Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VMWARE KURULUM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VMWARE KURULUM."— Sunum transkripti:

1 VMWARE KURULUM

2 VMWARE TARİHÇESİ Vmware 1998 yılında Diane Greene, Mendel Rosenblum, Scott Devine, Edward Wang ve Edouard Bugnion tarafından kuruldu.Evli olan Rosenblum ve Greene ilk olarak Berkeley'de tanıştı.(Berkeley California eyaletinde bir üniversite) Edouard Bugnion Vmware CTO’da 2005'e kadar baş mimarolarak kaldı. Daha sonra bulunan Nuova sistemlerine ilerledi (Şimdi Cisco'nun parçası). Şirketin genel merkezi Palo Alto-Kaliforniya-Amerika Birleşik Devletlerinde ve Cambridge’nin R&D merkezinde, bunun yanı sıra 2005 yılında New York’ta zaman uyarma merkezi kurulmuştur.

3 VMware yazılımı Windows ve Linux üzerinde çalışır ve Aralık ayında, 2006 Mac OS X ile giriş yaptı. Tüm 100 Fortune ve 100 şirketlerinin Müşterileri, sanallaştırma ile gelen toplam maliyetin düşük olması, yatırım ve müşterilerine daha iyi hizmet düzeyleri verebilmesi gibi önemli yararları ve farkları vardır. VMware 1999 yılında ilk ürünü olan VMware Workstation’ı teslim etti. Ve 2001 yılında VMware GSX Server ile sunucu pazarına girdi.Daha sonra VMware ESX Server (hostless) ev sahipliği yaptı. Vmware 64-bit desteği 2004 yılında çıktı. Şirket ayrıca EMC Corporation tarafından aynı yıl satın alınmıştır. EMC Corporation VMware 2007 yılının Ağustos ayında, şirketin hisselerinin% 10’unu New York Borsası'nda halka arz etmiştir. Hisse senedi başına 29 YTL numaradan giriş yaptı ve günlük 51 YTL’ye kapattı.

4 8 Temmuz 2008 günü, VMware kurucu başkanı ve CEO'su Diane Greene beklenmedik bir durum üzerine VMware Yönetim Kurulu tarafından görevden alındı.Aynı haber bülteni, 2008 yılında bu gelir artışı "mütevazi aşağıda belirtilmiştir VMware üzerinde % 50 büyüdü." Son olarak, piyasa fiyatının yaklaşık% 25 altına düştü. Sonra 10 Eylül 2008’de Vmware şirketinin başkanı Rosenblum istifa etti. 16 Eylül 2008 tarihinde, VMware Cisco ile ortak veri merkezi çözümleri sağlamak için işbirliği yapacağını duyurdu. Bunun ilk sonuçları Cisco Nexus 1000V, VMware’ın altyapısı, entegre bir seçenek olarak dağıtılmış bir sanal yazılım geçişi oldu.VMware Tungsten Graphics, 26 Kasım 2008 tarihinde 3D grafik sürücüsü geliştirme çekirdek uzmanlığa sahip bir şirket satın aldı. 10 Ağustos 2009 günü, VMware SpringSource, kurumsal ve web uygulama geliştirme ve yönetimi lideri olduğunu duyurdu.

5 SANALLAŞTIRMA NEDİR? Sanallaştırma, mevcut bulunan fiziksel donanımın sanal makineler (virtual machines) yardımıyla çok daha verimli kullanılabilmesini sağlayan, çeşitli yazılım ve donanım bağımlılıklarını ortadan kaldıran, bu sayede de yeni ürün ve servis geliştirme maliyetlerinde büyük tasarruflar sağlayan bir yazılım çözümüdür. Çözümde kullanılan sanal makinenin tanımını ilk defa Popek ve Goldberg yaptı. Onlara göre sanal makine “gerçek makinenin etkili, soyutlanmış bir kopyasıydı”. Bu makalede önce sanallaştırmanın detaylarından, çeşitlerinden, daha sonra da başlıca açık kaynak kodlu ve ticari sanallaştırma yazılımlarından, VMware ürününden, altyapısından ve çözümleri arasındaki ayırt edici özelliklerden bahsedilecektir. Sanal makineler işlevlerine göre iki temel grupta incelenebilir:

6 Sistem Sanal Makineleri:
Bu tip sanal makineler kullandıkları fiziksel kaynağı (gerçek makine kaynaklarını) paylaşımlı olarak kullanırlar. Her bir sanal makine kendi işletim sistemine sahiptir. Bir arayüz yardımı ile donanımsal paylaşımlar ayarlanır. Bu tip sanal makineler donanım seviyesinde çalışabileceği gibi mevcut bir işletim sisteminin üzerinde, işletim sistemi kaynakları üzerinden de çalışabilir. Bu makalede ele almayı planlanan VMware ürünleri de bu sınıfta değerlendirilebilir.

7 Proses Sanal Makinesi:
Herhangi bir işletim sistemi üzerinde modül olarak çalışır ve tek bir prosesin işletilmesine olanak sağlar. Kullanılmasındaki amaç platform bağımsız bir ortam sağlayarak üzerinde çalışacak programcıkların donanım ya da işletim sistemi limitlerine göre yeniden dizayn edilmesinin önüne geçmektir. Bu sanal makineyi aslında JAVA ve .NET platformlarından tanıyoruz. Java uygulamaları JVM (Java Virtual Machine), .NET uygulamaları ise CLR (Common Language Runtime) kullanırlar. Örneğin bizim yazdığımız bir java kodu derlendikten sonra hangi işletim sisteminde olduğuna bakılmaksızın konak işletim sistemi üzerinde kurulu olan JVM modülü tarafından çalıştırılır. Bu sayede yazılımcı Linux tabanlı makinelerde ayrı, Windows tabanlı makinelerde ayrı çalışacak uygulamalar yazmak zorunda bırakılmaz. Sanallaştırma yazılımı, üzerinde yüklü olduğu donanımı, sanal makinaların sanal kaynakları olarak organize eder ve paylaştırır. İşte sanallaştırma yazılımları bu paylaşımı ne kadar etkin, akıllı ve sorunsuz yapabilirlerse o derece başarılı sayılırlar.

8 Şekil 1-1 – Genel Sanallaştırma Mimarisi

9 Sanal makine kullanımı küçük, orta ya da büyük, her ölçekte şirket için oldukça önemli imkanlar sağlamaktadır. Bunların önemli birkaç tanesinden aşağıda bahsedilmiştir. Sunucu kapasitesini yüksek verimle kullanma imkânı sağlar. İhtiyaç duyulduğunda çok hızlı bir şekilde yeni sunucu oluşturulabilir. Kuruluşun ölçeğine göre donanım maliyetlerinde %50 ye varan düşüş sağlanır. İhtiyaç olduğu anda test veya yazılım geliştirme için yeni sunucular oluşturma olanağı sağlanmış olur. Operasyonel kurulum ve bakım maliyetlerinde %80 e varan azalma görülür. Herhangi bir problem anında, sanal sunucuları çok hızlı bir şekilde yeniden çalışır duruma getirebilme imkanı vardır. Merkezi yönetim ile tüm sunucuları tek bir merkezden izleme ve raporlama imkânı sağlanır. Sanal işletim sistemine kurulmuş olan herhangi bir uygulamayı, yeni bir ana bilgisayara geçilirken sanal işletim sistemini durdurup, işletim sistemi dosyasını yeni bilgisayara taşıdıktan sonra tekrar çalıştırarak kalınan yerden devam etme kolaylığı sağlanmış olur. Windows altında eski sürüm Windows, Linux, Mac veya Linux altında Windows, Mac ( vs vs … ) çalıştırılabilmiş olur.

10 SANALLAŞTIRMADA KULLANILABİLECEK YAZILIMLAR
Yukarıda da bahsedildiği gibi bu makalenin objektifi sanal makine kavramına giriş yapmak ve VMware ürünleri hakkında genel bir fikir sahibi olmaktır. Bu sebeple bu makalede proses sanal makinesi ele alınmamıştır. “Sistem sanal makineleri” açık kaynak kodlu olanlar ve olmayanlar olarak iki gruba ayırabilir. Açık Kaynak Kodlu Sanal Makina Yazılımları: Açık kaynak kod mantığı ve lisansı ile dağıtılan bu yazılımlar başlıca VirtualBox, Xen, Bochs, CoLinux, FAUmachine, Hercules emulator , KVM, LilyVM, QEMU, SheepShaver olarak sıralanabilir. 2)Ticari Sanal Makina Yazılımları: Ticari anlamda başlıca kullanılan yazılımlar arasında VMware, Microsoft Virtual PC, VM/CMS, Parallels Workstation, vThere, Parallels Desktop for Mac, SVISTA, Trango, Virtual Iron Software gösterilebilir.

11 VMWARE PROGRAMININ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
Avantajları : Bir ana sistem üzerinde ana sistemden bağımsız sanal makineler oluşturabilirsiniz. Bu sanal ortamlarınıza ana sistemden farklı işletim sistemleri kurabilirsiniz. Desktop serisini ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Sanal sunucularınızda her türlü virus, trojan ve zararlı yazılımı test edebilirsiniz.

12 Dezavantajları: Sistem kaynaklarını her sanal makine için ayrı ayrı belirleyemezsiniz. Sadece kullanılacak ram miktarı, kullanılacak cpu çekirdek sayısı, disk boyutu tanımlayabilirsiniz. Ana sisteminizde ana sistemin çalışması gereken alt limit dışında tüm bellek kullanım alanınız kadar bir miktarda sanal makine kurabilirsiniz. 4 GB bir alana toplamda 3 GB kadar sanal makine çalıştırabilirsiniz. Her bir sanal makine kendi içerisinde işletim sistemi bulundurduğu için bu sistemlerin kullandıkları kaynaklar o sanal makinenin limitlerinden harcanmaktadır. Hiçbir sanal makinenin içerisinde o an ne olup bittiği ana makine tarafından görünemez. Herhangi bir sanal makine sisteme yük olduğunda bunun hangisi olduğunu bulmak ve durdurmak dışında seçenek bırakmaz. Müşterileriniz bu sanal makine için sanal makinenin içinden başka herhangi bir şekilde yeniden başlatma, kapatma ve yedekleyip geri alma işlemleri gerçekleştiremez. Ve bir panel vasıtasıyla yeniden kurulum işlemi yaptıramaz. Ayrıca her sanal makineye kurulan işletim sistemine ait lisanslandırma normal makinelerdeki gibi yapılır.

13 Ayrıca kontrol panelleri için VPS lisansı kullanamazsınız
Ayrıca kontrol panelleri için VPS lisansı kullanamazsınız. İlla ki gerçek makine lisansı olması gerekmektedir. Aksi kullanım korsan olarak nitelendirilir. Her bir sanal makine kendi antivirusune sahip olmak zorundadır. Genel koruma yapılamamktadır. Eğer sanal makineniz kapalı durumdaysa bunu sadece ve sadece sistem yöneticisi tekrar açabilmektedir. Bu açılış süresi tüm ana makine kapatılıp geri açıldığında çok uzayabilmektedir. Sistemin limit değerlerini (cpu, bellek ve disk gibi) değiştirmek için sanal makineyi kapatmanız gerekir. Herhangi bir problem anında bu yazılımı sağlayan firmadan ücretsiz destek alamazsınız.

14 VMWARE SANAL MAKİNESİ Sanal makine çözümleri incelediğinde küçük, orta ve büyük her seviyeden şirket ve organizasyonun sanallaştırma ihtiyaçlarını en iyi karşılayabilecek çözümlerin başında VMware ticari çözümleri olduğu görülür. VMware şirketi 1998 yılında ABD merkezli olarak kuruldu. İlk çözümlerini pazara 1999 yılında çıkaran şirket şu an pazarı yönlendiren birkaç kuruluştan birisi olarak göze çarpmaktadır.VMware topolojisinin hedeflediği yapı “sanal altyapı” (Virtual Infrastructure) olarak adlandırılır. Altyapı genel olarak 3 bileşenden oluşmaktadır: • Herbir x86 makinanın tam sanallaştırmasını sağlayacak yönetim yazılımı • Sanallaştırma temelli kaynak planlamasını sağlayacak planlama yazılımları • Yıkım onarımı (disaster recovery) gibi IT süreçlerinin başarılması için gereken otomasyon çözümleri

15 Şekil 3-1 - VMware Mimarisi

16 Hem masaüstü, hem iş istasyonu ve sunucu hem de mainframe ölçeğinde ürünler barındıran firma geliştirdiği çözüme göre de farklı stratejiler sağlayabilmektedir. Örneğin desktop ve sunucu/iş istasyonu ürünleri olan VMware Workstation ve GSX ürünleri bir işletim sisteminin üzerinde çalışan yazılım programları iken daha “enterprise level” denebilecek ESX ürünü doğrudan fiziksel donanım üzerinde çalışacağı için üzerinde çalışacağı bir işletim sistemine gerek duymamaktadır. Bu sayede çok büyük ölçekli topolojide VMware’in performansı muadili rakiplerinin çok üzerine çıktığı görülmektedir. Bunun yanında VMware, üzerine kurulan işletim sistemleri için tamamen sanal donanım sürücüleri sağlar. Video, ağ ve hard disk için tamamen sanal sürücüler; USB, seri ve paralel portlar için de yarı-sanal sürücüler sağlanır. Bu sayede taşınabilirlik bütünüyle başarılmış olur. Aşağıda sanal makine mimarisi (Vm Architecture) daha detaylı incelenmiştir. Günümüzde UNIX/RISC ve x86 makinalarda “Barındırılan” (hosted) ve “gözetleyici” (hypervisor) adında 2 çeşit sanallaştırma mimarisi kullanılmaktadır. Hosted yaklaşım işletim sisteminin en üst seviyesinde barındırılan bir bölmeleme (partition) sistemi yardımı ile geniş bir donanım yelpazesini destekler.

17 Şekil 3-2 - Sanallaştırmada mimari yaklaşımlar
Gözetleyici sistemi ise x86 bir makinanın donanımı üzerinde bulunan ilk tabakadır ve donanım kaynaklarına direkt erişimi mümkündür. İşte bu sebeptendir ki VMware yazılımının da kullandığı bu yaklaşım donanımın çok daha etkin kullanılabilmesi olanağını sağlar ve çok daha yüksek performansla işler. Şekil Sanallaştırmada mimari yaklaşımlar

18 CPU komutu çalıştırma mantığında yenilik:
VMware Workstation, ESX ve Server emülatör tipi (Bochs gibi) sanal makinalara göre sanal istekleri karşılama işini çok daha etkin bir yolla çözer. Sanal makinaların herbir CPU komutunu simule eder, makine komutları ilk kez çalıştırılırken bunları dinamik derleme ile derler ve yeniden kullanımlarında derlenmiş parçaları kullanır. Bu sayede kaynak tüketimini azaltır, hızı artırmış olur. (Microsoft Virtual PC, MAC OS X de bunu kullanır) Ancak bu derlemeleri her fiziksel makine ortamında çalışacak şekilde derlemez. Bu yüzden sanal makinanın çok farklı fiziksel donanım yapılarında çalıştırılması esnasında sıkıntılar yaşanabilir. Esasen bir handikap gibi görülen bu özellik VMware’in performans artışında önemli bir yer tutar. Derlenmiş parçaların yeniden kullanımının getirdiği performans artışının yanında VMware, komutların çalıştırılış zamanının fiziksel donanımdaki bağımlılıklarca kısıtlanmasının da önüne geçer. VMware ürünleri CPU komutların hangi zamanda olursa olsun çalıştırmaya çalışır.

19 Komutlar CPU üzerinde doğrudan çalıştırılamadığı zamanlar VMware komutları "binary çevrim" olarak adlandırdığı bir yöntem ile yeniden yazar ve bu çevirilmiş kod belleğin kullanılmayan bir bölümünde saklanır. Uygun vakit geldiğinde bu kod kullanılır ve performansta ciddi anlamda kazanım sağlanmış olur. Bu yol sayesinde o denli bir performans artışı sağlanır ki ölçümlere göre sanal işletim sisteminin gerçekten makine üzerinde kurulu olması ile sağlanacak performansın % leri oranında bir başarıyla işlem yapılmış olur.

20 ESX 2.5.2 İÇİN DESTEKLENEN İŞLETİM SİSTEMLERİ:
Windows 2003 Service Pack 1 Windows 2003 (tüm sürümleri) Windows 2000 (tüm sürümleri) Service Pack 3 ve 4 Windows XP (Pro) Service Pack 1 ve 2 Windows NT 4.0 (sunucu sürümleri ve çalışma istasyonu) Service Pack 6a NetWare Server 6.5 Service Pack 2 NetWare Server 6.0 Service Pack 5 NetWare Server 5.1 Service Pack 7 RedHat Linux Enterprise 3.0 Update 5 RedHat Linux Enterprise 3.0 RedHat Linux Enterprise 2.1 Update 7 RedHat Linux Enterprise 2.1 RedHat Linux Advanced Server 2.1 RedHat Linux 9.0 RedHat Linux 8.0 RedHat Linux 7.3 RedHat Linux 7.2 SuSE Linux Enterprise Server 9.0 Service Pack 2 SuSE Linux Enterprise Server 8.0 Service Pack 3 SuSE Linux Professional 9.3 SuSE Linux Professional 9.2 SuSE Linux Professional 9.1 SuSE Linux 9.0 SuSE Linux 8.2 Free BSD 4.10 Novell OES Service Pack 1

21 VMWARE 6.5.3 İÇİN DESTEKLENEN İŞLETİM SİSTEMLERİ
MİCROSOFT WİNDOWS Windows 3.1 Windows 95 Windows 98 Windows ME Windows NT Windows 2000 Profesyonel Windows 2000 Server Windows Advanced Server 2000 Windows XP Home Edition Windows XP Profesyonel ( X64) Windows Vista Windows Server 2003 Web Edition Windows Server 2003 Standart Edition Windows Server 2003 Enterprise Edition Windows Server 2003 Small Business Windows Server 2008 LINUX Red hat lınux Red hat Enterprise 2 Red hat Enterprise 3 Red hat Enterprise 4 Red hat Enterprise 5 Asianux 3 Suse Linux Suse Linux Enterprise Server Suse Linux Enterprise Server 10 Suse Linux Enterprise Server 11 Nowell Linux Desktop 9 Mandrake Linux Mandriva Linux Turbo Linux Ubuntu Other Linux 2.2 x kernel Other Linux 2.4 x kernel

22 VMWARE 6.5.3 İÇİN DESTEKLENEN İŞLETİM SİSTEMLERİ
OTHER MS DOS Free BSD Free BSD 64 Bit Other Other 64 Bit NOWELL NETWARE Netware 5 Netware 6 SUN SOLAIRS Solairs 8 Solairs 9 Solairs 10 ( x 64)

23 KULLANIM ALANLARI VE AMAÇLARI
VMware'in daha enteresan uygulama alanları da mevcut.   Öncelikle, kimi şirketler VMware'i bir test ortamı olarak kullanmaktalar: Bu şirketler, Çoklu İşletim Sistemli yazılımlarını test etmek istediklerinde,  her İşletim Sistemine bir fiziksel makina ayırmaktansa VMware Sanal Makinaları ile denemeler yaparak çok daha ucuz bir yöntemi tercih etmekteler; Bunun yanısıra, VMware ile birden fazla işletim sistemini farklı makinalardaymışçasına eş zamanlı çalıştırmaları, söz konusu şirketlere görece daha az karmaşık ağ senaryoların deneme amaçlı simülasyonu için ideal çözüm ortamı sağlamaktadır.   Kimi başka firmalar ise Sanal VMware Makinalarının entegrasyonu ile daha ucuz Kesintisiz Eş Yük Paylaşımlı PC Kümeleri tasarlamaktalardır. Bu kümeler ile servis kalitesi ve performansı yüksek posta, dosya, ve bilgi bankası sunucusu hizmeti vermektedirler. Wine ve Wabi gibi benzer yazılımlar ile karşılaştırıldığında,  bu yazıda bahsettiğimiz tüm özellikleri ile, VMware Windows programların Linux ile kullanımı için var olan en pratik yaklaşım olarak görülebilir. Ayrıca, gerçek makinalara yaklaşan işlem hızı ve henüz diske zararı görünmeyen tek öykünücü sanal makina oluşu ile tercih edilme gerekçesi güçlenmektedir. Son olarak, VMware'in ücretli lisansa tabi olmasına karşın özgür yazılım esasları ile geliştirilen bir proje olduğunu söyleyebiliriz. Biz, yine de henüz çok yavaş işleyen alternatifi öykünücü Win4Lin ve GPL lisanslı Wine'ı da denemenizi öneririz.

24 VMWARE SÜRÜMLERİ VMware ESX Server VMware Workstation VMware Fusion
VMware Player VMware Server VMware ThinApp VMware View VMware ACE VMware Lab Manager VMware Converter VMware Site Recovery Manager VMware Stage Manager VMware Lifecycle Manager

25 Sanallaştırmanın En Kolay Yolu
GÜNÜMÜZDE EN ÇOK KULLANILAN VNWARE SÜRÜMLERİ VNWARE PLAYER VMware Player PC'nizde aynı anda birden fazla işletim sistemini çalıştırmanın en kolay yoludur. ullanıcı dostu arayüzü, VMware Player ile herkesin Windows 7 veya son Linux sürümlerini oluşturmayı veya izole sanal makineleri güvenli bir şekilde yeni yazılımı ve Web'de test etmeyi kolaylaştırır. VMware Player çok eski bir bilgisayarın sanal bir kopyasını çalıştırmak için size masanın altında veya dolaba saklanan eski makineleri geri dönüşüm için kullanılabilir. Sanallaştırmanın En Kolay Yolu VMware Player herkese birden fazla işletim sistemi arasında geçiş yapmak için kullanılır. Windows, Linux ve daha birçok başka sürümleri Windows 7, Ubuntu 9.04 gibi işletim sistemlerini desteklenmektedir.

26

27 En güvenli yol Yeni Yazılım
Kurumsal sanal makineleri, yeni işletim sistemleri, ya da güven içinde deneme denemek ve yalıtılmış bir ortamda PC'nizde yeni yazılım test etmek için kullanılır. VMware Player sanal bir cihaz denemek için ideal bir yoldur. Sanal aletleri önceden yapılmış, önceden yapılandırılmış ve hazır-çalıştırmak için kurumsal yazılım uygulamaları bir sanal makineye bir işletim sistemi ile birlikte paketlenmiştir.

28 Neden VMware Workstation seçeriz? En Gelişmiş Sanallaştırma Platformu
PC sanallaştırma aynı anda birden fazla işletim sistemini çalıştırmak için en güvenilir bir şekilde geliyor. 50'den fazla sanayi ödüllerinin sahibi, VMware Workstation, teknik uzmanların, test ve demo geliştirmek için kullandıkları bir yazılımdır. VMware Workstation bir teknik profesyonelin ayrılmaz bir parçasıdır. En Gelişmiş Sanallaştırma Platformu VMware Workstation sanal makine platformu en güvenilir ve en çok performans sağlayan bir ara yazılımdır.En büyük özelliği geniş ev sahibini ve konuk işletim sistemini desteklemesi ile kullanıcılara çok büyük kolaylık sağlamaktadır.

29 Diğer İşletim Sistemlerinin Çalıştırılması
Windows 7, Windows Server 2008 R2 ve Windowsa ait 20 sürüm ile birlikte, Redhat, Ubuntu, OpenSuse ve Linux sürümleri ile 200'den fazla işletim sistemini desteklemektedir. VMware Workstation PC'nizde aynı anda birden fazla işletim sistemi çalıştırmak için geniş ortalama platformu desteği sunar. Profesyonellerin vazgeçilmez Aracı Otomatikleştirmek ve görevleri kolaylaştırmak zamandan tasarruf ve verimliliği artırmak için kullanılır Değerlendirmek ve yalıtılmış bir ortamda yeni işletim sistemleri, uygulamalar ve yamalar testlerinde çok rahatlıkla kullanılabilirler. Visual Studio, Eclipse ve SpringSource Suite ile Zengin entegrasyon inanılmaz derecede birden fazla platformda uygulama hatalarını ayıklamayı kolaylaştırmaktadır.

30 10 yıl içerisinde aldığı Ödüller:
ALDIĞI ÖDÜLLER 10 yıl içerisinde aldığı Ödüller: InfoWorld's Best Masaüstü Sanallaştırma Aracı ödülü Visual Studio Dergisi ödülü 2.008 Jolt Hall of Fame ödülü Redmond Dergisi ödülü

31 ESX – SERVER – GSX VE WORKSTATİON ARASINDAKİ FARKLAR
Buraya kadar sanallaştırmayı ve kapsamlı bir sanallaştırma yazılımı olan VMware ürününün genel yapısı ve çalışma mantığını incelendi. Şimdi VMware in bize sunduğu çözümlerden bize en uygununu seçmemiz için bazı anahtar noktalardan bahsedilecektir. Aşağıda çözümler hakkında ayırdedici bazı genel bilgiler verilecektir.Workstation sürümü masaüstü çözümüdür. 2000, XP, 2003, Nowell Netware, Linux üzerinde çalışabilir. Bu çözüm, barındırılan sanal makinalar arası ağ kurmaya izin verir. Yine VMware görselleştirme tabakası kullanılarak sanal donanımlar map edilir. Her sanal makinenin kullanacağı RAM, disk miktarı gibi kaynaklar belirlenebilir.

32 Şekil 4-1 - Vmware Workstation Üzerine Yüklenmiş Bir UBUNTU Sanal Makinesi

33 Şekil 4-2 - VMware ESX Mimarisi
ESX ürünü mainframe sınıfı sanal makine yazılımıdır. GSX ve Workstation da yazılım, mevcut işletim sisteminin üzerine kurulur ve çalışır; ESX te ise yazılım doğrudan makinenin donanımı üzerinde çalışır, herhangi bir işletim sistemi kurma gereksinimi duymaz. Aslında ESX in kendi işletim sistemi vardır. Kendi linux çekirdeği üzerinde çalışır. Şekil VMware ESX Mimarisi

34 Bu genel bilgiler verildikten sonra gelelim “hangi ürün hangi konuda tercih edilir?” sorusuna cevap olarak; Vmware Workstation user mode bir sürümdür. Kullanıcı sistem oturum açmış ise ( login ) çalışır, aksi takdirde çalışmayacaktır. Uzun süre koşacak uygulamalara pek de uygun değildir. Bir Workstation sunucu üzerinde, web ya da uygulama sunucu çalıştırılması da önerilmez. Aksine sunucu sürümü herhangi bir kullanıcı girişi gerektirmez. Bir istemci program yardımı ile uzaktan bağlantı da yapılabilir. Bir diğer mesele ise dizüstü makineye hangi sürümün kurulacağı ile ilgilidir. Bataryanın aniden sonlanması ve makinenin kapanması durumunda VMware de haber verilmeksizin kapanmış olacaktır. Bu takdirde sunucu sürümü mü yoksa Workstation sürümü mü daha başarılıdır? Genel kabul, bu gibi durumlarda her ikisinin de çok başarılı olmadığı, fakat sunucu sürümünün tercih edileceğidir.Ancak yazılım testi yapıyorsanız Workstation amaçlarınıza daha uygundur denebilir. Test aşamasında sisteminizin o anki durumunu (snapshot) alabilir ve bu görüntüye dilediğiniz zaman geri dönebilirsiniz. Bu açıklamalar neticesinde yazılım ya da sistem testi yapıyorsak Workstation sürümünün, gerçek işimizi yapıyorsak sunucu sürümünün uygun olacağını söylenebilir. Sunucu sürümü 2006 yılında beta aşamasındaydı ve çok yavaştı. Ancak şimdi en az desktop çözümleri kadar hızlıdır. Bir de bunların ötesinde ESX ürünü mevcut. Yukarıda da değindiğimiz gibi ESX, üzerinde çalışacağı bir işletim sistemine dahi ihtiyaç duymuyor. Kendine ait bir işletim sistemi yardımı ile donanımı yönetebiliyor. Multi-işlemcili çok büyük sunucularda bu çözüm çok mükemmel sonuçlar çıkarabiliyor.

35 VMWARE HAKKINDA SON GELİŞMELER ( 6.5.3 )
20 Ağustos 2009 yılında Vmware Workstation piyasaya sürülmüştür.   Sürümdeki yenilikler Workstation 6.5.3, bazı bilinen sorunları çözümleyen bir bakım sürümüdür. VMware Workstation yeni desteklerini bu sürümü ile ekledi. Yeni Konuk işletim sistemine destek : VMware Workstation Aşağıdaki konuk işletim sistemi için destek sağlar: Ubuntu 9,04 tamamen desteklenmektedir. Desteklenen konuklar, kurulum yönergeleri için VMware Uyumluluk Kılavuzu Web sitesinden, bilinen sorunlar / Host OS sekmesine bakın. VMware Workstation’ın bir önceki sürüm notları : Workstation Sürüm Notları Workstation Sürüm Notları Workstation Sürüm Notları

36 Bilinen Sorunlar Workstation için bilinen sorunlar şunlardır: bit bilgisayarlar, bağlantılı klonlar üçüncü parti yedekleme görüntüleri oluşturma (örneğin, Symantec Backup Exec System Recovery dosyalar, Acronis True Image dosyalar veya StorageCraft ShadowProtect dosyaları) hata mesajı ile başlatma başarısız: yazısı oluşturma Süre ilerletmek için çalışan ve \veya ubuntu gibi uzun zamandır süre gelen birlik modu bazı sıra dışı davranışlar bildirilmiştir. Bunlar: dahil arızaları, ekran yenileme sorunları, yetersizlik birlik modundan çıkmak için ve dosyaları taşımak için bir dosya açılır.Sürükle bırak veya kopyala ve yapıştır işlemlerinden Windows XP ortalama bir 64-bit Ubuntu 9.04 barındırmak için aşağıdaki hata mesajı üretiyor olabilir: “Hata süre kopyalama.” Bir Windows Misafirin son sürümünden Birlik modu, bir hata mesajı bir ubuntu barındırmak için bir sürükle bırak operasyonu görünür. Kaynak ve hedef dosya adları aynıdır. Hata mesajı iptalinden sonra başarılı bir dosya açılabilir. En son Windows, bir Ubuntu 9.04 Masaüstü bilgisayar için bir sürükle ve bırak işlemini iptal ettikten sonra bir hata mesajı alabilirsiniz. 64-bit SUSE Linux Enterprise Server 10,1 barındırmanız yardımcı teknoloji etkinleştirilmesi başlatılması istasyonunu engeller. Windows 2000 veya Windows Server 2003 dönüştürerek, Server Lisans Bilgileri Dönüşüm Sihirbazı seçilen bir sonucu olarak, varsayılan lisans modunu ortalama kullanılır kullanılmaz. Bir Ubuntu 9,04 Eclipse hata ayıklayıcı eklentisi kullanan bir sanal makinede bir Java uygulaması başlatılması ve Eclipse’in çökmesine neden olabilir.

37 AŞAĞIDAKİ WORKSTATİON 6.5.3 İÇİNDE ÇÖZÜLMÜŞ KONULAR:
Güvenlik Düzeltmeleri Üçüncü parti kütüphane libpng için güncellendi. Saldırgan, bu çarpma veya kullanıcı uygulama çalıştırma ayrıcalığı düzeyinde keyfi kod çalıştırmasına uygulama neden olabilir PNG görüntü böyle bir şekilde dosya, bu bir uygulama libpng bağlantılı tarafından yüklenerek oluşturulabilir. Çalışma Alanı tercih edilen oturumlar arasında sanal makineler açıldı. Bu ESX sanal makinalardan eğer ekran 8-bit renk olarak ayarlandığında başarısız olabilir. Linux 3 VMware Tools yapılandırıldıktan sonra Red Hat Enterprise ve ses yeniden başlattıktan sonra çalışmaz. Windows XP Service Pack 2’de Donanım Sihirbazı yüklerken yanıt vermiyor hatası düzeltildi. WLK DiskStress testi LSI Logic sanal aygıt verisi, yolsuzluk hatasıyla başarısız olur. Bir Ubuntu 9,04 ev sahibi sekmesini tıklayarak Ana Sayfa konuk İstasyonu kullanıcı arabirimi, mevcut pencere ve pencere açık olan tüm diğer sanal makineler için de dahil olmak üzere kullanıcı arabirimi yapar. Tam ekran modunda ve standart ekran modu arasında Windows ve VLC Media oyuncuların oynaması için başarısız geçiş Windows da günün videoları kaydedilir. Performans olarak bir İş İstasyonu Windowsta konuk olarak ilk kez bir Paylaşılan Klasörün açılışı yavaşladı. NAT ağ, son Windows işletim sistemlerinde çalışmaz. Eğer VMware Workstation 64-bit Windows ana bilgisayarda yönetimsel yükleme kullanarak yüklüyse, Harita veya Sanal Diskler kullanamazsınız. Bu özellikleri, şu mesajı kullanmaya teşebbüs eder: “montaj ve sanal disk çıkarma için kütüphane başlatılamadı.” Bir Ubuntu 8.10 adresinden, yeniden konuk ağ bağlantısı kurmak yeniden VMware Tools kaldırdıktan sonra gerçekleştiği Zaman Ubuntu 9,04 VMware Tools yükseltme, yükseltme ve başarısız bir mesaj modülleri zaten yüklü olduğunu belirten görüntülerdir.

38 VMWARE TARİHİ GELİŞİMİ
TARİH SÜRÜM VMware releases Workstation 3.0. Workstation 3.1 is released at Microsoft Tech-Ed 2002 Workstation version 4.0 is released. VMware announces the release of Workstation version 4.5 Workstation version 5.0 is released. VMware updates Workstation to version 5.5 VMware releases Workstation version 6.0 VMware releases Workstation version 6.5.0 VMware releases Workstation version 6.5.1 VMware releases Workstation version 6.5.2 VMware releases Workstation version 6.5.3 VMware Workstation version 7 Technical Preview seen in the wild VMware Workstation version 7 Release Candidate is available. VMware releases Workstation version 7

39 GÖRSEL OLARAK VMWARE PROGRAMININ KURULUMU
New Virtual Machine: Yeni bir sanal makine ve sanal işletim sistemi kurmamıza yarar. New Team: Yeni bir sanal ağ kurmamıza yarar. Open Existing VM or Team: Önceden kurulmuş olan sanal işletim sistemini ya da kurulu olan sanal bir ağı bulmamızı sağlar.

40 Typical: Programın bize sağladığı standart özelliklerde sanal kurulum yapmamızı sağlar.
Custom: Kullanıcının kendi seçtiği özel seçenekler dahilinde kurulum yapmamızı sağlar.

41 Bu seçeneklerde ise sanal makineye hangi işletim sistemini ve daha sonra bu işletim sisteminin hangi sürümünü kuracağımızı seçiyoruz.

42 Bu seçeneklerde ise, Sanal makinenin adının ne olacağını yazıyoruz. Sanal makinenin ve işletim sisteminin ana bilgisayarda hangi bölüme kaydedileceğini seçmemiz gerekir.

43 Use Bridged Networking:
Ana bilgisayar üzerinden otomatik olarak sistemin verdiği bilgiler dahilinde herhangi bir internet ağına bağlanmamızı sağlar. Use network address Translation: Çevirmeli bağlantı kullanarak herhangi bir ağa bağlanmamızı sağlar. Use host-only Networking: Sanal bilgisayarın ana bilgisayara sadece misafir olarak bağlanmasını sağlar. Son seçenekte ise hiçbir internet bağlantısı kullanmayacağımızı belirtir.

44

45

46

47

48

49

50

51

52 VMWARE WORKSTATION PENCERESİ

53 Yukarıda ki VMware Workstation penceresinin bölümlerinin açıklamaları:
Ana sayfa : Pencerenin Ana parçasıdır.Sanal makineleri gösterir. Araç Çubuğu: Kısayol tuşlarının bulunduğu yerdir. Sekmeler : Bütün açık olan sanal makine sekmelerinin bulunduğu yerdir. Kenar Çubuğu - Bookmark favori sanal makinelere ve sanal makinelere hızlı erişim için kullanılır. Ayrıca açık olan sanal makineleri görebilirsiniz. Konum çubuğu – Simgelerin bulunduğu alandır.Simge bağlantılarının kesmek ya da düzenlemek için simgelerin üzerine tıklamak yeterlidir. Mesaj Çubuğu- Bir not simgesidir. Herhangi bir okunmamış mesaj mevcut olduğunu gösterir. Eğer simgesi soluk ise tüm mesajlar okunmuş demektir

54 VMWARE WORKSTATION ARAÇ ÇUBUĞU
Güç çubuğu aşağıdaki düğmeleri içerir: Kapatma - Fiziksel bir PC ‘ deki elektirik kesintisi gibi sanal makineyi kapatır. Resume – Sanal pc nizi istediğiniz yerde durdurabilir ve daha sonrada durdurduğunuz yerden devam ettirebilirsiniz. Reset- Aynı ana bilgisayardaki gibi sanal bilgisayarınızı yeniden başlatmaya yarar. Anlık çubuğu aşağıdaki düğmeleri içerir: Take Snapshot– Bir sanal makinenin durumunu kaydetmek için aynı şekilde bir sözcük işleme belgesini kaydetmektir.Eğer Geri Al düğmesini kullanarak bir hata yaparsanız bu kısayolu kullanabilirsiniz. Revert- Önceden görüntüsü alınmış bir sanal makineye geri dönmek için kullanılır. Manage Snapshots- Enstantane yöneticisi açar.Sanal makinenin mevcut enstantane, bir anlık için yeni bir fotoğrafını çeker ve yapacağı işe döner.

55 Profili araç çubuğu aşağıdaki düğmeleri içerir:
Show or Hide Sidebar – Kenar çubuğunu gizleyip göstermemize yarayan kısayoldur.. Quick Switch – Ana ekranı büyütür ya da büyütülmüş ekranı tekrar eski haline geri getirir. Full Screen –Sanal makie ekranını tam ekran olacak şekilde büyütür ya da tam ekran görüntüsünü eski haline getirir. Unity – Sanal makine üzerindeki favorileri düzenlemeye yarar. Summary View - özet görünümü görüntüler. Appliance View - Aracın görünümü görüntüler. Console View – Görüntülenen konsolu görüntüler. Zaman çubuğu aşağıdaki düğmeleri içerir: Replay Last Recording- Bu sanal makine için yapılan son kaydı çalar. Record - Bu sanal makinenin seçili olan kaydını başlatır.

56 Yandaki ACE çubuğu aşağıdaki düğmeleri içermektedir.
Edit Policies - Politika editörünü açar. Edit Deployment Settings - Dağıtım ayarları editörünü açar. Create New Package - Yeni paket sihirbazını açar. Create Pocket ACE Package - Cep ACE Paket sihirbazını açar. Preview in Player – ACE nin verdiği örnek makineyi kullanmayı sağlar.

57 VMWARE MENÜ ÇUBUĞU

58

59

60 EN SIK KULLANILAN SEÇENEKLER
File >New >Virtual Machine : Yeni bir sanal makine oluşturur. File >New >Team : Yeni bir sanal ağ kurar. File >New >Windows : Yeni bir VMWARE programı daha açar. File >Open : Yeni bir dosya açar. Edit>Preferences : Vnware nin ayarlarının yapıldığı yerdir. Help>Enter Serial Number : Program seri numarasının girildiği yerdir. Help>About VMWARE Workstation : Wmware sürümü hakkındaki bilgilerin verildiği pencereyi açar.

61 KAYNAKLAR http://www.vmware.com/
ws65_manual.pdf

62 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ.

63 HAZIRLAYAN VE SUNANLAR
Lütfi ERSOY Mustafa YILDIRIM


"VMWARE KURULUM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları