Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERASMUS ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERASMUS ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 ERASMUS ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ
ERASMUS ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ AB & ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ (ERASMUS OFİSİ)

2 OFİSİMİZİN / ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARISI…
Uşak Üniversitesi, AB & Uluslararası İlişkiler Ofisi’nin 30 Kasım 2007 tarihi itibariyle Brüksel’de bulunan Avrupa Komisyonuna yaptığı başvuru, Komisyonun Yürütme Ajansı (The Education, Audiovisual and Culture Executive Agency - EACEA) tarafından 20 Mayıs 2008 tarihinde aldığı kararla Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannamesi’ni (EUC-Extended University Charter) almaya hak kazanmıştır.

3 Almış olduğumuz Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannamesi (Extended Erasmus University Charter) sayesinde; üniversitemiz akademik yılından itibaren 2013 yılına kadar Avrupa Yüksek Öğretim Alanındaki diğer üniversite ve enstitülerle Hayat Boyu Öğrenme Programı (Lifelong Learning Programme) kapsamında anlaşmalar gerçekleştirebilecek, başta öğrenciler olmak üzere akademik ve idari personel hareketliliğinden faydalanabilecek ve öğrenci staj hareketliliğini uygulamaya geçirebilecek duruma gelmiştir.

4 Sunu Başlıkları Öğrenci Hareketliliği nedir? alt başlıkları nelerdir?
Öğrenci öğrenim hareketliliği nedir? Öğrenci öğrenim hareketliliğinde aranan asgari şartlar Programdan Kimler faydalanabilir? Erasmus Öğrenim Hareketliliği Hibeleri Örnek Hesaplama Hibeler ne zaman ve ne şekilde ödenir Yurtdışındaki Üniversiteler ile anlaşmalarımız Başvuru Süreci - Başvuru - Yabancı Dil Sınavı Yararlı Bilgiler Dikkat edilecek hususlar

5 ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ (STUDENT MOBILITY- SM)
Erasmus öğrenci hareketliliğine yükseköğretim kurumlarında örgün eğitimde kayıtlı öğrenciler katılabilir. Mezun öğrenciler faaliyetten yararlanamaz. Öğrenci hareketliliği 2 şekilde gerçekleşebilmektedir: ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ STUDENT MOBILITY - Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği (Student Mobility for Studies) (Student Mobility for Placements) Amaç: 1- Yükseköğretimin kalitesini arttırmak 2- İşbirliğini teşvik etmek 3- Akademik tanınma, şeffaflık 4- Kültürlerarası iletişimi güçlendirmek

6 Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin öğreniminin bir bölümünü ikili anlaşma (bilateral agreement) ile ortak olunan yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir. Faaliyet suresi aynı akademik yıl içerisinde tamamlanabilecek 3 ile 12 ay arasında bir süredir. Ön lisans ve lisans programlarının birinci sınıfında okuyan öğrenciler Erasmus öğrenim hareketliliği faaliyetinden yararlanamaz. Faaliyete katılacak öğrencilerin tam zamanlı öğrenciler olması gerekir. Öğrenci, kendi kurumuna harç öder, kayıt yaptırır, kayıt dondurmaz. Misafir olduğu kuruma eğitim-öğretim ücreti ödemez. Alınan eğitim Türkiye’de denk sayılır.

7 Öğrenim Hareketliliği Faaliyeti için Gereken Asgari Şartlar:
Akademik ortalama: - Önlisans, lisans: 2.20/4.00 (Uşak Ü. Senato kararına göre 64/100) - Yüksek lisans ve doktora: 2.50/4.00(Uşak Ü. Senato kararına göre 70/100) Öğrencinin disiplin cezası alması veya alttan dersi olması gibi sebepler Erasmus programından faydalanmasına mani değildir. 2012/2013 akademik yılı başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır: Akademik başarı düzeyi : % Dil seviyesi : %50 (Transkript Not Ortalaması)

8 Programdan kimler yararlanabilir?
Programdan yararlanmak için: Bölümünüzün AB ülkelerindeki Erasmus Üniversite Beyannamesi (EÜB) sahibi bir yükseköğretim kurumu ile İkili Anlaşması (Bilateral Agreement) olması gerekir Bölümünüzün İkili Anlaşması var ise adresinde ve bölümlerde duyurulan tarihlerde yapılan seçimlere katılmanız gerekir.

9 2012-2013 Erasmus Öğrenim Hareketliliği Hibeleri
İsveç 531 İtalya 477 Letonya 333 Litvanya 325 Lüksemburg 448 Macaristan 355 Malta 368 Polonya 345 Portekiz 381 Romanya 312 Slovak Cumhuriyeti 358 Slovenya 401 Yunanistan 425 Ülkeler Aylık Hibe Miktarları (€) Almanya 425 Avusturya 476 Belçika 448 Bulgaristan 281 Çek Cumhuriyeti 377 Danimarka 601 Estonya 339 Finlandiya 535 Fransa 520 Güney Kıbrıs 375 Hollanda 466 İngiltere 602 İrlanda 489 İspanya 438 Erasmus hibesinin %80’i yurt dışına çıkmadan*, kalan %20’si ise yurt dışından döndükten sonra öğrencinin hesabına yatırılır *(Ulusal Ajans’tan hibenin kuruma tahsis edilmesini takiben)

10 Örnek Hesaplama Gidilecek Yer: Bulgaristan Kalınacak Süre: 6 ay
Ödenecek Toplam Hibe: 6 x 281 € =1686 € Gidilecek Yer: Hollanda Kalınacak Süre: 5 ay Ödenecek Toplam Hibe: 5 x 466 € = 2330 €

11 HİBELER ne zaman ve ne şekilde ödenir?
Hibeler, gitmeden önce yapacağınız işlemlerin hepsi tamamlandıktan sonra ödenir. Hibeler hesabınıza Euro(€) olarak yatar. Kabul mektubunuzdaki tarihler esas alınır, toplam orada geçireceğiniz zaman hesaplanır; %80’i gitmeden önce, %20’si Erasmus dönemi tamamlandıktan sonra yatırılır.

12 2012-2013 Bahar Dönemi Kontenjanlarımız

13 24 Ekim 2012 tarihi mesai bitimine kadar
BAŞVURU SÜRECİ ana sayfadan ve ofis sayfamızdan ( duyuru yapıldı Öğrenciler, 24 Eylül  2012 – 24 Ekim 2012 tarihleri arasında Akademik Yılı Bahar Dönemi için Erasmus Öğrenim Hareketliliği Başvurularını web sitesi üzerinden online olarak yapacaklardır. Online Başvuru Formunu dolduran öğrenci bir fotoğraf ve güncel transkriptini 24 Eylül  2012 – 24 Ekim 2012 tarihleri arasında Online başvuru yapıldıktan sonra şahsen AB & Uluslararası İlişkiler Ofisine teslim etmelidir. Zamanında teslim edilmeyen ve  ‘Erasmus Başvuru Belgeleri Teslim Formu’na imza atılmadan yapılan başvurular kabul edilmeyecek, eksik / geç / erken başvurular teslim alınmayacaktır. Erasmus Bölüm Koordinatörünüzü öğrenmek için sayfasını ziyaret ediniz 24 Ekim 2012 tarihi mesai bitimine kadar bir fotoğraf ve güncel onaylı transkriptinizi AB & Uluslararası İlişkiler Ofisine iletmelisiniz !

14 BAŞVURU SÜRECİ Yabancı Dil Sınavı
Eğitim dili:İngilizce Rektörlüğe bağlı Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı’nca koordine edilecek İngilizce Yazılı Sınavı ve İngilizce Konuşma Sınavı (Konuşma düzeyini tespit eden sınav sonucunun toplam yabancı dil sınav sonucuna etkisi %25’den fazla olamaz)

15 BAŞVURU SÜRECİ Yabancı Dil Sınavı
Erasmus öğrenci seçiminde TOEFL/IELTS belgeleri kabul edilecektir. Buna göre, İngilizce için baraj: Uşak Üniversitesi Yabancı Diller Bölüm Başkanlığının yapacağı İngilizce Sınavı (yazılı sınav + konuşma sınavı) toplam Puanı 50 ve üzeri olanlar TOEFL / IELTS

16 Planlanan faaliyet dönemi tamamlanmadan dönülmesi
Öğrencilerin, zorunluluk nedeniyle (ailevi sebepler, sağlık sebepleri gibi - mutlaka belgelendirilmiş olmalı) planlanan hareketlilik faaliyeti döneminden erken dönmesi durumunda, öğrencinin yurtdışında kaldığı süre karşılığı hibe miktarı öğrencide bırakılmak üzere, fazladan ödenen hibenin iadesi istenir. Öğrencinin gerekçe göstermeksizin faaliyet dönemini tamamlamaması halinde ise, bütün hibe geri alınır.

17 Hareketlilik Faaliyet Dönemi
Hareketlilik süresinin sözleşme dönemi içinde kalması zorunludur. Öğrenim Hareketliliği faaliyet dönemi, bir akademik yıldan diğer akademik yıla sarkamaz. Öğrenim hareketliliği faaliyetlerinin 30 Haziran 2013 tarihinden önce başlatılması zorunludur. Tüm hareketlilik faaliyetlerinin 1 Haziran Eylül 2013 tarihleri arasında tamamlanması şarttır.

18 Staj Hareketliliği Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurtdışındaki bir işletmede veya organizasyonda staj yapmasıdır. Stajı gerçekleştirecek YÖ kurumu “Genişletilmiş” EÜB sahibi olmalıdır Staj faaliyeti öğrencinin öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde etmesidir. Staja ev sahipliği yapacak kuruluşlar; isletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri ve isletme tanımına uyan diğer kuruluşlar olabilir. Hareketlilik faaliyetinin yükseköğretim kurumu ile işletme arasında gerçekleşmesi halinde yazılı bir anlaşmanın varlığı Ulusal Ajans tarafından aranmamaktadır.

19 Staj Hareketliliği Faaliyeti için Gereken Asgari Şartlar:
Akademik ortalama: - Önlisans, lisans: 2.20/4.00 ya da 64/100 - Yüksek lisans ve doktora: 2.50/4.00 ya da 70/100 Staj faaliyetinde öğrenim amaçlı hareketlilikten farklı olarak, en az 2. sınıfta olma şartı aranmaz. Birinci sınıf öğrencilerinin seçiminde ilk yarıyıl sonundaki akademik not ortalamaları dikkate alınır. Öğrencinin disiplin cezası alması veya alttan dersi olması gibi sebepler Erasmus programından faydalanmasına mani değildir. akademik yılı başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır: Akademik başarı düzeyi : % Dil seviyesi : %45

20 Programdan kimler yararlanabilir?
Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri yararlanabilir. Staj yapılacak ekonomik sektör, öğrencinin mevcut mesleki eğitim programı ile ilgili bir sektör olmalıdır. Staj faaliyetinde bulunulacak yurtdışındaki kurumun yükseköğretim kurumu olması halinde, gidilecek kurum isletme olarak değerlendirileceği için Erasmus Üniversite Beyannamesi sahibi olması şartı aranmaz. Faaliyet süresi lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için 3 ile 12 ay arasında bir süredir.Meslek yüksekokulu gibi kısa dönemli yükseköğretim programları öğrencileri için asgari süre 2 aydan başlar, 12 aya kadar sürebilir.

21 Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği Başvuru Süreci ve Başvuru için gerekli belgeler nelerdir?
Öğrencinin öğrenim gördüğü alanda zorunlu stajı var ise ve bu zorunlu stajını Erasmus Staj Hareketliği kapsamında gerçekleştirmek istiyorsa, başvurular sırasında bu talebini yazılı olarak (bir dilekçe ile) öğrenim gördüğü Bölüm Başkanlığı’na iletmeli, öğrenim gördüğü Bölüm Başkanlığı ve Erasmus Bölüm Koordinatörü’nden bunun uygun olduğuna dair resmi cevabı da Erasmus Ofisi’ne başvurular sırasında teslim etmelidir.

22 Staj Yapacak Yer Bulmak
1,5 milyon şirketlik bir ağ içinden kendi bölümünüze uygun bir staj yeri bulabilirsiniz. ayrıca

23 Birleştirilmiş (karma) faaliyet – Combined Period
Öğrenim hareketliliği faaliyeti ile staj hareketliliği faaliyetlerinin birleştirilerek tek bir “öğrenim hareketliliği” faaliyeti olarak yürütülmesidir. Staj (yerleştirme) faaliyeti, öğrenim hareketliliği gerçekleştirmek üzere gidilen yükseköğretim kurumunun gözetiminde gerçekleştirilir. İki faaliyet ardışık zamanlı olarak gerçekleştirilir, yani ilk faaliyetin bitimini takiben diğer faaliyet başlar. Birleştirilmiş faaliyetin ilk baştan öğrenci öğrenim ve stajını birlikte yapacak şekilde planlanması gerekir.

24 Erasmus Yoğun Dil Kursları (EYDK-EILC)
Erasmus öğrenim veya staj hareketliliğinden faydalanan öğrenciler, öğrenim/staj dönemleri başlamadan önce veya öğrenim/staj dönemleriyle eş zamanlı olarak Erasmus Yoğun Dil Kursuna katılabilirler. EYDK düzenlenen ülkeler : Belçika (Flemenk Topluluğu); Bulgaristan; Kıbrıs Rum Kesimi; Çek Cumhuriyeti; Danimarka;Estonya; Finlandiya; Yunanistan; Macaristan; İzlanda; İtalya; Letonya; Litvanya; Malta; Hollanda;Norveç; Polonya; Portekiz; Romanya; Slovakya; Slovenya; İsveç ve Türkiye. Kurs düzenleyen kurumların gösterildiği ilgili ulusal ajansların web sayfası linklerine ve öğrenci başvuru formlarına Avrupa Komisyonu’nun adresinden ulaşılabilir.

25 Erasmus Yoğun Dil Kursları (EYDK-EILC)
Kursların amacı öğrencileri Erasmus dönemlerine hazırlamak, günlük ihtiyaçları karşılayabilecek düzeyde gidilen ülkenin dilini öğretmek ve kültürünü tanıtmaktır. EYDK toplamda en az 60 ders saati olmak üzere bir haftada en az 15 ders saatinden oluşur, bu sürenin üzerine dil labaratuvarı ve öğrencinin kendi çalışma saatleri de eklenir. EYDK’ları 2 hafta-6 hafta arası sürebilmektedir. Kurslara katılan öğrencilerin kurs süreleri Erasmus dönemlerine dahil edilir ve kurs süresi boyunca aylık Erasmus hibesi verilir. EYDK süresinin bitimi ile öğrenim/staj faaliyetleri arasında 15 güne kadar ara olması halinde ve öğrenci bu süreyi yurtdışında geçirmişse bu 15 güne kadar olan süre öğrencinin toplam faaliyet süresine dahil edilir, 15 günü geçen aralar için hibe verilmez. EYDK süresinin öğrenim/staj faaliyeti ile eş zamana denk gelmesi halinde öğrenciye EYDK için ayrıca hibe verilmez.

26 Yararlı Bilgiler Erasmus hibesi destek niteliğindedir. Eğitimin tamamını finanse etmeyi amaçlamaz. Pasaport, vize, yol ve barınma masrafları için ek hibe tahsis edilmez. Erasmus öğrencilerinin kalacağı yeri genellikle karşı kurum öğrenciye “barınma formu” göndererek ayarlar. Zorluk çıkması halinde AB & Uluslararası İlişkiler Ofisi karşı kurumla yazışarak destek verir.

27 Yararlı Bilgiler Öğrenciler Erasmus İkili Anlaşması yapamazlar. Ancak Avrupa’daki “Erasmus Üniversite Beyannamesi- EUC” sahibi kurumların listesini (bkz. inceleyerek kendi bölümlerinin ders programlarıyla uyumlu karşı kurumda ikili anlaşma yapılabilecek ve derslerin eşleştirilebileceği bölümlerin seçilmesi sürecinde Erasmus Bölüm Koordinatörlerine destek olabilirler. Nitelikli Başvuru (a) Eksiksiz bilgi/belge (b) Kararlı olma Web sayfamızın ( etkin kullanımı

28 Dikkat!! Bilgi almak için web sitemizi çok iyi inceleyiniz. Lütfen bölümünüzün size uygun seviye (lisans/yüksek lisans/doktora) için anlaşmalı olduğu bir kurum varsa başvuru yapınız. Başvuru formunuzu dikkatlice doldurunuz. Deneme başvuru yapmayınız. Bilgileri doğru giriniz, tüm bilgiler kontrolden geçirilmektedir. Gideceğiniz kurumun eğitim dilini başvuru yapmadan önce öğreniniz. (Karşı üniversite ile temasa geçiniz)

29 Dikkat!! Başvurunuz öncesinde anlaşmalı kurumlar hakkında bilgi edininiz ve kurum tercihlerinizi bir daha değişmeyeceklermiş gibi emin olarak yapınız. Anlaşmalı kurumlar hakkında en doğru bilgiyi bölüm koordinatörünüzden alabilirsiniz. Bölüm koordinatörünüzle muhakkak iletişim kurunuz. Ailenizi Erasmus konusunda bilgilendiriniz. Başvuru tarihi sona erdikten sonra başvuru yapma konusunda ısrarcı olmayınız.

30 İLİŞKİLER OFİSİ (Erasmus Ofisi)
Katılımınız için teşekkürler… AB & ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ (Erasmus Ofisi) Erasmus Kurum Koordinatörü : Öğr.Gör. Seydi AKTUĞ Öğrenci Hareketliliği Sorumlusu : Uzman Cihangir DALGIÇ İletişim : 1 Eylül Kampusü MA3 Akademik Blok Kat No’lu Oda


"ERASMUS ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları