Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRİK ENERJİSİNİN VERİMLİ KULLANIMASI KONULU SEMİNERİMİZE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRİK ENERJİSİNİN VERİMLİ KULLANIMASI KONULU SEMİNERİMİZE"— Sunum transkripti:

1 ELEKTRİK ENERJİSİNİN VERİMLİ KULLANIMASI KONULU SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ….

2 Elektrik Enerjisinin Verimli Kullanılması
Elektrik Enerjisinin Emniyetli Kullanımı Küresel Isınma ve Sera Gazı Etkileri Pratik Enerji Tasarrufu Yolları Enerji Tasarrufunun Toplum İçin Önemi

3 ELEKTRİK TASARRUFU GEREKÇESİYLE CAN VE MAL GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE ATILMAMALI!!!

4 TSE ve CE belgeli malzeme kullanmaya özen gösterin !
Standartlara uygun cihaz yanlış ve hor kullanılmadığı sürece emniyetli ve güvenilirdir.

5 Doğru yapılan TOPRAKLAMA güvenlik sağlar.

6 Elektriğe bağlı bir cihaza dokunduğunuz zaman resimde gördüğünüz gibi izolasyon eksiği olan çamaşır makinesi çarpılamanıza sebep olur. Tesisatınızda veya kullandığınız cihazda arıza varsa mutlaka çarpılırsınız. 

7 Elleriniz ıslakken veya ayaklarınız suda iken kesinlikle prize bağlı bir cihazı taşımayın ve kullanmayın (bu telefon da olsa) ! ÇÜNKÜ SU İLETKENDİR !

8 Seyyar ısıtıcıları banyoda kullanmakla kendinizi riske atmış olursunuz
Devrilip su ile temas ettiği anda çarpılmanıza neden olur.

9 Atmış veya bozulmuş bir sigortayı güçlü bir sigorta ile değiştirmeyin !
Sigorta, Aşırı yüklenmede veya kısa devrede gerilimi şebekeden keser. Yeni taktığınız sigorta öncekinden büyükse tesisatınıza zarar verip yangın çıkmasına yol açacaktır.

10 Yangın tehlikesine karşı kullanılacak cihazların gücüne uygun kablo ve prizler kullanılmalıdır.

11 Çoklu prizleri kullanmayın
Çoklu prizleri kullanmayın ! Aşırı yüklenmeden dolayı ısınabilir veya yangına yol açabilir.

12 Cihazı prizden çıkarmak için kablosundan çekmeyiniz !
Kablonun veya fişin tahrip olmasına sebep olursunuz ve ikinci kullanımda kazaya sebebiyet verebilirsiniz.

13 Ara kablosundan kaçınınız !
Çünkü kazaya neden olur.

14 Matkapla herhangi bir işlem yapmadan önce duvarınızdaki kablo kanallarını işaretleyin ! Kanal geçişinde çarpılma riskiniz vardır.

15 Havai hat telleri öldürücüdür.
Havai hat yakınlarında uçurtma uçurmaktan kaçının.

16 KÜRESEL ISINMA VE SERA GAZI ETKİSİ

17 ENERJİ KAYNAKLARI NELERDİR?
Dünyada bilinen enerji kaynakları, kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlar olup bu kaynakların bu yüzyılın sonunda tükeneceği öngörülmektedir. Ülkemizdeki toplam enerji tüketiminin %95’ini fosil kökenli yakıtlar oluşturmaktadır.

18 Enerjiyi nerelerden üretiyoruz ?
Dünyada enerji üretimi dağılımı Güneş Fosil Yakıtlar (Petrol,Kömür, D.Gaz) Rüzgar Jeotermal Biyogaz Nükleer Hidrolojik Enerji Kaynak: Altınbilek, D., Enerji Yönelimleri Çalıştayı, 2006

19 Türkiye’de elektrik üretimi
% 39,9 % 0,2 % 8,8 Doğal Gaz Hidrolik % 26,1 Kömür % 25,0 Petrol Rüzgar, jeotermal Kaynak: Dündar, C., Çevre Mühendisleri Odası, 2006

20 Kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtların yanması sonucu, daima bir sera gazı olan CO2 oluşur. Yapılan ölçümler CO2 ve diğer sera gazlarının seviyesinin hızla arttığını göstermektedir. Sera Gazları, doğal sıcaklık dengelerinin bozulmasında en büyük etkiyi yaparak Küresel Isınma’ya neden olmaktadır.

21 Küresel İklim Değişimi nedir?
Küresel Isınma nedir? Sera gazlarının atmosferde birikmesi ile yeryüzü ile yeryüzüne yakın atmosfer tabakalarında sıcaklığın artması Küresel İklim Değişimi nedir? Küresel ısınmaya bağlı olarak, diğer iklim elemanlarının değişmesi

22 Yeryüzünden radyasyon
SERA GAZLARI %104 Yeryüzünden radyasyon %45 Absorb edilen SERA GAZI ETKİSİ %5 yansıtılan %70 infrared %25 yansıtılan %25 absorb edilen %29 atmos-ferik proses %88 Sera gazı etkisi

23 İşte bu gazları atmosfere salarak küresel ısınmaya neden oluyoruz.
Karbondioksit Kömür Petrol Doğal gaz Halokarbonlar Buzdolapları İtici gazlar Klimalar

24 Peki, “suçlu” gazların payları ne kadar?
Karbondioksit % 58 Azot oksitler % 5 Ozon % 7 Metan % 13 Halokarbonlar (CFC,HCFC,HFC) % 17 Kaynak: Dialog-Zeitschr-3/1995, s.9

25 Küresel ısınmaya biz sebep oluyoruz !
Sera gazlarını fazla üretiyoruz Ormanları yok ediyoruz,yakıyoruz Denizlerdeki bitkisel planktonların yok olmasına sebep oluyoruz Hızlı sanayileşiyoruz Çarpık kentleşiyoruz Yanlış tarım yapıyoruz

26 Bir ağaç ömrü boyunca 1000 Kilogram karbondioksit emer.
Ormanları koruyalım ve miktarını arttıralım 1,7 kg Oksijen 2,3 kg CO 2 1 saatte Yetişkin bir ağaç 1 saatte 2,3 kg karbondioksiti alıp 1,7 kg oksijen verir.

27 Toplam Sera gazı salınımının yarısı enerji üretimi esnasında gerçekleşmektedir.
Dolayısıyla elektrik kullanırken yapacağımız her tasarruf sera gazlarını azaltacaktır. Bunları Yapmazsak.?

28 Binlerce, milyonlarca yıllık buzullar erimeye başladı.
1998 yılında Dünya sıcaklık ortalaması, 1961 – 1990 yılları arasındaki ortalama dünya sıcaklığından 0,57ºC fazla Kuzey Kutbu 1918 Patagonya Buzulları 1928 Patagonya Buzulları 2004 Kuzey Kutbu 2002

29 Klimanjaro’nun buzullarını eriten sebep nedir?
Klimanjaro Dağı (1993 Yılı) Klimanjaro Dağı (2000 Yılı) Kaynak: Bergkamp, G. Orlando, B. And Burton I. (2003). Change. Adaptation of water management to climate change. IUCN, Gland, Switzerland and Cambridge, UK. page.3 Son 50 yılda Antarktika’da 2,5 °C’lik sıcaklık artışı ölçüldü. 1860 yılından günümüze küresel ortalama hava sıcaklıklarında 0,4 - 0,8ºC artış olmuştur. Bu geçen 1000 yılın herhangi bir döneminden daha büyüktür. Son buzul çağında yerküre ortalama sıcaklığı bu güne göre 5 ºC daha soğuktu.

30 Geleceğimiz daha sıcak ve
daha kurak olabilir. Aşırı sıcaklık ve yangınlar Kuraklık

31 Artan doğal afetlerin ve yangınların nedenini biliyor muyuz?
Seller Kasırgalar 2005 yılı Katrina ve Wilma, 2007 yılı Florida Kasırgaları

32 Anadolu’da buğday yetişmeyecek mi?
Gıda üretim düzeni bozulacak Örnek olarak; orta kuşak iklim bölgesinde bulunan buğday yetiştirme alanları kutuplara doğru kayacak. Bu durum bir çok ürün için de geçerlidir.

33 Bizleri bekleyen tehlikelerin gerçekten farkında mıyız?
Açlık, yoksulluk ve hastalıklar Önce adalar, sonra kıyılar sular altında kalacak

34 Herkesin yapabileceği
bir şeyler var ! Petrol, kömür ve doğal gaz (fosil yakıtlar) kullanımını sınırlandıralım Enerjiyi tasarruflu kullanalım Güneş, rüzgâr ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelelim. Güneş pilli lamba

35 ENERJİ TASARRUFU NEDİR?
Enerji tasarrufu, üretimde, konforumuzda ve iş gücümüzde herhangi bir azalma olmadan enerjiyi verimli kullanmak, israf etmemektir. Aynı işi daha az enerji kullanarak yapmaktır.

36 Enerji tasarruflu lambalar yılda 75 Kg Karbondioksit tasarrufu sağlar.
Enerji tasarruflu ampulleri kullanın. Enerji tasarruflu lamba akkor lambaya göre % 80 kadar enerji tasarrufu sağlar. Enerji tasarruflu lambalar yılda 75 Kg Karbondioksit tasarrufu sağlar.

37 Kompakt floresan lambalar normal lambalardan 10 kat daha uzun ömürlüdür.
Kirli ve tozlu lambalar yüzde 25 daha fazla enerji tüketir.

38 BEYAZ EŞYA ALIRKEN ÜZERİNDEKİ ENERJİ TÜKETİM ETİKETİNİ İNCELEYEREK ALINIZ
AB kurallarına göre beyaz eşyalar ve ampuller Enerji etiketi ile satılmalıdır. En etkin ve tasarruflu enerji sınıfı A++, A+ ve A’dır.

39 Buzdolabının kapısını uzun süre açık tutmayınız.
Buzdolabı ne kadar büyük olursa o kadar çok enerji tüketir. Buzdolabınızda karlanma oluyorsa sık sık temizleyin.  Buzlanma 4 cm'i geçerse tüketim iki katına çıkar. Duvarla buzdolabı ızgarası arasında 5 cm. mesafe bırakın, buzdolabının ısınmasını önler. Derin dondurucudan alınan bir kase içindeki buz parçası, dolabın ortasına konduğunda, 3-4 gün süre ile, yüzde 5 daha az enerji harcanır.

40 Buzdolabına sıcak malzeme koymayarak enerji tasarruf edin.
Buzdolabınızı güneş alacak yere, soba veya radyatör yanına yerleştirmeyiniz. Böylece enerji tüketimi yüzde oranında azalır. Yeni bir buzdolabı 8-10 yaşında olandan çok daha az enerji tüketir. Üstü açık sıvı yiyecekler nem oranını arttırarak kompresörün daha fazla çalışmasına neden olur. Buzdolabı kapısının contalarını kontrol edin. 

41 Çok kirli olmadığı sürece çamaşır makinenizde sıcak su kullanmayın.
Ilık Su Çok Kirli Değil Çok Kirli Çamaşır makinesini kullanmak için yeterince çamaşırın birikmesini bekleyin.

42 Çamaşırı asarak kurutun.
Çamaşırlar dışarıda güneş ve rüzgardan yararlanarak kurutulmalıdır.

43 ÇAMAŞIR MAKİNESİ ALIRKEN ÜZERİNDE 300 VEYA 400 SICAKLIKTA OLANLARI TERCİH EDİNİZ.  900 BUNLARIN ÜÇ KATI ELEKTRİK SARFEDER. Az miktardaki çamaşırlarınız için makinenizdeki EKO tuşunu veya yarım yük tuşunu kullanın.  Normal bir yıkamaya göre %25 enerji tasarrufu sağlamış olursunuz. 800 devir/dakika olan sıkma programını tercih ediniz. Çamaşır makinesi satın alırken tüketim etiketini kontrol ederek düşük tüketime sahip olanı tercih ediniz.

44 Çamaşır makinelerini tam kapasite çalıştırınız.

45 BULAŞIK MAKİNASINDA Yıkanacak bulaşık az ise yoğun yıkama programını kullanmayınız. Tek sepet yıkama özelliği olan makineleri tercih edin! %40 oranda tasarruf sağlar! Az miktardaki bulaşıklarınız için makinenizdeki EKO tuşunu veya yarım yük tuşunu kullanın. Normal bir yıkamaya göre %25 enerji tasarrufu sağlamış olursunuz. Bulaşık makinesi satın alırken tüketim etiketini kontrol ederek düşük tüketime sahip olanı tercih ediniz.

46 Bulaşık makinelerini tam kapasite çalıştırınız.

47 Çamaşır ve Bulaşık Makinelerini;
Kullanılacak Alana yerleştirirken çevresinde en az 5 cm. boşluk bırakılmalıdır. Makineyi yarı dolu veya aşırı dolu halde çalıştırılmamalıdır. Yaz aylarında ısı ve nemi azaltmak için sabah veya akşam saatlerinde yıkama yapılmalıdır. Elektrik enerjisinin yüzde 90’ı suyu ısıtma esnasında harcandığından, durulama ve çalkalama soğuk su ile yapılmalıdır. Böylece enerji tüketimini minimize edilebilir.

48 OCAK VE FIRINLARDA Elektrikli ocaklarda işinizi bitmeden önce enerjisini keserseniz 3 dk. daha ısısından faydalanabilirsiniz. Kapaksız kapta yemek pişirmek, 3 kat daha fazla enerji tüketilmesine sebep olur. Fırında veya ocakta yemek pişerken yiyeceğin piştiği kabın kapağı sıkıca kapatılmalıdır. Alev tencere tabanına, tam olarak temas etmeli, tencere tabanını aşmamalıdır.

49 Aynı miktar yiyeceği pişirmek için mikro dalga fırın, klasik fırına göre % 66 daha az enerji tüketir.

50 Fırınlarda ön ısıtma önerisini boş verin.
Sadece hamur işlerinde buna ihtiyaç var. Diğerlerini fırına koyduğunuz anda düğmeyi açın. Pişen gıdayı camdan izleyin, gereksiz yere kapak açmayın.

51 TELEVİZYON, MÜZİK SETİ VS
TELEVİZYON, MÜZİK SETİ VS.Yİ TAMAMEN KAPATIRKEN KUMANDAYI DEĞİL NORMAL KAPATMA DÜĞMESİNİ KULLANIP FİŞTEN ÇEKİNİZ. Tv, dvd, radyo - teyp gibi cihazlarınızı üzerindeki düğmeden kapatın veya fişten çekin! Bilgisayarınız açıp kapama ile yıpranmaz.  Eğer uzun süreli kullanmayacaksanız bilgisayarınızı kapatınız.

52 SIZINTI ENERJİYE DİKKAT
Televizyon, bilgisayar, yazıcı, VCD, CD gösterici, gibi elektronik aletleri “bekleme durumunda” (stand-by) bırakmayın. Bu tip enerji tüketimine sızıntı adı verilmektedir ve aletin açık iken harcadığı enerjinin yaklaşık % 5'i kadardır. Energy Star etiketli yeni teknoloji TV ve VCR'lar kayıp enerjiyi %75'e kadar azaltmaktadırlar.

53 İzlenmeyen programlarda TV’ yi kapatınız.

54

55 SİYAH OLSAYDI? Ünlü arama motoru Google beyaz değil de siyah olsaydı, dünyanın kazancı ne olacaktı? Tamamı beyaz olan bir ekran yaklaşık olarak 74 W; tamamı siyah bir ekransa yaklaşık olarak 59 W Enerji Harcar. Google, günde yaklaşık 550 bin saat görüntüleniyor. Eğer sayfa siyah olsaydı toplamda 15 W'lık bir kazancımız olacaktı. Bu da dünya çapında yılda 3 milyon kWh’lik bir enerji kazanımı demek. Siyah Google İçin ;

56

57 Enerji verimliliği En temiz ve en ucuz enerji hangisi?
En ucuzu, en temizi tasarruf edilen enerjidir. Ülkemizde yıllık 3 milyar dolarlık enerji tasarruf potansiyeli mevcut. Yani yaklaşık 2 Keban Barajı'nın yıllık enerji üretimine eş değer bir miktarda enerjiyi tasarruf edebiliriz Keban barajı Enerji verimliliği

58 SONUÇ OLARAK ; DOĞAL KAYNAKLAR HIZLA TÜKENİYOR SERA GAZI ETKİLERİ NEDENİ İLE DÜNYAMIZDAKİ YAŞAM TEHDİT ALTINDA KALIYOR ENERJİ İÇİN YÜKSEK MİKTARDA PARA ÖDÜYORUZ

59 ÜLKEMİZİN DIŞA BAĞIMLILIĞI ARTIYOR
Kullandığımız enerjinin yaklaşık % 75’ini başka ülkelerden alıyoruz ve ödemeyi döviz olarak yapıyoruz.

60 Elektrik Enerjisinin fazla kullanılması gelişmişlik ve çağdaşlığın bir göstergesi değildir.
Tasarruf önlemleri alarak Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir rol alabiliriz.

61 Enerji Tasarrufuna Hepimiz Destek Verelim
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAK DÜNYAYI KORUMAKTIR Enerji Tasarrufuna Hepimiz Destek Verelim

62 Emanete ihanet edildiğini görmek istemiyoruz !
Bu dünya bize atalarımızın mirası değil gelecek nesillerin bir emanetidir. Emanete ihanet edildiğini görmek istemiyoruz !

63 “ENERJİ HEPİMİZİN GELECEĞİDİR; BU NEDENLE, GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM

64 Faydalı İnternet Siteleri
enver.eie.gov.tr


"ELEKTRİK ENERJİSİNİN VERİMLİ KULLANIMASI KONULU SEMİNERİMİZE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları