Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARBON ESASLI MADDELER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARBON ESASLI MADDELER"— Sunum transkripti:

1 KARBON ESASLI MADDELER

2 DÜNYA YAŞAMININ TEMEL ELEMENTİ "KARBON"

3 Karbonun Kimlik Kartı Sembolü: C Atom Numarası: 6 Sınıfı: Ametal
        Sembolü: C Atom Numarası: 6 Sınıfı: Ametal Rengi: Grafit siyahtır, elmas ise renksizdir. Kristal Yapısı: Kübik Grubu: 4A grubu Periyot: 2. Atom Kütlesi: 12.01 Erime Sıcaklığı: 3500 °C Kaynama Sıcaklığı: 4800 °C Standart Hali: 298 °K katı İzotopları: 10,12,13,14,15,60 Yükseltgenme Dereceleri: -4,+2,+4 Elektron Biçimlenmesi: 1s 2s 2p

4 Karbon(C), periyodik tablonun 4A grubunda yer alan, ametal bir elementtir. Yerkabuğunun yaklaşık % 0,2'sini oluşturur. Buna karşılık, bileşik oluşturan diğer elementlerden daha fazla bileşik oluşturur.

5 Karbon, çeşitli allotropik biçimler gösteren bir katıdır
Karbon, çeşitli allotropik biçimler gösteren bir katıdır. Karbonun 4 tane allotropu vardır. Bunlar, -amorf, -grafit, -elmas ve - fulleren dir.

6

7 ELMAS GRAFİT

8 AMORF FULLEREN

9 KARBON  DOĞADA NASIL BULUNUR?

10 Karbon, hava, toprak ve su arasında dolaşır: 1) Gaz halindeki karbon, Karbondioksit olarak atmosferde ve sularda erimiş haldedir. 2) Su içeriğinde bulunan karbon, suda yaşayan canlıların iç veya midye gibi kabuklu canlıların dış iskeletlerinde depo edilir.

11 3) Karadaki karbon, kireçtaşları, dolamitler gibi kayalar ve kalkerli kabuklar, turba toprakları(kutuplarda ve yakın çevresindeki donmuş topraklar), petrol, doğal gaz ve kömür gibi fosil yakıtlarda bulunur.  4) Canlı organizmaların kimyasal yapısının vazgeçilmez bir bileşeni olduğundan, canlılar, bir karbon deposu durumundadır.

12 Karbon bileşiklerini inceleyen bilim dalına, Organik Kimya denir
Karbon bileşiklerini inceleyen bilim dalına, Organik Kimya denir. Bir milyonun üstünde karbon bileşiği bilinmektedir.Bu sayı,öteki bütün elementlerin oluşturduğu bileşiklerin toplamından daha büyüktür.

13 POLİMERLER Polimerler, küçük moleküllerin birbiriyle birleşerek oluşturdukları başlıca bileşeni karbon olan, dev yapılardır. Polimerleri aynı büyüklükteki halkaların birbirine geçirilmesiyle oluşan metrelerce uzunluğundaki zincirlere benzetilebilir. (Polietilen)

14 Günlük yaşantıda kullanılan birçok eşya birer polimer ürünüdür
Günlük yaşantıda kullanılan birçok eşya birer polimer ürünüdür. Örneğin, birçok evin penceresindeki plastik doğramalar, su ve kalorifer boruları, su şişeleri, deterjan ve sıvı yağ kapları yemek pişirmede kullandığımız teflon tava ve tencereler birer polimer ürünüdür.

15 SU ŞİŞELERİ TEFLON TAVALAR PENCERELER

16 POLİMERLER NASIL OLUŞUR?
Küçük moleküllerin birleşerek büyük yapılı moleküller oluşturması polimerleşme olarak tanımlanır. Polimer kelimesindeki poli öneki, çok anlamında; -mer son eki ise aynı yapıları tekrarlanması anlamındadır. Bu yönüyle polimerleşme, aynı yapıların defalarca birleşmesi anlamına gelir.

17 Moleküllerin polimerleşme tepkimesi verebilmesi için yapılarındaki çift bağ (=) ya da üçlü bağ (≡)içermesi gerekir. Öyleyse alkanların yapılarında yalnızca tek bağ bulunduğu için polimerleşme tepkimesi vermezler; alkenler çift alkinler üçlü bağ içerdiklerinden polimerleşme tepkimesi verirler.

18 Polimerleşmede sürekli tekrarlanan birim moleküllere monomer, monomerlerin birbirleriyle bağlanmasıyla (en az 1000) oluşan büyük moleküllere ise polimer denir.

19 KARBONUN KULLANIM ALANLARI

20 Teflon nasıl oluşur? Teflon olarak bilinen polimer politetrafloroetilen (PTFE) dir. Diğer bir deyişle, florlanmış etilen polimeri olan bir politetrafloroetilendir.

21 Teflonun yapısı da uzun karbon zincirlerinden oluşur ve karbon atomları tamamen flor atomlarıyla çevrelenmiştir. Karbon ve flor atomları arasındaki bağlar çok kuvvetlidir, flor atomları karbon zincirini bir kalkan gibi korur. Bu yapı ise teflona kimyasal maddelere ve ısıya dayanıklılık özelliği kazandırmıştır.

22 Günümüzde teflon birçok alanda kullanılmaktadır
Günümüzde teflon birçok alanda kullanılmaktadır. -Tencere -tava - otomobillerin sileceklerinde -halıları, mobilyaları -otomobil boyalarını koruyucu olarak kullanılmaktadır.

23 Polietilen tereftalat (PET)
Pet şişeleri hepimiz biliriz. Su şişeleri, sıvı yağ şişeleri başta olmak üzere sıvı meşrubat şişelerinin imalatında polietilen teraftalat (PET) kullanılmaktadır. Isıl işlemlerine bağlı olarak, şeffaf, opak ve beyaz olarak üretilmektedir.

24 En önemli kullanım avantajı, tamamen geri dönüştürülebilir olmasıdır
En önemli kullanım avantajı, tamamen geri dönüştürülebilir olmasıdır. Diğer plastiklerden farklı olarak, polimer zincirleri, sonraki kullanımlar içinde eski halini alır. PET şişeler üzerinde geri dönüştürülebildiğini gösteren semboller kullanılır.

25 Polietilen tereftalatın polimer zincirinin yapısı şöyledir.

26 Polivinil Klorür(PVC)
Kimya sanayisinin en değerli, en önemli ürünlerinden biridir. PVC yapı sektöründe ucuz ve kolay monte edilebilir özelliktedir. Bu yüzden geleneksel yapı malzemeleri olan ahşap, beton ve kilin birçok alanda yerini almıştır.

27 PVC’nin kullanım alanları arasında, kapı ve pencere profilleri, dış cephe kaplaması, boru ve tesisat malzemeleri, elektrik kabloları, döşeme malzemeleri sayılabilir.

28 Doğal ve Sentetik Kauçuk
Kauçuk aslında bir ağaç adıdır. Bu ağacın kendisinden ve özsuyundan elde edilen maddeler sanayide yaygın olarak kullanılmaktadır. Kauçuğun en önemli özelliği yüksek bir esnekliğe sahip olmasıdır. Kauçuk pamukla karıştırılarak, kemer korse, lastik çorap(varis çorabı)yapımında kullanılır.

29 Kauçuk esneklik özelliğinden dolayı hortum ve lastik yapımında, emici özelliğinden dolayı otomobil süspansiyonlarında, suya dayanıklı olduğu için dalgıç giysilerinde, yağmurluklarda, bebek emziklerinde kullanılmaktadır.

30 Plastik Ve Naylon Farklı Mıdır?

31 Günlük konuşmalarda hepimiz plastik ve naylonu eş anlamlı kabul edip birbirinin yerine kullandığımız olur. Oysaki naylon plastik türlerinden yalnızca birisidir. Her ikisinin de temel yapı taşı polimerdir. Polimerleri oluşturan monomerler değişebildiğinden istenilen sertlikte ve yumuşaklıkta, boya maddeleri ekleyerek istenilen renklerde polimer elde edilmektedir.

32 KARBONUN ÖNEMİ Yerkabuğu'ndan, bitki örtüsüne ve denizlerden atmosfere kadar, her yerde Karbon yada bileşiklerini görmek mümkündür. Ayrıca arabamızın lastiklerinden bilgisayarımıza, kullandığımız doğalgazdan, selüloza, yediğimiz etten, hücrelerimizin içindeki DNA'ya kadar, herşeyin temelini teşkil eden bir elementir. 

33 KARBON DÖNGÜSÜ VE KÜRESEL ISINMA
Dünyadaki yaşamın devamını sağlayan Karbon döngüsüdür. Bu döngü, bir denge içerisinde 'devri-daim' eder. Dünyanın atmosferi'ne dışardan giren ısının, Atmosfer'den dışarı kaçan ısıdan daha az olmasını sağlar. Yani bir Karbon bileşiği olan karbondioksit, Dünya´nın çevresinde , bir ısı kalkanı görevi yapar.

34

35 Atmosfer'deki Karbondioksit oranı artarsa, bugün olduğu gibi küresel ısınma ortaya çıkar. Diğer yandan, Atmosfer'deki Karbondioksit oranı azalacak olursa, Dünya'nın sıcaklığı azalır ve kutuplardaki buzullar yayılmaya başlar ve buzul çağı ortaya çıkar.

36 Bugün Karbondioksit oranı, o derece artmıştır ki; ısı dengesi bozulmuş ve tehlike çanları çalmaya başlamıştır. Dengeyi bozacak şekilde sera etkisi artarak; ısı, Yer atmosferinde hapsedilmiştir. Arkasından da döngü bozulmuş; buzulların erimesi ve daha başka faktörlerin devreye girmesiyle, "kontrolsüz bir küresel ısınma" ortaya çıkmıştır.

37 HAZIRLAYANLAR FERAY ERKUŞ KEZBAN EBRU ECE SEDA TALAŞ DÜRİYE TANRIVERDİ
ŞERİFE YER SEVİL AKCAN ÖZLEM AKAY RAMAZAN DİNGİL


"KARBON ESASLI MADDELER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları