Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kazanım 4. Doğru bilgi alma hakkı, düşünceyi açıklama özgürlüğü ve kitle iletişim özgürlüğü arasındaki bağlantıyı fark eder. 5. Kitle iletişim özgürlüğü.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kazanım 4. Doğru bilgi alma hakkı, düşünceyi açıklama özgürlüğü ve kitle iletişim özgürlüğü arasındaki bağlantıyı fark eder. 5. Kitle iletişim özgürlüğü."— Sunum transkripti:

1 Kazanım 4. Doğru bilgi alma hakkı, düşünceyi açıklama özgürlüğü ve kitle iletişim özgürlüğü arasındaki bağlantıyı fark eder. 5. Kitle iletişim özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği kavramlarını, birbiriyle ilişkileri çerçevesinde yorumlar.

2 Bu medya araçlarından hangisi
Her çeşit bilgiyi bireye ve topluluklara aktaran, eğlendirme, bilgilendirme, ve eğitme gibi 3 temel sorumluluğa sahip görsel, işitsel ve hem görsel, hem işitsel araçların tümüne medya diyoruz. Bu medya araçlarından hangisi daha etkilidir?

3 Kişi olarak hak ve özgürlüklerimiz vardır
Kişi olarak hak ve özgürlüklerimiz vardır. Bu özgürlüğümüz sınırsız mıdır?

4 Başkasını rahatsız etmeden istediğim her şeyi yapabilirim
Başkasını rahatsız etmeden istediğim her şeyi yapabilirim. Yaptıklarım başkalarının özgürlüğünü kısıtlamaması gerekir Başkasının özgürlüğünü kısıtlamadan nasıl müzik dinleyebiliriz? Müzik dinleme özgürlüğümüz vardır. Bunun sınırı neresi olabilir?

5 Anayasamıza göre çeşitli haklarımız ve özgürlüklerimiz vardır
Kişi dokunulmazlığı, Düşünce ve kanaat özgürlüğü, Özel hayatın gizliliği, Din ve vicdan hürriyeti, Seyahat özgürlüğü Konut dokunulmazlığı, bunlardan bazılarıdır

6 Kitle iletişim araçlarının çokluğu nasıl
Teknolojinin gelişmesi ile Kitle İletişim Araçları da büyük gelişme gösterdi. İletişim araçlarının çokluğu birçok iyilik yanında bazı sorunları da ortaya çıkarmaya başladı Kitle iletişim araçlarının çokluğu nasıl bir sorunun çıkmasına neden olmuştur? Teknolojinin gelişmesinin Kitle İletişime nasıl bir katkısı vardır?

7 Buradaki çelişkinin sebebi ne olabilir?
HABER 1 HABER 2 "Türbanıyla Aslanlı Yol yürüyüşüne katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in eşi Mehtap Güler, mozoleye çıkmaması konusunda uyarıldı, Güler bu uyarının ardından mozoleye çıkmadı, heyetin mozoleye çelenk bırakılması töreni sırasında Anıtkabir’in girişindeki avluda bekletildi. Güler, Aslanlı Yol'da yürüdü, mozoleye çelenk konulması sırasında hazır bulundu. Böylelikle türban Anıtkabir'e de ilk kez çıkmış oldu. Yine de Mehtap Güler, protokol uygulamaları açısından dün bir ilke imza attı. Türban ilk kez Anıtkabir protokolüne girdi" Buradaki çelişkinin sebebi ne olabilir?

8 Haberi yapan kişiler hangi kurallara uymamıştır?
Yukarıtaşlı Köyü'ndeki okuyan yaklaşık 40 öğrenci, okumak için her gün Aşağıtaşlı Köyü'ndeki okula yürüyerek giderek eğitim görüyor Yoldaki bellerine kadar ulaşan Cırcıp Deresi'nden ayakkabılarını çıkarıp, akıntılı ve buz gibi suda titreyerek geçiyor . “Ceylanpınar Kaymakamlığı okula gitmek için öğrencilerinin dereden geçmek zorunda olduğu" haberini yalanladı. Açıklamada, Söz konusu derenin köyün batısında olduğu ve geçiş güzergâhında olmadığı bildirildi. Yalan haber yapılan iletişim araçları bu durumu nasıl düzeltebilir? Sürekli aldığınız gazete böyle asılsız haberler yazsa almaya devam eder misiniz? Haberi yapan kişiler hangi kurallara uymamıştır? Gazeteciler vatandaşlarımızın doğru bilgi alma hakkına neden uymamış olabilir ?

9 Özel hayatı koruyan bu hak olmasaydı nasıl bir durum ortaya çıkardı?
Durum gazetesi foto muhabiri Şampiyonspor’da oynayan ünlü futbolcu Ferit Golatar’ın yazlığının fotoğrafını çekiyor. Gazetede yayınlanan fotoğraflarda eşi ve kızı havuz kenarında güneşlenirken görülüyor. Anayasamızın 20. Maddesi Herkes özel hayatına, ve aile hayatına saygı gösterilme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz Özel hayatı koruyan bu hak olmasaydı nasıl bir durum ortaya çıkardı? Bu haberde hangi hak çiğnenmiş olabilir? Size gelen bir mektubun başkası tarafından okunmasını ister misiniz?

10 Bu gibi durumlarda nerelere başvurarak hakkımızı arayabiliriz?
Durum gazetesi foto muhabiri genel seçimlerde oyunu kullanmakta olan belediye başkanının fotoğrafını çekiyor. Gazetede yayınlanan fotoğrafta başkanın oy verdiği parti açıkça belli oluyor Foto muhabiri yapılan eleştirilere “ O zaten başkan kendine oy vermeyecekte kime oy verecek. Hem bu ülkede basın özgürlüğü var. Basın sansür edilemez” yanıtını vermiştir. Bu gibi durumlarda nerelere başvurarak hakkımızı arayabiliriz? Size göre hangisi haklıdır? Burada hangi hakların ihlali vardır?

11 Bu haberde hangi hakkın ihlali söz
Alınan bilgiye göre, Yenikent Mahallesi'ndeki bir evden 2 aylık bebeği kaçırdıkları gerekçesiyle yakalanan 2 kişi, sorgularının ardından, ''konut dokunulmazlığını ihlal, çocuk kaçırma ve alıkoyma'' suçlamasıyla çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. . Anayasamızın 21. Maddesi Kimsenin konutuna dokunulamaz. Yasayla yetkili kurumların yazılı emri olmadıkça kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz, ve buradaki eşyaya el konulamaz Bu haberde hangi hakkın ihlali söz konusudur?

12 Bu haberde konut dokunulmazlığı Hangi durumlarda konut dokunulmazlığı
Bahçeşehir belediyesine gelen şikayetler üzerine verilen adreste yapılan incelemeler sonunda bir çöp ev daha ortaya çıktı. Evde tek başına yaşadığı söylenen M.S’nin kapıyı açmaması üzerine zorla girilerek evdeki çöpler iki kamyona yüklendi. Millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâkın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerinden biri veya birkaçına bağlı olarak usulüne göre verilmiş hâkim kararı olmadıkça; yine bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça; kimsenin konutuna girilemez Bu haberde konut dokunulmazlığı İhlali var mıdır? Hangi durumlarda konut dokunulmazlığı sınırlandırılabilir?

13 RTÜK bu kanalları niçin kapatıyor olabilir?
Bazı televizyon kanalları veya radyolar bazen belirli süre ile kapatılıyor. Bunları kim kapatıyor?

14 “Alo RTÜK” numarası kaçtır?
Biz izlediğimiz yayınlarda yasalara ve ahlaka uygun olmayan bir durum olduğunda ücretsiz olarak 178’i ararız? Vatandaşlar, Türk aile yapısına ve ahlak anlayışına zarar veren programların kaldırılmasını istiyor. ''Alo RTÜK'' şikayet hattını arayan vatandaşlar, bu tür programlarının Türk aile yapısına ve toplumun ahlak anlayışına zarar verdiğini belirterek, yayından kaldırılmasını istiyor “Alo RTÜK” numarası kaçtır?

15 RTÜK Başkanı “Tüm görüntüler uzmanlar tarafından inceleniyor
RTÜK Başkanı “Tüm görüntüler uzmanlar tarafından inceleniyor. Kanlı ve parçalanmış vücut görüntülerinin verilmemesi ricasında bulunduk. Bütün televizyon yöneticileri bu konuda duyarlı olduklarını ve hassasiyet göstereceklerini söylediler'' diye konuştu. RTÜK Başkanı böyle görüntülerin gösterilmemesini neden istemiş olabilir?

16 Bu işaretler ne anlama gelmektedir?
Genel İzleyici 7 yaş üzeri 13 yaş üzeri 18 yaş üzeri Olumsuz Örnekler Cinsellik Şiddet ve Korku Bu işaretler ne anlama gelmektedir? Bu işaretleri nerelerde görüyorsunuz?

17 ÖRNEK CÜMLELER Doğru Yanlış Alo RTÜK numarası 178 dir
RTÜK tarafından yapılan kapatma cezasına tekzip denir Düşünce özgürlüğü hiçbir şekilde sınırlandırılamaz Kamu güvenliğini ve sağlığını sağlamak için konut dokunulmazlığı ihlal edilebilir Basın hür olduğu için her türlü haberi yayınlayabilir.

18 A) Her türlü haber ve düşüncenin serbestçe açıklanması
SBS 2009 Aşağıdakilerden hangisi kitle iletişim özgürlüğünün gereği olan bir durumdur? A) Her türlü haber ve düşüncenin serbestçe açıklanması B) Basın-yayın organlarının taraflı haber yapması C) Doğruluğundan emin olunmayan bilgilerin açıklanması D) İnsanların düşüncelerini açıklamaya zorlanması

19 A) Muhabir 1 B) Muhabir 2 C) Muhabir 3 D) Muhabir 4 SBS 2010
Aşağıda bazı muhabirlerin verdiği haberler yer almaktadır Muhabir 1 : Politikacı Mehmet Bey, katıldığı televizyon programında anılarını anlattı. Muhabir 2 : Ünlü yazar Ali Bey’in ailesi ile birlikte tatil yaparken gizlice çektiğimiz fotoğrafları yayınlandı. Muhabir 3 : Televizyonda yayınlanan açık oturuma katılan vatandaşlar, eğitim konusundaki fikirlerini özgürce tartıştı. Muhabir 4 : Ses sanatçısı Serap Hanım, fotoğraflarını ve günlüklerini yayımladı. Hangi muhabirin verdiği haberde özel hayatın gizliliği hakkının ihlal edildiği söylenebilir? A) Muhabir 1 B) Muhabir 2 C) Muhabir 3 D) Muhabir 4

20 Aşağıdakilerden hangisi RTÜK’ün görevlerinden birisidir?
A) Günlük gazete çıkarmak B) Yarışma programları düzenlemek C) Eurovision yarışmaları düzenlemek D) Radyo ve Televizyon yayınlarını denetlemek

21 İnsanların sadece kendilerini ilgilendiren, başkalarıyla paylaşmak ya da paylaşmamak konusunda özgür oldukları konular olabilir. Kimse kişilerin bu hakkını ihlal edemez. Yukarıda hangi özgürlüğümüzden söz edilmektedir? Konut Dokunulmazlığı B) Beden Bütünlüğüne Dokunulmama Hakkı C) Özel Yaşamın Gizliliği Hakkı D) Fırsat Eşitliği

22 Basın hiçbir sebeple baskı ve etki altına alınamaz”
Mustafa Kemal bu sözleriyle aşağıdakilerden hangilerini savunduğu söylenebilir? I. Basın özgürlüğünün olması II. Basının halkın çıkarına ters yayın yapması gerektiği III. Basının bağımsız haber yapma hakkının olması Yalnız III B) I, II, III C) I ve III D) Yalnız II


"Kazanım 4. Doğru bilgi alma hakkı, düşünceyi açıklama özgürlüğü ve kitle iletişim özgürlüğü arasındaki bağlantıyı fark eder. 5. Kitle iletişim özgürlüğü." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları