Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yer Kabuğunun Doğal Anıtları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yer Kabuğunun Doğal Anıtları"— Sunum transkripti:

1 Yer Kabuğunun Doğal Anıtları

2 YER KABUĞUNUN DOĞAL ANITLARI
Doğal anıtlar: yer kabuğunun oluşum sürecinde ortaya çıkan peri bacaları, traverten, mağara, şelale, göl biçimindeki yeryüzü şekilleri ve özel korumaya alınmış ağaçlardır. Ülkemiz doğal anıtlar yönünden çok zengin bir ülkedir. Ülkemizde tanınan en önemli doğal anıtlar Pamukkale travertenleri ve Nevşehir’deki peri bacalarıdır. Doğal anıtlar çok uzun bir süreçte oluşurlar. Doğal anıtlar tüm insanlığa ait değerlerdir.

3 PAMUKKALE TRAVERTENLERİ
Traverten çok yönlü, çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan bir kayadır. Pamukkale termal kaynağını meydana getiren jeolojik olaylar geniş bir bölgeyi etkilemiştir. Termal su kaynaktan çıktıktan sonra, 320m uzunluğunda bir kanal ile traverten başına gelmekte ve buradan, 60-70m.lik kısmi çökelmenin olduğu traverten katkatlarına dökülmekte ve ortalama m. yol kat etmektedir.

4 PAMUKKALE TRAVERTENLERİ
Kaynaktan çıkan 35.6 derece sıcaklığında,içinde yüksek miktarda Kalsiyum Hidro Karbonat bulunan suyun havadaki oksijen ile olan teması sırasında Karbondioksit ve Karbonmonoksit uçarak,kalsiyum karbonat çökelmekte ve traverten oluşumuna sebep olmaktadır. Çökelti ilk etapta jel zaman içinde sertleşmekte ve traverten olmaktadır.

5 NEVŞEHİR PERİ BACALARI
Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla "Peribacası" adı verilen ilginç oluşumlar ortaya çıkmıştır.

6 NEVŞEHİR PERİ BACALARI
Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına neden olmuştur. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece üst kısımlarda yer alan şapka ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmıştır.

7 DAMLATAŞ MAĞARASI Damlataş Mağarası,Alanya şehir içinde ve deniz kıyısında Merkeze 3 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Toplam uzunluğu 30 m. olan mağara kuru, yatay mağara tipindedir. 200 m'.lik bir alanı kaplamaktadır. Çok sayıda sarkıt ve dikitin eşsiz bir görüntü verdiği mağara 15 m. yüksekliktedir.

8 DÜDEN ŞELALELERİ Düden Şelaleleri Yukarı Düden ve Aşağı Düden olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan İskender şelalesi de denilen Yukarı Düden şelalesi Antalya’nın merkezine 10 km. uzaklıktadır. Bu suyun kaynağı şelaleye 22 km. uzaklıktaki Kırkgöz Mevkiidir. Şelalenin döküldüğü yerin altında bir mağara bulunmaktadır. Şelale bu mağaranın üzerinden, 20 m. yükseklikten denize dökülür.

9 ULU ÇINAR AĞAÇLARI Mersin Kepirli köyünde Belenoluk mevkiinde bulunan Ulu Çınar, Amasya, Yeşil Yenice Kasabası Gölbaşı Tesislerinde 1400'lü yıllarda dikildiği tahmin edilen Ulu Çınar (çapı yaklaşık 4 m. yüksekliği ise 15 m.dir. ) Bursa'nın simgelerinden biri olan 600 yıllık 'İnkaya Çınarı', Osmanlı döneminde dikilmiş olup günümüze kalan 'En diri çınar' özelliğini taşımaktadır.

10 KAYNAKLAR: 1-) 2-) 3-) 4-)


"Yer Kabuğunun Doğal Anıtları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları