Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Delta PLC Programlama Editörü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Delta PLC Programlama Editörü"— Sunum transkripti:

1 Delta PLC Programlama Editörü
ISPSoft Delta PLC Programlama Editörü

2 ISPSoft desteklenen cihaz listesi
ISPSoft tarafından desteklenen cihaz tipleri ES, EX, SS, SA, SC, SX, EH, EH2, EH2L, SV ES2, SS2, SA2, SX2 ISPSoft tarafından desteklenen programlama dili editörü Ladder Editor ( ES,EX,SS,SA,SC,SX,EH,EH2,EH2L,SV, ES2,SS2,SA2,SX2) Ladder、FBD、SFC、IL Editor(AH )

3 Yeni bir proje nasıl oluşturulur ?
Adım-1: File->New (Ctrl+N)

4 Yeni bir proje nasıl oluşturulur ?
Adım-2: Proje adını girin ve dosyanın oluşturulacağı dizini seçin Programın tasarlanacağı PLC modelini seçin Yeni projeyi oluşturmak için <OK> butonuna basın Dosya dizini seçmek için buraya tıklayın. Proje ile ilgili detaylı bilgi girişi yapmak için buraya tıklayınız.

5 Yeni bir proje nasıl oluşturulur ?
Çalışma alanı

6 Proje içinde POU (Program) nasıl oluşturulur?
Adım-1: Mause ile çalışma alanında gidin ve “Main Program” nesnesine sağ tıklayın Seçiniz <New POU…>

7 Proje içinde POU (Program) nasıl oluşturulur?
POU’ların adlandırılması Harf, rakam ve alt çizgilerden oluşan bir kombinasyon olmalı. İlk karakter bir harf veya alt çizgi olmalı. Büyük-küçük harf ayrımı yoktur. İki ardışıl alt çizgi kullanımına müsaade edilmez. Örneğin ‘__POU1’ 或 ‘POU__1’ Alt çizgi en sonda kullanılamaz. Örneğin ‘POU1_’ Karakter uzunluğu max. 16 ‘dır.

8 Proje içinde POU (Program) nasıl oluşturulur?
Eğer “Active” seçeneği işaretli değilse bu program çalıştırılmayacaktır. Adım-2: POU adı girilir Görev “Task” türü seçilir Şifre tanımlanabilir (isteğe bağlı) POU açıklama Model tipinden dolayı bazı dillerin seçimine müsaade edilmez.

9 Projede POU (Fonksiyon Bloğu) nasıl oluşturulur?
Adım-1: Mause ile çalışma alanında gidin ve “Function Blocks” nesnesine sağ tıklayın. <New POU…> Seçiniz Eğer seçili ise Fonksiyon Bloğunda ‘En’ ve ‘Eno’ pinleri olacaktır.

10 Projede POU (Fonksiyon Bloğu) nasıl oluşturulur?
Eğer EN/ENO işaretli ise Eğer EN/ENO seçili değil ise

11 Global Değişkenler (variable)
Global değişkenler tüm proje için oluşturulur Bu değişkenler global etkiye sahiptir, bu sebeple tüm POU’lar dan erişilebilir. Mause ile Global Variables nesnesine gelin ve çift tıklayın. Global variable tablosu açılacaktır.

12 Değişken Tahsisi Ayarları (variable allocation setting)
Kalıcı Hafıza Bölgesi Değişken Tahsisi Ayarları (variable allocation setting) Ayar penceresini açmak için ‘Retentive Range’ nesnesine çift tıklayın. Ayar penceresini açmak için "Device Resource Allocation" nesnesine çift tıklayın.

13 Değişken Tahsisi Ayarları (variable allocation setting)
ISPSoft içerisinde her çeşit aygıt sistem için ayrılmış bir alana ihtiyaç duyar. Bu alanlar fonksiyon bloğu(function blocks) hafıza tahsisi içindir. Eğer kullanıcı bu çeşit aygıtları kullanırsa, ISPSoft derleme esnasında hata mesajı gösterecektir. Eğer ayrılmış(reserve) aygıtlar yetersiz ise ISPSoft linking error hata mesajları gösterecektir.

14 Fonksiyon Bloğu Import/Export
ISPSoft Fonksiyon Bloğu Import/Export

15 Fonksiyon Bloğu (FB) Import/Export
FB export (ver) Sadece Function Block nesnesi içerisindeki POU ’lar export edilebilir. Verilen dosya birçok POU içerebilir. Şifre korumalıdır (eğer aktif ise) FB import (al) Eğer dosya şifre korumalı ise dosyayı import ederken doğru şifreyi girmelisiniz. Sistem iki POU’nun aynı isimde olmasına müsaade etmez.

16 FB Import/Export FB Import/Export
Projedeki tüm FB’lar burada listelenektir. Hangisinin veya hangilerinin export edileceğini seçiniz. Eğer dosyaya şifre tanımlanır ise kullanıcı bu POU dosyasını import ederken sistem kullanıcıdan doğru şifreyi girmesini isteyecektir.

17 Global Değişkenler Import/Export
Adım: Mause ile kursörü çalışma alanında götürün ve “Global Symbols” nesnesine sağ tıklayın. < Import Symbols…> seçiniz.

18 Global Değişkenler Import/Export
Eğer alınan dosyadaki ile aynı değişkenler tabloda mevcut ise sistem, kullanıcıya var olanları değiştirip değiştirmeyeceğini soracaktır. Eğer dosyadaki global değişkenler tabloda mevcut ise var olanlar değiştirilecektir. Import işlemi yapılmadan önce tablodaki tüm değişkenlerin silinmesi işlemi onayı seçilir. Eğer dosyadaki global değişkenler tabloda mevcut ise herhangi bir değişiklik olmayacaktır.

19 Kullanılan Aygıt Listesi (Used Device Report)
Adım: Mause ile çalışma alanında gidin ve “Used Device Report” nesnesine sağ tıklayın. Projenin düzgün olarak derlenmesi tamamlanmadan “Used Device Report” tablosu açılmayacaktır. Aksi takdirde sistem aşağıdaki gibi hata mesajı gösterecektir.

20 DVP formatındaki dosyalar nasıl açılır ?
*.dvp formatlı dosyayı açmadan önce IL(instruction list) kodunun mevcut ve doğru olup olmadığını kontrol ediniz. Aksi taktirde sistem hata mesajı gösterecektir. *.dvp formatından *.isp formatına çevrildikten sonra program kodları artabilir.

21 Haberleşme & Görüntüleme
ISPSoft Haberleşme & Görüntüleme

22 Haberleşme Fonksiyonu
Haberleşme Ayarları (Communication Settings) PLC ile bağlantı kurmadan önce haberleşme ayarlarınızı kesinlikle kontrol ediniz . PLC istasyon adresi girilir. “0” broadcast seçimidir ve PLC adresini dikkate almaz. Not: PLC’ye RS-485 portundan bağlanıyorsanız PLC’nin gerçek istasyon adresini girmelisiniz. PLC ile bağlantı tipiniz seçilir. Seri port için RS-232 Ethernet için Ethernet seçilir. PLC’ye bağlanacak Bilgisayarın COM port numarası seçilir. Varsayılan PLC haberleşme değerleri; 9600 bps 7 data bit Even parity ASCII mod dur. Eğer farklı ise ISPSoft otomatik olarak tarayacaktır.

23 Haberleşme Fonksiyonu
Run/Stop: PLC durum kontrol Upload/Download: PC ve PLC arası data transferi. Data, program, aygıt açıklaması vb. içerebilir. Online Mode: PLC’ye bağlan ve görüntüleme moduna geç. Editor salt okunur durumunda geçecektir. Online Edit mode: Editor görüntüleme modunda iken program yazılabilir duruma geçecektir. Send Change: Değiştirilen kodu görüntüleme modunda iken PLC’ye gönderir. Device Monitoring: Görüntülenmek istenilen aygıt ismi girilerek aygıtları görüntülemeye yarayan bir formdur. Set MPU X On/Off: X aygıtı yazılımdan kontrol edilebilecek. Run/Stop Online Mode Send Change to PLC Upload/Download Online Edit Mode Set MPU X On/Off Device Monitoring

24 Denetleme ve Derleme Denetleme ve Derleme (Check / Compile)
Check : Aktif POU denetle. Yazım hatalarını kontrol eder. Compile : Tüm POU’ları kontrol eder ve derler. Eğer programda fonksiyon blokları mevcut ise derleyici herbir fonksiyon bloğu alt öğesi (instance) için hafıza alanlarını organize edecektir. Sonrasında POU’ların çalışma sıralamasını kontrol etmek için görevleri (tasks) ayarlayacaktır. Derleme başarı ile tamamlanmışsa “Online Mode” geçilebilir. Check Compile

25 Upload/Download PC =>PLC
Eğer ‘Comment’ ve “Program” seçeneği seçili değilse, sistem sadece temel çalışma kodunu “Object Code” PLC’ye transfer edecektir. Eğer “Program” seçeneği seçili ise sistem ISPSoft formatında yükleme yapacaktır. Eğer ‘Program ve Comment’ seçili ise sadece çalışma kodu değil aynı zamanda açıklamalarda ilave olarak PLC’ye yüklenecektir. PLC memory LD X0 OUT Y0 . PLC Code Block END . Extra Information

26 Upload/Download Not PC <= PLC
Eğer “Program” seçeneği seçili değilse sistem sadece temel çalışma kodlarını (Object Code) PLC’den çekecektir. Eğer “Program” seçeneği seçili ise sistem program kodları ile birlikte açıklamalar, değişkenler, semboller v.b bilgileri de PLC’den çekecektir. Not Sadece temel çalışma kodları (Object Code) PLC’den çekilirse ISPSoft formatındaki bazı datalar kaybolabilir. Örneğin; Değişkenler (variables), semboller, açıklamalar v.b LD X0 OUT Y0 . PLC Code Block END . Extra Information

27 Ladder editor görüntüleme
Program Online moda girin ve bir POU açın Function Block Fonksiyon bloğuna ait bir alt öğeyi (instance) monitor etmek içindir, fonksiyon bloğun tamamını değil. Fonksiyon bloğunun her bir alt öğesi kendisine ait bir monitor formuna sahiptir.

28 Ladder editor online Program online izleme

29 Ladder editor online Function Block online izleme

30 Ladder editor online X aygıtı yazılımdan kontrol edilebilme (Set MPU X On/Off) Aktif değeri değiştir

31 Aygıt görüntüleme (Device Batch Monitoring)
Aygıt görüntüleme tablosunu açın (Devices Batch Monitoring) Butona basın Online moda girdikten sonra, aygıt görüntüleme başlayacak ve içerdiği verileri tazeleyecektir. Device Batch Monitoring

32 Aygıt görüntüleme (Device Batch Monitoring)
Sağ Tık Menü Seçenekleri & Değişken Seçimi Monitor veri alanları seçimi (Set the fields) Monitor değişkenleri seçimi (Select Symbols)

33 Hata takibi

34 Teşekkürler


"Delta PLC Programlama Editörü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları