Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTERNET KULLANIMI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTERNET KULLANIMI."— Sunum transkripti:

1 İNTERNET KULLANIMI

2 İnternet Nedir? İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. İnternet, insanların her geçen gün gittikçe artan "üretilen bilgiyi saklama/paylaşma ve ona kolayca ulaşma" istekleri sonrasında ortaya çıkmış bir teknolojidir. Bu teknoloji yardımıyla pek çok alandaki bilgilere insanlar kolay, ucuz, hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmektedir

3 İnternet Nedir? Bakış açımıza bağlı olarak farklı tanımlamalar da getirebiliriz : 1997 sonu itibarıyla 100,000,000 aşkın insanın kendi arasında etkileştiği, bilgi değiş-tokuşu yapabildiği ve kendi yazısız kuralları olan büyük bir topluluktur. Bu, internetin sosyal yönüdür. Pek çok yararlı bilginin bir tuşa basmak kadar yakın olduğu dev bir kütüphanedir.

4 İnternet Nedir? 1997 sonu itibarıyla, 20,000,000 aşkın bilgisayarın bağlı olduğu çok büyük bir bilgisayar ve iletişim ağıdır. Kişilerin değişik konularda fikirlerini serbestçe söyleyebilecekleri ortamlar barındıran bir demokrasi platformudur. Evden alış-veriş, bankacılık hizmetleri, radyo-televizyon yayınları, günlük gazete servisleri vb gibi uygulamaları ile aslında internet aynı zamanda bir hayat kolaylaştırıcıdır.

5 İnternet Nedir? Sonuç olarak, Internet, önümüzdeki yıllarda üretilecek bilgilerin dolaşım sistemidir. Ticari boyutunun da ortaya çıkmasıyla yaşamla daha çok iç içe geçmeye başlamıştır. Internet farklı  bir ortam, farklı bir uzay. Kendi, yazılı olmayan, kuralları olan; kendi toplumu olan bambaşka bir uzay. Klasik yaşama  biçimlerini, değer yargılarını değiştiren; hayatımıza yeni kavramlar, yeni uğraşlar getiren bir kavram olarak hayatımızı etkilemeye devam ediyor.

6 İnternet Nedir? İnternet'in etkilerini görmek ve onu hissetmek sanırım çok daha kolay. Hayatımızda normal şartlarda yaptıklarımızı göz önüne getirelim ve Internet'in bunları nasıl değiştirdiğini; bunlara nasıl yeni anlamlar yüklediğini gözlemleyelim. Belki bazılarımız için daha az, bazılarımız için daha çok etkilenmeler olacaktır. Ancak gerçek olan, önümüzdeki yıllarda İnternet olgusu her yönüyle bizimle olacak ve hayatımızda onunla ilintili pek çok şey yapıyor olacağız (Ağ üzerinden alışverişler, uçak/tren rezervasyonları, günlük gazetelere erişim, bilimsel dergileri okumak gibi.)

7 İnternetin Tarihçesi İnternet, ilk olarak 1969 yılında da Amerika Birleşik Devletleri’nde, ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan ARPA (Advanced Research Projects Agency) adlı kurum tarafından, herhangi bir nükleer savaş durumunda askerî birimler arasında hiç kesintiye uğramayacak bir iletişim ağı kurmak amacıyla ARPANET adıyla bir bilgisayar ağı olarak kuruldu.

8 İnternetin Tarihçesi

9 İnternetin Tarihçesi 1970’li yıllarda kamunun yanında özel sektörde Internet ağı kurma çalışmalarına başladı. ARPANET’i basta USENET, BITNET adıyla diğer ağlar izledi. 1980’li yıllarda NSFNET (National Science Foundation Network) kuruldu. NSF’nin sahip olduğu bilgisayarları araştırma kuruluşlarına ve üniversitelere açarak önemli bir adim atmış oldu. Bu sayede sisteme bağlı bir makinenin diğerine bağlanmasını sağlayan bir sistem oluşturuldu. 1990’li yılların ilk yarısında bilinen anlamıyla Internet kuruldu. Daha sonra Internet ticarî ortamlarda kullanılmaya başlandı. Günümüzde özellikle bilgisayar teknolojisindeki hızlı gelişmeler İnternetin her geçen gün daha gelişmesini sağlamaktadır.

10 Türkiye’de İnternet Türkiye İnternet'e Nisan 1993'ten beri bağlıdır. İlk bağlantı ODTÜ'den gerçekleştirilmiştir. 64kbit/san hızında olan bu hat, çok uzun bir süre, tüm ülkenin tek çıkışı olmuş ve ilgili arkadaşlar büyük bir özveriyle Internet'i tüm Türkiye'de (öncelikle akademik ortamlarda) yaygınlaştırmaya çalışmışlardır. Ege Üniversitesi'nden olan bağlantı ise, 1994 başlarında, 64kbit/san. hızı ile gerçekleştirilmiştir. Ardından sırayla, Bilkent Üniversitesi(1995Ekim), Boğaziçi Üniversitesi(1995 Kasım) ve İTÜ(1996 Şubat) bağlantıları gerçekleşmiştir.

11 Türkiye’de İnternet 1996 yılı Ağustos ayında da Turnet çalışmaya başlamıştır yılına gelindiğinde, akademik kuruluşların internet bağlantısını sağlayan ULAKNET çalışmaya başlamış ve üniversiteler nispeten hızlı bir omurga yapısıyla birbirlerine bağlanmış ve internet kullanır hale gelmişlerdir yılı içerisinde, ticari ağ altyapısında büyük değişiklikler olmuş ve TURNET'in yerini TTNet adında yeni bir oluşum almıştır. 2000'lerin başında; ticari kullanıcılar TTNet omurgası üzerinden; akademik kuruluşlar ve ilgili birimler de Ulaknet omurgası üzerinden internet erişimine sahiptir. Ayrıca bu iki omurga arasında yüksek hızlı bağlantı mevcuttur.

12 Türkiye’de İnternet

13 Türkiye 16 Milyon Internet Kullanıcısı ile Dünyada 16. Sırada
Türkiye’de İnternet Türkiye 16 Milyon Internet Kullanıcısı ile Dünyada 16. Sırada

14 İnternet Ne Sunar? İnternet'i bir "iletişim ağı" olarak
tanımladıktan ve bu ağ üzerinde bilgi dolaştığını belirttikten sonra, internet'in bu altyapı üzerinde neler sunduğunu tahmin etmek aslında o kadar da güç değil. Bu "iletişim ağı"nın içinde bulunan her hangi iki bilgisayar arasındaki en temel işlem çift yönlü bilgi aktarımıdır. Burada bilgiden kasıt, bilgisayarlardan birinde bulunan bir dosya, bir bilgisayar programı ya da bir mesaj olabilir.

15 İnternet Ne Sunar? İnternet, teknik olarak, TCP/IP protokolü ile desteklenen pek çok servis sunar. Örnek olarak, Internet erişimi olan bir kullanıcı, eğer kendisine yetki verilmişse, İnternete bağlı diğer herhangi bir bilgisayardaki bilgilere erişebilir, onları kendi bilgisayarına alabilir, kendi bilgisayarından da Internet erişimi olan başka bir bilgisayara dosya/bilgi gönderebilir. Bu özellik, dosya transfer protokolü olarak bilinir. Benzer şekilde, internet üzerindeki kullanıcılar birbirlerine elektronik posta gönderebilirler. Bu da, posta iletim protokolü olarak bilinir. İnternet, değişik protokoller aracılığı ile, insanlara "bilgiye erişim" olanakları sunar. Yani, internet yardımıyla "her çeşit" bilgiye erişebilirsiniz.

16 İnternet Adresleri İnternet'e bağlı her bilgisayarın kendine özgü bir adresi vardır. Domain Name System (DNS) olarak adlandırılan hiyerarşik bir isimlendirme sistemi ile (Internet adresi), internete bağlı bilgisayarlara ve bilgisayar sistemlerine isimler verilir. DNS de, bir TCP/IP servis protokoludür. DNS, 'host' olarak adlandırılan internete bağlı tüm birimlerin yerel olarak bir ağaç yapısı içinde gruplandırılmasını sağlar. Bu şekilde, bütün adreslerin her yerde tanımlı olmasına gerek kalmaz.

17 İnternet Adresleri Her bir internet adresine 4 haneli bir numara karşılık gelir. a.b.c.d seklindeki bu numaralara IP (Internet Protocol) numaraları denir. Burada, a,b,c ve d arasında değişen bir tam sayıdır. Örnek olarak titan.ehb.itu.edu.tr için bu numara ‘ dir. Her internet adresinin ilk kısmı bulunduğu domain'in network adresini, son kısmı ise makinenin (host) numarasını verecek şekilde ikiye bölünür. Bir bilgisayar ağında bulunan makinelerin miktarına göre makine numarası için ayrılan kısmın daha büyük veya daha küçük olması gerekebilir.

18 İnternet Adresleri DNS
DNS, İnternet adresini nümerik adrese çevirir. Domain'ler hiyerarşik DNS adresleme sistemi içindeki farklı yapıları temsil ederler. Her domain kendi içinde bağımsız bir topluluktur. Doğal olarak, herkes kafasına göre gelişi güzel internet domain ismi ve IP numarası alamaz. Network Information Center'e bunun için başvurmak gerekir. Aksi taktirde karmaşayı siz düşünün. ! ! ! IP NO: DNS

19 İnternet Adresleri http://www.google.com.tr 1 2 3 4 5
1  İnternet’e bağlı bilgisayarların birbirleri ile iletişiminde kullanılan kuralları gösterir. 2  “World Wide Web” kelimelerinin kısaltmasıdır. İnternet sitesinin dünya çapında bir ağ üzerinde olduğunu gösterir. 3  Alan Adı: İnternet sitesinin içeriği ile ilgili ipucu veren kısımdır. Bu kısım internet adresinin temel bölgesidir. 4  İnternet sitesinin türünü belirleyen uzantı. 5  Ülke kodu. Örneğin; “tr” uzantısı internet sitesinin Türkiye’deki bir kuruma ait olduğunu gösterir.

20 İnternet Adreslerinin Uzantıları
edu Üniversitelere ait siteler. org Ticari olmayan, kar amacı gütmeyen siteler. gov Hükümet kuruluşlarına ait siteler mil Askeri kuruluşlara ait siteler. com Ticari kuruluşlar ya da kişilere ait siteler. net Servis sağlayıcısı siteleri. k12 Milli Eğitim Bakanlığına ait kurum siteleri. int Uluslar arası organizasyonlara ait siteler.

21 İnternet Adreslerinin Uzantıları
Örnek İnternet Adresleri

22 İnternet Adreslerinin Uzantıları
Örnek Ülke Kodları tr - Türkiye ca - Kanada no - Norveç nl - Hollanda uk - İngiltere ru - Rusya us - Amerika br - Brezilya it - İtalya de - Almanya jp - Japonya cn - Çin ch - İsviçre fr - Fransa gr - Yunanistan eg - Mısır

23 İnternet Tarayıcıları
İnterneti kullanmak ve bilgiye ulaşmak için kullandığımız en önemli programlar hiç kuşkusuz internet tarayıcılarıdır. Bu tarayıcılar sayesinde internette dolaşabilir, arkadaşlarımıza ulaşabilir, haber takip edebilir, alışveriş yapabilir, yemek siparişi verebilir hatta kız arkadaşımız için çiçek bile sipariş edebiliriz. Yapabileceğimizin sınırları geliştiricilerin ulaştıkları son noktadır. Web geliştiricilerin ziyaretçi çekmek için kullandıkları sistemler de bize tarayıcılar yolu ile ulaşır.

24 İnternet Tarayıcıları
İnternet Explorer Opera Safari Mozilla Firefox Netscape Google Chrome TheWorld Maxthon Tencet Traveler

25 İnternet Tarayıcıları
Kullanım Oranları

26 Arama Motorları Arama motorları, internetin vazgeçilmez araçlarıdır. Bir düşünün; arama motorları olmasaydı? İnternet alemi çok karışık bir dünya. Sitemizin tanıtımında "bu uçsuz bucaksız dünyada yolunu kaybetmiş bir gezgin iseniz, kervanımıza siz de katılın" diyoruz. Gerçektende bu söylediklerimiz internet dünyası için çok doğru. Uzmanlar 10 milyarın üzerinde web sitesi olduğunu söylüyorlar. Sadece google içinde indekslenen web sitesi sayısı 3 milyarı geçiyor. Arama yapmadan ben kendi bilgisayarımızda dahi dosya bulamazken arama motorları olmadan aradığımız şeyi, yüz binlerce bilgisayarın ağından oluşan internet aleminde nasıl bulacağız?

27 Arama Motorları Dizinlere kayıt olmak arama motorları için önemli bir artıdır. Eğer siteniz dizinlerde kayıtlı ise bu referans, sitenizin arama motorlarında indekslenmesinde ve üst sıralarda yer almasında önem taşıyan bir kriter oluşturur. Ayrıca bu açık dizinler birçok site tarafından da arama motoru olarak kullanılmakta ve paylaşılmakta. Bu da sitenizin ziyaretçi potansiyeli açısından size fayda sağlayacaktır.

28 Arama Motorları Peki arama motorları bir sitede en çok nelere dikkat ederler, sitenizin arama motorlarında bulunması için nelere dikkat etmelisiniz: - Neredeyse tüm arama motorları önceliği ücret aldıkları sitelere tanırlar. Yani arama motorlarına ücretli kayıtlar sitenizin üst sıralarda çıkmasını sağlayabilir. - Sitenizin güncel olması önemli bir faktördür. Arama motorları taradıkları siteleri hafızalarına alırlar ve daha sonra tekrar uğradıklarında yapılan her türlü değişikliği hafızalarındaki bilgilerinize uygularlar. - Sitenizin linkinin diğer sitelerde yer alması arama motorları açısından önemlidir. Sizinle benzer içerikteki sitelerde olan linklerin fazla olması, diğer bir deyişle link popülerliği sitenizin arama motorlarında üst sıralarda gözükmenizi sağlar.

29 Arama Motorları “Google”

30 Arama Motorları “Altavista”

31 Arama Motorları “Yahoo”

32 Arama Motorları “Windows Live”

33 Arama Motorları “Hotbot”

34 Arama Motorları “Pecya”


"İNTERNET KULLANIMI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları