Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKUL BAŞARISINI ARTIRMADA ANNE-BABANIN ROLÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKUL BAŞARISINI ARTIRMADA ANNE-BABANIN ROLÜ"— Sunum transkripti:

1 OKUL BAŞARISINI ARTIRMADA ANNE-BABANIN ROLÜ
TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ

2 OKUL BAŞARISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

3 Çocuğun ders başarısı ile ilgili olarak şu soruların yanıtlarını bulmak önemlidir:
Çocuğun evde ve okulda temel gereksinimleri karşılanıyor mu? Evdeki ortam düzenli ve huzurlu mu? Çocuğa sorumluluklar veriliyor ve ona bu konularda güveniliyor mu? Ailenin okula olan ilgisi çocuğu heveslendirebiliyor mu? Arkadaş ilişkileri, öğretmenleri ile iletişimi nasıl? Okula devam sorunu yaşanıyor mu? Çocuk ders çalışma alışkanlığı kazanabildi mi?

4 Her çocuk başarmak ister
Her çocuk başarmak ister. Eğer başarılı olmayı istemiyorsa çocuğu rahatsız eden ve çözülmesi gereken bir problem vardır demektir. Çocuklar bazen çalışmaya başlayamamaktan, bazen çalışmayı sürdürememekten, bazen de çalıştığı halde başarılı olamamaktan şikayet ederler. Çocuğa doğru ders çalışma alışkanlığı kazandırmak için ilk önce problemin kaynağını bulmak gerekir.

5 YANLIŞ ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI VE NEDENLERİ
Ders çalışma konusundaki sorunlar genellikle şu nedenlerden kaynaklanmaktadır: Öğrencilerin henüz çalışma alışkanlığı edinememiş olması Yanlış çalışma alışkanlıkları (amaçsızlık, programsızlık, TV ile çalışma) Temel bilgi eksikliğinden dolayı konuları anlayamama veya derslerle ilgili önyargılar Kendine güvensizlik, olumsuz duygu ve düşünceler (Hata yapma veya anlayamama korkusu, anlamayınca hemen bırakma) Ailevi sorunlar veya hastalıklar

6 DERS BAŞARISI İLE İLGİLİ SİHİRLİ KELİMELER

7 1-Hedef Çocuğun hedefi olması çocuktaki ders çalışma isteğini sürekli kılar. Hedef seçmek, çocuğun kendisini mutlu edeceğini düşündüğü bir yolu seçmesidir. Küçük yaşlarda daha yakın dönemli hedefler çocuk için etkili olurken, yaş büyüdükçe daha uzun dönemli hedefler çocuk için önemli hale gelir. Çocuğun kendine gerçekçi hedefler koyması önemlidir. Çocuğun; ulaşılamayacak hedefler koyarak, kısa sürede çalışmaktan vazgeçmesindense, hedeflerine ulaştıkça yavaş yavaş hedeflerini büyütmesi sağlanmalıdır.

8 2-Çaba Çocuğunuzun herşeyden önce çaba göstermesi gereklidir.
Çocuk eğer kendine güvenir, yapabileceğine inanırsa, başarılı olmak için çaba gösterir. Çocuğun gösterdiği “çabayı” fark etmek ve değerlendirmek önemlidir! Gösterilen “çabayı” takdir etmek önemlidir! Çevresinin onayı ve takdiri ile karşılaşan çocuk, daha da heveslenir.

9 ANNE BABALAR NE YAPMALI ve NE YAPMAMALIDIR?

10 Bunları mutlaka yapın! Okula ve derslerine önem verdiğinizi ona hissettirin. Öğrendikleri ile ilgilenin. Öğrendiklerini size anlatmasını isteyin. Küçük de olsa ilerlemeleri fark edin ve takdir edin. Yaşına uygun sorumluluklar vererek, çocuğunuzun sorumluluk duygusu kazanmasını sağlayın. Aldığı notları değil, gösterdiği çabayı ödüllendirin. Öğretmenleri ile görüşün, onların yönlendirmelerinden faydalanın. Çocuğunuzun sizi kitap okurken görmesini sağlayın. Çocuğunuza zamanı etkin kullanma konusunda olumlu model olun. Başarılı insanların hayat hikayelerini anlatın.

11 “Yapabileceğine” inanmasını sağlayın, onu cesaretlendirin.
Yapabildiklerini vurgulayıp, gündeme getirmek, çocuğun yapamadıkları için daha çok çaba göstermesine yardımcı olur.

12 Çocuğunuzu tanıyın! Çocuğunuzun kişilik özellikleri, ilgi alanları, güçlü ve güçsüz yanları, öğrenme tarzı ve yaşadığı sorunların farkında olun. Çocuğunuzun, içinde bulunduğu yaş dönemi hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın.

13 Bunları asla yapmayın! Çocuğunuzu hiç kimse ile kıyaslamayın, karşılaştırmayın. Her çocuğun başarılı olduğu alanlar farklıdır. Siz pek kitap okumazken onun çok okur biri olmasını beklemeyin. Siz sürekli TV ve bilgisayar ile ilgilenirken, onun ölçülü TV izlemesini, bilgisayar oynamasını sağlayamazsınız. Başarıların arkasından sürekli olarak maddi ödül vermeyin, başarının kendisinin en büyük ödül olduğunu anlamasına çalışın. Çocuğunuzun problemlerini siz çözmeyin ki kendisi problem çözme becerisi kazanabilsin.

14 Çocuğa zorla bir şey yaptırmaya çalışmayın, size inat olsun diye ders çalışmama yoluna gidebilir.
Eleştirilerinizin sıklığına dikkat edin. Çocuğun başaramayacağı kadar yüksek ve gerçek dışı hedefler koymayın. Çocuğun sürekli ders çalışmasını beklemeyin. Çocuğun yanında öğretmenleri ve okulu eleştirmeyin. Bu durumda çocuğun öğretmen ve okuluna güveni azalır, böylece ders başarısı düşer.

15 ANNE BABALARA TEKNİK İPUÇLARI
Çocuğun zihinsel becerilerini geliştirmek için öneriler Çocuğunuzun ödevlerine yardım önerileri Uygun bir ders çalışma ortamının özellikleri

16 Çocuğun Zihinsel Becerilerini Nasıl Geliştirebilirsiniz?
Film, tiyatro, kitap gibi yeni ilgi, merak ve ilham kaynaklarına ulaşabilmesini sağlayın. Merak uyandırıcı sorular ile onu araştırmaya yönlendirin. Okulda öğrendiklerini günlük yaşama aktarması için imkan yaratın. Beynin sağ ve sol yanının eşit olarak kullanabilmesi için ağırlıklı olarak kullandığı harici elini, arada bir kullanmasını isteyin. Öykü yazma, beynin sağ ve sol yarısının birlikte işlev görmesini gerektiren bir beceridir. Çocuğunuzdan size değişik öyküler uydurmasını isteyin. Çocuğunuza çizim yaptırın, çizdiklerini hikayeleştirmesini isteyin. Çocuğunuza algılarını keskinleştirmesini sağlayacak etkinlikler yaptırın.

17 Çocuğunuzla birlikte sessiz sinema oyunu vb. kelime oyunları oynayın.
Çocuğunuzun oynadığı bilgisayar oyunlarının, problem çözme fırsatı yaratan türde olmasına dikkat edin. Bağımlılık yapma ve konsantrasyon becerilerini bozma tehlikelerine karşı çocuğunuzun bilgisayar başında kaldığı süreyi kontrol edin ve sınırlayın. Dengeli beslenmesini, spor yapmasını, uykusunu tam almasını sağlayın. Öğrenilenleri ezberlememesi; bunun yerine nedenlerini anlamaya çalışması konusunda destekleyin. Onu sık sık kucaklayın, esprilerine gülün.

18 Çocuğunuzun Ödevlerİne NasIl YardImcI Olabİlİrsİnİz?

19 Ödev Neden Gerekli? Ödev yapan ve yapmayan öğrencilerin karşılaştırıldığı bir araştırmada; ödev yapmayan bir öğrencinin, ödev yapana göre öğrenim hayatının 1.2 yıl daha uzun olduğu ve ödev yapmayanın, yapana nazaran %19 daha az gelir elde ettiği bulunmuştur (Cooper, 2001).

20 Çocuğunuza ev ödevlerinin önemini hissettirin.
Bunları mutlaka yapın! Çocuğunuza ev ödevlerinin önemini hissettirin. Çocuklar genellikle, en büyük güçlüğü ödev yapmaya başlama aşamasında yaşarlar. Çocuğunuz ödeve başlarken kısa bir süre yanında kalabilirsiniz. Çocuğunuza; onun, kendi kendine ödevini tamamlayabileceğine inandığınızı ifade edin, onu cesaretlendirin. Bittikten sonra ödevlerini size göstermesini isteyin. Çocuğunuzun bir hatasını fark ettiğinizde işaret edip, konuyu öğretmenine sormasını isteyin. Ödev için gösterdiği gayreti övün.

21 İlkokul çocukları, ödevleri için zaman planlamada problem yaşarlar
İlkokul çocukları, ödevleri için zaman planlamada problem yaşarlar. Zamanını planlı kullanması için çocuğunuza yardımcı olun. Çocuğunuz eve geldiğinde ona ne kadar ödevi olduğunu, ne kadar sürede bitebileceğini, bunun için saat kaçta başlaması gerekeceğini sorarak, onunla birlikte bir planlama yapabilirsiniz. Okuldan sonra öğrencinin geriye 4-5 saati kalıyor. Bu kadar zamanda ödevlerini yapmalı, oyun oynamalı, ailesi ile vakit geçirmeli…

22 ÖDEVLERİN PROGRAMLANMASI (15 dakika) YARINA HAZIRLIK (15 dakika)
Örnek bir planlama: GÜNLÜK PROGRAM 08:30 16:00 OKUL 17:00 18:00 DİNLENME-OYUN (1 saat) 18:15 ÖDEVLERİN PROGRAMLANMASI (15 dakika) 18:45 ÖDEV ZAMANI (30 dakika) 19:00 MOLA (15 dakika) 19:30 20:00 AKŞAM YEMEĞİ (30 dakika) 20:15 YARINA HAZIRLIK (15 dakika) 21:15 OYUN (1 saat) 21.30 KİTAP OKUMA (15 dakika) 21:30 UYKUYA GEÇİŞ

23 Bunları asla yapmayın! Çocuğunuzun ödevini siz yapmayın.
Ödev bitene kadar çocuğunuzla oturmayın. Anlaşılmamış bir konunun anlatılması işini üstlenmeyin. Çocuğunuz ödevini yapmamakta ısrar ederse veya ödevine gerekli özeni göstermezse, onunla tartışmaya girmeyin. Ödev yaparken çocuğunuza fazla müdahale etmeyin.

24 Uygun Bir Ders Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?
Çalışma ortamının belirli özelliklere sahip olması öğrenmeyi kolaylaştırır. Çalışma masası sadece ders çalışmak için kullanılmalıdır. Ortamda ses, başka insanların varlığı, radyo, televizyon ve gazetelerin bulunmasının çalışmayı engellediği araştırmalarla ortaya konmuştur.

25 Oda ışığı loş, uyku getirici olmamalıdır
Ortam iyi havalanmalıdır. Çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır. Çalışma masası pencerenin karşısında olmamalıdır. Koltuk yerine sandalye, daha uygundur. Sandalye için uygun yükseklik çocuğun boyuna göre ayarlanmalıdır. Duvarlara asılı olan poster, afiş, resim gibi öğeler hayal dünyasına götürür, çocuğun dersten kopmasına sebep olur.

26 Çalışmaya başlamadan önce, çalışma sırasında gerekecek malzemelerin hazır bulunması yararlıdır.
TV ve ders çalışma bir araya gelmemelidir. Öğrenci için en çok zaman kaybına neden olan şey TV’dir. Ders kitabını eline alıp uzanarak çalışmak, gevşeyerek, uyumaya neden olur. Ders çalışırken en sık karşılaşılan istekler, yeme içme ve gezinme isteğidir. Bu istekler ertelenebilmelidir.

27 SON OLARAK… TV ve bilgisayarı sınırlı tutun.
Okula devamsızlığın çok yapılması uyum sorunlarına ve ders başarısında düşüklüğe neden olur. Çocuğunuzun geceleri çok geç uyumamasını, uykusunu iyi almış olarak okula gelmesini sağlayın.

28 Başarılı ve mutlu bir yıl diliyorum 

29 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER… PDR UZMANI ZEYNEP GÖKALP


"OKUL BAŞARISINI ARTIRMADA ANNE-BABANIN ROLÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları