyun alanı dışına çıkması nedeniyle ihtar verir.

37 KURAL 12- FAULLER VE FENA HAREKETLER
4. Bir hücum oyuncusu kaleciyi geçiyor ve topu boş kaleye yuvarlıyor. O anda bir savunma oyuncusu da bir ayakkabı veya benzeri bir nesne fırlatarak topa çarptırıp kaleye girmesini önlüyor. Hakem ne karar verir? Ayakkabı veya benzeri nesne oyuncunun kolunun uzantısı sayılır. Oyun durdurulur, hücum eden takım lehine penaltı vuruşu verilir, golü önlemek için topu bilerek elle oynayan oyuncu oyundan ihraç edilir.

38 KURAL 12- FAULLER VE FENA HAREKETLER
5. Bir hücum oyuncusu kaleciyi geçiyor ve topu boş kaleye yuvarlıyor. Kaleci daha sonra, bir ayakkabı veya benzeri bir nesne fırlatarak topa çarptırıp kaleye girmesini önlüyor. Hakem ne karar verir? Kaleciye sportmenlik dışı davranışı nedeniyle ihtar verilir. Oyun, ayakkabı veya benzeri nesnenin topa çarptığı yerden yapılacak endirekt serbest vuruşla yeniden başlatılır.

39 KURAL 12- FAULLER VE FENA HAREKETLER
9. Bir oyuncu hakemden işaret almadan oyun alanına giriyor ve bilerek olarak topu elle oynuyor. Hakemin kararı ne olur? Oyuncuya hakemin izni olmadan oyun alanına girdiği için ihtar verilir. Oyun, daha ağır ihlalin cezası olarak bir direkt serbest vuruşla yeniden başlatılır. Hakemin kanaatine göre oyuncu ayrıca topla bilerek elle oynayarak sportmenlik dışı davranıştan kusurlu ise aynı maçta ikinci ihtar aldığı için oyundan ihraç edilir. Eğer oyuncu hakemin kanaatine göre biraz gol şansını önlemekten de kusurlu ise oyundan ihraç edilir. *

40 KURAL 12- FAULLER VE FENA HAREKETLER
13. Top oyunda iken bir yedek oyuncu, rakip takımın bir oyuncusuna bir nesne, örneğin ayakkabı fırlatıyor. Bu durumda hakem ne karar verir? Oyun durdurulur, yedek oyuncu şiddetli hareketten dolayı ihraç edilir. Oyunun durdurulduğu anda topun bulunduğu yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş ile yeniden başlatılır.*

41 KURAL 12- FAULLER VE FENA HAREKETLER
15. Kaleci kendi ceza alanında topu ellerinde tutuyor daha sonra yere koyuyor ve ceza alanının dışına taşıyor. Daha sonra da yeniden ceza alanına girmeye karar veriyor ve topa yine elleriyle dokunuyor. Hakemin kararı ne olur? Rakip takım lehine endirekt serbest vuruşu verilir.*

42 KURAL 12- FAULLER VE FENA HAREKETLER
Bir kaleci topu zıplatırken, bir rakibi yere değen topla oynayabilir mi? Hayır

43 KURAL 12- FAULLER VE FENA HAREKETLER
. Kaleci ceza alanı içinde elleri ile topu kontrol ediyor ve yine ceza alanı içindeki takım arkadaşına pas veriyor. Arkadaşı kötü bir vuruşla topu kalesine atıyor. Kaleci elleri ile topa dokunuyor, ancak, kaleye girmesini önleyemiyor. Bu durumda hakem ne karar verir ? Hakem golü verir. *

44 KURAL 12- FAULLER VE FENA HAREKETLER
17. Bir kaleci topu zıplatırken, bir rakibi yere değen topla oynayabilir mi? Hayır.

45 KURAL 12- FAULLER VE FENA HAREKETLER
18. Bir kaleci topu eliyle kontrol ettikten sonra açık elinde tutuyor, bir rakibi arkasından geliyor ve topa kafa ile vuruyor. Böyle bir harekete izin verilir mi? Hayır

46 KURAL 12- FAULLER VE FENA HAREKETLER
19. Kaleci degaj yapmak üzere topu el kontrolünden çıkardığında, bir rakip oyuncu top yere değmeden önce müdahalede bulunuyor. Buna izin verilebilir mi? Hayır. Kalecinin bu durumda topu el kontrolünden çıkarmasını önlemek fauldür. Topun elden bırakılması ve topa vurulması tek hareket olarak kabul edilir.

47 KURAL 12- FAULLER VE FENA HAREKETLER
21. Hücum eden takım taç atışı yapıyor ve top savunan takımın kalecisine gidiyor. Kaleci topa dokunamıyor ve bir takım arkadaşı topa yumruk vurarak kale direğinin üstünden oyun alanını dışına atıyor. Hakem ne karar verir.? Penaltı vuruşu verilir. Hakem oyuncuya sportmenlik dışı davranışı nedeniyle ihtar verir. Taç atışıyla doğrudan doğruya gol kaydedilemeyeceği için, oyuncu bariz bir gol şansını önlemiş değildir.

48 KURAL 12- FAULLER VE FENA HAREKETLER
. Bir kaleci çok rüzgarlı bir havada kale vuruşu kullanıyor. Top ceza alanını terk ediyor, ancak daha sonra bir başka oyuncu dokunmadan ters rüzgarla ceza alanına geri dönüyor. Kaleci topun kaleye girmesini önlemek için topu tutuyor. Hakemin kararı ne olur? Bir başka oyuncu oynamadan topa dokunduğu için kaleci aleyhine endirekt serbest vuruş verilir. Bu durumda keleci golü veya bariz bir gol şansını önlemiş sayılmaz.

49 KURAL 12- FAULLER VE FENA HAREKETLER
Bir savunma oyuncusu çok rüzgarlı bir havada kale vuruşu kullanıyor. Top ceza alanını terk ediyor, ancak bir başka oyuncu oynamadan ters rüzgarla ceza alanına geri dönüyor. Oyuncu, topun kaleye girmesini önlemek için topa bilerek elle dokunuyor. Hakem ne gibi bir işlem yapar? Bilerek elle oynadığı için oyuncunun takımı aleyhine penaltı verilir. Bir başkası oynamadan topa ikinci kez dokunma ihlali de yapmıştır ancak, hakemin Kural 5 uyarıca daha ağır ihlali cezalandırılması gerekir. Oyuncuya sportmenlik dışı davranışı nedeniyle ihtar verilir, ancak kale vuruşundan kendi kalesine gol kaydedilmeyeceği için golü veya gol fırsatını önlemekten dolayı oyundan ihraç edilmeyecektir.

50 KURAL 12- FAULLER VE FENA HAREKETLER
29. Topu kazanmak için mücadele eden bir oyuncu kale alanı içindeki rakip kaleciye temas ediyor. Hakemin kararı ne olur.? Topu kazanmak için kaleciyle mücadele etmeye izin verilir. Ancak bir oyuncu dikkatsiz, tehlikeli şekilde veya aşırı güç kullanarak kaleciye şarj yapmış ise, kalecinin üstüne sıçramış ise veya kaleciyi itmiş ise cezalandırılır. *

51 KURAL 12- FAULLER VE FENA HAREKETLER
30 İki veya daha fazla oyuncunun bir rakiple aynı anda mücadele etmesine izin verilir mi? Evet, ancak mücadelenin kurallara uygun olarak yapılması şarttır.

52 KURAL 12- FAULLER VE FENA HAREKETLER
31. Bir savunma oyuncusu hücum eden oyuncuyu ceza alanının dışında tutmaya çalışıyor, ancak hareket ceza alanının içinde bitiyor. Hakem ne karar verir.? Penaltı vuruşu kararı verecektir.

53 KURAL 14- PENALTI VURUŞU 3. oyuncu hakem işaret vermeden önce penaltı vuruşu yapıyor. Hakem bu durumda ne karar verir.? Vuruşun tekrarlanmasını ister.

54 KURAL 14- PENALTI VURUŞU 7. Hakem penaltı vuruşunun yapılması için işaret veriyor. Daha sonra hücum eden bir oyuncu, ceza alanı dışında bir rakip oyuncuya atış yapılmadan önce şiddetli bir şekilde yumruk atıyor. Hakem olayı tespit ediyor. Bu durumda ne karar verir.? Hakem vuruşa izin verir, eğer top kaleye girerse vuruş tekrarlanır. Eğer top kaleye girmezse; hakem oyunu durdurur, oyuncuyu şiddetli hareketinden dolayı ihraç eder, ihlalin olduğu yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş ile oyunu başlatır.

55 KURAL 15- TAÇ ATIŞI 3. Bir oyuncu, taç atışını nizami şekilde yaparken, topu kasıtlı olarak bir rakip oyuncunun kafasına atıyor. Hakemin bu durumda kararı ne olur? Hakemin kanaatine göre, oyuncu sportmenlik dışı davranış veya şiddetli hareket nedeniyle kusurlu ise oyun durdurulur. Oyuncuya ihtar verilir (veya şiddetli hareket nedeniyle oyundan ihraç edilir). Oyun, karşı takım lehine, olayın olduğu noktadan, yani topun rakip oyuncaya temas ettiği yerden yapılacak direkt bir serbest vuruşla yeniden başlatılır.*

56 KURAL 15- TAÇ ATIŞI 6. Taç atışı hatalı olarak yapılıyor, top direkt olarak rakip oyuncuya gönderiliyor. Oyun avantaj kuralı uygulanarak devam ettirilir mi? Hayır. Taç atışı rakip takımın bir oyuncusu tarafından yeniden yapılır.

57 KURAL 15- TAÇ ATIŞI 8. Bir oyuncu taç atışı yapıyor. Topu kendi kalecisine doğru fırlatıyor, kaleci elleriyle topun kaleye girmesini önlemeye çalışıyor. Bununla beraber top kaleye giriyor. Hakem bu durumda ne yapar? Avantaja izin verilir ve gole hükmedilir.

58 KURAL 16- KALE VURUŞU . Kaleci dışında bir oyuncu kale vuruşu yapıyor, top ceza alanının dışına çıkıyor ancak başka bir oyuncu dokunmadan sert rüzgarla geri dönüyor. Savunma yapan kaleci dışında bir oyuncusu ceza alanı içinde topla eliyle oynuyor. Hakemin kararı ne olur? Penaltı vuruşu verilir ve oyuncuya oyun kurallarına göre disiplin cezası verilebilir. .*

59 KURAL 16- KALE VURUŞU . Kaleci kale vuruşu yapıyor ve top ceza alanının dışına çıkıyor ancak bir başka oyuncu dokunmadan sert rüzgarla geri dönüyor. Kaleci elleriyle topun kaleye girmesini önlemeye çalışıyor ancak başaramıyor. Hakem ne karar verir? Rakip takım lehine endirekt serbest vuruş verir.*


"50 SORUDA FUTBOL OYUN KURALLARI HAZIRLAYAN: Mevlüt YERLİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları