Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YILDIRIM BEYAZIT İ.Ö.O. KÜTAHYA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YILDIRIM BEYAZIT İ.Ö.O. KÜTAHYA"— Sunum transkripti:

1 YILDIRIM BEYAZIT İ.Ö.O. KÜTAHYA
SOLUNUM SİSTEMİ Nuri SÜLÜK YILDIRIM BEYAZIT İ.Ö.O. KÜTAHYA

2 SOLUNUM ORGANLARIMIZIN İSİMLERİ NELERDİR?

3 SOLUK ALIP VERME MEKANİZMASI
Soluk alıp verme mekanizması, göğüs boşluğu ve akciğerlerin genişleyip daralmasına dayanır. Aynı zamanda bu mekanizmada diyafram kası ve kaburgalar arası kaslar etkin rol oynarlar. SOLUK ALIP VERME MEKANİZMASI

4 Soluk alırken, diyafram kası kasılır ve kaburgalar arası açılarak hacim artar, göğüs iç basıncı düşer ve içeriye hava girer. Bu esnada göğüs boşluğu genişlemiştir.

5 Soluk verirken; diyafram kası gevşer, kaburgalar birbirine yaklaşarak hacim azalır, göğüs iç basıncı artar ve dışarıya hava verilir. Bu esnada göğüs boşluğu daralmıştır.

6 Solunum hızı kandaki CO2 miktarına göre düzenlenir
Solunum hızı kandaki CO2 miktarına göre düzenlenir.  CO2 artışı soluk alıp vermeyi hızlandırır.Çünkü CO2 kanın pH sını düşürür ve ortam asit hale gelir Bu da beyni uyarır. Soluk alış verişinin hızı ve şiddeti omurilik soğanındaki sinirler tarafından denetlenir

7 SOLUNUM SİSTEMİNİN SAĞLIĞI VE KORUNMASI
Solunum sistemimizdeki organlarımızın sağlıklı görev yapabilmesi için solunan hava temiz ve nem oranı yeterli düzeyde olmalıdır. Kirli hava solumak ve sigara içmek, solunum organlarının sağlığını bozar. Bunların dışında, hangi hususlara dikkat edilmesi gerekir?

8 • Vereme karşı BCG aşısı yaptırılmalıdır.
• Burundan nefes alınıp verilmeye çalışılmalıdır. Burun, zararlı mikropları tutarak diğer solunum organlarına geçişini engeller. • Vereme karşı BCG aşısı yaptırılmalıdır. • Dengeli beslenmeli ve düzenli olarak spor yapılmalıdır. • Bronşit, zatürree, astım gibi solunum sistemi hastalıklarında gecikmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

9 • Alkol, sigara gibi solunum sistemine zarar veren alışkanlıklardan uzak durulmalıdır
• Zaman zaman orman, göl, deniz kıyısı gibi havası temiz olan yerlerde dolaşılmalıdır. • Kalabalık, havasız, ve tozlu yerlerde fazla durulmamalıdır. • Teneffüslerde pencereler açılarak sınıfın havası temizlenmelidir.


"YILDIRIM BEYAZIT İ.Ö.O. KÜTAHYA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları