Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sanat için Geri Dönüşüm Hamit KOŞUBAŞI Ekban SARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sanat için Geri Dönüşüm Hamit KOŞUBAŞI Ekban SARI"— Sunum transkripti:

1 Sanat için Geri Dönüşüm Hamit KOŞUBAŞI Ekban SARI
Teknolojinin Doğayla ve Sanatla Barışı Hamit KOŞUBAŞI Ekban SARI

2 PROJEYE NASIL BAŞLADIK?

3 NEDEN BU PROJEYE İHTİYAÇ DUYULDU?
OECD çevre raporuna göre; Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde, 2010 yılı itibariyle çevreyi tehdit eden elektronik atık miktarının 3 katına çıkacağı tahmin edilmektedir. Bugün dünya üzerinde 1 milyardan fazla bilgisayarın olduğu tahmin edilmektedir. Ülke gelişmişliğine bağlı olarak bir bilgisayarın ömrü ortalama 2 ile 5 yıl arasında değişmektedir. Cep telefonlarında ise bu süre ortalama 18 aydır. Dayanıklı tüketim malzemeleri ise TV, buzdolabı, fırın vs. ortalama 15 yıl kullanılmaktadır.

4 TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?
Birleşmiş milletler çevre programına göre dünya genelinde yıllık 20 ila 50 milyon ton arasında e-atığın oluştuğu tahmin edilmektedir.  E-atıklar, yer kaplamaları ve zehirli maddeler içermeleri dolayısıyla dünyada gittikçe büyüyen bir sorundur.

5 UYGULAMANIN AMACI Bu proje kapsamında öğrencilerimizi elektronik atıkların doğaya verdiği zararlar konusunda bilinçlendirmeyi, daha yaşanabilir, daha temiz bir çevre ve gelecek yaratmaya katkıda bulunmayı, elektronik atıkların çöpe değil özel toplama kutularına atılması bilincini yerleştirmeyi, toplanan geri dönüşüm malzemelerinin geri dönüşümü ile hem doğamızı korumaya katkıda bulunmayı hem de bu projeden sağlanacak gelirle sosyal yardımlar yapmayı amaçlıyoruz. Öğrencilerimiz bu yaşta kazanacağı bilinçle gelecek nesillere de temiz bir çevre bırakarak bu bilinci aktarmaya devam edecektir. Çünkü teknolojinin gelişimi göz önüne alındığında gelecekte teknolojik atıkların miktarı da çok büyük bir oranda artacaktır. Atıklar gelişmiş ülkelerde ekonomik değil ahlâki bir boyut olarak ele alınmaktadır.

6 PROJEDE İŞBİRLİĞİ

7 BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI
Öğrencilerimize sınıf içinde bilgilendirme sunumları yapıldı. Bu projede destek aldığımız Exitcom firmasından bir yetkili de öğrencilerimize seminer verdi. Velilerimize projemizi tanıtan bilgilendirme mektubu gönderildi.

8 Neden Geri Dönüşüm ? ENERJİ TASARRUFU İÇİN
DOĞAL KAYNAKLARIN KORUNUMU İÇİN HAMMADDE KAYNAĞI VE KİMYEVİ MADDE TASARRUFU İÇİN ORMAN KAYNAKLARI KAZANCI İÇİN ÇEVRE KORUNUMU İÇİN SAĞLIĞIMIZ İÇİN

9 Geri Dönüşüm Döngüsü Buying a new device Yeni ürün üretimi
A new life for materials Yeni ürün Elektronik atık Toplama Kutuları Elektronik mağazalar Geri Dönüşüm Sorting Ayrıştırma Toplama

10 BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI
Okul genelinde bilgilendirici afişler asıldı.

11 BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI
Öğrenciler Bilişim Teknolojileri derslerinde elektronik atıklar ile ilgili dergiler hazırladılar.

12 GERİ DÖNÜŞÜM KUTULARI Exitcom firması tarafından sağlanan geri dönüşüm kutuları okulumuzda her kata yerleştirildi. Çünkü; Ayrı çöpte toplanmayan eski elektronik eşyalar, insan sağlığını ve çevreyi tehlikeye sokmaktadır

13 PROJE KAPSAMINDA TOPLANAN MALZEMELER
Cep Telefonu Uzaktan Kumanda Dijital fotoğraf makinesi Hesap Makinesi Saat Klavye Mouse Bilgisayarda kullanılan kartlar (ekran kartı, ses kartı, Ethernet kartı vb.) Taşınması kolay küçük elektronik eşyalar

14 PROJE KAPSAMINDA TOPLANMAYAN MALZEMELER
Tehlikeli Ürünler (Flüoresan, Kartuş ve Toner) 2 kilodan ağır ve büyük hacimli ürünler (buzdolabı, çamaşır makinesi,) Bu ürünler tehlikeli ürünler olduğu için toplanmamıştır.

15 Öğrencilerimiz evlerindeki artık iş görmeyen elektronik atıkları okulumuza getirerek geri dönüşüm kutularında biriktirdiler.

16 TOPLANAN MALZEMELERİN DEPOLANMASI

17 Geçmişten Günümüze Teknolojik Aletler
Toplanan elektronik atıkları kullanarak Bilişim Teknolojileri katında; öğrencilerimizin teknolojinin tarihsel gelişimini takip edebilecekleri "Geçmişten Günümüze Teknolojik Aletler" ve bilgisayarı oluşturan donanım parçalarını tanıyabileceği "Bilgisayar Donanımı” sergileri hazırlandı. Geçmişten Günümüze Teknolojik Aletler Bilgisayar Donanımı

18 Geçmişten Günümüze Teknolojik Aletler Sergisi

19 Geçmişten Günümüze Teknolojik Aletler Sergisi

20 Bilgisayar Donanımı Sergisi

21 2 ve 3 Boyutlu Tasarımlar Ders dışı etkinliklerimizdeki öğrencilerimiz toplanan elektronik atıkları kullanarak değişik 2 boyutlu ve 3 boyutlu objeler ürettiler.

22 2 ve 3 Boyutlu Tasarımlar

23 2 ve 3 Boyutlu Tasarımlar

24 2 ve 3 Boyutlu Tasarımlar

25 2 ve 3 Boyutlu Tasarımlar Van Gogh – Starry Night (Yıldızlı Gece)

26 2 ve 3 Boyutlu Tasarımlar

27 2 ve 3 Boyutlu Tasarımlar

28 Exitcom’dan gelen örnek çalışmalar

29 EXİTCOM’A ATIKLARIN TESLİMİ
Kullanılmayacak durumdaki atıklar biriktirilerek geri dönüşümü sağlayacak olan Exitcom firmasına teslim edildi.

30 TEMA VAKFINA BAĞIŞ Exitcom firması aldığı elektronik atıklar karşılığında adımıza Tema Vakfına Fidan bağışı yaptı.

31 BUNDAN SONRA HEDEFİMİZ
Projeyi okulumuzda sürekli olan devam ettirmek Teknolojiyi doğru kullanmak ve tüketimi de nasıl azaltabiliriz olacak. Reduce (azaltım) Reuse (tekrar kullanım) Recycle (geri dönüşüm)

32 Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki İlkokulu
Teşekkürler İletişim Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki İlkokulu T – D.319


"Sanat için Geri Dönüşüm Hamit KOŞUBAŞI Ekban SARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları