Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2012 DGS REHBERLİK BİLGİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2012 DGS REHBERLİK BİLGİLERİ"— Sunum transkripti:

1 2012 DGS REHBERLİK BİLGİLERİ

2 DGS Nedir? ÖSYM tarafından her yıl, Temmuz ayının ikinci Pazar günü yapılan ve herhangi bir üniversitenin önlisans bölümlerinden mezun olmuş ya da olabilecek durumundaki öğrencilerin katılabildiği çoktan seçmeli bir sınavdır.

3 DGS ‘de Soru Sayısı ve Süre
DGS 80 sayısal yetenek ve 80 sözel yetenek sorusu olmak üzere toplam 160 sorudan oluşur soru için verilen süre 180 dakikadır.

4 Sözel Yetenek soruları ağırlıklı olarak, okuduğunu anlayabilme ve yorumlayabilmeye dayalıdır. Dilbilgisi konuları içermez. Ancak ortalama 9 soru mantığa dayalı tablo oluşturabilme ve sıralama yapabilme kabiliyetini ölçen sorulardır.

5 Sayısal Yetenek kısmında ise, yaklaşık 40 soruluk kısım temel matematik bilgisi, 10 soruluk kısım basit geometri ve 30 soruluk kısım ise bilgiyi yorumlayabilme ve mantıksal akıl yürütebilmeyi gerektiren sorulardır.

6 Sınavdaki en büyük. etkenlerden birisi de
Sınavdaki en büyük etkenlerden birisi de AÖBP (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı) dir. Ön Lisans Eğitimi sırasında öğrenciler, başarıları ve aynı yıl içinde mezun oldukları bölüm arkadaşları arasındaki sıralamaları ile orantılı bir ÖBP (Önlisans Başarı Puanı) alır. Bu puan üniversite öğrenci işleri tarafından Temmuz ayı içerisinde ÖSYM’ye bildirilir. ÖSYM’de bu puanı resimdeki formül yardımıyla AÖBP’ye çevirir.

7 AÖBP Hesaplaması sonucu, bölüm birincisi 80, bölümde orta sıralarda mezunlar 65.Sonlara doğru mezun olanlar ise 50 civarında puan alır. Eğer bir bölüm 5(beş)’ten daha az mezun verirse o bölümde hesaplama yapılamaz ve tüm öğrencilere AÖBP 58 verilir. Eski mezunlardan not ortalaması arşivlerde ulaşılamayanlara 30 puan verilmektedir.Sınav sonucu hesaplanırken AÖBP 0,6 ile çarpılarak adayın puanına eklenir.

8 Sınav sonrasında. yapılacak olan tercih. işlemleri sırasında
Sınav sonrasında yapılacak olan tercih işlemleri sırasında adaylar yalnızca kendi bölümlerinin devamı niteliğindeki bölümleri tercih edebilir. Hangi bölümden, hangi bölüme geçiş yapılabileceği o yıla ait DGS Kılavuzu’nda yayınlanır. Bu işlem sırasında bölümün hangi puan türü ile öğrenci aldığı, adayın puanını veya seçimini etkilemez.

9 DGS’de 3 puan türü vardır: Sayısal (DGS- SAY), Sözel (DGS SÖZ) ve Eşit Ağırlık (DGS-EA). Ancak bir aday için bu puan türlerinden hepsi hesaplanmak zorunda değildir. Adayın tercih edebileceği bölümler arasında hangi puan türü ile ilişkili bölümler varsa yalnızca o puan türü hesaplanır. Örneğin; Adalet bölümü adayı için yalnızca DGS-EA, Bilgisayar Programcılığı bölümü adayı için yalnızca DGS-SAY, Tekstil bölümü adayı için üç puan türü de hesaplanır.

10 2011 Yılında Dikey Geçiş Sınavına Giren Adayların Dağılımı
2011DGS Sayısal Aday : 2011 DGS Eşit Ağ. Aday: 2011 DGS Sözel Aday : Toplam:

11 2011-2010 DGS KONTENJAN SAYISAL VERİLERİ

12 2011 DGS KAT SAYILARI Sayısal Net Sözel Net A.Ö.B.P TABAN PUAN SAY
Not:Aşağıdaki tabloda yer alan puanlar; Tasarı Akademi Yayınları Rehberlik bölümümüz tarafından ciddi araştırmalar sonucu gerçeğe en yakın olacak şekilde elde edilmiştir.Yine de kesin puanlamanın bu şekilde olduğu söylenemez. Sayısal Net Sözel Net A.Ö.B.P TABAN PUAN SAY 1.447 0.358 0,6 E.A 0.868 1.074 SÖZ 0.290 1.790

13 Sınava katılan kişi. sayısı ve bu kişilerin. çıkardıkları. ortalama
Sınava katılan kişi sayısı ve bu kişilerin çıkardıkları ortalama netlere göre her yıl soruların katsayıları değişebilmektedir. Bu sebeple bir yıl önce alan bir öğrenci, bir yıl sonra aynı netlerle 273 alabilmektedir. Bu tamamen standart sapma ve sınava katılan öğrencilerin başarısına bağlıdır.

14 SAYISAL SORULARIN KONULARINA GÖRE DAĞILIMI
2008 2009 2010 2011 TEMEL KAVRAMLAR 1-2 2 3 SAYI SİSTEMLERİ 10-12 6-7 10 12 8 BÖLÜNEBİLME KURALLARI *** 1 BASİT EŞİTSİZLİKLER 2-3 4 MUTLAK DEĞER RASYONEL SAYILA ONDALIK SAYILAR KÖKLÜ SAYILAR ÜSLÜ SAYILAR ORAN-ORANTI DENKLEM ÇÖZME-ÖZDEŞLİK ÇARPANLARA AYIRMA PROBLEMLER 9-10 8-9 20 17 18 14 İŞLEM MODÜLER ARİTMETİK GEOMETRİ 9 SAYISAL MANTIK 16-20 20-25 19 28 PERMÜTASYON **** OLASILIK DOĞRUNUN ANALİTİĞİ

15 DGS İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER
* 2008 DGS’ye kadar, adaylar mezun olduktan sonra 5 yıl içinde 3 kez girebilirken, artık herhangi bir yıl veya giriş sınırı yoktur. Ayrıca daha önce adaylar sınavdan önce tercih yapmakta idi. Ancak 2009 DGS ile bu tercihler sınavdan sonra uygulanmaya başladı ve tercih hakkı 8’den 18’e çıkarıldı. DGS’de de 2009 Eylül’de Ek Kontenjan yürürlüğe girdi.

16 İNTİBAK İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER
29 Temmuz 2011 ‘de yayınlanan resmi gazetedeki yönetmeliğe göre intibak yani “Lisans Öğrenimine Hazırlık Sınıfı”’ kaldırılmıştır. Buna göre; dikey geçiş öğrencileri üniversitelerde “atılma” kaygısı olmadan okuyacak ve öğrenci statüsünde sayılacaklardır. Bu statü ile birlikte askerlik tecil,paso, yurt gibi imkanlardan faydalanabileceklerdir.

17 İNTİBAK İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER
DGS’den gelen öğrencilerin hangi sınıftan lisans programına başlayacağını üniversite yönetimi kararlaştıracaktır. Bundan dolayı fark derslerinin az olması açısından mezun olunan ön lisans programına en yakın lisans programı seçilmelidir. Böylece öğrenci, bölümü daha kısa bir sürede bitirme olanağı bulunabilir. 1. Sınıfta olan bir öğrenci (Üst sınıftan kredi alarak, yaz okulundan faydalanarak) erken mezun olabilme şansına sahip olabilecektir.

18 İNTİBAK İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER
Diğer yandan bazı üniversiteler; öğrencileri direk 3. sınıfdan başlatmaktadır. Öğrenci,fark derslerini alt sınıflarla yada yaz okulunda tamamlayarak erken mezun olabilme şansına sahip olabilecektir.

19 Adaylar Tercih Yaparken Nelere Dikkat Etmelidir?
Kılavuz dikkatle okunmalı.Üniversitelerin ve bölümlerin koşulları (atılma veya Yabancı Dil Zorunluluk) dikkat edilmeli. Adaylar yaşayamayacakları şehirlerdeki üniversiteleri seçmemeli. 2011 yılında uygulamaya başlanacak olan puan kesintisi de düşünülerek tercih yapılmalıdır. Adaylar, okumak istemedikleri bölümleri sadece puanı düşük veya kazanmak için tercih ederse bir sonraki yıl AÖBP’lerinde puan kesintisine maruz kalacaktır.. Gerçekçi tercihler yapılmalı. 2008 Yılından itibaren başvurular internet üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Başvurular çok dikkatli doldurulmalıdır. 19

20 DGS Adaylarının Okul ve ÖSYM de Karşılaştığı Sorunlar
Önlisans not ortalamaları öğrenci işleri tarafından hatalı girilebilir.Temmuz ayında MYO’da ilan edilen not ortalamaları mutlaka kontrol edilmeli. ÖSYM hatalı puan hesaplaması yapabilir.Bu durum özellikle AÖBP’de ortaya çıkar.10 gün içinde İtiraz süresi geçirilmeden dilekçe ile ÖSYM’ye başvurulmalıdır.

21

22

23 YAYINLARIMIZ


"2012 DGS REHBERLİK BİLGİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları