Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NEVŞEHİR DEVLET HASTANESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NEVŞEHİR DEVLET HASTANESİ"— Sunum transkripti:

1 NEVŞEHİR DEVLET HASTANESİ
DR.İ.ŞEVKİ ATASAGUN NEVŞEHİR DEVLET HASTANESİ

2 KANSER NEDİR? Organizmada meydana gelen ve hücreleri kontrolsüz büyüyen kötü huylu tümörlere verilen genel addır. Kanserler, malign tümörlerdir; (metastaz) başka dokulara sızma ve yayılma özelliği gösterir.

3 Kanser, sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de bir halk sağlığı sorunudur.
Ölüm nedeni olarak, kalp ve damar hastalıklarının hemen ardından gelmektedir. Her yıl kişiden biri kansere tutulmaktadır. 60 yaşın üzerindeki gurupta ise kanser sıklığı çok artmakta 300 kişide 4-5 civarına yükselmektedir.

4 Türkiye’de Kanser: 2006 yılında Türkiye kanser tedavisine 2.8 milyar euro harcadı. Aynı hızla artarsak ve önlem almaz isek yılında bu sayı 4 misli artarak milyar euro olacak.

5 Kanserin sebebi nedir? Çevresel ve içsel nedenler olarak ikiye ayrılabilir. Birlikte veya ardışık olarak hücreleri etkileyerek uzun yıllar içinde kansere yol açabilirler.

6 Çevresel nedenler; Kimyasal Radyasyon Mikrodalga Viruslar Beslenme
Çevre kirliliği…

7 İçsel nedenler; Hormonal Bağışıklık bozuklukları Kalıtsal mutasyonlar
Genetik nedenler Hayat tarzı…

8 Hangi organlarda kanser olur?
Kanser tek bir hastalık olmayıp, vücuttaki tüm doku ve organlarda kanser gelişebilir.

9 Kanserin başlıca belirti ve bulguları nelerdir?
Kanserin belirti ve bulguları köken aldığı doku ve organlara göre değişir. Hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir Bu bulgular her zaman kanser demek değildir. Ancak nedenlerinin belirlenmesi için mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Kanser bulaşıcı bir hastalık olmayıp, erken tanısı ve tedavisi mümkün bir hastalık grubudur.

10 Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler
Uzun süren, iyileşmeyen yaralar Beklenmeyen kanama ve akıntılar Meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler Yutma güçlüğü veya hazımsızlık Siğil ve benlerde belirgin değişiklik Uzun süren ses kısıklığı ve öksürük

11 Kanser nasıl tedavi edilir?
Cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, hormonoterapi, immünoterapi,bioenerji vs…

12 Kanser ne sıklıkla görülen bir hastalıktır?
Erişkinlerde her yıl 100 bin nüfus için kişi kansere yakalanır. Ülkemizde her yıl 150 bin kişinin kansere yakalandığı tahmin edilmektedir.

13 Erkeklerde yerleşim yerlerine göre en sık görülen kanserler

14 Kadınlarda yerleşim yerlerine göre en sık görülen kanserler

15 Erkeklerde en sık görülen beş kanserin YÖH

16 Kadınlarda en sık görülen beş kanserin YÖH

17 Neden KETEM’ler var? 2020 yılında Sağlık Bakanlığı kanser tedavilerini karşılayamaz hale gelecek... Her 9 kadından biri meme kanserinden ölmeye devam edecek... Her yıl yeni kanser hastası daha eklenecek...

18 KANSER KONTROL PROGRAMI
Biyolojik Başlangıç Klinik Başlangıç Kanser oluşumu öncesi Klinik bulgular öncesi Klinik bulgular sonrası ÜÇÜNCÜL ve/veya DÖRDÜNCÜL KORUNMA DOĞRU TEDAVİ YAK. Etkin yöntem: UYGUN TEDAVİ ve YATIŞTIRICI YAKLAŞIMLAR BİRİNCİL KORUNMA ÖNLEME Etkin yöntem: ETKENDEN UZAKLAŞMA İKİNCİL KORUNMA ERKEN YAKALAMA Etkin yöntem: ERKEN TANI TARAMA KETEM

19 Ketem’in amacı… Kanser 1.koruma(insanları eğiterek kanserojenlerden uzak durması için bilinçlendirmek,kanseri oluşmadan önlemek) Kanser 2.korunma(olşan kanseri tedavi edilebilir aşamada yakalamak) Kanser tanısı almış hastaların branşlar arası koordinasyonunu sağlamak.

20 Devlet hastanesinin içinde hastane ile entegre birim olan KETEM
Meme,servix ve kolon kanseri taraması yapmaktayız. Mammografi,tomografi Usg,MRİ,kemoterapi Smear Laboratuar Biopsi Patoloji Ve hastanenin tüm imkanları…

21 Standart Hizmet Farkındalık Yaratacak Eğitimler Meme Kanseri Taraması
Serviks Kanseri Taraması Kolo-rektal Kanser Taraması Sigara Bıraktırma Danışmanlık ve Tedavisi

22 Türkiye’de Meme Kanseri
Meme kanseri Türkiye’ de kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Türkiye’de meme kanseri insidansı kadınlarda 34.73/ (2004) Her yıl ~ 10 bin yeni olgu ~ 4 bin ölüm

23 Ulusal Meme Kanseri Tarama Standardları
Başlangıç yaşı: 50-69 yaş Tarama aralığı: 2 yılda bir mammografi ile Tarama sonlanması: 69 yaş

24 Ulusal Serviks Kanseri Tarama Standardları
Başlangıç yaşı: 30 yaş Tarama aralığı: 5 yılda bir kez Tarama sonlanması: 65 yaş, son iki test negatif ise

25 Kanserden korunmak mümkün mü?

26 Kanserden nasıl korunabilirsiniz?
Sigara ve tütün kullanımından kaçınmak; Sigara ve tütün ürünlerinin akciğer kanseri, ağız, yutak (farinks), soluk borusu (larinks), yemek borusu, pankreas, rahim ağzı (serviks), böbrek ve idrar torbası (mesane) kanserlerine yol açtığı kesin olarak biliniyor. Sadece sigara içenler değil, pasif sigara içicileri de bu hastalıklara karşı risk altında bulunur.

27 Kanserle mücadelede eğitim şart
Beslenme ve diyet; Bitkisel kaynaklı besinlerin fazla tüketilmesi, Özellikle hayvansal kaynaklı yüksek yağlı gıdaların sınırlandırılması, bitkisel yağların tercih edilmesi, Fiziksel olarak aktif olup, egzersiz yapılması ve ideal ağırlığın korunması, Alkol tüketiminin sınırlandırılması kanserden korunmada etkin rol oynuyor .

28 Hiçbir şeyin yenmesi veya yenmemesi kanser yapmaz veya sizi korumaz…
Doğal, dengeli ve yeterli beslenmek… Doğal, dengeli ve aşırı uçlara taşmayan bir hayat tarzı…

29 Kanserle mücadelede eğitim şart
Ne yemeliyiz /nasıl saklamalı /nasıl pişirmeli/ne yememeliyiz İlaçlar,vitaminler,koruyucu kimyasallar Sağlıklı çevre Egzersiz

30 Erken tanı işe yararmı? Kişilerin kendi kendini muayenesi, kontrol muayeneleri ve taramalar ile erken tanı mümkün. Böylece hastalığı daha erken tanı konulabildiğinden tedavi şansı da yükseliyor. Buradan hareketli hiç şikayeti olmayanlar bile düzenli doktor kontrolleri yaptırmaları öneriliyor.

31 20 -35 yaş aralığında Bayanlar;
Meme Kanseri için her ay adet tarihlerinden 7 gün sonra veya her ayın belirli bir günü periyodik olarak Kendi Kendine Meme Muayenesi yapmalıdırlar. Yılda bir hekim tarafından meme muayenesi yaptırmalıdırlar. Serviks ( Rahim Ağzı ) kanseri için (30 yaş) serviks smear testi yaptırmalı ve 5 yılda bir bu testi tekrar ettirmelidirler.

32 35 -49 yaş aralığında Bayanlar;
Meme Kanseri için her ay adet tarihlerinden 7 gün sonra veya her ayın belirli bir günü periyodik olarak Kendi Kendine Meme Muayenesi yapmalıdırlar. Yılda bir hekim tarafından meme muayenesi yaptırmalıdırlar.

33 50- 65 yaş aralığında Bayanlar;
Meme Kanseri her ayın belirli bir günü periyodik olarak Kendi Kendine Meme Muayenesi yapmalıdırlar. Yılda bir hekim tarafından meme muayenesi yaptırmalıdırlar. 2 yılda bir mamografi çektirmelidirler. Serviks ( Rahim Ağzı ) kanseri için serviks smear testi yaptırmalı ve 5 yılda bir bu testi tekrar ettirmelidirler. Bu yaş aralığında son iki smear testi negatif çıkan bayanlar serviks kanseri tarama programından çıkartılırlar. Kolorektal Kanserler için gaytada gizli kan testi yaptırmalı bir yılda bir bu testi tekrar ettirmelidir. Her 10 yılda bir kolonoskopi yapılmalıdır.

34 65-70 yaş aralığında Bayanlar;
Meme Kanseri her ayın belirli bir günü periyodik olarak Kendi Kendine Meme Muayenesi yapmalıdırlar. 2 yılda bir hekim tarafından meme muayenesi yaptırmalıdırlar. 2 yılda bir mamografi çektirmelidirler. Kolorektal Kanserler için gaytada gizli kan testi yaptırmalı bir yılda bir bu testi tekrar ettirmelidir. Son iki testi negatif çıkan bayanlar programdan çıkarılır.Her 10 yılda bir kolonoskopi yapılmalıdır.

35 50- 70 yaş aralığında Erkekler;
Kolorektal Kanserler için gaytada gizli kan testi yaptırmalı bir yılda bir bu testi tekrar ettirmelidir. Son iki testi negatif çıkan erkekler programdan çıkarılır. Her 10 yılda bir kolonoskopi yapılmalıdır.

36 Kanserden kurtulmak ne oranda mümkündür?
Tüm kanser türleri birlikte değerlendirildiğinde erişkin kanserlerinde % 60, çocuk kanserlerinde ise % 77 oranında iyileşme mümkündür. Ancak hastalığın cinsi, yaygınlığı, uygulanan tedavi gibi bazı faktörler tedavi şansını doğrudan etkiler.

37 Sigara Kullanmayınız! Anne Karnındaki Bebeği İlaç, Kimyasal Maddeler, Toksinler ve Radyasyondan Koruyun! Çalışma Ortamındaki Zararlı Maddelerden Sakının! Gereksiz Radyolojik Tetkiklerden Kaçının! Gereksiz İlaç Kullanımından Kaçının! Güneş Işığının Zararlı Etkilerinden Korunun! Düzenli Egzersiz Yapın! Yüksek Kalorili Diyet ve Katkı Maddelerinden Uzak Durun! Böcek İlacı ve Diğer Tarım İlaçlarından Uzak Durun! Alkolden Uzak Durun!

38 DÜZENLİ KONTROLLERLE MÜMKÜNDÜR
ERKEN TEŞHİS DÜZENLİ KONTROLLERLE MÜMKÜNDÜR VE HAYAT KURTARIR KETEM’E BEKLİYORUZ İletişim Tel : Dahili : SAĞLICAKLA KALIN

39 Dinlediğiniz için teşekkürler…


"NEVŞEHİR DEVLET HASTANESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları