Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ NEDİR?
Bir kuruluşun gerçekleştirdiği faaliyetlerden etkilenen tüm insanların çalışanlar, geçici işçiler, taşeronlar, ziyaretçiler, müşteriler ve işyerindeki herhangi bir kişinin sağlığına ve güvenliğine etki eden faktör ve koşulların bütünüdür.

3 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?
İşyerinde işlerin gerçekleştirilmesi esnasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa zarar verebilecek kaza ve diğer etkenlerden korunmak ve daha iyi çalışma ortamı sağlamak amacıyla sistemli ve bilimsel bir şekilde tehlikelerin ve risklerin belirlenmesi, bu tehlike ve risklere yönelik önlemlerin alınması çalışmalarının gerçekleştirildiği yaklaşıma denir.

4 "Neden işyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi uygulayacağız?" ya da
“Neden risk değerlendirmesi yapmamız gerekli?" gibi soruların yanıtını en iyi şekilde dünyadaki ve ülkemizdeki iş kazaları istatistiklerine bakarak verebiliriz.

5 Dünyada Durum ILO verilerine göre; Yılda ortalama
İş kazası sayısı : 250 milyon Ölüm : 1.2 milyon Meslek hastalığı : 160 milyon Yıllık milli gelirde ortalama %4’lük kayıp... Sigorta kapsamlarında ciddi daralmalar, fiyat artışı

6 AT’de Durum İş kazaları ve meslek hastalıklarının maliyeti milyar EURO / yıl Her yıl 180 milyon AT işçisinin 10 milyonu iş kazasından veya meslek hastağından etkilenmekte ve yılda 8000 işçi ölmektedir.

7 Türkiye’de Durum İş kazası sayısında Avrupa’da birinci sırada
Dünyada ilk on ülke arasında Son beş yılda İş kazası sayısı : Ölüm : kişi Yaralanma : kişi (iş görememe durumu) Meslek hastalığı : kişi

8 Sektörlere göre iş kazası oranları

9

10

11 bununla birlikte, 7 bin 314 kişi fabrika metal ürünleri üretiminde,
SGK’nın yayınladığı 2009 yılına ait iş kazaları rakamlarına göre, 2009’da en fazla iş kazası kömür ve linyit çıkartılması esnasında gerçekleşti. Bu dönemde maden ocaklarında görev yapan 8 bin 193 kişi iş kazası geçirirken bununla birlikte, 7 bin 314 kişi fabrika metal ürünleri üretiminde, 4 bin 819 kişi ana metal sanayi sektöründe, 3 bin 771 kişi tekstil ürünleri imalatında, 2 bin 484 kişi gıda ürünleri imalatında, bin 745 kişi özel inşaat faaliyetlerinde, bin 635 kişi bina dışı yapıların inşaatında ve bin 899 kişi makine ve ekipman imalatı esnasında iş kazası geçirdi.

12 İş kazalarının vücutta hasar verdiği bölgeler incelendiğinde, iş kazalarında 4 bin 133 kişinin kaza esnasında kafasına darbe aldığı belirlendi. Bunun yanı sıra kaza sonrası hasar gören bölgeler incelendiğinde, 394 kişi boyun bölgesinden sakatlandı, bin 964 kişinin sırt bölgesinden sakatlandığı, 2 bin 152 kişinin gövde ve iç organlarından yaralandığı, tespit edildi. Bununla birlikte 32 bin 636 kişinin üst ekstremiteler olan omuz ve omuz eklemlerinden, kol ve dirseklerden, bilek, el ve parmaklar gibi bölgelerinden yaralandığı tespit edildi.

13 İş kazalarının meydana geldiği saatler incelendiğinde kazaların en çok kişinin işe başladığı ilk 1 saatte ve mesai bitimine doğru yaşadığı belirlendi. 8 saatlik çalışma süresi üzerinden hazırlanan istatistik rakamlarına göre iş kazalarının 9 bin 143’ü kişinin işe başladığı ilk 1 saatte yaşandığı, 8 bin 973 kişinin işe başlanılan ikinci saate ve sırasıyla, 8 bin 450 kişinin üçüncü saatte, 8 bin 301 kişinin dördüncü saatte, 7 bin 112 kişinin beşinci saatte, 5 bin 531 altıncı saatte, 7 bin 430 kişinin yedinci saatte yaşandığı belirlendi. Çalışma saatlerine göre en fazla iş kazası ise mesai bitimi olan sekizinci saatte yaşandı. Buna göre iş bitimi olan son saatte 9 bin 368 kişinin iş kazası geçirdiği tespit edildi.

14 31 Aralık – Alkumru Barajı inşaatının hava boşluğundan düşen işçi ağır yaralandı – Siirt Aydınlar İlçesi’nde yapımı devam eden Alkumru Barajı inşaatında çalışan İzzet Ceylan yük taşırken dengesini kaybederek hava boşluğuna düştü ve ağır yaralandı. Siirt Devlet Hastanesi’nde ilk tedavisi yapılan İzzet Ceylan’ın hayati tehlikeyi atlatamadığı öğrenildi. Öte yandan, İzzet Ceylan’ın Siirt’te Urfa’dan geldiği ve Alkumru Barajı’nda ihaleyi alan Avusturyalı bir şirkette çalıştığı bildirildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

15 31 Aralık – Üzerine kapak düşen işçi yaralandı – Urfa Urfa Hamidiye Mahallesi Emniyet Caddesi’nde çalışma yapan Şanlıurfa Belediyesi Fen Müdürlüğü’ne ait 63 PA 235 çekici ve 63 B 0457 dorse plakalı tırın şoförü olan H.A. araçta yüklü olan asfalt makinesini indirmek istediği sırada arka kapak hidroliğinin patlaması ve kapağın üzerine düşmesi sonucu ağır şekilde yaralandı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

16 31 Aralık – Toprak kayması: 1 yaralı – Van Van Altıntepe Mahallesi’nde Van Belediyesi’ne ait su isale hattındaki bağlantı taşeron firmaya ait işçiler tarafından yapıldığı sırada meydana gelen göçükte N.Y. isimli işçi toprak altında kaldı. İş arkadaşları tarafından toprak altından çıkartılan N.Y, bölgeye sevk edilen 112 Acil Servis ambulansı ile İpekyolu Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Belediye Başkan Yardımcısı Selim Bozyiğit ve Zabıta Müdürü A.Vahap Kıpçak, olay sonrası hastaneye giderek işçiyi ziyaret etti. N.Y.’nin sağlık durumun iyi olduğu, olayla ilgili soruşturmanın ise başlatıldığı belirtildi.

17 30 Aralık – İnşaatta elektrik akımına kapılan işçi öldü – Mardin Mardin’in Midyat İlçesi’nde elektrik akımına kapılan bir işçi hayatını kaybetti. Midyat çevre yolunda bir inşaatın 5. katında çalışan 54 yaşındaki Sabri Akpınar isimli işçi, elektrik kablosunun temas etmesi sonucu ağır yaralandı. Midyat Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Akpınar, yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Evli ve 13 çocuk babası olduğu belirlenen inşaat işçisinin ölüm haberini alan ailesi ve yakınları hastanede sinir krizleri geçirdi. Olay ile ilgili soruşturma sürdürülüyor.

18 29 Aralık – Kaynak yaparken yaralandı – Artvin Artvin’de bir kişi, çalıştığı iş yerinde kullandığı oksijen tüpünün hortumunun parlaması sonucu yandı. Alınan bilgiye göre, Şavşat’ın Meydancık beldesinde bir inşaat firmasında işçi olarak çalışan C.G, oksijen tüpü ile kaynak yaparken oksijen tüpünün hortumunun patlaması sonucu çıkan alevlerden dolayı vücudunun çeşitli yerlerinden yandı. Yaralı olarak Şavşat Devlet Hastanesi’ne kaldırılan işçinin genel sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

19 29 Aralık – Taşeron işçisi ezilerek öldü – Kocaeli Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün işlerini yapan taşeron Meltem şirketinde 4 yıldır asgari ücretle çalışan 51 yaşındaki Mustafa Tiryaki mesai arkadaşının kullandığı kamyonetin altında kalarak can verdi. Bekirdere Mahallesi Başaran Caddesi’nde oturan, evli ve iki çocuk babası Mustafa Tiryaki, Yuvacık Barajı çevresinde, kar yağışı altında asgari ücretle çalışıyordu. Saat sıralarında İlker Yıldırım’ın kullandığı 41 AK 172 plakalı kamyonet geri manevra yaparken Mustafa Tiryaki’yi altına aldı. Ağır yaralı olarak Kocaeli Devlet Hastanesine kaldırılan Tiryaki, tüm çabaya rağmen kurtarılamadı. Talihsiz kazada can veren Mustafa Tiryaki’nin mesai arkadaşları, çalıştıkları firmayı suçladılar. İşçiler, “Firma bizi yemeğe çıkarmadı. Saat ’de yemeğe çıkmamız gerekiyordu. Yetkililer ‘işinizi 2 saat içinde tamamlayın, mesainiz bitsin, gidin’ dediler. Yemek paydosu olmasına rağmen çalışırken, arkadaşımız kaza kurbanı oldu” şeklinde konuştular. Ölen Mustafa Tiryaki’nin oğlu Yusuf Tiryaki de Büyükşehir Park ve Bahçeler Müdürlüğünde işçi olarak çalışıyor.

20 29 Aralık – İş makinesinin üzerine kaya düştü: 1 yaralı – Hakkari Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’ndeki Beyyurdu Barajı’ inşaatında iş makinesinin üzerine yüksek kesimlerden kopan kaya parçalarının düşmesi sonucu iş makinesi operatörü yaralandı. Alınan bilgiye göre, ilçeye 30 kilometre uzaklıktaki Beyyurdu Köyü’nde yapımı devam eden Beyyurdu Barajı’nın inşaatında görevli ekskavatör operatörü 28 yaşındaki Kerim Özel’in çalıştığı iş makinesinin üzerine, yüksek kesimlerden kopan kaya parçaları düştü. Düşmenin etkisiyle iş makinesinin devrildiği kazada, operatör Özel ağır yaralandı. Şemdinli Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Özel, ilk müdahalenin ardından Yüksekova Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

21 28 Aralık – İnşaattan düşen işçi ağır yaralandı – Ardahan Ardahan’da çalıştığı inşaattan düşerek ağır yaralanan işçi, ambulans helikopterle Erzurum’a kaldırıldı. Edinilen bilgiye göre, Ardahan Karagöl Mahallesi’nde yapımı devam eden Türk Telekom Ardahan İl Müdürlüğü’ne ait hizmet binası inşaatının 3. katında çalışırken yere düşen Mehmet Bıçak, ağır yaralı olarak Ardahan Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada yapılan müdahaleye rağmen Bıçak’ın hayati tehlikesinin devam etmesi üzerine, Erzurum’dan ambulans helikopter çağrıldı. Bıçak, Karagöl Mahallesindeki 80. Yıl Cumhuriyet Stadyumu’na inen ambulans helikopterle Erzurum’a sevk edildi.

22 27 Aralık – Kalıp ustası işçi hayatını kaybetti – Adana Adana’da 9 katlı bir apartman inşaatında kalıp ustası olarak çalışan bir kişi, çaktığı kalıbın kırılması sonucu dengesini kaybedip düşerek hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre olay, merkez Çukurova ilçesi, Huzurevleri Mahallesi, Sokak’ta meydana geldi. 35 yaşında, eşinden ayrılan ve 1 çocuk babası olan kalıp işçisi Adil Akdağ, yaklaşık 5 ay önce 9 katlı apartman inşaatında kalıp ustası olarak çalışmaya başladı. İşçi, bugün de çalıştıktan sonra öğle arası verip arkadaşlarıyla birlikte yemek yedikten sonra kalıp çakmaya başladı. Kalıp çaktıktan sonra çaktığı kalıbın üzerine basan Akdağ, kalıbın kırılmasıyla dengesini kaybederek 9. kattan beton zemine çakıldı. Bu sırada ses duyan arkadaşları da koşarak aşağıya baktıklarında arkadaşlarını kanlar içinde gördüler ve hemen polis ve ambulans çağırdılar. Olay yerine gelen ambulanstaki görevliler kontrol ettikleri Akdağ’ın hayatını kaybettiğini belirlediler. Daha sonra olay yerine gelen polis, güvenlik şeridi çekerek olayla ilgili inceleme başlattı. Akdağ’ın cenazesi otopsi yapılmak üzere Adana Adli Tıp Kurum morguna kaldırıldı. Kalıp ustasının arkadaşları, inşaat işçilerinin lira yevmiye ile çalıştıklarını, arkadaşlarının eve ekmek götürmek için canından olduğunu söylediler.

23 27 Aralık – İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti – İzmir İzmir’in Bayraklı ilçesinde, çalıştığı inşaatın 18′nci katından düşen 31 yaşındaki Bektaş Emir yaşamını yitirdi. Olay, saat sıralarında meydana geldi. İzmir’in Bayraklı ilçesi Anadolu Caddesi’nde bir otel inşaatının 18′nci katında çalıştığı sırada dengesini kaybederek düşen Bektaş Emir olay yerinde öldü. Bektaş Emir’in cenazesi otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

24 27 Aralık – İnşaat kalıpları çöktü: 4 işçi yaralı – Antalya Antalya’nın Manavgat ilçesinde bir otel inşaatında beton kalıplarının çökmesi sonucu 4 işçi yaralandı. Olay saat sıralarında Evrenseki Beldesinde bir otel inşaatında meydana geldi. Beton dökümü esnasında kalıpların kayması sonucu meydana gelen göçükte 4 işçi yaralandı. Üzerine beton kalıpları düşen 4 işçi arkadaşları tarafından sıkıştıkları yerden çıkartılarak ambulanslarla Manavgat Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Hayati tehlikesi bulunmadığı belirtilen Abdurrahman Üstündağlı, Ercan Akın, Hamit Akın ve İbrahim İdik, Acil Servis’te tedaviye alındı. Olay yerinde incelemelerde bulunan Evrenseki Belediye Başkanı Recep Barut, çökmenin kalıp bölümünde meydana geldiğini söyledi. İl Afet Koordinasyon Merkeziden gelen bir ekibin inşaatta incelemelerde bulunduğunu da belirten Barut, “Herhangi bir can kaybının olmaması sevindirici. Beton kalıbının çökmesi sonucu meydana gelen bir kaza” diye konuştu. Jandarma olayla ilgili soruşturma başlattı.

25

26 İş Güvenliğinin Tanımı
İş Güvenliği varlığından daha çok yokluğu ile tanımlanır ve ölçülür... James Reason-1999

27 İSG Kayıpları ölüm yaralanma meslek hastalığı kayıp işgünü
motivasyon kaybı verimlilik kaybı ürün kalitesinin azalması Riskler...

28 İSG Temel Kabul K a z a l a r B i r d e n b i r e
G e r ç e k l e ş m e z !!!

29 İSG Hedefler - Sonuçlar
Tehlikelerin ve risk faktörlerinin kaynağında yok edilmesi = Proaktif yaklaşım

30 AYSBERG KURAMI Yaralanma Kazalar Riskli davranışlar...
Riskli koşullar...

31 İş Kazası Tanımı Sigortalının işyerinde buluduğu zamanlarda
İşveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla Sigortalının, işveren tarafından görev ile bir başka yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda Emzikli kadın sigortalının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında

32 Meslek Hastalığı Tanımı
SSK Kanununa göre; Sigortalının çalıştığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları nedeniyle uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık veya ruhi arıza halleridir.

33 İSG Yönetim Sisteminin Rolü
Çalışanların ve ilgili tarafların risklerini azaltma İş performansını artırma İş dünyasında, sorumluluk sahibi firma imajı

34 Uluslararası çalışma örgütü (ILO) ile Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) işçi sağlığı ve iş güvenliği ortak komisyonunda işçi sağlığının esasları şöyle belirlenmiştir: Bütün iş kollarında işçinin fiziksel, ruhsal ve sosyo-ekonomik bakımdan sağlığını en üst düzeye çıkarmak ve bunun devamını sağlamak. Çalışma şartları ve kullanılan zararlı maddeler nedeni ile işçi sağlığının bozulmasını engellemek. Her işçiyi kendi fiziksel ve ruhsal yapısına uygun işte çalıştırmak. Özet olarak işin, işçiye ve işçinin işe uyumunu sağlamaktır. Belirlenen amaçlara ulaşmak, dolayısıyla, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önleme İş Sağlığı ve Güvenliliği Yönetiminin sorumluluğundadır. İş Sağlığı ve Güvenliliği yönetimine 3 temel görev düşmektedir. Bunlar: Tehlikeleri tanımlamak. Her tehlike için riskin boyutunu tahmin etmek ve saptamak. Riskin kabul edilebilir olup olmadığına karar vermek ve riski kontrol altına almaktır.

35 “0” (SIFIR) KAZA HEDEFİ YÖNETİMİN TAAHHÜDÜNÜN GÖSTERİLMESİ
ÇEVRE VE İSG KADROLARININ OLUŞTURULMASI PLANLAMA EĞİTİM ÇALIŞANLARIN KATILIMI UZMAN EKİP YÖNETİMİ DİSİPLİN VE ÖDÜL KAZA/OLAY/UYGUNSUZLUK RAPORLAMA KAZA ARAŞTIRMASI

36 İŞ GÜVENLİĞİ İŞÇİ SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL DURUMLAR
Risk Analizi Risk Değerlendirme Acil Durum Yönetimi Elle ve Vücutla Güvenli Çalışma Yüksekte Çalışma İşyeri Gürültü Haritasının Çıkarılması Gaz Ölçümü Toz Ölçümü İş Güvenliği Yönetmeliğİ

37 Risk Analizi Olumsuz işyeri koşulları, ürün ve malzeme kaybına, iş ekipmanlarının hasar görmesine neden olabildiği gibi, şirketlerin en önemli kapitali olan kalifiye çalışanlarının yaralanmalarına, hastalanmalarına, uzuvlarını kaybetmelerine hatta ve hatta ölümlerine de neden olabilir. İş Kanunu’nda da belirtildiği gibi, olumsuz çalışma ortamlarını tespit edebilmek ve gereken önlemleri alıp, böyle ortamları sağlıklı ve güvenli kılabilmek için Risk Değerlendirmesi (analizi) yapılmalıdır.

38

39 Risk Değerlendirmesi (analizi) tüm mesleklerdeki çalışma alanlarını kapsamaktadır.
Risk Değerlendirmesi konusunda yeni yaklaşıma göre İşverenler, işyerlerinde özel risklerden etkilenebilecek çalışanların durumunu da kapsayacak şekilde sağlık ve güvenlik yönünden Risk Değerlendirmesi yapmakla yükümlüdür. İşveren risk analizi sonucuna göre alınması gereken koruyucu önlemlere ve kullanılması gereken koruyucu ekipmana karar verir.

40 OHSAS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (Occupational Health & Safety Assesment Series – OHSAS)

41 OHSAS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (Occupational Health & Safety Assesment Series – OHSAS) PLANLA İş Sağlığı ve Güvenliği açısından amacın belirlenmesi ( neyi başarmak istiyoruz, nerede, ne zaman ) Mevcut durumu analiz etme Hedeflerin belirlenmesi Kayıtların analizi Tehlikelerin Belirlenmesi Risk değerlendirme metodlarının belirlenmesi Detaylı plan hazırlaması ( uygulama planı ) İç talimatlar hazırlama UYGULA Riskleri Değerlendirme Risklerin kabul edilebilir olup olmadığına karar verme Kontrol Önlemlerinin seçimi ve uygulaması Her bölümdeki İlgili kişileri bilgilendirme, eğitme ve katılımını sağlama Faaliyet planını izleme ve gerçekleştirme Uygulama sonuçlarını yakın takip etme KONTROL ET Hedef veya hedeflere ulaşıldı mı? İç talimatlar ve yönergeleri gözden geçirme Olası sapmaları tespit etme ve kaydetme İlgili kişileri bilgilendirme ÖNLEM AL Kalıcı bir denetleme sistemi kurma Etkili önlemleri standartlaştırma Gerekli eğitim ve yönlendirmeleri sağlama

42 Acil Durum Yönetimi olması muhtemel büyük endüstriyel kaza ve afetlere karşı alınacak tedbirlerin daha önceden planlanacak bir sistematik dahilinde yerine getirilmesini sağlayacak “ Acil Durumu önleme , olası can ve mal kayıplarının asgariye indirme” için daha önceden belirlenmiş plan ve detayların yeni aktivitelere açık olmak üzere düzenlenmesi ve uygulanabilir konuma getirilmesi çalışmaların tümüne Acil Durum Yönetimi (ADY) denir. Acil Durum Yönetim Planları, tesisin hayatiyetine etki eden, Sivil Savunmanın konularına ilave olarak her türlü olağan dışı durumlarda hazırlıklı olma maksadıyla yapılmaktadır.

43 El ile Düzenli Çalışma Elle yapılan taşıma işlerinde İSG yönünden ortaya çıkabilecek risklerden, özellikle sırt ve bel incinmelerinden işçilerin korunmasını sağlamak için, alınması gerekli önlemleri belirlemek. Elle taşıma işi: Olumsuz ergonomik koşullar ve nitelikleri bakımından işçilerin bel ve sırt incinmelerine neden olabilecek yüklerin, bir veya daha fazla işçi tarafından elle veya beden gücü kullanılarak kaldırılması, indirilmesi, itilmesi, çekilmesi, başka bir yere götürülmesi veya hareket ettirilmesi gibi işlerin yapılması veya bu işlerin yapılması için fiziki olarak destek olunması.

44 Yüksekte Çalışma İnsandan insana farklılık gösteren yükseklik kavramını tanımlarken baz alacağımız ölçü yine insan bedenidir. Elbette yüksekte çalışmanın kuralları ve düşmeden korunma yöntemleri standartlarla belirlenmiştir. Çalışma hayatında ülkeden ülkeye farklılık gösteren yükseklik kavramı Avrupa’da 1,8m., Amerika’da 1,2m. olarak kabul edilmektedir. Yani bu yükseklikler ve daha üzerinde çalışan personellerin mutlaka “Kişisel Koruyucu Donanımlar” ile korunması gerekir. OSHA– Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı istatistikleri 3,4 metre üzerinde çalışırken düşen insanların %85’inin hayatını kaybettiğini göstermektedir.

45 Gürültü Haritası İş yerlerinde makine ve tezgâhlar da yapılan ölçümler sonucunda gürültü seviye eğrileri veya ızgara metodu ile gürültü haritaları çıkarılmakta, böylelikle işletme içinde tedbir alınması gereken, yoğun olarak gürültüye maruz kalınan noktaların görülmesi kolaylaşmaktadır.

46 Gaz Ölçümü İşyerlerinde işin yürütümü esnasında proses gereği bazı gazların ortama yayılması söz konusu olabilir. Eğer gazların ortama yayılmasını önlemek amacı ile etkili bir havalandırma sistemi yoksa, bu tür işyerlerinde, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçebilmek amacıyla, işyeri ortam havasında bulunan gazların ölçümü ve izlenmesi gerekmektedir. Genellikle boya ve kaynak işlerinin yapıldığı işletmelerde, dökümhaneler ve diğer tüm işyerlerinde bu sorun mevcuttur.

47 Toz Ölçümü Genelikle tanecik büyüklügü 300 mikronun altında olan katı tanecikler için kullanılan genel bir sözcüktür. Daima hava veya baska bir gaz içinde karışım halinde bulunur . Görüş sahasını azaltmakta, çalısanları rahatsiz etmekte, iş randımanını düşürmekte, meslek hastalıklarına sebep olmaktadır. Solunum yoluyla akciğerlerdeki alveollere kadar ulaşan ve orada birikerek pnömokonyoz denilen toz hastalığı grubuna sebep olan tozların tape büyüklükleri 0,5-5 mikron arasindadir. Nerelerde Yapılmalı; Kömür, tahta, ağaç, tahıl, mineraller, metaller, cevherler, maden ocaklarından çıkarılan taşlar gibi maddelerin elde edilmesi, taşınması, doldurulma ve boşaltılması, torbaların delinmesi, parçaların taşlanması, püskürtülmesi, öğütülmesi, ve bunlara benzer pek çok işler sonucu meydana gelen toz bu işlemlerin yapıldığı endüstri alanlarında periyodik olarak kontrol ettirilmelidir.

48 American Petroleum Institute (API)
İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi ile ilgili dünyada uygulanan standartlar, kanunlar ve dökümantasyonları hazırlayan organizasyonlardan bazıları şunlardır: American Petroleum Institute (API) National Fire Protection Association (NFPA) American Society of Mechanical Engineers (ASME) Standards New Zealand (SNZ) British Standards Institute (BSI) Occupational Safety and Health Administration (OHSA) Occupational Safety and Health Service NZ Chemical Industry Council Standards Australia International Organization for Standardization (ISO)

49 Uygulanan bazı standartlar
QS 9000, BS 8800(Guide To Occupational Health and Safety Management Systems), ILO (International Labor Organisation) İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Rehberi:2001, ISA 2000, NPR 5001, OSHA AS/NSZ 4360, OSHA AS/NSZ 4804, OHSAS (Occupational Health and Safety Assessment Series) 18001, OHSAS Uygulama Rehberi’dir.

50 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALANINDA 4857 SAYILI İŞ KANUNU UYARINCA YAYIMLANAN YÖNETMELİKLER
Basınçlı Kaplar ve Bu Kapların Muayene Yöntemlerinin Ortak Hükümlerine Dair Yönetmelik İşyeri Sağlık Birimleri ve İşyeri Hekimlerinin Görevleri İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik İş Güvenliği ile Görevli Mühendis veya Teknik Elemanların Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik İşyeri Kurma İzni ve İşletme Belgesi Alınması Hakkında Yönetmelik Risk Grupları Listesi Tebliği Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Gürültü Yönetmeliği Titreşim Yönetmeliği  Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliği Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik  Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (2005) Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (2008) Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğin 24 üncü Maddesinin Değiştirilmesine İlişkin Yönetmelik İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik Elle Taşıma İşleri Yönetmeliği Yeraltı ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Sondajla Maden Çıkarılan İşletmelerde Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği İşyerlerinde İşin Durdurulmasına veya İşyerlerinin Kapatılmasına Dair Yönetmelik  İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik  Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik  Geçici veya Belirli Süreli İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Yönetmelik Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik   Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliğini Değiştiren Yönetmelik Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik

51 İSG YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ
FİRMA’YI İSG PERFORMSANSI İLE TERCİH EDİLİR FİRMA HALİNE GETİRMEK KAZALARI, YARALANMALARI, HASTALIKLARI VE ÖLÜMLERİ DURDURMAK FİRMA’NIN MÜŞTERİLER, TAŞERONLAR, MAL/HİZMET TEMİN EDENLER, HALK VE ÇALIŞANLAR NEZDİNDE İTİBARINI YÜKSELTMEK

52 İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN RİSKLERİ
DÜNYADA İNŞAAT SEKTÖRÜ DİĞER SEKTÖRLERE GÖRE İKİ KAT DAHA FAZLA YARALANMA RİSKİ ÜÇ KAT DAHA FAZLA ÖLÜM RİSKİ TAŞIMAKTADIR.

53 İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN ÖZELLİKLERİ
İŞLER KISA SÜRELİ OLUP ÇOK DİNAMİKTİR ŞANTİYELER SÜREKLİ DEĞİL GEÇİCİDİR ÜRETİM GENELDE YİNELENEMEZ NİTELİKTE OLUP, ÇALIŞMA KOŞULLARI İŞYERİNE GÖRE DEĞİŞMEKTEDİR İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BRANŞLAŞMA FAZLA OLUP HERBİRİNİN KENDİNE GÖRE RİSKLERİ VARDIR İŞYERLERİNDE BİRDEN FAZLA TAŞERON ÇALIŞMAKTADIR

54 İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN RİSKLERİ
İnşaat sektöründe üretim, proje bazında yapılır. Her proje ve her şantiye kendi koşulları çerçevesinde TEK’tir. Her şantiyenin coğrafyası, genişliği, istihdam kapasitesi, teknik koşulları, riskleri farklıdır. Bu da her şantiyenin kendine özel Risk Değerlendirmesi yapmasını ve önlemleri geliştirmesini gerektirir.

55 İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN RİSKLERİ
Proje bazlı işler nedeniyle, her proje ile yeni işçiler şantiyelerde görev alır. Bu da her şantiye açılışında yeniden çalışanların eğitimi, güvenlik tedbirlerine uyumlarının sağlanması anlamına gelir.

56 İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN RİSKLERİ
Şantiyeler, genellikle açık havada ve tüm hava koşullarından etkilenebilecek durumdadır. İklim koşullarına bağımlı çalışma, yeni risk ve tedbirleri beraberinde getirir.

57 İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN RİSKLERİ
Şantiyeler çoğu zaman merkezi yerlerden uzaktadır. Merkezden uzaklık, denetim ve tedbir alınmasını, müdahale edilmesini zorlaştırır. Uzaklık ilk etapta detaylı bir sağlık müdahalesini güçleştiren bir etkendir ve şantiyelerde işçilerin özellikle ilk yardım eğitimlerinin önemini arttırmaktadır

58 İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN RİSKLERİ
Şantiyeler bazen kilometrelerce alana dağılmış, çok sayıda işçinin çalışmasını gerektirir. İşçilerin kontrolü kendi içinde özel zorluklar taşır. İnşaat sektörü çalışanlarının eğitim seviyesinin ağırlıklı biçimde ilkokul olması İSG uygulamalarında yeni zorlukları beraberinde getirir.

59 İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ TEMEL RİSKLER
YÜKSEKTEN DÜŞME HAREKETLİ ARACIN ÇARPMASI ELEKTRİK ÇARPMASI KAZI SIRASINDA OLUŞAN KAZALAR YÜKSEKTEN DÜŞEN NESNELERİN ÇARPMASI

60 YÜKSEKTEN DÜŞME

61 KAZI GÜVENLİĞİ

62 KİŞİSEL KORUYUCU MALZEME KULLANIMI
ARCHAEOLOGY MUSEUM

63 OHSAS 18001 POLİTİKA PLANLAMA (Tehlike Tanımlaması, Risk Değerlendirme, Yasal ve Diğer Şartlar, Hedefler, İSG Yönetim Programı) UYGULAMA VE İŞLETME (Yapı ve Sorumluluk, Eğitim, Bilinç ve Yeterlilik, Danışma ve İletişim, Dökümantasyon, Döküman ve Veri Kontrolü, İşletme Kontrolü) KONTROL VE DÜZELTİCİ FAALİYET (Performans Ölçümü ve İzleme, Kazalar, Olaylar, Uygunsuzluklar, Düzeltici ve Önleyici İşlemler, Kayıtlar ve Kayıtların Yönetimi, Tetkik) YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ

64 İŞ SAĞILIĞI GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
İSG Yönetim Sistemi; İSG Politikasının oluşturulması, Faaliyetlerin İSG Tehlikelerinin/Risklerinin belirlenmesi ve kaynağında yok edilmesi, Yasal ve Diğer (sözleşme, işveren vs.) şartlarla uyumun sağlanması, Hedefler tespit edilmesi, Hedeflere ulaşılabilmesi için Yönetim Programları (eylem planları) yapılması ve ulaşıldıkça yenilenmesi Gerekli kaynakların sağlanması (insan, finans vs..), Eğitim ve iletişim olanaklarının sağlanması, Uygulamaların sürekli kontrol altında tutulması ve performansın ölçülmesi, Acil durumlara hazırlıklı olunması, Düzeltici – Önleyici Faaliyetlerin yapılması, Sistemin gözden geçirilmesi ve sürekli iyileştirilmesi, Tüm çalışmaların dokümante edilmesi ve kayıtlı olması adımlarından oluşur.

65 YASAL ALTYAPI 4857 SAYILI İŞ KANUNU BUNA BAĞLI OLARAK YAYINLANAN
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAPI İŞLERİNDE SAĞLIK VE GÜVENLİK YÖNETMELİĞİ İŞYERİ SAĞLIK BİRİMLERİ VE İŞYERİ HEKİMLER.... YÖNETMELİĞİ ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ YÖNET. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERİNDE KULLANILMASI GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ İŞ GÜVENLİĞİ İLE GÖREVLİ MÜH. VE TEKNİK ELEMAN .... YÖNET. ...Vd.

66 4857 SAYILI İŞ KANUNU İŞVEREN/İŞVEREN VEKİLİ İSG KONUSUNDA HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALMAK ARAÇ VE GEREÇLERİ NOKSANSIZ BULUNDURMAK DENETLEMEK BİLGİLENDİRME VE EĞİTİM VERMEK KAZA VE MESLEK HASTALIKLARINI BİLDİRMEK İŞÇİ ALINAN HER TÜRLÜ ÖNLEME UYMAK

67 4857 SAYILI İŞ KANUNU İSG KURULU İŞÇİNİN İSG KURULUNA BAŞVURU HAKKI VE AYNI GÜN KENDİSİNE YAZILI BİLGİ VERİLMESİ İŞÇİNİN İSG KURULU KARARI DOĞRULTUSUNDA TEHLİKELİ İŞTEN KAÇINMA HAKKI ÇOCUK VE GENÇ İŞÇİ TANIMI İŞYERİ HEKİMLERİ İLE İLGİLİ DÜZENLEME İŞ GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ MÜHENDİS VE TEKNİK ELEMAN İSTİHDAMI

68 ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
MADDE. 4: İŞVERENLER, İŞYERLERİNDE SAĞLIKLI VE GÜVENLİ ÇALIŞMA ORTAMININ TESİS EDİLMESİ İÇİN; YASAL HAK VE SORUMLULUKLARI KONUSUNDA BİLGİLENDİRMEKLE, ONLARIN KARŞI KARŞIYA BULUNDUKLARI MESLEKİ RİSKLER VE TEHLİKELERE KARŞI ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER KONUSUNDA EĞİTİM PROGRAMLARINI HAZIRLAMAKLA, HAZIRLANAN PROGRAMA GÖRE, ÇALIŞANLARIN BU PROGRAMLARA KATILMASINI SAĞLAMAK VE VERİLECEK EĞİTİM İÇİN UYGUN YER, ARAÇ VE GEREÇ SAĞLAMAKLA YÜKÜMLÜDÜRLER.

69 ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
ASIL İŞVEREN-ALT İŞVEREN İLİŞKİSİ KURULAN İŞYERLERİNDE, ALT İŞVERENE AİT ÇALIŞANLARIN EĞİTİMLERİNDEN, ASIL İŞVEREN, ALT İŞVERENLE BİRLİKTE SORUMLUDUR. GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİ KURULAN İŞVEREN, GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİ İLE ÇALIŞANLARA GEREKLİ EĞİTİMİ VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR. İŞVERENLER, ÇALIŞANLARINA, İŞ SÖZLEŞMESİNİN TÜRÜNE BAKILMAKSIZIN GEREKLİ EĞİTİMİ VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR.

70 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ
RİSK DEĞERLENDİRME İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ / 25311 MADDE 6/B:İŞVEREN, İŞÇİLERİN KORUNMASI İÇİN; RİSKLERİ ÖNLEYECEK, ÖNLENMESİ MÜMKÜN OLMAYAN RİSKLERİ DEĞERLENDİRECEK, RİSKLERİ KAYNAĞINDA YOK EDECEK

71 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ
RİSK DEĞERLENDİRME İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ / 25311 MADDE. 9: İŞVEREN ; İŞYERİNDE RİSKLERDEN ÖZEL OLARAK ETKİLENEBİLECEK İŞÇİ GRUPLARININ DURUMUNU DA KAPSAYACAK ŞEKİLDE RİSK DEĞERLENDİRMESİNİ YAPMAK, RİSK DEĞERLENDİRMESİ SONUCUNA GÖRE, ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLERE VE KULLANILMASI GEREKEN KORUYUCU EKİPMANA KARAR VERMEK VE BUNLARLA İLGİLİ KAYIT VE DOKÜMANLARI HAZIRLAMAK

72


"İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları