Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Beden temizliği ile ilgili görevlerimiz nelerdir?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Beden temizliği ile ilgili görevlerimiz nelerdir?"— Sunum transkripti:

1 Beden temizliği ile ilgili görevlerimiz nelerdir?
Banyo yapmalıyız. (En az haftada bir kere) Yataktan kalktığımızda elimizi ve yüzümüzü yıkamalıyız. Her teneffüsten sonra ellerimizi yıkamalıyız. Dişlerimizi günde 2 kere fırçalamalıyız. Tırnaklarımızı kesmeliyiz. Oyundan sonra ellerimizi ve ayaklarımızı yıkamalıyız.

2 Elbise temizliği ile ilgili görevlerimiz nelerdir?
Evde ve dışarıda buna uygun kıyafetler giymeliyiz. Elbiselerimizin ütülü ve katlı olmasına özen göstermeliyiz. Kirli elbiseler giymemeliyiz. Yırtık elbise giymemeliyiz Yiyecekleri elbiselerimize dökmemeye özen göstermeliyiz. Çamurlu ve kirli yerlerden uzak durmalıyız. Ayakkabılarımızın bakımına özen göstermeliyiz. Çoraplarımızı her gün değiştirmeliyiz.

3 ÇEVRE TEMİZLİĞİ İLE İLGİLİ GÖREVLERİMİZ NELERDİR?
Çöpleri çöp kutusuna atmalıyız. Yere çöp atanları uyarmalıyız. Kabuklu yiyecekleri evde yemeliyiz. Sıralarımızın üstüne ayakkabıyla çıkmamalıyız. Geri dönüşümlü olan çöpleri ilgili yerlere teslim etmeliyiz. Ormanları yakmamalıyız. Ağaçları kesmemeliyiz. Yere tükürmemeliyiz. Canlılara zarar vermemeliyiz.

4 Temizlik sağlığım için önemlidir
Hastalıkların önlenmesinde temizliğin önemi nedir? Dinimiz sağlığımızı korumamızı niçin ister? Konuyla ilgili ayetler nelerdir? Konuyla ilgili hadisler nelerdir? Peygamberimiz diş temizliğine neden bu kadar önem vermiştir? Gazete haberine göre ağız ve diş sağlığı için neler yapılmalıdır? Sorular

5 Hastalıkların önlenmesinde temizliğin önemi nedir?
Temizlik, sağlığı korumanın birinci koşulu ve kuralıdır. Böyle kimseler mikroplardan arınmış oldukları için hastalanmazlar. Herhangi bir hastalığı da başkalarına bulaştırmazlar.

6 Dinimiz sağlığımızı korumamızı niçin ister?
Mutlu olmamız için Görev sorumluluklarımızı rahat bir şekilde yerine getirmek için

7 Konuyla ilgili ayetler nelerdir?
SAFF SURESİ : 12 Günahlarınızı affeder ve sizi, altından nehirler akan bahçelere, sürekli cennetlerdeki temiz-bereketli barınaklara yerleştirir. İşte bu en büyük başarıdır. MÜDDESSİR SURESİ : 4 Temizle giysilerini! BEYYİNE SURESİ : 2 Allah tarafından gönderilen, tertemiz sayfalar okuyan bir resul gelinceye dek.

8 Konuyla ilgili ayetler nelerdir?
BAKARA SURESİ: 57 Ve bulutu üstünüze gölgelik yaptık ve size kudret helvasıyla bıldırcın indirdik: "Rızık olarak size verdiklerimizin, en temizlerinden yiyin." dedik. Onlar zulmü bize yapmadılar, onlar kendi benliklerine zulmetmekteydiler. İbrahim ve İsmail'e şu sözü ulaştırmıştık: "Tavaf edenler, kendini ibadete verenler, rükû-secde edenler için evimi temizleyin!" BAKARA SURESİ: 168 Ey insanlar! Yeryüzündeki nimetlerden temiz ve helal olmak şartıyla yiyin.

9 Konuyla ilgili ayetler nelerdir?
" Şu bir gerçek ki Allah, çok tövbe edenleri sever, iyice temizlenenleri de sever. BAKARA SURESİ: 267 Ey iman sahipleri! Kazandıklarınızın ve yerden sizin için çıkarmış olduklarımızın temiz ve güzellerinden infak edin. Kendinizin göz yummadan alıcısı olmadığınız pis/bayağı şeyleri vermeye kalkmayın. temiz bir toprakla teyemmüm edin. MAİDE SURESİ : 4 Sana soruyorlar, onlar için helal kılınan ne? Şöyle söyle: "Sizin için bütün temiz nimetler helal kılınmıştır.

10 Bir fıkra Sabahın erken saatinde avdan dönen Temel, kayığını kıyıya çektikten sonra balıkçı kahvesine doğru yürür.  Kahvedekiler yalnızca sağ ayağı dizine kadar ıslak olan Temel`e sorarlar :  -Ula, balık vuriy mi?  Temel :  -Yok yahu ne gezer  -Madem baluk vurmayi ayağın niye dizine kadar islandi.  Temel küçümseyerek yanıtlar :  -Uşağum, haçan denizde sigara içeyrim.İzmariti suya atınca basıpta söndirmeyecek miyum oni

11 Konuyla ilgili hadisler nelerdir?
Müslümanlık temizdir, kirsizdir. Siz de temiz olun, temizlenin, Zira cennete temizler girer. Benim ümmetim kıyamet gününde yüzleri parlak, elleri ve ayakları nurlu olarak haşrolunacaktır. Herkes gücünün yettiği kadar bu parlaklığı arttırsın. Temizlik imandandır. Temizlik imanın yarısıdır.

12 Konuyla ilgili hadisler nelerdir?
Mümin pis olmaz. Her şeyi iyi temizleyin! Temizlik imana, iman da Cennete götürür. Peygamber efendimiz, yanına gelen birisine, (Tırnakların kuş tırnağı gibi uzamış, içi pislik doludur) buyurarak, temiz olmasını emretmiştir. Namazın anahtarı temizliktir. “Eğer ümmetimi yahut insanları zahmete düşürmekten korkmasaydım her namazında misvak kullanmalarını (dişlerini fırçalamalarını) emrederdim.”

13 Peygamberimiz diş temizliğine neden bu kadar önem vermiştir?
Gerektiği gibi ağız ve diş bakımı yapılmazsa bazı hastalıkların tedavisi güçleşir. Diş eti hastalığı bulunanlarda koroner damar hastalıkları daha sık görülür. Şeker hastalarının ağız bakımının aksaması, ağız ve dişlerde hasarlar oluşturur. Gerektiği gibi özen gösterilmeyen sağlıksız diş ve diş etleri vücutta enfeksiyon oluşturması nedeniyle diğer organları olumsuz etkiler. Diş çürükleri; sinüzit, bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi, diyabet, kalp hastalıkları ve sindirim sorunlarına yol açar.

14 Gazete haberine göre ağız ve diş sağlığı için neler yapılmalıdır?
Diş hekimine gitmek için dişlerin ağrıması beklenmemelidir. Yılda iki kez diş hekimine gidilmelidir Dişeti diş sağlığı ve sağlamlığı için gerekli C, A ve D vitamini eksikliği olmamalıdır. Süt, süt ürünleri ve taze meyvalar özellikle yararlıdır. Sürekli yumuşak besinlerle beslenmekten kaçınmalıdır. Öğün aralarında rasgele yemekten ve şekerlemelerden kaçınmalı, her tatlı yiyecekten sonra ağız suyla çalkalanmalıdır.

15 Gazete haberine göre ağız ve diş sağlığı için neler yapılmalıdır?
Her akşam yatmadan önce ve yemeklerden sonra dişler tekniğine uygun olarak fırçalanmalıdır. Dişler kürdan dahil hiç bir şeyle karıştırılmamalıdır. Fındık, ceviz gibi şeyler dişlerle kırılmamalıdır. Çok soğuk ve çok sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır. Asit, kola, gazoz gibi içeceklerden kaçınmalıdır.

16 Sorular Sağlıklı yaşamın temel şartı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çok televizyon izlemek B) Sürekli oynamak C) Temizliğe dikkat etmek D) Çok yemek yemek

17 ( ) Beden ve elbise temizliği sağlık için zorunlu değildir.
( Y ) Beden ve elbise temizliği sağlık için zorunlu değildir.

18 “Aslan yattığı yerden belli olur” atasözü hangi temizliği anlatıyor?
a)Beden temizliği b)Manevi temizlik c)Çevre temizliği d)Elbise temizliği

19 Aşağıdakilerden hangisi doğru bir davranıştır?
A) Pis yerlerde oyun oynamak B) Çöpleri bahçeye atmak C) Çevremizi temiz tutup korumak D) Yerlere tükürmek

20 Aşağıdakilerden hangisini yaparsak çevremizin temizliğine katkıda bulunuruz?
A) Yollara çöp atarsak B) Yerlere tükürürsek C) Yoldaki taşı kaldırırsak D) Çiçekleri koparırsak

21 Aşağıda verilenlerden hangisi doğru olmayan bir davranıştır?
a) Sıraların üzerine yazılar yazmak b) Tuvaletleri ve lavaboları temiz bir şekilde bırakmak c) Sınıfları düzenli olarak havalandırmak d) Yerlere tükürmemek, tükürenleri kibarca uyarmak

22 Evimizin temizliği için yapılması gerekenler vardır
Evimizin temizliği için yapılması gerekenler vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu kurallara uymayan bir davranıştır? a) Yatağımızı ve çalışma masamızı her gün düzeltmek b) Kitap ve defterlerimizi dağınık bırakmak c) Kullandığımız eşyaları işimiz bittikten sonra yerine koymak d) Tuvaleti kullandıktan sonra temiz bırakmak

23 Okulumuzun temizliği için yapılması gerekenler vardır
Okulumuzun temizliği için yapılması gerekenler vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu kurallara uymayan bir davranıştır? a) Haritaları ve tebeşirleri özenle kullanmak b) Okuldaki eşyaların temizliğine özen göstermek c) Sıraların üzerine ayakkabılarımızla çıkmak d) Yerlere çöp atmamak, çöpleri çöp bidonuna atmak

24 Aşağıdakilerden hangisi beden temizliği için yapılması gerekenlerden biri değildir?
A) Tırnakları kesmek B) Yüzümüzü yıkamak C) Sık sık banyo yapmak D) Elleri yıkamadan yemek yemek

25 Elbise temizliğinin önemi hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
a) Namaz kılabilmek için elbisemiz temiz olmalıdır b) Elbisemiz temiz olursa insanlar tarafından saygı görürüz. c) Elbisemizin temiz olması bizi mutlu eder. d) Elbise temizliğinin bize sağladığı bir yarar yoktur.

26 Elbise temizliği için yapılması gerekenler vardır
Elbise temizliği için yapılması gerekenler vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu kurallara uymayan bir davranıştır? a) Okuldan eve gittiğimizde elbiselerimizi düzenli bir şekilde yerine koymak b) Çoraplarımızı sık sık değiştirmek c) Temiz elbiselerimizle çamurlu yerlerde oynamak d) Elbiselerimizin ter kokmamasına özen göstermek

27 Sitemize de bekleriz… www.dinibil.com


"Beden temizliği ile ilgili görevlerimiz nelerdir?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları