Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR
HAL DEĞİŞİMİ HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR

2 YOĞUŞMA Gaz halindeki bir maddenin ısı enerjisi vererek sıvı hale dönüşmesine yoğuşma denir. Şekildeki çaydanlığın emziğinden çıkan su buharına soğuk bir kaşık tutalım. Su buharı, soğuk kaşık yüzeyine çarparak soğur. Buhar, su haline dönüşerek kaşıktan damlalar halinde düşer. Gaz halindeki su kendinden daha soğuk bir yüzeye çarparak ısı kaybetmiş ve sıvı hale gelmiş, yani yoğuşmuştur.

3 ÖRNEKLER: Sıcak su dolu çaydanlığın üstünde duran demliğin tabanında,
Piştikten sonra altı kapatılarak bekletilen yemek tenceresinin kapağında, Buzdolabından çıkarılan kola kutusunun yüzeyinde, Ev içine çamaşır serildiğinde pencere camlarında, Soğuk havalarda içinde insan bulunan otomobil camlarında oluşan su damlacıkları ortamdaki su buharının yoğuşması ile oluşur. Doğa olaylarından yağmur havadaki su buharının yoğuşması ile meydana gelir.

4

5 ÖRNEK SORU: Yağmur yağarken hava sıcaklığı bir miktar yükselir. Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? Havadaki gaz taneciklerinin hareket enerjisi artar. Yoğuşma her sıcaklık derecesinde gerçekleşir. Maddelerin kazandığı ya da kaybettiği ısı miktarı kütlesine bağlıdır. Atmosferdeki su buharı kendisinden daha soğuk bir hava katmanına girdiğinde ısı veriri. Kendisi sıvı yağmur damlaları halinde yere inerken hava ısınır.

6 YANIT: Atmosferde su buharı taşıyan buharlar kendisinden daha soğuk bir hava katmanına girdiğinde ısı vererek yağmur damlalarına dönüşür. Ortama verdiği ısı havanın sıcaklığının yükselmesine neden olur.


"HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları