Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yard.Doç.Dr. Zaim Alparslan ACAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yard.Doç.Dr. Zaim Alparslan ACAR"— Sunum transkripti:

1 Yard.Doç.Dr. Zaim Alparslan ACAR
Coaching Yard.Doç.Dr. Zaim Alparslan ACAR

2 BASKETBOL’DA ANTRENÖRLÜK
Bütün takım sporlarında olduğu gibi basketbolda da başarı her şeyden önce iyi yönetime bağlıdır.Bir antrenörün başarılı kıldığı bir takımı başka bir antrenör başarısızlığa sürükleyebilir.

3 Antrenörlükte başarısızlık yalnızca teknik ya da taktik bilgisizlikten değil; daha çok, ruh, bilimsel ve toplum bilimsel bilgisizlikten gelir. Sporcusunun ruhsal durumunu çözümleyemeyen, toplum içindeki yerini, davranışlarını değerlendiremeyen bir kimse, spor alanında ne kadar bilgili olursa olsun antrenörlük yapamaz. Antrenörlükte ikinci önemli özellik; planlı ve programlı çalışmaktır.Ama bunu kitaplarda gördüğü genel planları, programları alıp her duruma uygulamaya çalışmak sanmamalıdır.Antrenörün elindeki takıma verilen çalışma olanaklarına göre en uygun planı, programı kendisi düzenleyebilir.

4 Antrenörlükte üçüncü belki en büyük özellik ise kişiliktir
Antrenörlükte üçüncü belki en büyük özellik ise kişiliktir.Sporcular kendilerini yöneten kişiye aşırı önem verir ve titizlik gösterir.Başarısızlık durumlarında hemen eleştirilebilir.Ancak olumlu kişilik karşısında bu tür davranışlar zamanla ortadan kalkar.Antrenörün davranışları sporcular için önemli olduğundan davranışları, konuşmaları, düşünceleriyle kısacası kişiliğiyle örnek olmalıdır.

5 ANTRENÖRÜN KİMLİĞİ AŞIRI DİSİPLİNLİ BASKICI ANTRENÖRLER
GENİŞ YÜREKLİ, RAHAT, GEVŞEK ANTRENÖRLER ÇALIŞKAN; PLAN, PROGRAMA DÜŞKÜN AMA BENCİL ANTRENÖRLER OYUNCULARINA SEVGİYLE YAKLAŞAN İYİ ÖZGECİL ANTRENÖRLER

6 AŞIRI DİSİPLİNLİ BASKICI ANTRENÖRLER
Bu tür antrenörler hoş görüsüz, sert, katıdır. Zor antrenmanlar yaptırırlar. Sıcak davranışları yoktur. Takımları sert, saldırgan, disiplinli, güçlü ve dayanıklı olurlar. Başarıları sürekli olur. Ancak anlaşmazlık başladığında çöküntü başlar. Böyle olunca takım dağılıverir. Bu tür antrenörler sevilmezler. Başarısızlık durumunda da yalnız kalırlar.

7 GENİŞ YÜREKLİ, RAHAT, GEVŞEK ANTRENÖRLER
Bu tür antrenörler oyunlara iddialı hazırlanmazlar. Oyunda yenmek kadar yenilmek de vardır düşüncesiyle sahaya çıkarlar. Plan yapsalar bile, bu plan gereği gibi uygulanmaz. Takımda yıpratma yoktur. Disiplin zayıftır. Başarısızlık durumunda herkes antrenörü suçlar. Bu tür takımlar yeterince antrenman yapmadan sahaya çıkarlar.

8 ÇALIŞKAN; PLAN, PROGRAMA DÜŞKÜN AMA BENCİL ANTRENÖRLER
Planlı programlı olmayı severler.Takımlarını eksiksiz hazırlarlar. Ancak oyuncularından istenen düzeyde randıman alamazlar. Oyuncuları tutukturlar. Daima kendi yada başkalarını örnek gösterip oyuncularını ezer. Oyuncular beğenilmeme korkusuyla iyice bocalar, kendilerine güvenlerini kaybederler, gerekli başarıyı gösteremezler.

9 OYUNCULARINA SEVGİYLE YAKLAŞAN İYİ ÖZGECİL ANTRENÖRLER
Oyuncular rahatlıkla antrenörlere yaklaşabilir ve her türlü sorunlarını söyleyebilir. Takımda iyi bir uyum ve arkadaşlık havası vardır. Hatta bazen oyuncuların isteklerine göre oyuncu değiştirebilirler. Takım gücünün üstünde başarı gösterir. Ancak her zorluğu karşılayan antrenör, zamanla bütün başarısızlıkların hedefi durumuna gelir. Her şey de suçlanmaya başlar. Zamanla otoriteden yoksun ve insanca davranışları da zayıflık olarak nitelenir. Bu tür antrenör tiplerini gösterişi seven antrenörler, öne çıkmaktan kaçınan alçak gönüllü antrenörler gibi örneklerle çoğaltmak mümkündür.

10 GÖREVLERİNE GÖRE ANTRENÖR ÇEŞİTLERİ
ÖĞRETMEN ANTRENÖRLER ARAŞTIRMACI ANTRENÖRLER MAÇ ANTRENÖRLERİ

11 ÖĞRETMEN ANTRENÖRLER Adından da anlaşılacağı gibi bu tür antrenörler basketbolun öğretimi üzerinde dururlar.Bazen yeni başlayan sporculara öğrettikleri gibi antrenörlüğe yeni başlayanlara da öğretirler.Yeni başlayan sporculara öğreten antrenörler genellikle genç antrenörlerdir.Bunlar basketbolu yeni bırakmış ya da hala başka kulüplerde oynayan antrenörlerdir. Yeni başlayanlara öğretmede sabırlı olmak hoş görülü davranmak gerekir.genç antrenörler de genellikle hoşgörü yaşlı antrenörlere göre daha azdır. Basketbol öğretiminde diğer spor dallarında da olduğu gibi tekniği anlatmak kadar, uygulayarak göstermek de önemlidir.Yaşlı antrenörler yanlarına asistan olarak yararlanabileceği yardımcı antrenörler alır ve teknik öğretimde bunlardan yararlanırlar.

12 ARAŞTIRMACI ANTRENÖRLER
Üniversitelerde, akademilerde basketbol üzerine çalışan öğretim görevlilerinin ötesinde her kulübün de araştırmacı antrenörleri olmalıdır.Dünya basketbolunda hızla ilerleyen ülkelerin yaptıkları aşamalarda en büyük pay araştırmacı antrenörlerindir.Araştırmacı antrenörler dünya basketbolunu günü gününe izler, gelişmeleri kaydederler. Kulüp antrenörleri kulüplerine yön verirken araştırmacı antrenörlerin bilgilerinden yararlanırlar.

13 MAÇ ANTRENÖRLERİ Bu antrenörlerin maçlara yönelik ayrı ayrı çalışmaları nedeniyle 3’e ayırabiliriz: Teknik Direktör Antrenörler Alan Antrenörleri

14 Teknik Direktör Her kulüpte mutlaka bir teknik direktör bulunmalıdır.Bu antrenörler yaşça ileridir.Başarılı bir antrenör geçmişleri vardır.Kulübün antrenörlerinin seçimi, yıllık programlarının hazırlanması gibi bütün konularda tek sorumlu kişidir.Antrenörlerin denetleyicisi ve en büyük yardımcısıdır.

15 Antrenörler Teknik direktörün hazırladığı genel yıllık plana,programa göre aylık, haftalık, günlük programları yaparlar. Verilen kadroyu verilen amaca göre çalıştırır, denetler, geliştirir ve maçlara çıkarırlar. Öğretmen antrenörler oyuncu yetiştirir, araştırmacı antrenörler uzun çalışmalar yapar, teknik direktör planlar, programlar hazırlar; sonunda her şey antrenörlere bırakılır. Denetlenebilir, uyarılabilir ve gerektiğinde değiştirilebilirler.Ancak gidenin yerine yenisini koymanın zor olduğu düşüncesiyle antrenör seçiminde dikkatli davranılır.

16 Alan Antrenörleri Bu antrenörler genç, dinamik vücut yapıları antrenmanlardaki yüklenmeleri kaldıracak düzeyde olurlar.Aktif spor yaşamını yeni bırakmış ve antrenörlüğe yeni başlamış tipler buna en uygun olanlarıdır. Teknik gösterme özellikleri kaybolmamıştır.Bazen antrenmanlarda oyuna girer oyuncuları zorlarlar. Antrenörün yardımcısı olan bu tip antrenörler takım için çok önemlidir. Tekniği ne kadar iyi olursa olsun yaşlı antrenörler oyuna girmemelidir.Nedeni de oyunda çabuk yorulup gülünç duruma düşebilirler.Diğer önemli bir neden de takımın durumuna dışarıdan bakmadığı için sağlıklı bir gözlem yapamazlar.

17

18 Basketbol antrenörü olmak istiyor musun?
Basketbol sahasında çocuklarla gençlerle çalışmak kadar heyecanlı, güvenli ve keyif verici bir iş yoktur. İyi bir antrenör olabilmek için koçluk felsefesini geliştirmek en önemli adımdır. Bu felsefe topu elinize ilk aldığınızda başlar.

19 Herhangi bir antrenörün basketbola yönelik olarak saha içi veya dışında yaptığı her şey ve davranışları, o antrenörün felsefesini oluşturur.

20 Motivasyon Antrenörün yaptığı her türlü olumlu davranış, bir itici motivasyon güç olarak kabul edilebilir. Antrenör oyuncularına onunla yakından ilgilendiğini, davranışlarında samimi olduğunu ve ona ne kadar önem verdiğini hissettirebilmelidir. Bir hedefin belirlenmesi bile başlı başına bir motivasyon unsurudur.

21 İstek En önemli davranış biçimidir. Her antrenman, maç ve toplantıya çok iyi hazırlanmalı, saha dışı ilişkilerde de aynı hazırlık içinde olmalıdır. Sezon ne kadar uzarsa uzarsa uzasın veya işler ne kadar ters giderse gitsin başlangıçtaki istek kaybedilmemelidir.

22 NE KADAR ÇOK ÇALIŞIRSANIZ MALUBİYETİ O KADAR ZOR KABULLENİRSİNİZ.
Çok çalışma Başarının temeli çok çalışmaktır. Oyuncularınıza her zaman rakiplerinden daha çok çalışmalarını ve sahada karşılaşabilecekleri her duruma karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini söyleriz. NE KADAR ÇOK ÇALIŞIRSANIZ MALUBİYETİ O KADAR ZOR KABULLENİRSİNİZ.

23 Güven Antrenörler oyuncuların yaptıkları her şeyden güven duymalarını sağlayabilmek için öncelikle kendilerine güven duymalıdır. Hiçbir oyuncu güven duygusu taşımayan antrenör için oynamak istemez. Şu noktayı göz ardı etmeyin; aşırı güven oyuncularda gevşeklik yaratabilir. Bu da beklenmeyen başarısızlıktır.

24 Güven iyi bir hazırlığın sonucudur
Güven iyi bir hazırlığın sonucudur. Sezon için önceden yapılan doğru hazırlık programı ve takımın bu program çerçevesinde iyi hazırlanması, güven duygusunun oyunculara da aşılanmasında hayati bir rol oynar.

25 Öğretme Spor salonu bizim sınıfımızdır. Spor salonundaki disiplin ve oyuncuların davranışları öğretmeye yönelik belirli yöntemler olarak algılanmalıdır. Öğretme metotlarını iyi kullanın, sporcularınız en iyi olmaya çalışsın.

26 Disiplin Çok tartışılan bir konudur. Her antrenörün ortaya koyacağı disiplin kuralları büyük değişiklikler gösterir. Diktatör veya mantıksız davranışlar içinde olmayın.

27 Takım davranışı Bir antrenörün karşılaşacağı en zor görev takım davranışı ve takım içinde birlikteliği sağlayabilmektir. Antrenörlerin hazırladığı programın başarılı olması oyuncularının birleşmelerine ve kenetlenmelerine ve başarı için birbirlerini desteklemelerine neden olur. Oyuncular üyesi olduğu takımdan büyük gurur duymalıdır.

28

29 Antrenör-oyuncu ilişkileri
Oyuncularımın onlara karşı soğuk davrandığım hissine kapılmalarını ASLA İSTEMEM.

30 Peak performansta yapılacaklar
Sonuca değil sürece rehberlik edin Stres bilincini ve performansını kullanabilmeyi öğretin Stresle başa çıkma tekniklerini öğretin, zamanınızı sporcularınıza gevşemeleri için bağırarak harcamayın Uygulamada yeniden yapılanmayı öğretin Espri yapın

31 Peak performansta yapılacaklar
Perspektif verin Hergün canlandırma yapın Teşvik edici bir hava oluşturun Bireysel hata ve başarıları takım performansından ayırın Sporcularınızı tehdit etmeyin, onlara cesaret verin Oyuncularınızı baskı altında yüksek performansa odaklayın

32

33 Bir sporcunun yeterlilik düzeyine ilişkin kanılar
Sporcunun kalıtım etkenleri, fiziksel özellikleri ve yetenekleri Sporcunun çocukluk deneyimleri Sporcunun daha önceki deneyimleri ve öğrenilmiş görevler Sporcunun eğitim durumu Sporcunun ilgi ve motivasyonu Sporcunun aile-eş durumu Kültürel etki Antrenör-sporcu uyumu

34 ANTRENÖRLÜĞE HOŞ GELDİNİZ
Eğer birçok çaylak antrenörler gibiyseniz , büyük olasılıkla ilgili aile sıralarından , spora heveslilerden , yada toplumdaki adaylardan gelmektesinizdir . Birçok çaylak ve tecrübeli antrenörler gibi sizde büyük olasılıkla çok kısıtlı bir resmi antrenörlük eğitimi almışsınızdır Ancak yerel gençliğe basketbol programlarında yardım istendiğinde cevap verdiniz , çünkü çocukları seviyorsunuz ve basketboldan hoşlanıyorsunuz , ve belki de değecek bir toplum aktivasyonuna katılmayı istiyorsunuz

35 KİM ? BEN Mİ ? ANTRENÖR MÜ ?

36 YARDIM ETMEK İSTİYORUM AMA .....
Antrenörlük mesleğine girişiniz zorluklar içerebilir . Diğer birçok aday gibi sizde 6 ile 14 yaşları arasındaki çocuklara antrenörlük yapmayı kabul ettiğiniz spor dalı hakkında çok şey bilmiyor olabilirsiniz . Rahatlayın , çünkü genç basketbol antrenörlüğü ( CYB ) size aşağıdaki gibi sorulara yanıt vermenizde yardımcı olacaktır : Bir antrenör olmak için nelere ihtiyacım var ? Oyuncularımla en iyi nasıl ilişki kurabilirim ? Spor yeteneklerini ne şekilde işlemeliyim ? Güvenliği arttırmak için ne yapmalıyım ? Birisi yaralandığında ne yapmalıyım ? Basketbolun ana kuralları , yetenekleri ve stratejileri nelerdir ? Hangi pratik uygulamalar oyuncularımın basketbol yeteneklerini arttırır ? Bu soruları cevaplamadan önce antrenör olmanın neleri içerdiğine bir göz atalım

37 BİR ANTRENÖR OLARAK SORUMLULUKLARIM NELERDİR ?
Bir antrenör oyuncuları spor yetenekleri öğrenirken zevkli ve güvenli spor tecrübeleri kazanmaları için gerekli olan her şeyi yapmanın sorumluluğunu taşımak zorundadır .

38 EĞLENCELİ BİR TECRÜBE ORTAMI SAĞLAYIN
Spor zevkli olmalıdır . Hiç bir şey kazanılmasa da oyuncularınızın zevk aldığından emin olunuz . Eğlenceyi spordan çıkartın ve çocuklarıda spordan kazanın . Çocuklar spora birkaç sebep ile iştirak ederler . Örnek vermek gerekirse : Oynanabilecek akranlar bulmak , fiziksel olarak gelişmek , beceri kazanabilmek . Ancak onların esas amaçları zevk almaktır . Uygulamalarınıza espiri ve değişiklik katın ki bu amaçlarına ulaşabilsinler . Oyunları oyuncularınız için tehditkar olmayan şenlik havasına büründürün . Bu yaklaşımlar oyuncularınızın katılım isteklerini , ki bu gençliğin en büyük amacı olmalıdır , arttıracaktır . 2. kısım size , oyuncularınızın eğlence arzularını ve kazanma görüşlerini nasıl tatmin etmeniz gerektiğini öğrenmenizde yardımcı olacaktır . 3. kısım size bu görüş açısını etkin bir şekilde aktarmada yardımcı olacaktır .

39 GÜVENLİ BİR TECRÜBE SAĞLAYIN
Aktiviteleri planlama ve öğretmede sorumluluğunuz aktiviteler süresince gelişimin minimum risk içermesi ilede belirlenecektir . ( 4 ve 5. kısımlara bakın ) . Daha sonra oyuncularınıza oyunlarda sağladığınız imkan ve ekipmanların zayıf olmamasını sağlamalısınız . Son olarak kendinizi bir antranör olarak doğabilecek herhangi bir yasal sorumluluktan korumalısınız . 5. kısım size almanız gereken uygun önlemler konusunda yardımcı olacaktı

40 SAKATLIĞI OLAN ÇOCUKLARA İMKAN SAĞLAYIN
Takımınızda bir çeşit sakatlığı olan çocuklar olabilir . Paniklemeyin . Spor yönetiminiz ve birçok ilgili kurum size bu konuda yardım edecektir . Bir antrenör olarak Amerikan sakatlar yasasını bilmeniz gerekir . Bu yasa ırk , cins ve sınıf ayrımında olduğu gibi sakatlar içinde ayrımcılığı engeller ve eşit yasal hak verir . Bu yasa sakatlığı olan bir insanın takımdaki diğer oyuncuları riske edebileceğini belirtmekle beraber yinede bu yasanın uygulanışı aynıdır . Yasa sakatlar için mantıksal istihdamı öngörür . Eğer bir ebeveyn yada oyuncu size bu konuda yaklaşırsa ve sizde ne yapacağınızı bilmiyorsanız ilgili müdürünüze danışın . Kendi başınıza karar vermeniz bu yasa uyarınca sizi kötü duruma düşürebilir . Bu insanların diğer sağlam yaşıtları ile birlikte bu aktivitelere katılmak istediklerini aklınızdan çıkarmayın . Onlara diğer oyunculara verdiğiniz destek ve cesaretin aynısını verin ve diğer oyuncular tarafından kabul edilmeleri için bir örnek teşkil edin .

41 BASKETBOLUN TEMEL KURALLARINI ÖĞRETİN
Antrenör olurken bir eğitimci rolünü üstlenirsiniz . Oyuncularınıza sporlarında başarılı olabilmek için gerekli temel yetenek ve stratejileri öğretmelisiniz . Buda ‘’ okula gitmeniz’’anlamına gelir . Şu an basketbol kurallarını bilmiyorsanız , bunları bu kursun ilgili bölümlerinden öğrenebilirsiniz . Fakat buna rağmen bir oyuncu olarak basketbolu biliyorsanız , basketbol nasıl öğretilir ? Bunu biliyor musunuz ?

42 YARDIM SAĞLAMA Özellikle ligdeki tecrübeli antrenörler sizin için yardım isteyebileceğiniz birer iyi kaynaktırlar . Sizin şu an karşılaştıklarınızı ve duygularınızı onlar çoktan yaşamışlardır ve onların tavsiyeleri sizin ilk sezonunuz için paha biçilemez olacaktır . Antrenörleri antrenmanlarda ve maçlarda seyrederek , sempozyumlara katılarak , basketbol yayınlarını okuyarak ve öğretici video yayınlarını seyrederek ekstra yardım alabilirsiniz .

43 BİR ANTRENÖR OLARAK HANGİ TAKIMLARA İHTİYACIM OLUR ?
Düdük , antrenör giysisi , spor ayakkabıları , yazı tahtası gibi klasik antrenör alet ve teçhizatı tedarik ettiniz mi ? Bunlar size antrenör olarak yardımcı olacak , fakat başarılı bir antrenör olmak için para ile satın alamayacağınız beş şeye daha ihtiyaç duyacaksınız : Bunlar sadece kişisel sorgulama ve çok çalışma ile elde edilebilir ve ‘’COACH ‘’ kelimesinin baş harfleri aracılığı ile hatırlanabilir.

44 C - Comprehensıon Anlayış
O - Outlook Görüş A - Affection Sevgi C - Character Karakter H - Humor Mizah

45 ANLAYIŞ Basketbol kurallarının , yeteneklerinin ve taktiklerinin iyi algılanması önemlidir . Sporun ana elemanlarını anlamanız gereklidir . Oyunu öğrenmenizde yardımcı olabilmek için bu kursta sezonu planlama ve bireysel uygulamalarda kural, yetenek ve taktikleri öğretilir . Basketbol yeteneklerinizi geliştirmede yararlanmak için bu kursun basketbol özel kısımlarında farklı alıştırmalar bulacaksınız .

46 Basketbol bilgisi edinmek için , uygun antrenmanlar ve emniyet metodlarını yerine getirmelisiniz . Böylece oyuncularınız en az yaralanma riski ile katılabilirler . Ancak bu durumda bile spor yaralanmaları olacaktır ve çoğunlukla oyuncularınızın yaralanmalarına ilk hitap edecek insan siz olacaksınız . Anlatılan ilk yardım uygulamalarını iyi algıladığınıza emin olunuz

47 GÖRÜŞ Bu antrenörlük enstrumanı , bir antrenör olarak ihtiyaç duyduğunuz , sizin bakış ve amaçlarınıza hitap etmektedir . En yaygın antrenörlük amaçları : A) Eğlence B) Oyunculara fiziksel , zihinsel ve sosyal yetilerinde gelişebilmelerinde yardımcı olabilmek C) Kazanmaktır . Bu yüzden sizin görüşünüz belirlediğiniz öncelikleri , planlamanızı ve sezon için vizyonunuzu içerir . Bir oyun alanında çocuklarla başarılı bir şekilde çalışabilmek için önceliklerinizi belirlemeniz gerekir . Hangi sıraya göre eğlenceye , gelişime ve kazanmaya öncelik vereceksiniz ?

48 GÖRÜŞ Amaçlarınızı test etmek için aşağıdaki soruları cevaplayın :
Hangi durumda en çok gurur duyacaksınız ? A- Tüm katılanların basketbol oynamaktan zevk aldığını bildiğinizde B- Tüm oyuncularınızın basketbol yetilerinin arttığını gördüğünüzde C- Lig şampiyonluğunu kazandığınızda

49 GÖRÜŞ Hangisi sizin spor hakkındaki düşüncelerinizi en iyi yansıtıyor ? A- Eğer eğlenceli değil ise , o sporu yapma . B- Herkes hergün birşeyler öğrenmeli . C- Eğer kazanamadıysanız , spor eğlenceli değildir .

50 GÖRÜŞ Oyuncularınızın sizi nasıl hatırlamalarını istersiniz ?
A- Onun için oynamanın kişiye zevk verdiği bir antrenör gibi B- Temel yeteneklerin altyapısını iyi sağlamış bir antrenör gibi C- Derece yapmış bir antrenör gibi

51 GÖRÜŞ Takımınızdaki bir çocuğun ailesinin hangisini söylemesini daha çok istersiniz ? A- Bu yıl Murat basketbol oynayarak gerçekten güzel zaman geçirdi . B- Melike bu yıl basketbol oynayarak bazı önemli dersleri aldı . C- Serdar bu yıl birinci sınıf bir basketbol takımında oynadı

52 GÖRÜŞ Cevaplarınızı tekrar gözden geçirin . Eğer çoğunlukta
‘’ A’’ seçeneği varsa eğlence sizin için daha önemli demektir . ‘’ B’’ seçeneğinin fazlalığı sizin için yetenek gelişiminin daha önemli olduğunu gösterir . Ve eğer ‘’ C ’’ seçeneğini fazla ise antrenörlüğünüzde kazanmak en yüksek değeri taşıyor demektir

53 Bir çok antrenör eğlence ve gelişimin daha önemli olduğunu söyler ancak antrenörlük yaptıklarında kazanma olgusunu ağırlık verirler , hatta bunu abartırlar . Sizinde benzeri durumlarda kazanmaya özel önem verdiğiniz olacaktır . Bu gibi durumlarda kazanmak ve gelişim arasında hangisine daha ağırlık vereceğinizi seçme durumunda kalacaksınız . Eğer sıralamanız uygunsa oyuncularınızın durumu takımınızın kaybetme ve kazanma siciline hep öncülük edecektir

54 Görüşünüzü daha iyi belirlemek için aşağıdakileri uygulamaya sokun :
1- Sezon için önceliklerinizi belirleyin 2- Sizin önceliklerinizi engelleyecek durumlara hazırlanan. 3- Önceliklerinize uygun kendiniz ve oyuncularınız için amaçlar belirleyin . 4- Bu amaçlara sizin ve oyuncularınızın en iyi şekilde nasıl ulaşacağını planlayın . 5- Doğru yolda olduğunuzdan emin olmak için amaçlarınızı sıkça tekrarlayın .

55 Antrenörler için genç oyunculara imkan vermek çok önemlidir
Antrenörler için genç oyunculara imkan vermek çok önemlidir . Erkek - kız , uzun - kısa , kabiliyetli - kabiliyetsiz her genç yeteneklerini geliştirmek ve eğlenmek için bir imkana sahip olmalıdır . Sporun hırsı ve eğlencesi kazanmanın kendisi ile değil kazanmak için mücadele etmek ile tecrübe edilir . Yedek sırasından sahaya girme imkanı verilmemiş oyuncular bu mücadele imkanından yoksun bırakılmış demektir . Burada bir cinas yatmaktadır : Tüm oyuncularına katılma ve yeteneklerini geliştirme imkanı veren antrenörler en sonunda en üst sıraya ulaşırlar . Asep’in özdeyişi takımınızdaki oyunculara en güzel ilgiyi içeren bakışınızı muhafaza ettirecektir . Önceliklerinizi belirlerken hatırlamanız gereken dört kelimeyi özetler :

56 ÖNCE OYUNCULAR SONRA KAZANMAK
Bu özdeyişe göre kazanmak için mücadele etmek sporun önemli , dahası hayatın parçasıdır. Ancak bu özdeyiş kazanmak için mücadele uğrunda oyuncuların refahını , gelişimini , ve eğlencelerini engelleyecek tavizlerin verilmemesini önemle vurgular

57 SEVGİ Sevgi antrenörlük çantanızda bulundurmanız gereken bir diğer hayati enstrumandır : Antrenörlük yaptığınız gençlere gösterilecek gerçek ilgi , çocukları sevmeyi , basketbol sevgi ve bilginizi paylaşmaya yönelik isteği , ve spora katılımlarında sizin için oynayan her sporcunun büyümesine yönelik anlayış ve sabrı içerir .

58 SEVGİ Başarılı antrenörler oyuncularının sağlıkları ve refahları ile iyi ilgilenirler . Oyuncularının zevkli ve başarılı bir tecrübe elde ettiklerine dikkat eder . Genç insanların spor tecrübeleri ile hayatlarındaki diğer aktiviteler arasında benzerlikler olduğunu fark eder ve oyuncularının tüm tecrübelerden yararlanabilme yolunda mücadele etmeleri için onları yüreklendirir ve çok yönlü birer yetişkin olmalarını sağlamaya çalışır . Bu tip antrenörler çocuklar ile çalışmaya ve onların gelişiminde katkıda bulunmaya çok isteklidirler ve onların yavaş öğrenenlere ve öğretilenleri uygulamaya az kabiliyetli olanlara sabırları vardır . Eğer buna benzer özellikleriniz varsa , ve bunları geliştirmek için çok çalışmaya istekli iseniz , genç sporcuları yetiştirmek için gereken sevgiye sahipsiniz demektir

59 SEVGİ Sevginizi ve sabrınızı göstermek için aşağıdakilere benzer birçok yol vardır : * Takımınızdaki her bir oyuncuyu tanımak için çaba sarfedin . * Her oyuncuyu ayrı bir birey olarak alın . * Yeni ve zor olan yetenekleri öğrenmeye çalışırken oyuncularınızın üzerinde durun . * Benzer koşullarda size nasıl davranılmasını istiyorsanız oyuncularınıza öyle davranın . * Duygularınızı kontrol altında tutun. * Takımınızla birlikte olma isteğinizi onlara gösterin . * Konuşmalarınızda yumuşak ve pozitif bir ses tonu kullanın

60 SEVGİ Bazı çocuklar takdirinizin ve sevginizin göstergesi olarak omuza yada sırta bir destek vuruşuna ihtiyaç duyarlar . Ancak her oyuncunun kendilerine dokunulmasından hoşlanmayacağını da unutmayın . Bu durumda onlara saygı göstermelisiniz

61 KİŞİLİK Kişilik , yetişkinlerin spor tecrübeleri ve gençler hakkında sıkça kullandıkları bir kelimedir . Eğer hala sorulmamışsa bir gün muhakkak size sporun güzel bir kişilik yaptığına inanıp inanmadığınız sorulacaktır. Ne diyeceksiniz ?

62 KİŞİLİK Genç basketbolculara antrenörlük yapmaya karar verdiğinize göre spora katılımın önemli olduğunu düşünmektesiniz . Ancak spora katılım sporun kendisinin yanında kişilik gelişiminde size de bağlıdır . Oyuncularınıza nasıl kişilik geliştirteceksiniz ? Gençler büyüklerinin anlattıkları ile öğrenirler . Ancak önemli insanların davranışlarını izleyerek daha çok öğrenirler . Bir antrenör olarak oyuncularınız için hayatlarının önemli bir figürü olacaksınızdır . Peki iyi bir model olabilecek misiniz ?

63 KİŞİLİK İyi bir kişiliğe sahip olmak spor ve hayat için uygun bir model teşkil etmek demektir . Yani doğruları söylemekten daha fazlası . Söyledikleriniz yaptıklarınızla aynı olmalıdır . ‘’söylediğimi yap yaptığımı yapma ‘’ felsefesi antrenörlükte yoktur . Oyuncularınıza karşı çıkın , destekleyin , yüreklendirin , ödüllendirin göreceksiniz aralarındaki farklılıkları kabul edecekler. Dahası hoşlarına gidecektir . Her antrenmandan ve maçtan önce , esnasında , ve sonrasında kontrollü olun . Hiçbir zaman hatanızı beyan etmekten korkmayın : Kimse mükemmel değildir.

64 KİŞİLİK Çoğumuz oyuncularını eleştirmenin onlara iyi birer kişilik kazandıracağına inanan antrenörler tarafından yetiştirilmişizdir . Gerçekte bu yaklaşım çocuğun kendisine olan güvenini zedeler ve onu bir birey olarak değerinin performansı ile belirlendiğini düşünmeye sevk eder. 3. bölüm oyuncularınızın kişiliklerini geliştirmenizde ve spor yeteneklerini arttırmanızda size yardımcı olacaktır.

65 KİŞİLİK Son olarak , etnik cinsiyet , ve benzeri farklılar üzerine kurulmuş olgularda davranışlarınızı gözden geçirin . Siz bir bireysiniz ve insanların size bakarak antrenörler hakkında bir genelleme yapması yanlış olacaktır . Yukarıda örnekler verilen konularda yorumlar yapmaktan kaçınmanız yararlı olacaktır . Sözlerinizle ve hareketlerinizle tüm oyuncularınızın sizin için önemli olduğunu ve onlara insanlar arasındaki farklılıklara saygı göstermeyi ve desteklemeyi öğreteceğinizi gösterin .

66 KİŞİLİK Aşağıdakiler iyi bir model olmak için yol gösterir :
* Zayıf ve güçlü yanlarınızı belirleyin . * Güçlü taraflarınızı belirleyici kılın . * Mimikler ile eleştirilmeyeceğiniz geliştirebileceğiniz alanlara yönelik amaçlar belirleyin . * Eğer yanılmışsanız takımdan ve kendinizden özür dileyin . İkinci sefer daha iyisini yapacaksınız

67 MİZAH Mizah genellikle aşağı görülen bir antrenörlük tekniğidir . Bizim kullanımımızda kendinize oyuncularınızla birlikte antrenmanlarda ve maçta gülebilme yeteneğidir. ciddi , kabiliyet öğrenme zamanında kıkırdamaktan daha iyi hiçbir şey ortamı yumuşatamaz . Mizah anlayışı oyuncularınızın yapacakları hataları ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır . Bu yüzden hata yapan oyuncularınıza her defasında negatif yaklaşmayın . İyilerin zevkini beraberce çıkarın . Kötülere fazla takılmayın

68 MİZAH Aşağıdakiler antrenmanlarınızda mizah kullanabileceğiniz örneklerdir : * Antrenmanları değişik aktiviteler ekleyerek eğlenceli kılın. * Uygulamalara tüm oyuncularınızı iştirak ettirin . * Oyuncularınızın kahkahalarını disiplini azaltıyor olarak değil eğleniyorlar diye algılayın . * Gülümseyin .

69 NEREDESİNİZ? Antrenörlük teknikleri çantanızı hazırlarken, kendinizi 5 antrenörlük tekniğinde 3 soru ile sorgulayın . Sadece hangi cevap size uygun düşüyorsa o numarayı işaretleyin . HİÇ BİRAZ BİR HAYLİ

70 ANLAYIŞ 1- Basketbol kurallarını fazla çalışmadan diğer ailelere anlatabilir misiniz ? 2- Basketbol uygulamalarını nasıl organize ve güvenli bir şekilde aktaracağınızı biliyor musunuz? 3- Spor yaralanmalarına nasıl bir ilk yardımda bulunacağınızı biliyor musunuz ? ANLAYIŞ SKORU

71 GÖRÜŞ 4- Antrenörlük yaparken oyuncularınızın ilgilerini kazanmanın önünde tutar mısınız ? 5- Her toplantı ve antrenmanı planlar mısınız ? 6- Sezon sonunda oyuncularınızın neyi yapabilmeleri hakkında bir vizyonunuz var mı ? GÖRÜŞ SKORU

72 SEVGİ 7- Çocuklarla çalışmaktan hoşlanır mısınız ?
8- Gençlerin yeni yetiler kazanmasına sabırlı mısınız ? 9- Oyuncularınıza onlara dikkat ettiğinizi göstermeye hazır mısınız ? SEVGİ SKORU

73 KİŞİLİK 10- Söz ve davranışlarınız uyumlu mu?
11- Oyuncularınız için iyi bir model misiniz ? 12- Oyun öncesi esnasında veya sonrasında negatif duygularınızı kontrol altında tutar mısınız ? KİŞİLİK SKORU

74 MİZAH 13- Oyuncularınıza gülümser misiniz ?
14- Antrenmanlarınız eğlenceli midir ? 15- Hatalarınıza gülebilir misiniz ? MİZAH SKORU

75 Eğer her alanda 9 yada daha aşağı puan almışsanız , bu bölümleri tekrar okuyun .
15 puan toplamış olsanız bile halinizden memnun olmayın . Öğrenmeye devam edin . Böylelikle genç sporcuları yetiştirmek için daha iyi teçhizatlı olacaksınız

76 OYUNCULARIMLA NASIL İLETİŞİM KUARACAĞIM ?
Antrenörlük için gerekli olan enstrumanları artık biliyorsunuz : Anlayış , görüş , sevgi , kişilik ve mizah . Bunlar antrenörlük için ana enstrumanlardır ve onlarsız başlarsanız zorlanırsınız . Ancak bunları nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız size faydaları olmaz . Bu da becerili bir iletişimle sağlanır . Bu ünite iletişimin ne olduğunu ve nasıl iyi bir iletişimci - antrenör olabileceğinizi özetlemektedir

77 İLETİŞİM NEYİ İÇERİR ? Antrenörler genellikle iletişim dendiğinde oyunculara bir şeyler yapmalarını söylemek olduğunu anlarlar . Ancak sözlü direktifler bu işlemin ancak bir parçasıdır . İletilenin yarıdan fazlası sözsel olmayan yollarladır. Bu yüzden antrenörlük yaparken hareketlerin daha yüksek ses çıkardığını hatırlayın .İletişim en basit şekliyle bir vericiyi ve bir de alıcıyı içerir . Verici mesajını sözlü olarak yüz hareketiyle yada vücut dili ile gönderir. Mesaj yollandığında alıcı onu başarılı bir şekilde asimile edebilmelidir. Mesaja katılamayan yada dinleyemeyen bir alıcı mesajı yitirir

78 MESAJLARI DAHA VERİMLİ NASIL YOLLAYABİLİRİM ?
Genç sporcular basketbolun kural ve yeteneklerine karşı genelde az anlayışa ve oynamak için de daha az cesarete sahiptirler. Bu yüzden doğru, açık ve destekleyici mesajlara ihtiyaç duyarlar . İşte bu yüzden sizin sözlü yada sözlü olmayan mesajlarınız çok önemlidir .

79 SÖZLÜ MESAJLAR ‘’ Sopalar ve taşlar kemiklerimi kırabilir ama sözler beni incitemez ‘’ sözü doğru değildir . Söylenen sözlerin sert ve kalıcı etkisi olabilir . Ve antrenörlerin sözleri özellikle etkili olacaktır . Çünkü gençler antrenörlerine büyük önem verirler. Belki ilkokul öğretmeninizin sözlerini hatırlamazsınız ama antrenörünüzün o yaşta size söylediklerinden bir çok şey hatırlarsınız . Bunlar oyuncularına yaptığı yorumların kalıcı olanlarındandır . Bir yanlış hareketi düzeltirken , nasıl süt çekileceğini öğretirken , yada bir oyuncunun çabasını överken sözlerinizi kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır . Bunlar aşağıdakileri içerir : * Olumlu ve dürüst olun * Açıkça ve basitçe ifade edin * Yükses sesle söyleyin ve tekrarlayın * Tutarlı olun

80 OLUMLU VE DÜRÜST OLUN İnsanları , sürekli yapılan dırıltıdan daha fazla hiçbir şey huzursuz etmez . Ve genç sporculardan antrenörlerine aynı reaksiyonu verir. Çocuklar cesaretlendirmeye özellikle ihtiyaç duyarlar çünkü kabiliyetlerinden emin değildirler. Bu yüzden onları izleyin ve yaptıkları iyi şeyleri söyleyin . Sakın zayıf yada yanlış hareketlerini çiçeksi övgülerle örtmeyin . Çocuklar ne zaman yanlış yaptıklarını çok iyi bilirler , ve neşeli söylenmiş bir klişe laf onların hatalarını kapatmaz . Eğer onların hatalarını söylemezseniz sizin sahtekar olduğunuza inanırlar

81 AÇIK VE BASİTÇE İFADE EDİN
Olumlu ve dürüst mesajlar ancak oyuncularınız anlayabiliyorlarsa iyidirler . ‘’ çalılık arkasında dövüşmek ‘’ verimsiz ve etkisizdir. Eğer konuyu dağıtırsanız oyuncularınız ana noktayı kaçırırlar ve konudan uzaklaşırlar . Aşağıdakiler bir şeyi açık olarak açıklamanın yollarıdır : * Düşüncelerinizi aktarmadan iyi organize edin . * Geniş kapsamlı açıklayın ancak onları sıkacak monologlar haline getirmeyin . * Oyuncularınızın anlayacağı bir dil kullanın . Ancak onların yaşlarına ait argoları kullanmayın .

82 KOMPLİMAN SANDOVİCİ Yukarıdakileri uygulamanın güzel bir yolu kompliman sandovici ısmarlamaktır. 1- Sporcunuzun neyi doğru yaptığını bildirin 2- Oyuncunuza neyi yanlış yaptığını ve doğrusunu bildirin 3- Oyuncunuzu doğru yaptığı şeyi tekrar söyleyerek onu cesaretlendirin

83 YÜKSEK SESLE SÖYLEYİN VE TEKRARLAYIN
Ses tonunuz oyuncularınızın duyabileceği ve yorumlayabileceği bir stilde olsun . Gevrek ve canlı bir ses dikkat ve saygı toplar . Homurdanış ve zayıf sesler kaale alınmaz . Oyuncunuzla kişisel bir problem üzerine konuşurken yumuşak bir ses kullanmak en doğrusudur. Fakat genellikle söyleyecekleriniz tüm oyuncularınızı kapsayacaktır . Bu yüzden hepsinin duymasını sağlayın Gerçekçi bir ses oyuncularınızı motive eder ve sizin onları eğitmenizde zevk aldığınıza inanırlar. Uyarı sözü onları egemenlik altına alan bir ses tonu ile ifade ediliyorsa onların performanslarını yanlış etkileyebilir .

84 YÜKSEK SESLE SÖYLEYİN VE TEKRARLAYIN
Bazen sesli ve açık söyledikleriniz ilk seferinde yerini bulmaz . Bu gençlerin anlamadıkları sözleri kullandığınızda daha sık görülür . Tekrarlayarak sıkmamak , ve mesajlarınızın doğru ulaşması için aynı şeyi değişik bir yolla ifade edin . Örnek olarak önce ‘’ müdafaanızı uygun bir mesafede yapın ‘’ diyebilir . Sonrada ‘’ rakibiniz çevrenizde rahat top sürmesin ‘’ diyebilirsiniz . İkinci cümleniz birincisini kaçıranlar için yaralı olacaktır .

85 TUTARLI OLUN İnsanlar genellikle başka anlamlara gelecek şeyler söyleyerek konuşurlar . Örneğin ‘’ çok yol var ‘’ gibi aşağılayıcı bir anlam içeren bir söz istediğinizden farklı anlama gelebilir .Bunun gibi yanlış anlamlara gelecek sözler sarfetmekten kaçının . Ses tonunuzu kullandığınız sözlerle tutarlı olacak şekilde ayarlayın . Dün söylediğiniz ile bu gün söylediğiniz çelişmesin oyuncularınızın kafası karışır.

86 SÖZLÜ OLMAYAN MESAJLAR
Ses tonunuz ve sözlerinizdeki gibi sözlü ve sözlü olmayan mesajlarınızda da tutarlı olmak zorundasınız . Buna bir örnek kafanızı ‘’ olmadı ‘’ anlamında sallarken ‘’güzel devam edin ‘’ demenizdir . Oyuncu hangisine inanacak , mimiğinize mi yoksa sözlerinize mi ? Mesajlar sözsüz olarak bir çok şekilde aktarılabilir . Yüz ifadeleri ve vücut dili antrenörlük yaparken kullanabileceğiniz en açık şekilleridir .

87 YÜZ İFADELERİ Bir insanın yüzündeki bakış ifadesi onun ne düşündüğünü yada hissettiğini anlamak için en hızlı anahtardır . Oyuncularınız bunu bildikleri için sözlerinizden çok yüz ifadelerinizi incelerler. Onları ‘’ mutlu ‘’ yada ‘’boş ‘’ ifadelerle delirtmeye çalışmayın . Bu şekilde güvenlerini yitirirsiniz .

88 YÜZ İFADELERİ Ciddi ve beton yüzlü ifadeler performanslarının nasıl olduğu hakkında ip uçları arayan çocuklara yardımcı olmaz . Sadece sizin mutsuz ya da ilgisiz olduğunuzu düşünecektirler . Gülümsemekten korkmayın . Antrenörün gülümsemesi kendinden emin olmayan bir sporcuya büyük destek verecektir . Artı , gülümsemeniz oyuncularınızın sizin onlara antrenörlük yapmanızdan zevk aldığınızı düşünmeye sevk edecektir . Ancak bunu abartmayın ki oyuncularınız ne zaman gerçekten memnun olduğunuzu ne zaman sadece gülümsediğinizi kolayca anlayabilsinler .

89 VÜCUT DİLİ Oyuncularınız omuzlarınız düşük , başınız eğik gelip sere serpe yığıldığınızda oyuncularınız ne düşünür . Yorgun mu ? Bıkkın mı ? Mutsuz mu ? Yada bir müsabaka da onların elleriniz kalçanızda , dişleriniz kenetlenmiş ve yüzünüz kızarmış bir şekilde seyrediyorsanız ne düşünürler ? Onlara kızgın , bir yetkiliye kızgın , yoksa bir taraftara sinirlenmiş olarak mı düşünürler ? Muhtemelen bunlar ve benzerleri oyuncularınızca düşünülecektir . Ve bunların hiçbirisini hakkınızda bir izlenim olarak edinmelerini istemezsiniz . Bu yüzden memnun , güvenli ve gerçekçi bir şekilde davranmalısınız . Bu sizi sadece iyi bir antrenör yapmaz ..

90 VÜCUT DİLİ Oyuncularınız için iyi bir model olmanızı da sağlar . Fiziksel temas da vücut dili için iyi bir yöntem olabilir . Bir el sıkış , baş okşama , omuza sarılma yada sıkı bir sarılma takdirin , ilgilinin , sevginin ve eğlencenin gerekçeleri olacaktır Gençler genellikle bu tip sözsel olmayan mesajlara gereksinim duyarlar . Bunlara ahlaki , ve yasal sınırlar içerisinde tutun ancak oyuncularınıza mesajlarınızı iletirken bu yolu kullanmakta tereddüt göstermeyin

91 ALIŞ YETİLERİMİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİM ?
Şimdi iletişim sürecinin diğer tarafı olan mesaj alımını araştıralım . Genellikle insanlar iyi mesaj gönderir . Fakat zayıf bir şekilde mesaj alırlar . Gençlerin antrenörü olarak her ikisini de etkili bir şekilde yapabilmeyi bilmelisiniz . Mesajlarını alımının gerekleri basittir. Ancak mesaj alım yetileri gönderim yetilerine oranla daha az gelişmiş olabilir . İnsanlar genellikle diğer insanların kendilerini dinlemesini kendilerinin onları dinlemesinden daha çok severler Ancak eğer mesaj alımı ile ilgili anahtarları okumak istiyorsanız ve oyuncularınıza bu konuda güçlü bir çaba harcayacaksanız neleri kaçırdığınızı öğrendiğinizde şaşıracaksınız

92 DİKKAT ! Öncelikle dikkat etmelisiniz , insanların size söylemek zorunda oldukları şeylere kulak vermeyi istemelisiniz . Bu antrenörlük yaparken ve birçok şey dikkatinizi çekiyorken yapılması zor olan bir iştir . Ancak bire bir yada takım toplantılarında onların sözlü yada sözlü olmayan aktarımlarına odaklanmalısınız . Aldığınız küçük sinyaller sizi şaşırtacaktır . Böyle bir odaklanma size sadece söylenen her sözü yakalama imkanı vermekle kalmaz bu sayede oyuncularınızın ruh halini , fiziksel durumlarını , ve size ve diğer oyunculara karşı neler hissettiklerini öğrenirsiniz

93 DİKKATLİCE DİNLEYİN İnsanların mesajlarını nasıl aldığımız belki de her şeyden çok bizim mesajı göndereni ve göndermek istediği mesajı ne kadar kaale aldığımızı gösterir . Eğer oyuncularınızı ve size söylemek istediklerini fazla dikkate almazsanız bu aynı zamanda onları dinleme tutumunuza da yansıyacaktır . Kendinizi kontrol edin . Bir oyuncunuz sizinle konuşurken siz antrenmandan sonra ne yapacağınızı düşünür müsünüz ? Oyuncularınıza ‘’ ne dedin ?‘’ sorusunu sıkça sorar mısınız ? Eğer böyle ise katılmanın ve dinlemenin alış mekanikleri üzerinde çalışmalısınız . Oyuncularınızın mesajlarını kaçırmanızın sebebi ile kendinize sormanız gereken en kritik soru : Dikkate alıyor muyum ? dur.

94 DİKKATLİCE DİNLEYİN Hepsini nasıl bir araya getirirm ? Şimdiye kadar mesaj gönderim ve alımını ayrı ayrı ele aldık . Fakat biliyoruz ki gönderici ve alıcı iletişim esnasında sürekli rolleri değiştirirler Kişi iletişimi bir diğerine önce bir mesaj yollayarak daha sonrada bir mesaj alarak girer . Alıcı rolleri değişir ve başlangıç mesajını gönderene cevap vererek kendisi gönderici olur . Bu çeşit sözsel ve sözsel olmayan mesajlara feedback ‘’ geri itilim ‘’ oyuncularınız sizin feedback’ınız için sürekli size bakacaktır . Nasıl performans sergilediklerini , onların görüşleri hakkında ne düşündüğünüzü , çabalarının sizi mutlu edip etmediğini öğrenmek isteyecektirler . Açıkçası bir çok yolla cevap verebilirsiniz . nasıl cevap verdiğiniz oyuncularınızı çok etkileyecektir . Şimdi birkaç feedback çeşidini ve bunların getirebileceği etkileri araştıralım

95 AÇIKLAMALAR SAĞLAMAK Oyuncularınıza verdiğiniz feedback lerin çoğu basketbol oynamak ile ilgili sorulara cevap vermek şeklinde olacaktır . Bu gibi sorulara öğretici cevaplarınız hem sözlü hemde sözsel olmayan feedbackler şeklinde olmalıdır . aşağıdakiler öğretici feedback vermek için bazı önerilerdir . * Sözlü öğretilerimizi basit ve anlaşılır kılın * Sözsel olmayan feedbackleriniz için demonstrasyonlar kullanın ( bölüm 4 ‘e bakın ) * Oyunculara yetenekle yaklaşın ya da ağır hareketli demolar kullanın ki öğrenmekte zorluk çekmesinler .

96 YANLIŞLARI DÜZELTMEK Oyuncularınız yanlış performans gösterdiklerinde yanlışlarını öğretici feedback’lerle düzeltmelisiniz ve bu ne kadar çabuk olursa o kadar iyidir. Hataları düzeltirken iki kuralı aklınızdan çıkarmayın : Negatif eleştiriyi ihtiyatlı kullanın ve sakin olun .

97 NEGATİF ELEŞTİRİYİ İHTİYATLI KULLANIN
Oyuncularınızı uzun eşek veya başka tehlikeli oyunlar oynadıkları için antrenmandan geçici olarak uzak tutarak cezalandırsanız bile performans hataları için onları azarlamayın . Bir gencin spordan aldığı eğlenceyi hiç bir şey antrenörünün her hatasını azarlamasından daha fazla azaltamaz . Bunun yerine oyuncularınızın hatalarını pozitif yaklaşımla düzeltin . Oyuncularınız oynamaktan sizde antrenörlükten daha fazla zevk almış olursunuz

98 SAKİN OLUN Oyuncularınız hata yaptığında kendinizi kaybetmeyin . Unutmayın ki siz genç ve tecrübesiz oyunculara antrenörlük yapıyorsunuz , profesyonellere değil . Bu yüzden doğrudan çok yanlış görecek umduğunuzdan daha çok disiplin problemi ile karşılaşacaksınız . Ancak her yanlış harekete ve hataya bir ani hiddet göstermeniz oyuncularınızın motivasyonunu düşürecek yada örnek alınacak yanlış bir model hareketi görmelerine sebebiyet verecektir . Bu yüzden oyuncularınıza hataların dünyanın sonu olmadığını söyleyin . Serin kanlı olun

99 POZİTİF FEEDBACK Oyuncularınıza bir hareketi yada davranışı doğru yaptıklarında pozitif övgü vermek onların bu davranışları gelecekte tekrarlamalarına yol açacaktır . Çaba için gösterilen bir pozitif feedback gençleri zor yeteneklerde motive edecek önemli bir yöntemdir . Bu yüzden oyuncularınıza bağırıp negatif feedback vermekten ziyade onlara sayfa 22’ de açıklandığı gibi birer sandoviç ısmarlamayı deneyin . Bazen feedback’ iniz negatiften pozitife dönüşebilir. Örnek olarak ‘’ topu öyle atma ‘’ demektense ‘’ topu şöyle at ‘’ demelisiniz . Bu şekilde oyuncularınız yapmaları gerekene odaklanır . Yapmaması gerekene göre değil .

100 POZİTİF FEEDBACK Pozitif feedback’i sözlü veya sözsel olmayan yollarla verebilirsiniz . Özellikle oyuncunuzu takım arkadaşlarının önünde övmeniz ona büyük cesaret verecektir . bir dokunuş yada sırta hafifçe vuruş ta oyuncunuzun performansını farkettiğinizin güzel bir göstergesidir

101 ANTRANÖRLER POZİTİF OLUN
Basketbol federasyonu eğitim dairesi tarafından eğitilen antrenörlerin ancak küçük bir kısmı negatif davranış sergilemektedirler .

102 BAŞKA KİMLERLE İLETİŞİMDE BULUNMALIYIM?
Antrenörlük sadece mesaj yollayıp almak , uygun feedback sağlamak ile olmaz . Ailelerle , taraftarlarla , ilgili yöneticilerle ve rakip antrenörlerle iletişimde kurulmalıdır . Eğer bu insanlarla iletişimde olmazsanız kariyeriniz yetersiz ve antrenörlüğünüz kısa ömürlü olur . Aşağıdakileri bu insanlar ile iletişim kurmak için takip edin.

103 AİLELER Bir oyuncunun ailesi antrenörün bilgili olduğunu ve çocuklarının refahı ile ilgilendiğini bilmek ister. Bu gibi kaygıları sezon öncesi bir aile toplantısı yaparak ve kendi geçmişinizi ve antrenörlük ideallerinizi onlara anlatarak ortadan kaldırabilirsiniz . Eğer sezon içinde bir ebeveyn sizinle herhangi bir konuda kontak kurarsa onu iyi dinleyin ve pozitif cevaplar vermeye çalışın . Eğer ailelerle iletişim kurmak istiyorsanız bir antrenmandan sonra onları yakalayın . Bir telefon açın , yada bir mektup yazın . Çocuklar aracılığı ile ailelere yollanan mesajlar genellikle kayboluyorlar , yanlış yorumlanırlar , yada unutulurlar

104 TARAFTARLAR Muhtemelen sizin maçlarınızda tribünler dolup taşmayacaktır. Ancak bu şekilde antrenörlüğünüzü eleştiren taraftarları daha kolay duyacaksınız . Yaptığınız işle ilgili negatif bir eleştiri duyduğunuzda cevap vermeyin . Sakin olun ve aldığınız mesajın bir değeri var mı düşünün , eğer yoksa unutun . İstenmeyen eleştiriye cevap vermek diğer taraftarlarında sesini yükseltmeye ön ayak olacaktır . Bu yüzden tavşan kulaklarınızı çıkarın ve taraftarlara hareketlerinizle iletişim kurun ve güvenli , rekabetçi bir antrenör olduğunuzu gösterin . Oyuncularınızı taraftarların eleştirilerine hazırlayın . Onlara dinlemeleri gereken insanın sadece sizin olduğunuzu yorumcuların olmadığını söyleyin . Eğer bir oyuncunuz bir taraftarın yorumundan etkilemişse ona sizin yorumunuzu daha objektif ve yararlı artı geçerli olduğunu söyleyin .

105 HAKEMLER Hakemlerle nasıl geçindiğiniz oyuncularınızın onlara yaklaşımlarını belirleyecektir . Bu yüzden bir örnek yapmalısınız . Yöneticileri ellerini sıkarak selamlayın , bir giriş belki de maç için bir sohbet yapın . Onlara saygınızı maç öncesinde , esnasında ve sonrasında gösterin . Kötü sözler söylemeyin , bağırmayın , yada saygısızca mimikler yapmayın . Oyuncularınız bu gibi davranışları görürlerse bu tip davranışların uygun olduğunu düşünürler . Artı olarak eğer yönetici bunları görür yada duyarsa aranızdaki ilişki bozulur .

106 RAKİP ANTRENÖRLER Maçtan önce rakip takımın antrenörünü ziyaret etmek için çaba sarf edin . Belki müsabaka için sayısız oyuncu değiştirme gibi antlaşmalar yapabilirsiniz . Maç esnasında rakip antrenör ile kişisel tartışmaya girmeyin . Unutmayın ki antrenörler değil , çocuklar yarışıyor . Ayrıca rakip antrenör ile iyi ilişki kurmakla oyuncularınıza rekabetin ortak hareket etmesini de içerdiğini göstermiş olursunuz .

107 ÖZET KONTROL LİSTESİ Şimdi antrenörlük yetilerinizi evet veya hayır cevapları vererek kontrol edin . EVET HAYIR 1- Oyuncularınıza yönelik sözsel mesajlarınız pozitif ve dürüst mü ? 2- Oyuncularınızın anlayacağı şekilde açık , ve sesli konuşuyor musunuz ? 3- Öğretilerinizi anlayamadıklarını düşünerek tekrarlar mısınız ? 4- Ses tonunuz ve sözsel olmayan mesajlarınız sözlerinizle tutarlı . 5- Yüz ifadeleriniz vücut ifadelerin antrenörlük rolünüzle ilgili ilgi ve mutluluğu gösteriyor mu ?

108 ÖZET KONTROL LİSTESİ 6- Oyuncularınızın sözlü yada sözsel olmayan ipuçlarını yakalamaya hazır mısınız ? 7- Oyuncularınızın size söylediklerini gerçekten kaale alır mısınız ? 8- Oyuncularınız hata yaptıklarında genellikle öğretici mi , kınayıcı mı yaklaşırsınız ? 9- Oyuncularınızın söylediği yada yaptıklarına gerçekten pozitif yaklaşıyor musunuz ? 10- Oyuncularınızın aileleri ile , taraftarlarla , oyun yöneticileriyle , ve rakip antrenörler ile işbirlikçi ve saygılı iletişime girer misiniz ?

109 Eğer yukarıdakilerden herhangi birine hayır cevabı vermiş iseniz bu bölümü tekrar okumanız gerekir. Şimdi antrenörlük yapmadığınız zamanlarda karşılaşacağınız iletişim problemlerini belirleyelim .

110 OYUNCULARIMI HAZIR HALE NASIL GETİRECEĞİM ?
Basketbol antrenörlüğü yapmak için bu sporun kurallarını , yetilerini ve stratejilerini anlamanız gerekir. Bu kitabın ikinci bölümü sporu anlamak için gerekli temel bilgileri sağlar . Tüm basketbol bilgileri size etkin olarak oyuncularınıza aktarmadığınız sürede çok az fayda sağlar . Bu yüzden bu bölüm çok önemlidir. Bu bölümde spor yetilerini öğretirken atmanız gereken adımları bununla beraber sezonu ve bireysel işlevleri planlamak için gerekli pratik yardımcıları sağlar .

111 SPOR YETİLERİNİ NASIL ÖĞRETİRİM ?
Birçok insan antrenörlük yapmanın o sporu fiilen oynamış olmakla sağlanabileceğine inanır . Oynamış olmak tabiki fayda getirecektir , fakat başarılı antrenörlük için daha fazlası gerekir . Oynamamış olsanız hatta basketbolu hiç seyretmemiş olsanız bile yinede aşağıdaki koşullarla başarılı antrenörlük yapabilirsiniz . 1- Yetileri tanıtın 2- yetileri gösterin 3- yetileri açıklayın 4- Oyuncularınızın yetileri uygulamalarına katılın

112 YETİLERİ TANITIN Oyuncular özellikle genç ve tecrübesizler , Hangi yetileri öğrendiklerini ve niye öğrendiklerini bilmek isterler . Bu yüzden aşağıdaki üç adımı bir yetiyi öğreten ; 1- Oyuncularınızın dikkatini çekin 2- Yetinin adını belirleyin 3- Yetinin önemini açıklayın

113 OYUNCULARINIZIN DİKKATİNİ ÇEKİN
Gençlerin dikkati kolaylıkla kaybolabileceğinden , dikkatlerini çekebilmek için bazı metodlar uygulayın . Bazı antrenörler ilginç haber yada hikayeler kullanırlar . Diğerleri şakalar yaparlar . Ve diğerleri de oyuncularının dinlemeleri için sadece heyecan uyandırırlar . Hangi metodu kullanırsanız kullanın , normal ses tonunuzun çok az aşağısında ve oyuncularınızın gözlerine bakarak konuşun . Ayrıca oyuncularınızı sizi duyabilecek ve görebilecek şekilde yerleştirin . Oyuncularınızı ikili veya üçlü sıralar halinde , size dönük ve rahatsız olmayacak şekilde ayarlayın . Ve başlamadan önce herkesin sizi görüp göremediklerini sorun

114 YETİNİN ADINI BELİRLEYİN
Başka genel adlarla belirlemiş olsanız bile , hangi ismi kullanacağınızı düşünün ve yetiye o adı takın . Bu şekilde oyuncularınızın kafası karışmaz ve aralarında bu konuda iyi bir iletişim sağlanır.

115 YETİNİN ÖNEMİNİ AÇIKLAYIN
Yetinin önemi sizin için açık olsa da oyuncularınız bu yeti ile nasıl daha iyi basketbol oyuncuları olabileceklerini anlayamamış olabilirler . Onlara bu yetiyi öğrenmeleri için bir gerekçe verin ve bu yetinin daha üstün yetilerle olan ilişkisini anlatın . Antrenörlüğün en zor tarafı şudur ; Antrenörler sporcularının öğrenmelerine müsaade etmeyi öğrenmelidirler . Spor yetileri öyle öğretilmelidir ki sadece antrenöre değil çocuğa da hitap edebilsin

116 YETİYİ GÖSTERİN Yetiyi gösterme adımı bu yetiye benzer . Bir şeyi daha önce hiç yapmamış genç oyunculara öğretilen en önemli bölümdür . Onlar sadece sözlere değil ayrıca görüntüye ihtiyaç duyarlar . Yetinin nasıl ifade edildiğini görmek zorundadırlar . Eğer yetiyi doğru olarak gösteremiyorsanız bir yardımcı antrenör tutun , yada oyuncularınızdan , ve basketbola kabiliyeti olup hareketleri gösterebilecek birisini kullanın . Aşağıdakiler uygulamalarınızı daha etkin kılacaktır .

117 YETİYİ GÖSTERİN * Doğru formu kullanın * Yetiyi birkaç kez gösterin
* Uygulamalarınızda bir iki kez ağır çekim olarak gösterin ki oyuncularınız yetinin içerdiği her hareketi görebilsinler . * Yetiyi değişik açılardan gösterin ki oyuncularınız bütün bir perspektif elde etsinler . * Yetiyi hem sağ elle hem de sol elle gösterin

118 YETİYİ AÇIKLAYIN Oyuncular yetinin gösterilmesi esnasında kısa bir açıklama verilirse daha iyi öğrenirler . Basit terimler kullanın ve mümkünse daha önce öğrenilmiş yetilere göndermeler yapın . Oyuncularınıza tarifi anlayıp anlamadıklarını sorun . ‘’ Önce ne yapacaksınız ‘’ ‘’ daha sonra ne ‘’ gibi sorular sorun . Karışıklık ve emin olunamayan yerleri gözleyip açıklamanızı ve gösterimlerinizi bu noktalarda tekrarlayın . Eğer mümkünse değişik kelimeler kullanın ki oyuncularınızın değişik perspektiflerden öğrenme şansları olsun . Karmaşık yetiler uygun parçalara bölünüp anlatıldığında daha iyi anlaşılırlar . Örnek olarak oyuncularınıza top sürerken yön değiştirmeyi öğretmek istediğinizde aşağıdaki adımlar yardımcı olacaktır .

119 1- Yetiyi bütünü ile gösterin ve basketbol içerisindeki işlevini açıklayın .
2- Yetiyi bölün ve parçaları ( bölümleri ) oyuncularınıza gösterin . 3- Oyuncularınız yetinin tüm bölümlerini uygulasınlar . Örneğin koşarken top sürmek , başlar yukarıda iken top sürmek , ayakları ile yön tayin etmek . 4- Oyuncularınız yetinin tüm bölümlerini ayrı ayrı yaptıklarında yetiyi bir daha bütünüyle açıklayın . 5- Oyuncularınız yetiyi uygulasınlar .

120 BİR UYARI : Genç oyuncuların kısa süreli dikkatleri vardır
BİR UYARI : Genç oyuncuların kısa süreli dikkatleri vardır . Bir yetinin uzun açıklaması ve gösterimi onları sıkar . Bu yüzden tanıtım , gösterim ve açıklama evreleri için birkaç dakikadan fazla zaman harcamayın . Ve oyuncularınızı yetiyi uygulamak üzere harekete geçirin . Toplam ‘’ IDEA’’ 10 dakikadan az bir süre içerisinde tamamlanmalı ve bireysel ve grup aktivitelerce takip edilmeli

121 OYUNCULARINIZIN YETİYİ UYGULAMALARINI SAĞLAYIN
Eğer seçtiğiniz yeti oyuncularınızın kabiliyetleri dahilinde ise ve tanıtma , gösterim ve açıklama evrelerini etkin bir şekilde yaptı iseniz oyuncularınız yetiyi denemeye hazır olmalıdırlar . Bazı oyuncular birkaç denemeleri esnasında fiziksel yönlendirmeye ihtiyaç duyarlar . Güvensiz sporculara bu şekilde yaklaşmak onlara yetiyi kendi başlarına yapmak için güven verecektir . Tüm oyuncularınız yetinin ne olduğunu anlayıp , onu uyguladıklarında sizin öğretim görevleriniz sona ermez . Gerçekte öğretim görevinizin önemli bir bölümü oyuncularınızın vur - ve kaybet denemelerini izlemekle ilgilidir. Oyuncularınızın çaba ve aktivitelerini pozitif ve düzeltici feedback’lerle ödüllendirin . Örneğin ‘’ kompliman sandöviçi ‘’ bir oyuncunuz yetiyi tam olarak uygulayabilirse , bunu bildirin ve onu övün . Unutmayın ki sizin feedback’iniz oyuncularınızın motivasyonu ve performanslarındaki artışta çok etkili olacaktır . Ve hatırlayın ki genç oyuncuların kişisel bilgilendirilmeye ihtiyaçları vardır. Bu yüzden antrenman öncesi veya sonrası bireysel yardım için zaman ayırın .

122 NASIL PLANLAMA YAPMALIYIM ?
Koçluğa yeni başlayan kişilerin genelde yaptıkları hata , kafalarında belirli bir plan olmadan ilk antrenmanı uygulamalarıdır . Bu koçlar görürler ki uygulamaları organizasyona sahip değildir . Oyuncuları tedirgin ve dikkatsiz , ve kabiliyetlerini kullanma miktarı sınırlıdır . Öğretim ve antrenörlük için planlama çok önemlidir . Ve bu antrenmanda başlamaz

123 Spor Becerilerini Öğretmek
Spor becerilerini öğretmenin dört adımı şunlardır: 1.Adım: Beceriyi tanıtmak. 2.Adım: Beceriyi göstermek ve kısaca açıklamak. 3.Adım: Becerinin alıştırmasını yaptırmak. 4.Adım: Hataları düzeltmek için geri bildirim vermek.

124 1. Adım: Beceriyi Tanıtmak
Beceriyi hareket ve sözcüklerinizde heyecan ifadesiyle tanıtın. Açık ve sporcularınızın anlayabileceği bir dil kullanın; sporcularınız ne kadar gençse sözcükleriniz de o kadar basit olmalıdır. Ayrıntıya girmeyin. Bütün söyleyeceğinizi üç dakikadan daha az bir sürede söyleyin. Alaydan, rahatsız edici tavırlardan, argo ifadelerden kaçının; bunlar olumsuz bir öğrenme ortamı yaratır.

125 Üç olay iyi bir tanıtım sağlar.
1.Takımın dikkatini çekin. 2.Takımı, herkesin görmesini ve duymasını sağlayacak şekilde düzene sokun. 3.Beceriye bir isim verin ve öğrenme nedenini belirtin.

126 Takımın Dikkatini Çekmek
Antrenmanlarda her derse başlamak için standart bir yöntem geliştirin. Derse başlamak için her zamanki yerinize gidin, ve sporcuların dikkatini çekmek için düdük çalmak gibi bir işaret verin. Takımla konuşurken yüzünüz onlara dönük olacak şekilde durun. Eğer sporculardan dikkatini vermeyenler varsa, doğrudan onlara bakın, yaklaşın, ve nazikçe fakat kararlı bir şekilde isimleriyle hitap edip dikkatli olmaya davet edin. Eğer bu işe yaramazsa, onları dersi bozmayacak bir yere uzaklaştırın. Bu sporcularla antrenman içinde veya sonrasında uygun bir zamanda konuşun.

127 Takımı Herkesin Görmesini ve Duymasını Sağlayacak Şekilde Düzene Sokun
Sporcularınızla konuşurken, onları sizi duyabilecekleri, ve görebilecekleri şekilde yerleştirin. Eğer etrafta dolanıyorlarsa veya gruplaşıyorlarsa, dikkatlerini çekmek daha güç olur. Arkanızda dikkati dağıtacak şeyler olmamasına veya sporcuların gözüne güneş girmemesine dikkat edin. Ayrıca, sporcularınızın sizi duyabilmeleri için, mümkün olduğu kadar gürültüsüz bir antrenman sahası seçin.

128 Beceriye Bir İsim Verin ve Öğrenme Nedenini Belirtin
Becerilere isim vermek önemlidir, böylece onları çabucak hatırlatabilirsiniz. Eğer bir becerinin yaygın olarak bilinen bir adı varsa onu kullanın. Yoksa kısa, hatırlanması kolay ve beceriyi çağrıştıran bir isim verin. Bazen, yeteri kadar deneyimli olmayan sporcular için bir beceriyi öğrenme nedeni pek belirgin değildir. Sporcular belli bir beceriyi neden öğrendiklerini ve bunun yapacakları sporun genel planına nasıl uyduğunu anladıkça, bunu öğrenmek için zihinsel bir plan geliştirmeleri daha kolay olur. Bu onların motivasyonlarının artmasına da neden olur, çünkü bu beceriyi neden öğrenmeleri istendiğini bilirler.

129 2. Adım; Beceriyi Göster ve Açıkla
Beceri, onu çok iyi yapan ve sporcular tarafından o branşta iyi olduğu için saygı duyulan biri tarafından gösterilmelidir. Eğer belli bir beceriyi kendiniz gösteremezseniz çeşitli seçenekleriniz vardır. Beceriyi doğru olarak gösterebilecek duruma gelinceye kadar çalışın. Gösterebilecek birisinden yardım isteyin. Bu, beceriyi iyi bilen bir sporcu, yardımcı antrenör, veya bir arkadaş olabilir. Beceriyi gösteren bir film veya video kullanın.

130 Eğer bunlardan hiçbiri mevcut değilse ve uygun şekilde gösteremiyorsanız, beceriyi öğretme hususunu ciddi olarak gözden geçirin. Eğer becerinin öğrenilmesi sırasında bir sakatlık riski varsa kesin olarak öğretmemeniz gerekir.

131 Etkili bir gösteri ve açıklamanın dört adımdan oluşan bir sırası vardır.
1.        Sporcuların dikkatini çekin 2.   Gösterin ve açıklayın 3.   Önceden öğrenilen becerilerle bağlantı kurun 4.   Anlaşıldığını kontrol edin

132 Sporcuların Dikkatini Çekin
Sporcuların dikkatlerini toplayarak hareketi göstermek için hazırlayın. Onlara gösterimin nasıl yapılacağını ve nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatın.

133 Şu yöntemi takip edin: Becerinin tamamını müsabaka koşulunda uygulanıyormuş gibi gösterin, . Becerinin nasıl yapılacağını değişik açılardan birkaç defa gösterin. Beceriyi "solaklar" ve "sağ ellerini kullananlar" için ayrı ayrı gösterin. Eğer beceri karmaşık ise ana kısımları ayrı ayrı gösterin. Eğer becerinin çok süratli yapılması gerekiyorsa, sporcuların hareketlerin sırasını iyi görebilmeleri için yavaş bir şekilde gösterin.

134 Gösterim sırasında becerinin aynı zamanda açıklamasını da yapmalısı­nız. Unutmayın ki çoğu sporcu için, beceriyi uygulamak üzere kelimeleri zi­hinsel bir plana çevirmek gösteriye nazaran çok daha zordur. Açıklamalarınız için şu yöntemi takip edin.

135 Gösteriden önce, sporcuların dikkat etmesi gereken bir veya iki önemli noktayı işaret edin.
Açıklamalarınızı basit ve kısa tutun. Açıklamanın gösterilen hareketle uyumlu olmasına dikkat edin. Açıklama süresini ya sporcuları görecekleri şeylere hazırlamak veya biraz önce gördüklerini pekiştirmek üzere yeterli tutun.

136 Önceden Öğrenilen Becerilerle Bağlantı Kurun
Becerinin ilk gösterimi yapıldıktan sonra, onu daha önce öğrenilen herhangi bir beceriyle ilintilendirin. Bu neden önemlidir? Bir becerinin hareket programları genelleşmiş kurallardır. Dolayısıyla bu kurallardan bazılarını yeni öğrenilen beceri için de kullanmak mümkün olabilir

137 Anlaşılıp Anlaşılmadığını Kontrol Edin
Şimdi sporcularınızın beceriyi uygulamayı anlayıp anlamadıklarını görmek için denemelerini isteyin veya sorular sorun. Bir soru sorulursa, herkesin duymasını sağlayacak şekilde tekrarlayın. Cevaplarınızı kısa ve soru kapsa­mında tutun. Becerinin bütün nüanslarını anlatmaya kalkışmayın.

138 Adım Becerinin Çalışmasını Yaptır
Sporcular gösterim ve açıklamadan hemen sonra beceriyi denemeye başla­malıdırlar. Bu sizi kritik bir karar noktasına getirir. Sporcular beceriyi bütün olarak mı yoksa bölüm bölüm mü yapacaklar? (Şüphesiz bu kararı antrenman planınızı hazırlarken vermiş olmanız gerekir, fakat konumuzla özel bir ilgisi olduğu için burada ayrıca belirtiyorum.)

139 Bütün veya Parçanın Denenmesi
Bütün yöntemi gayet açıktır. Beceri tümüyle çalışılır. Parça yöntem ise aslında bütün-parça-bütün yöntemidir. Önce beceriyi bütün olarak öğretirsiniz, sonra bölümler halinde çalıştırırsınız, antrenman süreci içinde tekrar parçaları bir bütün halinde birleştirirsiniz.

140 Kullanılacak en iyi yöntem nedir?
Mümkün olduğunda, tekrar birleştirmek için zaman kaybetmektense hepsini bir bütün olarak öğrenmektir. Ancak, beceri çok karmaşıksa ve sporcular iyi bir zihin­sel plan oluşturamıyorlarsa (öğrenmenin ilk evresi), beceriyi parçalara bölmek daha iyidir.

141 Beceriyi Ne zaman Parçalara Bölmek Gerekir?
Bir beceriyi parçalara ayırmanız gerekip gerekmediğine karar vermeniz için görevin iki boyutunu değerlendirme­niz gerekir—karmaşıklığı ve parçaların, birbirlerine bağımlılığı. Görevin karma­şıklığını veya sporcuların iyi bir zihinsel plan yapabilmeleri için güçlüğünü belir­lemenizde iki soru size yardımcı olacaktır Görevde kaç parça vardır? Görev zihinsel olarak ne kadar yetenek gerektirir?

142 Bundan sonra, görevin parçalarının birbirlerine ne kadar bağımlı veya bağımsız olduklarını değerlendirmeye ihtiyacınız vardır. Bu, bir parçanın sonraki parça ile ne kadar yakından ilişkili olduğudur. Örneğin, teniste servis atarken topa vurma ile raketi savurmayı kolayca birbirinden ayırabilirsiniz. Fakat birbirini takip eden raketi savurma ve topla temas ettirme olayını ayırmak oldukça zordur. Dolayısıyla antrenmanlarda bir beceriyi parçalara ayırıp ayırmayacağınıza şöyle karar verirsiniz: Görevin karmaşıklığı az ve birbirlerine bağlılığı yüksekse, beceriyi bir bütün olarak çalışmak daha iyidir. Bunun tersine, gö­revin karmaşıklığı fazla ve iç bağlantılar az ise parçalar halinde çalışma da­ha iyidir.

143 Parça yönteminde sadece bir beceriye yer verdiğimi fark edebilirsiniz
Parça yönteminde sadece bir beceriye yer verdiğimi fark edebilirsiniz. Bunun nedeni çok az sayıda spor becerisinde birbirine bağımlılığının düşük olmasıdır. Ancak, birçok beceride parça ve bütün öğretme yöntemlerinin bir karışımı kullanılabilir. Nerede Bölmeli. Şimdi bir becerinin ne zaman parçalara bölüneceğine ilişkin bir rehberiniz var. Fakat bu bölünmeyi hareket sırasında nerede yapacağınızı nasıl bileceksiniz? Bu belki de daha tecrübeli antrenörlerin yardımı ile öğrenmeniz gereken bir karar aşamasıdır. Hareketler ne kadar birbirine bağımlı ise o kadar bütün bırakmak gerekir. Bir beceriyi analiz ederken hareketin içinde bağımlılığın daha az olduğu ve bir hareketten diğerine geçişi olan noktaları arayın. Bir çok becerinin bir hazırlık safhası, bir eylem safhası, ve bir sonuçlanma safhası vardır. Daha fazla hazırlık ve eylem safhaları arasında bölebilirsiniz; genellikle eylem ve sonuçlanma safhaları arasından bölmek kolay değildir.

144 Bölünen Parçaları Tekrar Birleştirmek
Bir beceriyi öğretmek için seçim yapacağınız çeşitli seçenekler vardır. Bu seçenekler sadece sizin yaratıcılığınızla sınırlıdır. Parçaları tekrar bir bütün halinde birleştirecek bir yöntemle başlayalım. Gelişen Kısım. Bir beceriyi parçalara ayırmanız, her birini ayrı ayrı öğretmeniz gerektiği anlamına gelmez. Eğer bir sporcu bir becerinin bazı kısımlarında gelişmiş, fakat diğer bazı kısımlarını çalışma ihtiyacında ise, veya bir sporcu parçaları birleştirmek için çalışmaya gerek duyuyorsa bu yaklaşımı kullanabilirsiniz. Gelişen-Kısım yöntemini kullanmak için, bir sporcunun becerinin ilk kısmını çalışmasını sağlayarak başlayın. Sonra, ikinci kısma, sporcunun bunu ilk parça ile birlikte çalışmasını sağlayarak geçin. Sporcu beceriyi bir bütün olarak çalışmaya başlayıncaya kadar becerinin her aşamasını geliştirin.

145 Beceriyi Öğretmek İçin Ek Yollar
Bazen sporcularınız, bir becerinin parçalarına, Gelişen-Kısım yaklaşımını etkili kılacak kadar ustalaşmamış olabilirler. Böyle durumlarda onlardan becerinin tümünü çalışmalarını isteyebilirsiniz. Bu sporculara becerileri öğretmede basitleştirme ve dikkat yoğunlaştırma etkili olabilir.

146 Beceriyi Öğretmek İçin Ek Yollar
Basitleştirme. Öğretmede etkili bir yaklaşım da öğrenilecek beceriyi basitleştirmektir. Sporcu bütün beceriyi çalışır, fakat siz onu basitleştirirsiniz. Örneğin, beyzbol antrenörleri oyuncularının sopa vuruşlarının gelişmesine yardımcı olmak üzere bu yaklaşıma sıkça başvururlar. Gerçek bir atışa sopa savurmak yerine bir koni üzerindeki sabit topa vururlar. Bu yaklaşım top atıcıda olası değişiklikleri ortadan kaldırıp, sopa savurma çalışmasını basitleştirerek, sporcunun dikkatini sopa vurma mekaniğine daha fazla yoğunlaştırmasını sağlar. Vuruş mekaniği geliştikçe, oyuncu atılan toplara sopa ile vuruş çalışmasına geçer

147 Dikkati Yoğunlaştırma.
Bu yaklaşım becerinin bütün olarak denenmesini içerir, fakat sporculardan becerinin sadece bir bölümüne konsantre olmaları istenir. Örneğin, disk atıcıdan atışı tam olarak yapmasını, ancak atış anında diski çekerken vücuttan mümkün olduğu kadar uzak tutmaya dikkat etmesini isteyebilirsiniz. Ancak bu metodun en çok ileri seviyedeki sporcularda işe yaradığını belirtmekte fayda vardır. Bir becerinin temellerini öğrenmeye çalışan sporcular sadece bir yönde dikkatleri yoğunlaştırmakta güçlük çekebilirler.

148 Daha İyi Antrenman İçin Prensipler
Alıştırmayı becerinin bütününü deneyerek mi yoksa bütün-parça-bütün yöntemi ile mi yaptıracağınıza karar verdikten sonra, çalışmanın uygun yöntemlerini belirlemeniz gerekir. Bir çok spor dalında, becerinin parçalarını öğretmek ve sonra bunları bütün olarak birleştirmek için dersler kullanılır. Aşağıdaki prensipler antrenmanı en verimli hale getirmek için önemlidir.

149 Alıştırma Prensipleri
Prensip 1: Doğru beceriyi çalıştırın. Prensip 2: Sporcular öğrenir öğrenmez beceriyi müsabaka koşullarına benzer koşullarda çalıştırın. Prensip 3: Yeni becerileri öğretirken alıştırmayı kısa ve sık aralıklı yaptırın. Prensip 4: Çalışma süresini etkili olarak kullanın. Prensip 5: Tesisleri ve malzemeyi verimli kullanın. Prensip 6: Her çalışmada sporcuların belli bir başarı düzeyine ulaştığından emin olun. Prensip 7: Çalışmayı eğlenceli hale getirin.

150 Doğru Beceriyi Çalıştırın
Şimdi voleybolda servis alıştırması yaparken bana rastladığınızı farz edin ve, "Merhaba, ne yapıyorsun?" diye sorun. Ve benim "Görmüyor musun tenis öğreniyorum" diye cevap verdiğimi varsayın. Ne düşünürdünüz? Hele bir de benim "Biliyor musun çok sıkı çalışıyorum, ama tenisim ilerlemiyor. Tavsiyelerin var mı?" dediğimi duyarsanız, sanırım cevabınız çok açık olurdu "Eğer tenisin nasıl oynanacağını öğrenmek istiyorsan, tenis çalışmalısın" derdiniz. Ve şüphesiz haklı olurdunuz—ve bana sersem demediğiniz için size teşekkür ederdim

151 Bu örneği, durumu vurgulamak için verdim
Bu örneği, durumu vurgulamak için verdim. Antrenmanı düzenlerken yapılan en genel hatalardan biri de, sporcuların yaptıkları çalışmaların beceriyi öğrenmelerine yardımcı olmamasıdır. Aksine dersin sadece o beceriyi öğrenmeye özgü olması gerekir. Birtakım ipler ve otomobil lastikleri arasında koşmanın bir futbolcuya ne yararı olur ki? Cevabım, ipler ve lastikler arasında koşmayı öğretir, olacaktır—fakat bir futbol maçında sahada hiç ip ve otomobil lastiği görmedim. Bir çok antrenör belli bazı dersleri hocalarının onlara öğrettiği şekilde ve­rirler. Kullandığınız yöntemleri iyi analiz edin. Sadece sporcularınıza doğru beceriyi öğreteceğine güvendiklerinizi seçin. Aksi taktirde sporcularınızın yanlış şeyi daha iyi öğrenmeleri için zaman, ve gayret sarf etmiş olursunuz.

152 Beceriyi Müsabaka Koşullarına Benzer Koşullarda Öğretin
Bu prensip 1. Prensiple sıkı sıkıya ilişkilidir. Bir çok dersin amacı değişik seçeneklerin ve yapılacak davranışların miktarını sınırlamaktır. Bu, sporcular karmaşık becerileri yeni öğrenmeye başlarken yararlıdır. Fakat böyle derslerin aşırı kul­lanıldığı ve müsabaka simülasyonlarının az olduğu durumlarda sporcular seçim yapmaya ve bir müsabakanın süratle değişen koşullarına ayak uydurmaya hazırlanamazlar. Prensip l'de öğrendiğiniz gibi, dersleriniz maç ortamını ne kadar canlandırırsa, sporcularınızın doğru şeyleri öğrenmesi o kadar mümkün olur. Prensip 2'yi uygulamak için, beceriyi, güvenli ve makul bir doğruluk derecesinde uygulanmak koşulu ile, müsabakadaki hızı ile denemek önemli­dir. Bu yavaş fakat doğru hareketlere önem verip, sürati kademeli artırmaya göre daha çabuk ve etkili öğrenmeyi sağlar. Öte yandan, eğer beceri hem sü­rat hem de hassaslık gerektiriyorsa, çalışmada her ikisine de eşit önem verilmelidir

153 Müsabaka benzeri koşullarda antrenman yapmak için, müsabakanın üç değişik yönünü sitimüle etmelisiniz: Maç benzeri koşullardaki beceri ve stratejileri kullanmak; Müsabakanın yüksek heyecanlı ortamını canlandırarak, sporcuların duygularını kontrol etmeye alışmalarını sağlamak; ve Hava değişikliği, değişik müsabaka saatleri, değişen gürültü seviyeleri ve dikkati çeken görüntüler, ve bazen de rakım değişiklikleri gibi çevresel farklılıklarla karşılaşmaya hazırlamak

154 Yeni Becerileri Öğretirken Çalışmaları Kısa ve Aralıklı Tutun
Yeni Becerileri Öğretirken Çalışmaları Kısa ve Aralıklı Tutun. Bir beceriyi ilk olarak öğrenirken, sporcular çok fazla hata yapmaya ve çabuk yorulmaya yatkındır. Dolayısıyla, beceri sık olarak çalışılmalı, fakat bu çok uzun olmamalıdır. Diğer bir ifadeyle, sporcuların bir beceriyi uygulamaları için fazla bir zihinsel ve fiziki efor kullanmaları gerekiyorsa, ya antrenman istirahat aralarıyla bölünmeli veya farklı kas gruplarını çalıştıran ve daha az çaba gerektiren başka beceriler çalıştırılmalıdır. Çalışma Süresini Etkili Olarak Kullanın. İşte size antrenmanlarda bazı büyük zaman kaybettiren şeyler ve zamanı kullanma yeteneğinizi geliştirecek birkaç öneri

155 Tesisleri ve Malzemeyi Verimli Kullanın
. Dersleri, alıştırma düzenini, tesisleri ve malzemeyi etkili olarak kullanacak düzenlemeler yapın. Sadece azami kullanımı değil, en iyi kullanımı göz önünde bulundurun.

156 Her Antrenmanda Sporcuların Belli Bir Başarı Düzeyine Ulaştıklarından Emin Olun
Zaman harcayıcılar Zaman Kazandırıcılar Sporcuların zamanlarının çoğunun Dersi sporcuların daha faal bekleyerek harcandığı dersler olacağı şekilde reorganize edin. Antrenörün çok fazla konuşması Gösterim, açıklama ve geri Antrenman programında faaliyetlerin bildirimleri kısa tutun. yerinin sık sık değiştirilmesi Bir antrenman planınız olmasını Sporcuların daha iyi oynamasına sağlayın böylece bir sonra ne yardım etmeyecek şeylerin çalışılması; yapacağınızı bilir ve faaliyet değişikliği yararsız sporcularınızın rutinlerini dersler seçilmesi geliştirebilirsiniz Derslerde sporcuların iyi bildiği beceriler için fazla zaman harcamayın; geliştirilmesi gerekenler üzerinde çalışın.

157 Çalışmayı Eğlenceli Hale Getirin
Çalışmayı Eğlenceli Hale Getirin. Tekrarlarla dolu ve sıkıcı çalışma ortam­larından kaçının. Derslerde çeşitliliği sağlayarak ve bazı ilgi çekici numaralar katarak, çalışma programınızı ara sıra değiştirerek, heyecanlı olarak, takımın çalışmaların planlanmasına katkılarını sağlayarak ve sporu "oynayarak" antrenmanları eğlenceli hale getirebilirsiniz.

158 4. Adım Hataları Düzeltin
Bir beceriyi doğru olarak öğrenmek için sadece antrenman yeterli değildir. Çalışmayı daha üretken hale getirmek için, sporcularınıza hatalarını düzeltmek üzere iki türlü bilgi verebilirsiniz: (a) erişilen performansla öngörülen performansı nasıl karşılaştırırız, ve (b) yanlış bir performansı arzu edilen performansa en yakın hale getirecek şekilde nasıl değiştirebiliriz . Her iki tür bilgiye de geri bildirim denir

159 Hataları Fark etmek Hatalar iki çeşit olabilir: öğrenme hataları ve performans (uygulama) hata­ları. Öğrenme hataları sporcular m bir beceriyi nasıl uygulayacaklarını bil­memelerinden kaynaklanan hatalardır; sebebi henüz doğru hareket programını geliştirememiş olmalarıdır. Uygulama hataları sporcuların bir beceriyi nasıl yapacaklarını bilmemelerinden değil, bildiklerini uygularken hata yapmalarından meydana gelir. Bu hata dikkat veya motivasyon eksikliğinden veya bir tür psikolojik sorundan kaynaklanabilir Hatırlayacağınız gibi, rolünüzün öğrenme antrenörü mü yoksa uygulama antrenörü mü olduğunu bilebilmeniz için öğrenme hatalarını uygulama hatalarından ayırt edebilmeniz gerekir

160 Uygulamayı Gözle ve Değerlendir
Sporcularınızın hatalarının düzeltilmesine yardımcı olma süreci, onları gözleyerek ve değerlendirerek bu hataların öğrenme hatası mı yoksa uygulama hatası mı olduğuna karar vermekle başlar. Uygulama hataları için, sporcularınızın bildikleri kadar iyi uygulayamamalarının ardında yatan nedenleri aramanız gerekir. Eğer yanlışları öğrenme hatası ise, onların becerileri öğrenmelerine yardım etmeye ihtiyacınız vardır.

161 Öğrenme hatalarını gidermede beceriyi iyi bilmenin yerini alacak bir şey yoktur. Bir beceriyi ne kadar iyi anlarsanız —sadece doğru yapmayı değil, öğrenme hatalarının nedenlerini de — yanlışların düzeltilmesinde de o kadar fazla yardımcı olursunuz. Deneyim hataları düzeltmeyi öğrenmenin en genel yoludur, fakat, branşınızı detaylı olarak etüt etmenin yanı sıra, spor biyomekaniği ve hareket mekaniğini öğrenmeyi de inceleyerek, öğrenme yavaşlığını çabuklaştırabilirsiniz. Sporcularınızı daha dikkatli gözlemenize yardımcı olacak video teyplerin kullanılması da büyük yarar sağlar

162 En genel antrenörlük hatalarından biri de hataların nasıl düzeltileceğine dair yanlış öneri ve geri bildirimde bulun­maktır. Hatayı düzeltmekte aceleci olmayın; yanlış öneri ve geri bildirim Öğrenme süreci­ne, hiç öneri ve geri beslemede bulunmamaktan daha faz­la zarar verir. Eğer sorunun nedeni veya nasıl çözümleneceği konusunda tereddütleriniz varsa, emin oluncaya ka­dar gözlemeye ve analiz yapmaya devam edin. Kural ola­rak, düzeltmeye teşebbüs etmeden önce hatanın bir kaç kez tekrarlandığını görmelisiniz.

163 Geri Bildirim Sağlamak
Şu kısa Doğru-Yanlış testi ile geri bildirim yapma hakkmdaki sağduyunuzu kontrol edin. 1. Çalışma sürenizi etkilememesi için geri bildirimi antrenmanın son una bırakın. Yanlış. Geri bildirim ne kadar erken verilirse, sporcuların konuyla ilgili düzeltmeyi unutmaları ve çalışmada yanlışı sürdürmeleri o kadar zor olur, sonraki düzeltmeyi güçleştirir.

164 2. Daha sık geri bildirim daha seyrek olandan daha iyidir.
Doğru, sebebi açık. Sporcular ne kadar sık faydalı geri bildirim alırlarsa, performanslarını düzeltmek için o kadar fazla gayret gösterirler, ve böylece daha süratli öğrenirler. Sporcuların becerisi arttıkça, antrenörlerinin geri bildiriminden çok kendi geri bildirimlerine güvenmeyi öğrenmeye ihtiyaç duyarlar.

165 3. Bir sporcu çeşitli hatalar yapıyorken, en iyisi her defasında bir hatayı düzeltmektir.
Doğru. Bir sporcu her defasında bir hatasını düzeltmeye çalıştığında öğrenme daha etkili olur. Bunun anlamı hangi hatanın ilk olarak düzeltileceğine karar vermeniz gerektiğidir. Bunu yapmak için, bir hatanın diğer bir hataya neden olup olmadığını belirleyin. Eğer böyleyse, sporcunun önce o hatayı düzeltmeyi denemesini sağlayın, çünkü bu diğer hataları da giderecektir. Ancak, hatalar birbiriyle ilgisiz görünüyorsa sporcunun, giderildiğinde en büyük gelişmeyi sağlayacağına inandığınız hatayı düzeltmesini isteyin. Gelişme sporcuyu diğer hatalarını da düzeltecek şekilde motive eder.

166 4. Antrenmanlarda sadece siz ve yardımcı antrenörleriniz geri bildirim yapabilirler.
Yanlış. Özellikle yaşı biraz ileri olan sporcuların diğerlerine geri bildirim yapmalarına izin verebilirsiniz. Ancak küçük bir uyarı; Eğer sporcular hataları düzeltmek için geri besleme ve tavsiyelerde bulunacaklarsa, doğru bilgi verebilecek durumda olmalıdırlar. Bu fazla ileri düzeyde olmayan beceriler için daha da geçerlidir.

167 5. Geri bildirim yaparken sporcuya neyi yanlış yaptığım söylemeniz gerekmez; sadece beceriyi doğru olarak nasıl yapacağını belirtin. Yanlış. Aslında, geri bildirim yapılan şeyin tam olarak geri bildirilmesidir. Eğer sporcular yanlış bir uygulama yaptılarsa neyi yanlış yaptıklarını geri bildirmelisiniz. Doğrusunun nasıl yapılacağını bundan sonra açıklamalısınız.

168 6. Performansın nasıl geliştirileceğine dair kısa ve özlü bilgi verin.
Doğru, Sporculara hatayı düzeltmek için göstermenin yanı sıra anlatın. Aşırıya kaçmamaya dikkat edin; her defasında sadece bir hatayı düzeltmeye konsantre olabilmelerine yetecek bilgi verin.

169 7. Sık sık olumlu geri bildirim sağlayın ("îyi yaptın!"gibi).
Yanlış. Olumlu geri besleme iyidir. Ancak özel olumlu geri bildirim daha değerlidir. Bu tarz geri bildirim doğrunun ne olduğunu vurgular ve gruptaki sporcuların bu yönlerini geliştirir. Özel olarak olumlu geri bildirime örnek "rakibi kaçırdıktan sonra peşini bırakmaman iyi idi" demek olabilir.

170 Aynı prensip olumsuz bir geri bildirim için de geçerlidir
Aynı prensip olumsuz bir geri bildirim için de geçerlidir. Eğer bir oyuncu yanlış bir harekette bulu­nursa, sadece "Vuruşun çok kötüy­dü" demek fazla etkili olmaz. Oyuncu vuruşunun iyi olmadığının zaten farkındadır. Önemli olan bunu nasıl düzelteceğidir. Daha uygun bir yaklaşım, "Vuruşun çizginin dışına çıktı, çünkü dirseğini çok dışarıdan savurdun. Dirseğini vücuduna yakın tutmaya çalış." demek olabilir.

171 8. Geri bildirim yaparken göze ve kulağa hitap edin.
Doğru. Çünkü insanlar farklı şekillerde öğrenirler. Bazıları ilerlemeyi daha çok açıklamalardan elde ederken bazıları da gösterilmesinden fayda görürler. Hem açıklamalar, hem de gösterimler özel geri bildirimle birleşmelidir. Örneğin, bir sporcunun bir beceriyi nasıl yapmış olduğunu gösterebilir, neyin iyi, neyin geliştirilmesi gerektiğini açıklayabilir ve olmasını istediğiniz şekli gösterebilirsiniz. Sporcularınıza, olumlu ve olumsuz geri bildirimler yardımıyla, nasıl gelişebileceklerini gösterin ve anlatın

172 Hataları Düzeltmek İçin Olumlu Bir Yaklaşım
Bu ders boyunca sizi sporcularınıza antrenörlük yaparken olumlu yaklaşmaya teşvik ettim. Bu, özellikle hataları düzeltirken uygulanabilir. Sporcularınız bir beceriyi devamlı olarak yanlış yaparken veya öğrenmede isteksiz davranırken olumlu kalabilmek gerçekten güçtür. Tavsiyelerinize kulak vermeyen ve aynı hatayı yapmaya devam eden sporcuları karşınızda görmek gerçekten can sıkıcıdır. Ve bir sporcu size aldırmazken, ben niye ona aldırayım diye aklınızdan geçirirsiniz

173 Becerileri öğretirken zaman zaman bunalmanın normal olduğunu bilin
Becerileri öğretirken zaman zaman bunalmanın normal olduğunu bilin. Şüphesiz, başarılı antrenörlüğün bir parçası da bu duyguyu kontrol etmektir. Öğrenme antrenörlüğüne olumlu bir yaklaşım, antrenmanda sporculara "hata yapma hakkının verilmesidir. Unutmayın, fark edilmeyen bir hata, düzeltilmeyen bir hatadır. Hatalar size sporcularınızın öğrenme sürecindeki gelişmelerini gösterir. Hataları sabır ve hevesle ortadan kaldırıp, sporcularınızın kendilerini düzeltmelerine yardımcı olun

174 Bazen ferdi sporlarda hataların düzeltilmesinde olumlu yaklaşımı uygulamak, takım sporlarına nazaran daha kolaydır. Güreş, tenis, atıcılık veya buz pateni gibi sporlarda sporcu ile daha yakından meşgul olabilirsiniz. Bu­nun yanı sıra, görüşleriniz genellikle daha özeldir ve sporcu bunlardan alınmaz. Takım sporları çok özel zorlayıcı unsurlar taşırlar. Ben merkezli bir yaklaşım içindeki bir gruba nasıl bireysel geri bildirim yaparsınız? Bir hatayı düzeltmek için sahanın kenarından bağırmak (ve sporcuyu mahcup etmek) yerine, hata yapan oyuncuyu değiştirmeyi deneyin.

175 Bundan sonra hatayı kişisel olarak düzeltebilirsiniz
Bundan sonra hatayı kişisel olarak düzeltebilirsiniz. Bu yöntemin üç avantajı vardır: Sporcular seyircinin önünde eleştirilmedikleri için geri bildirime daha açıktırlar. Takımın diğer oyuncuları antrenörle oyuncu arasındaki konuşmaya dik­kat etmedikleri için aktiviteleri azalmaz. Ayrıca, beceriyi uygulamaya devam ettikleri için, ilave bir gelişme elde ederler. Takımın geri kalanı oynamaya devam ettiği için, antrenör düzeltici yorumlarını kısa ve özlü tutmak zorundadır. Bu hem antrenörü hem de sporcuyu, karmaşıklığı nedeniyle yarar sağlamayan uzun konuşmalardan korur

176 Takım halinde iken, doğru grup ve kişisel performansı vurgulamak için özel olumlu geri beslemeyi kullanabilirsiniz. Bu uygulamalar ve beraberindeki geri bildirim, görmek istediğiniz oyun ve davranış şekillerinin gelişmesine hizmet edecektir. Bu yaklaşımı sadece olumlu ifadelerle kullanın, özel olumsuz geri bildirimlerinizi kişisel görüşmelere saklayın.

177 TAKIM OYUNLARININ ÖĞRETİLMESİNDE TEMEL METOTLAR
Takım oyunlarında oyuncularımızın eğitimi için beş temel metot vardır. Biz bu metotları öğrenim basamakları olarak ta adlandırabiliriz. 1- OYUN METODU Özellikle 8 – 10 yaşlarındaki çocuklara bir oyun öğretirken öncelikle iki şekli seçeriz.

178 Eğitsel Oyunlardan Oyuna;
Bunda teknik ve taktik davranışlar basit ve amaca yönelik basamaklamalı yarışmalarla çocuklara kazandırılmaya çalışılır. Bu metodtaki tek zorluk bilinçli ve istenilen oyun kurallarının seçilebilmesinin sınıflandırılmış olmasıdır. Bu oyun metodunda oyuna basitleştirilmiş kurallarla başlanır ve zamanla kademeli olarak kurallar normale döndürülür. Örneğin kural; “adamla değil topla oyna” bununda tek zorluğu sabırlı olmaya ve zamana ihtiyaç gösterir. Bu iki oyun metodunu açıklamak gerekirse şöyle bir metodu tavsiye edebiliriz OYNAYARAK ALIŞTIRMA – YARIŞMA – ALIŞTIRMA YAPARAK OYNAMA

179 2 -DENEME METODU Deneme bilinçsiz oyundan bilinçli alıştırmaya bir köprü teşkil eder. Bir hareket denenir. Doğruluğu ve amaca uygun oluşu saptandıktan sonra alıştırmaya dönüştürülür. (Belirli bir hücum veya savunma sistemi denenir, takıma uygunsa alınır.) Deneme; oyuncular, antrenör, öğretici ve takım için doğru yolun aranmasıdır

180 3 - ALIŞTIRMA Bir hareket denenir. Doğruluğu, uygunluğu saptanınca alıştırma safhasına girer. Alıştırma teknik, ön taktik ve taktik hareket akışlarının bir çok defa tekrarlanmasıyla alışkanlık hale getirilmesidir. Alıştırmanın amacı oyuna uygun hareketleri otomatik hale getirilmesidir

181 4 - ANTRENMAN Antrenmanın şu şekilde tanımlayabiliriz; Yüklenme altında alıştırma yapmaktır. Yüklenmeden amaç psikolojik ve fizyolojik baskıdır

182 5 - YARIŞMALAR Müsabaka ve yarışma; istenilenler Rakiple karşılaşma.
Derste (Antrenmanlarda) kullanılan yarışma formları

183 METODİK UYARILAR 1. Alıştırmaların seçiminde metodik ve didaktik bakış noktaları. Burada çok önemli olan verim yeteneğini göremememizdir. Buradaki anlam topla oyunun oynanışı ve bağlantısız bir oyun cimnastiği olmamasıdır. Amaçlı ve çocuk psikolojisine uygun ve amaca yönelik bir şekilde çocuk, dönüş yapmayı, top sürmeyi, şut atmayı ve pas vermeyi öğrenip, yeterli şekilde geliştirmesi gerekir. Bu yapılacak alıştırmalar yardımıyla olur.

184 2. Alıştırmaların metodiği.
Alıştırmaların anlamı: Yapılacak alıştırmalar deneyiminden; hareket süresinin öğrenilmesini amaç alan görevler anlaşılmalıdır. Teşvik edici karakteri (bunu kim yapar, bunu kim denetlemek ister gibi sözler) çocuğu daha aktif olarak işe katılmayı sağlar.

185 Yapılacak alıştırmaların özelliği:
Açık (net) sözlü bir istek çocukta aktivite ve bir işi kendiliğinden yapmayı teşvik eder ve düşük verimleri önler. - Kesin hareket örnekleri: Hareket sürecini görselleştirir, açıklar. - Yapılacak alıştırmaların içeriği: Yapılacak çalışmalar aktiviteyi, serbestliği ve bir işi kendiliğinden yapmayı, kendi zihinsel verimini uyarmasının bir imkanıdır. Çocuğa böyle kendi kendine alıştırma yapmasını, bağımsız hareket yapmasını öğretir ve onu verimli olmaya yöneltir. Ayrıca çocuğun kişisel durumu da göz önünde tutulur. Kişisel psikolojik ve fizyolojik verim yeteneğine göre bir görev isteksizlik, neşesizlik tutukluk ve hatta korku doğmadan yerine getirilmelidir.

186 TEKNİK ÖĞRETİMDE METODİK BASAMAKLAMALAR
Hareket: Ayakta yer değiştirmeden. Ayakta yer değiştirerek. Hareket halinde. Tek topla. Çift topla. Daha fazla topla. Normal ve diğer toplarla. Alıştırmalarda her iki elde kullanılarak geliştirilmeye çalışılır. Pas ve koşu yönü olarak, Sağa pas sağa koşma Sağa pas sola koşma Sola pas sola koşma Sola pas sağa koşma

187 Aynı çalışmalar diyagonal koşullarla ve vuruşlarla yapılabilir.
Değişik pas, top sürme, şut ve koşu yüklenmeleri Oyuncular arası mesafeler büyütülür. Az oyuncu ile yapılır. İki veya daha fazla topla oynanır. Bu alıştırmalar rakipsiz yapılırlar, daha sonra taktik temel yeteneklerin geliştirilmesinde önemli olan oyun davranışları için aşağıdaki yeteneklerinde kazandırılması gerekir. Algılama yeteneği. Alan (yer) duygusu. Zaman duygusu. Diziliş – şekillenme duygusu. Uyum yeteneği

188 TAKTİK ÖĞRETİMDE METODİK BASAMAKLAMALAR
Taktik bir çalışmayı uygularken uygulamada iki temel metod uygulanır. Taktik çalışma örneğin öğreteceğimiz oyun düzeni bir bütün olarak ele alınır. 5:5 oyun oynanırken (yada 3:3) uygulanacak kombinasyonlar oyundan çıkartılır ve düzeltmeler yapılarak öğretim sağlanır. Uygulanacak oyun düzeni basamaklamalı olarak parçalara ayrılır. Bu parçalar uzun süre çalışılır ve daha sonra birleştirilerek 5:5 oyunda müsabaka koşullarında olgunlaştırılır. Taktik öğretimde diğer bir yol ise zihinsel antrenman (Mentale – Training) uygulamasıdır. Oyuncular salonun sesiz bir köşesinde toplanır. Antrenör uygulatacağı, örneğin; setin parçalarını oyunculara verir ve oyuncular kağıda çıkarılmış set parçalarını 3 – 5 dakika konsantre olarak öğrenirler ve arkasından uygulamaya geçilir.

189 Tüm uygulayacağımız taktik çalışmalarda uygulamalı öğretimi aşağıdaki sıra ile yapmada yarar vardır.
Uygulama savunmasız yapılır. Uygulama pasif savunmaya karşı yapılır. Uygulama yarım aktif savunmaya karşı yapılır. Uygulama aktif savunmaya karşı yapılır. Uygulama müsabaka şartlarında yapılır.

190 EĞİTSEL OYUNLARIN ÖNEMİ
Eğitsel oyunlar özellikle okullarımızda bilinçli ve amaca yönelik uygulanırsa basketbol oyununa girişi ve ön hazırlığı sağlar. Eğitsel oyunlar çok yönlülüğü ile öğrencileri teknik taktik kondisyon ve kural bilgisi yönünden basketbola hazırlar ve gelişimini sağlar. Oyuncunun kazandıracağı olumlu yöndeki etkiler: Oyun bir eğitim aracıdır. Oyun sağlığın korunmasındaki en önemli etkendir. Oyun serbest zamanı en iyi değerlendiren bir uğraştır. Oyun insanları birbirine yaklaştırır, bütünleştirir. Oyun düzenli bir toplum oluşumuna etki yapar. Oyun, sporu toplum seviyesine indirebilecek en etkili kitle sporudur. Oyun milletleri dostça birbirine yaklaştırır

191 EĞİTSEL OYUNLARIN SEÇİMİ
Her ne olursa olsun oyunların seçiminde aşağıdaki durumlar dikkate alınır. Oyuncunun yaş durumu, hangi gelişim devresinde olduğu. Oyuncu gurubunun cinsi. Oyuncu sayısı. Oyuncunun oyun yetenek düzeyi. Öğreticinin amacı. Dersin ve antrenmanın amacı. Çevresel koşullar Oyunlar bu belirtilen ilkeler doğrultusunda seçilmeli aksi halde oyunlarda istenilen amaca ulaşılmaz

192 EĞİTSEL OYUNLARIN GRUPLANDIRILMASI
Oyunlar yerleşme düzenlerine, oyuncuların durumuna, araca ve amaçlarına göre gruplara ayrılır. YERLEŞME DÜZEYİNE GÖRE Daire oyunları Hat üzerinde oynanan oyunlar

193 OYUNCU DURUMUNA GÖRE Eşli oyunlar Grup oyunları Takım oyunları ARAÇLARA GÖRE Araçsız oyunlar Araçlı oyunlar (Top, ip, labut veya başka araç ve aletlerle oynarlar.) AMAÇLARA GÖRE Şarkılı oyunlar Koşu oyunları Top oyunları Kuvvet ve beceri oyunları Dinlendirici oyunlar Su içinde oyunlar Kış oyunları

194 EĞİTSEL OYUNLARIN UYGULANIŞINDAKİ ÖZEL AMAÇLAR
Teknik elementlerin öğrenilmesi; şutlar, top tutma, pas, sıçrama gibi. Oyun karakterine uygun reaksiyonların geliştirilmesi, teknik ve taktik anlayış. Oyun anlayışının geliştirilmesi; Rakibi rahatsız etme. Eşe yardım. Hedefe varış. Saha kavramı. Oyun kurallarına alışma Sağlıklı bir mücadele gücüne erişme. Yukarıda saydığımız bu kuralların tümü veya bir bölümü eğitsel oyunlar içerisinde kazandırılmaya çalışılır

195 EĞİTSEL OYUNLARI ŞU GÖRÜŞ AÇILARINDAN HAREKETLE UYGULATIRIZ:
Oyun formu veya yarışma olarak. Öğrencilerdeki oyun arzusu, sevinç ve isteğini kamçılamak için. Bir ders veya antrenman saatinin başlangıcında ısınma çalışması amacıyla. Ders veya antrenman saatini neşeyle bitirmek için. Bilinçli planlayarak oyun için taktik ve teknik yetenekleri geliştirmek için

196 EĞİTSEL OYUNLARIN ANTRENMANLARDAKİ ETKİLERİ
Amaca uygun metodik yollarla oyun ve spor dersinin veya antrenmanı daha yoğun ve daha etkin bir şekle getirilmesi bir öğreticinin önemli ödevlerinden birisidir. Birçok oyunlardan toplanmış, denenmiş çalışmalar, uygulamaya dönüştürülür ve tecrübe yolluyla alıştırmaların yoğunluğu yükseltilebilir. Bu durum yerel özelliklerin, özel durumların ve olanakların ışığı altında meydana gelmelidir. Oyun dersinde uygulama genellikle küçük eşitsel oyunlarla başlar. Eğitsel ve bedeni gücü geliştirmedeki değerlerini açıkladığımız küçük eğitsel oyunlar ancak yoğun ve etkin biçimde uygulanırsa daha yararlı olacaktır. Bu yoğunluğun yükseltilebilmesi için birkaç önemli noktayı burada belirteceğiz. Burada kendi kendimize birkaç soru sormamız gerekir.

197 Belirgin eğitim ve gelişim amacımız nedir?
Hangi yollarla en kısa ve en etkili şekilde bu hedefe erişebilirim? Hangi aletler ve saha durumu uygulamada mevcut? Grubun hangi özelliklerini göz önünde bulundurmalıyım? (seviye) Bunlar cevaplandırıldığı taktirde amaca uygun metodik tedbirlerle yoğunluğun geliştirilmesini sağlayabiliriz

198 Dersin Bölümü ve Yoğunluk Derecesi
Eğitsel oyunlar genellikle dersin yada antrenmanın başında uygulanır. Yoğun olarak uygulanan bu oyunlarla dersin bir bölümünde çocuğun (Hareket açlığını giderir): ilgisini uyandırır, bütün vücudu çalıştırır yani kısaca öğrencilerin psiko – fizyolojik hazırlığını sağlar. Koşular, kuvvet ve beceri oyunları genellikle bu ödevleri yerine getirir. Öğreticinin tasarladığı alıştırma amacına göre dersin yada antrenmanın esas bölümünde de eğitsel oyun uygulanarak yoğunluk derecesi yükseltilebilir. Ancak bütün bu bölüm boyunca öğrencinin ilgisini ayakta tutmak mümkün olmaz. Bu durumda beklenebilen yoğunluk belirtilerini kaldırabilmek, dikkati sağlamak ve öğrencilerin ilgisini tekrar uyandırmak için araya küçük eğitsel oyunlar sıkıştırılabilir. Bir küçük oyun, saydığımız bu noktaları tekrar istenilen düzeye getirebilir. Bu durum antrenmanın son kısmında da aynı şekilde uygulanabilir. Eğer dersin yada antrenmanın esas bölümünde çok kuvvetli veya düşük bedeni bir çalışma yapılmışsa antrenmanın kapanış bölümünde muhakkak suretle oyunlarla bitirilmelidir. Eğer öğrenciler esas bölümde çok yüksek bir yüklenme altında çalışmışlarsa dinlendirici, sakinleştirici eğitsel oyunlar oynatılır.

199 Yerel Durumlardan Yararlanma
Dış Hazırlık Dış hazırlık antrenmanın yoğun bir şekle dönüştürülmesinde önemli bir etkendir. Yardımcılara ödevlerin dağıtılması, zamanında aletlerin hazır edilmesi gibi. Bu durumlar öğrencileri disipline ittiği gibi ders içerisinde gereksiz aralıklarla kaybedilen zamanında önüne geçilmiş olur. Yerel Durumlardan Yararlanma Sahadan en iyi bir şekilde yararlanma yoluna gitmeliyiz. Çalışmalarda yerel koşullar göz önüne alınır ve her aletten yararlanma yoluna gidilir. Bazı oyunlar için çok dar bir sahaya gerek vardır. Böyle durumlarda öğrenciler birçok gruplara ayrılır ve küçük saha bölümlerinde çalışırlar. Oyunlarda sahayı öyle ayarlamak gerekir ki karşılıklı gruplar birbirini engellemesin

200 Amaca Uygun Diziliş Formları
Sahanın Donatımı İyi donanmış bir sahada daha iyi ve daha etkin bir antrenman uygulanacağı tartışılmaz. Donatılmış sahadan en iyi bir şekilde yararlanma muhakkak ki en büyük ölçüde öğrenciye bağlıdır. Amaca Uygun Diziliş Formları Oyunlar çeşitli diziliş formlarında uygulanabilir. Sıra halinde arka arkaya dizilişte, daire ve benzeri şekilde. Sahadan en iyi bir şekilde yararlanmak için daima en uygun diziliş formları seçilmelidir. Bunun anlamı çok sayıda öğrencinin aynı anda hareket içerisinde bulunmasıdır. Yarışmalarda, top çevirme oyunlarında uzun koşu yollarının seçilmesi tavsiye edilmez. Buna karşılık kısa mesafelerde daha çok tekrarlı koşular alınmalıdır. Böylece interval (aralı) prensibine göre en iyi şekilde çalışma yapılabilir.

201 Küçük Gruplar Teşkil Etmek
Küçük gruplar ve takımlar yolu ile uygulanan çalışmalarda (6 – 8 oyuncu) her oyuncu daha yüksek bir alıştırma yoğunluğuna erişir. Çünkü öğrenciler büyük gruplardaki çalışmalara karşın daha çok koşarlar. Kısacası oyun uygulamasına daha sık katılır. Bu durumda gruplar mevcut sahaya ve topların sayısına bağlıdır. Neşeli ve Uyarıcı Oyunlar Bir oyunun başlangıcı çok önemlidir. Eğer seçilmiş oyun öğrenciyi etkilemezse değerler dakikaları kaybetmiş oluruz. Bu nedenle başlangıçta uyarıcı ve etkileyici oyunlar oynamada yararlar vardır. Oyunun oynanışı anında oyun monoton şekle dönüşürse öğretmen derhal müdahale etmelidir. Her durumda oyunu olumsuz yönde etkileyen nedenleri tespit etmeli ve gereken tedbirleri almalıdır.

202 Zorlaştırılmış Koşullar ve Özel Görevler
Birçok Topla Oynama Top oyunlarında birden fazla topun kullanılması (basamaklı olarak bir top, iki top...) yoğunluğu yükseltir. Böylece oyunun temposu artırılmış olur. Aralıksız paslaşma oyuna katılan tüm oyuncularda dikkat ve “karşı davranışları” geliştirir. Oyun daha neşeli ve canlı şekle dönüşür. Ancak bu tip oyunlarda oyunu temel teknik yetenekleri kabaca kazanılmış olmalıdır. Zorlaştırılmış Koşullar ve Özel Görevler Birçok şekilde oyunu zorlaştırılmış koşullarda uygulayarak ve oyun akışı içerisinde özel görevler vererek oyunun yoğunluğunu yükseltebiliriz. (Ebe oyununda iki ebe oluşu daha etkili olur.) Stafet yarışmalarında aletlerin taşınmasında araya engeller konursa yarışma daha etkin olacaktır. Ağır topların taşınması, sağlık topları ile çalışma bedeni gücü kuvvetlendirir. Buna karşılık küçük ve hafif toplarla çalışma hareket zevkini geliştirir.

203 Küçük Oyun Turnuvaları
Eğer zaman ve saha yeterle ise küçük turnuvalar yararlı olacaktır. Karşılıklı mücadele takımların motive gücünü yükseltir, rakiplere uyum göstermeyi sağlar. (Kaybetti ise diğer maça hırslı çıkacaktır) Gruplara Ayırma Eğer olanaklar elverişsizse ( küçük saha vb.) ve buna rağmen eğitsel oyun oynama gerekiyorsa grup istasyonlara ayrılır. Bir grup daha az alanı gerektiren alıştırmalar yaparken (saha kenarında) diğer grupta geniş sahada bir oyun oynaya bilir. Oyuna katılamayan oyuncularda hakemlik görevi gibi görevler alırlar. Ancak bu öğrencileri de yerinde eğitmek gerekir.

204 Oyundan Ayrılma Genellikle bir eğitsel oyun oynanırken gelişimi zayıf yeteneği az öğrenciler oyundan öncellikle ayrılırlar. Bunu önleyebilmek için kaybeden oyuncuya eksi puanlarla değerlendirmek doğru olacaktır. En az hata yapan oyuncu oyunu kazanmış olacaktır. Eğitsel oyunlarda özellikle kuvvet ve beceri oyunlarında arada küçük dinlenmeler vermek yararlı olacaktır. ZİRA YOĞUN OYUN HİÇBİR ZAMAN BİTKİN DÜŞÜNCEYE KADAR OYUN anlamına gelmez.

205 Yoğunluk ve Güç Yüksek bir yoğunluğa ve bununla istenilen bedeni güce erişmek yarar sağlamak ancak uygun oyun akışının elde edilmesiyle mümkün olacaktır. Eğer oyun ve bunun elementleri belirli bir dereceye kadar uygulanabilirse çalışmalar yararlı olabilir. Ancak bundan sonra tempo yükseltilebilir. Özel ödevler verilebilir ve oyun zorlaştırılmış şartlar altında uygulanabilir. Bu nedenle oyunlarımızı seçerken amaca uygun metodik olarak düzenlenmiş bir sıra takip etmemiz gerekir. Değerlendirme İyi bir antrenör antrenman sonunda muhakkak bir değerlendirme yapmalı ve kendisine şu soruları sormalıdır; Seçtiğim oyunlar eğitim ve gelişim amacını yerine getirdi mi? Eğitim yönünden nelerin doğru neleri yanlış yaptım? Metodik uygulamada hatalar var mı idi? Tüm sporcular neşeli ve motive edilmiş şekilde antrenman yaptı mı? Gibi

206 ISINMA Antrenman ve maç öncesi tüm organizma normal durumdadır. Kasları sert, iç organlar normal çalışmaların yapmakta ve sinir sistemini daha ağır çalışmalara hazırlıklı bulunmamaktadır. Bu durumdan ağır yüklenmelere ani olarak geçişi organizma kaldıramaz. Organizmanın bütün bu durumlara karşı sportif ısınma yoluyla hazırlanması gerekir. Sporcuları; antrenmanlarda ve maçlarda ön görülen beli ödevlere fiziki ve psikoloji yönden en uygun şekilde hazırlanma ve uyum sağlama haline getirmeyi amaç edinen çalışmaları ısınma olarak tanımlayabiliriz. Organizmanın yüksek isteklere karşı hazırlanması, uyum sağlayabilmesi, sakatlıklardan sakınabilmesi ve yüklenmelerin etkisini emniyet altına alabilmesi için ısınma zorunludur.

207 Isınma çalışmalarının esas amaçları şunlardır:
Yumuşama Gerilimlerden çözülme, en uygun kas esnekliğinin ve hareketliliğinin temini. Isınma ve Ön Yükleme Kalbin dakikadaki atış ve kan pompalama gücünün yükseltilmesi, kan dolaşımının aktif duruma getirilerek kasların ve eklemlerin kan ihtiyacının yükseltilmesi, kılcal damarların (Kapillerin) açılıp genişlemesi, solunumun kuvvetlendirilmesi, vücut ısısının yükseltilmesi

208 ISINMA Motorik Denge Teknik ve ferdi taktik çalışmaların en uygun ortamda uygulanması, en yüksek güç ve reaksiyon yeteneğine erişilmesi. Psikolojik Uyum En uygun istek ve heyecan durumunun temini, esas ödeve uyum sağlanması, dış etkenlere (seyirci, saha...) alışma, kendine güven ve emniyet hissinin kazanılması, en yüksek güç verebilecek ortama erişmek

209 ISINMA Isınma programları maç, antrenman ve turnuvalarda uygulanışlarına göre birbirinden farklı olarak teşkil edilmelidir. Maç öncesi uygulanacak olan ısınma çalışmaları çok yönlü olmalı ve maçın tüm aksiyonlarını içermelidir. Bununla beraber anatomik, fizyoloji ve psikolojik farklılıklar nedeniyle tüm oyuncuları belirli bir ısınma şeması içine sokmak oldukça zordur. Bu nedenle her oyuncu kendisini ferdi olarak maça hazırlayabilecek bir durumda olmalı ve ısınma için en doğru alıştırmaları tanımalıdır. Özellikle bu durum genel ısınma için geçerli olup oyuncular daha önceki yapılan çalışmalarla bu seviyeye getirilmelidirler. Ayrıca toplu olarak düzenlenmiş turnike atışları, sıçrayarak şutlar, serbest ve uzak atışlar ısınma programlarının içerisinde özel ısınma karakterinde yer alır.

210 ISINMA Maç başlamadan çok az öncede oyunculara en az 5 dakikalık bir oyun süresi tanınmalıdır. Antrenör bu oyunda ilk beşi yedeklere karşı oynatabilir. Böylece oyuncular sinirsel gerginliklerini atacak ve oyun atmosferine uyum sağlayacaklardır. Böylece oyuncular oyun içerisinde en yüksek randımanı verebilecek ortama gelecektir. Bundan sonra oyuncuların yapacakları sadece maça devam etmek olacaktır. Ancak oyunculara ısınma ile oyuna başlama arasında bir iki dakikalık sakinleşme ve dinlenme zamanı verilmesi yerinde olur

211 ISINMA Isınmanın devam süresi takımın güç durumuna , oyuncuların kondisyonuna, oynanacak maçların sayısına (turnuvalar) antrenmanın amacına ve dış etkenlere bağlıdır. Maç öncesi ısınma iyi takımlarda 25 – 35 dakika devam eder. Bu sürenin 1/3’ü genel ve 2/3 özel ısınmaları içerir. Eğer maçlar turnuva şeklinde yapılıyor ve takım bir gün içerisinde birden fazla maç yapıyorsa ısınmanın devam süresi kısaltılır. Bu kısaltma özel ısınma bölümünden sağlanır. Çünkü yapılan maçlarda gerekli olan özel ısınmaya yeterli uyum sağlanmıştır. Böylece ısınmanın 2/3 genel 1/3 özel olur

212 ISINMA Antrenmanlarda uygulanan ısınmanın prensipleri de aynıdır. Yalnız antrenmanlardaki ısınma çalışmaları uygulanacak antrenmanın ağırlık merkezine göre ayarlanır. İki saat süreli bir antrenmanın yaklaşık olarak 15 – 20 dakikasını ısınma çalışmaları içerir. Isınma genel ve özel olarak atlandırılmış iki kısımdan oluşur. Uygulanan çalışmalar çoğunlukla genel ısınma alıştırmalarıyla başlar ve özel ısınma alıştırmalarıyla bitirilir.

213 Genel ısınma Organizmayı ve sistemlerini daha yüksek bir randıman almaya hazır duruma getirmeyi amaç edinir. Koşu, sıçrama, cimnastik alıştırmalarının formları içerisinde topsuz uygulanarak oyuncuların mücadele arzularını uyandırır. Alıştırmaların yoğunluğu ve sıklığı yavaştan başlayarak zamanla arttırılır. Genellikle oyunculardaki ter boşanması, genel ısınmanın amacına eriştiğinin işarettir

214 Özel ısınma Oyuncular, basketbol oyunun teknik ve taktik becerilerine hazırlanırlar. Uygulanan alıştırmalar; pas, turnike atışı, sıçrayarak şut... gibi oyun aksiyonlarını sembolize eden ve oyun için gerçek uyumu sağlayan alıştırmalardır

215 Bedensel ve Psikolojik gücün, teknik ve taktik becerilerin, fizyolojik ve psikolojik yüklenmelerle düzeltilmesi ve en üst düzeye getirilmesi amaçlarına yönelik uzun süreli bir eğitim sürecidir (Yaşar Sevim). YAŞAR SEVİM

216 BASKETBOLDA ANTRENMANIN METODİK İÇERİĞİ
TEKNİK TAKTİK KONDİSYON PSİKOLOJİK DİĞER HÜCUMDA HÜCUMDA SAVUNMADA KUVVET SOSYAL,TEORİK VB. SAVUNMADA BİREYSEL BİREYSEL DAYANIKLILIK GRUP GRUP SÜRAT TAKIM TAKIM HAREKETLİLİK Hücumdan Savunmaya Geçiş Savunmadan Hücuma Geçiş KOORDİNASYON YAŞAR SEVİM

217 ~ %30 ~ %30 ~ %40 TOPLAM: % 100 BASKETBOLA ÖZGÜ
BİLİMSEL OLARAK KANITLANMIŞ ANTRENMAN BİLGİLERİ BASKETBOLA ÖZGÜ DİĞER SPOR DALLARINA ÖZGÜ ~ %30 % 10 % 20 GENEL OLARAK KABUL GÖREN DENEYİMLER BASKETBOLA ÖZGÜ DİĞER SPOR DALLARINA ÖZGÜ ~ %30 % 20 % 10 BİREYSEL DENEYİMLERİN YANSIMASI ANTRENÖRÜN BİRİKİMİ ANTRENMAN BİLİMCİSİ OLARAK ~ %40 % 20 TOPLAM: % 100 YAŞAR SEVİM

218 Antropometrik ölçüler
SOSYAL FAK. KONDİSYONEL FAK. KOGNİTİF FAKTÖRLER YETENEK OYUN PERFORMANSI DIŞ FAKTÖRLER BEDENSEL FAK. PSİKOLOJİK FAK. TEKNİK-TAKTİK SOSYAL FAKTÖRLER İletişim Yeteneği Davranış ve uyum Sosyal Davranış KOGNİTİF FAKTÖRLER Başarma Sevinci Rizikoya Hazır Olma Uyum yeteneği Koordinasyon TEKNİK TAKTİK Genel Özel Beceri Temel Teknik Kombine Teknik KONDİSYONEL FAKTÖRLER Genel-Özel Kondisyon Kuvvet-Dayanıklılık- Hareketlilik-Koordinasyon PSİKOLOJİK FAKTÖRLER Kişilik Özellikleri İrade Motivasyon BEDENSEL FAKTÖRLER Boy ve vücut yapısı Antropometrik ölçüler YAŞAR SEVİM

219 ANTRENMAN PLAN TİPLERİ
ÇERÇEVE PLAN / ANTRENMAN ANLAYIŞI BİREYSEL ANT. PLANI (1) GRUP ANT. PLANI (2) UZUN SÜRELİ GENEL UZUN SÜRELİ PLAN(3) YILLIK PLAN(4) AYLIK PLAN(5) HAFTALIK PLAN(6) GÜNLÜK PLAN (7) KISA SÜRELİ ÖZEL YAŞAR SEVİM

220 (ÖĞRETİM ve ÖĞRENİM YOLLARI)
ÖN KOŞULLAR Geçmişin Analizi Sporcudaki ön koşullar Antrenördeki ön koşullar Kulüpteki ön koşullar Olması Gerekenler DENETİM (GÜNLÜK ANTRENMAN DEFTERİNE) AMAÇLAR VE İÇERİK METOTLAR (ÖĞRETİM ve ÖĞRENİM YOLLARI) GÜNLÜK DEFTERDE ANTRENMAN PLANININ GÖRÜNÜMÜ UYGULAMA YAŞAR SEVİM

221 ÖN HAZIRLIK VE GEÇİŞ DÖNEMİ MAYIS - HAZİRAN
HAZIRLIK DÖNEMİ I – II TEMMUZ - EYLÜL MÜSABAKA DÖNEMİ I EYLÜL - ARALIK HAZIRLIK DÖNEMİ III ARALIK - OCAK MÜSABAKA DÖNEMİ II OCAK - MAYIS ÖN HAZIRLIK VE GEÇİŞ DÖNEMİ MAYIS - HAZİRAN YAŞAR SEVİM

222 MÜSABAKAYA ÖZGÜ ANTRENMAN
ANTRENMAN TÜRÜ ÖZELLİĞİ AVANTAJI DEZAVANTAJI KONUYA ÖZGÜ ANTRENMAN (Kondisyon, Teknik, Taktik) Sporcunun her özelliği ayrı ayrı geliştirilir. Örneğin kuvvet, dayanıklılık, sürat gibi kondisyonel özellikler kendine özgü geliştirilir. Antrenman yüklemesi istenildiği gibi düzenlenebilir ve ayarlanabilir. Zaman gerektirir. Antrenmanı yapılan özellikler daha sonra pozisyona özgü hale getirilmelidir. Bazı oyunculara bu antrenman sıkıcı gelebilir. (dayanıklılık koşusu,halter...gibi) KOMBİNE ANTRENMAN Kondisyon, teknik ve taktik gibi birçok özellik bir arada geliştirilir. Antrenmanın etkisi çok yönlü ve motive edicidir. İstenilen özellikler spor dalına özgü biçimde geliştirilir. Zamandan tasarruf edilir. Antrenman yüklenmesinin düzenlenmesi ve derecesini ayarlamak oldukça zordur. MÜSABAKAYA ÖZGÜ ANTRENMAN Kombine antrenman müsabaka pozisyonlarına özgü biçimde yapılır. Kombine antrenmanın etkileri daha da güçlendirilir. Zaman zaman kondisyon antrenmanının etkisi azalabilir. Antrenmanı birçok faktör etkileyebilir. Motivasyon, pozisyon, vakit v.b YAŞAR SEVİM

223 Hareket+Koordinasyon ••• •• •
ANTRENMANIN AĞIRLIĞI 1.Hazırlık Dönemi 2. Hazırlık Dönemi A B Müsabaka Dönemi Dayanıklılık Kuvvet Sürat Hareket+Koordinasyon ••• •• Konuya Özgü Antrenman (Kondisyon-Teknik-Taktik ayrı ayrı geliştirilir) Kombine Antrenman Müsabakaya Özgü Antrenman ÖNEMLİ: Antrenmanların ağırlık noktası takımın bireysel yapısına, özel durumlara ve müsabaka dönemlerinde yarışma programına göre değişiklikler gösterebilir. YAŞAR SEVİM

224 20 20 30 30 40 50 50 70 70 80 60 80 50 50 YAŞAR SEVİM

225 YAŞAR SEVİM

226 Basketbolun kendine özgü bir yapısı vardır.
Basketbol için farklı dış etkenler söz konusudur. Bu nedenle; basketbolda kendine özgü, diğer spor dallarından farklı performans ön koşullarını ve hazırlığını gerektirir. Özetle; basketbolda doğru zaman ve yerde istenilen sportif forma erişebilmek için düzenlenen antrenman planlaması genel antrenman biliminin ışığı altında ilgili branşa uygun biçimde yorumlanmalı ve o spor dalının kendine özgü ayrıntılarını içermelidir. YAŞAR SEVİM

227 ANTRENMAN PROGRAMLAMASININ AVANTAJLARI
1. Sistemli çalışabilme kolaylığı sağlar. 2. Düzenli çalışmanın psikolojik tesiri. 3. Amaçlara yaklaşabilme kolaylığı. 4. Kontrol edebilme kolaylığı.

228 5 Form düzenlenmesinin sağlanması. 6. Algılamada kolaylık sağlar. 7
5 Form düzenlenmesinin sağlanması. 6. Algılamada kolaylık sağlar. 7. Önem derecesine göre konuların üzerinde durulabilme imkanı sağlar. 8. Yöneticilerin ve sporcuların dikkatini amaca çeker. 9. Sporcuların kapasitesine göre çalışmaların düzenlenmesini sağlar. 10. Çalışmaların düzen dahilinde sürdürülmesi sonucu kondisyon koruma imkanı yaratır.

229 PLANLAMANIN UYGULANMASI
1. Amaç tespiti. 2. Politika tespiti. 3. Programların saptanması. 4. Tesis, imkanları oyuncuların boş zamanlarına göre değerlendirme yapılması.

230 Başarılı bir program yaratmanın ve sağlamanın anahtarları:
Oyuncularınıza uyan sağlam bir sistem ve oyun stili yürütmek Besleyici bir sistem yaratmak Yönetimin, öğretmenlerin, öğrencilerin, ailelerin ve halkın desteğini sağlamak Oyuncuların bağlandığı rol yapısı kurmak Oyunculara gururu aşılamak

231 AMAÇLARIN SAPTANMASI Kendi takımımızın ne yapabileceği realist olarak tasarlanır. (örneğin Türkiye’de ilk üç arasına girebilir) Bu tahminde sapmalar belirlenir. (minimum-maksimum) Daha sonra amaca ulaşabilmek için yapacağımız ve geliştireceğimiz sistemler (baskı, baskılı alan savunması, alan savunması, hızlı oyun v.b.) ortaya konur. Bunun sonucunda da ne tür çalışmalar yapılması gerekliliği saptanabilir. (hızlı oyun için sürat ve dayanıklılık sağlayan antrenman şekilleri gibi) Böylece planlamada ilk adım atılmış olur.

232 Sezonun Planlaması Hepimiz alan savunması üzerinde çalışmayı oyuncularımıza sigorta formlarını geri getirmeleri için baskı yapmaya tercih ederiz. Fakat böyle görevler basketbol sezonunun planlaması için gerekli. Bu işler koçluğun eğlenceli kısmı olmayabilir. Fakat bu çok önemli sorumlulukları yerine getirmeliyiz.

233 *Tıbbi tarama ve sigorta
*Sporcuların kondisyonunu sağlamak *Ana bir plan yapmak *Tıbbi bakım için planlama yapma *Oyunların çizelgesini yapma *Karşı takımları keşfetmek *Oyunculara onların kolej planları hakkında yardımcı olmak *Uygun malzemeyi temin etmek *Oyunlara yolculuğu ayarlamak

234 “Ana Planın” (Master Plan) Yapılması
Baş antrenörler ve yardımcıları okul programının her yönünde ayni sayfada olmalıdırlar. Sezonumuzu planlarken ekim ayı içinde antrenörler dört toplantı yaparlar. Bu toplantılarda tüm sezon için ana plan oluşturulur. Bu plan sezon içinde öğretilecek ve kullanılacak tüm taktikleri içerir:

235 Adam adama hucum Alan hucumu, Baskılama hucumu Adam adama savunma (baskı dahil) Alan savunması (yakalama dahil) Faul şut pozisyonu Topa zıplama pozisyonu Out of bounds oyunu Fast break senaryosu

236 Zaman ve skor kodlarımız
Özel durumlarda antrenörlük Oyun oncesi, yarı zaman ve oyun sonrası işlemler Time-out işlemi

237 Bu ana plandan biz aylık, haftalık ve nihayet günlük planlar çıkarırız
Bu ana plandan biz aylık, haftalık ve nihayet günlük planlar çıkarırız. Bu planlama zamanı çoğu kere uzun olmakla beraber karşılığı vardır. Bu toplantılar, sezon başlarken her şeyi el altında bulundurma imkanı verir. Antrenörlüğün eğlenceli kısmına hemen başlayabilirsiniz ve beklenilmeyen şeylerden kaçınma imkanı sağlar.

238 Başkanı saldırılardan korumakla görevli Amerikan Gizli Servis Elemanlarının sevdikleri laflardan biri “önceden uygun hazırlık kötü permansı önler” ifadesidir. Benim sevdiğim deyimlerden biri ise “hazırlanmama başarısızlığa hazırlanmaktır”. Başarı ve ödül insana kaza ile gelmez. Bunlar, etkili, yorucu ve akıllı hazırlıklarla gelir

239 Aylık plan değişmez değildir
Aylık plan değişmez değildir. Koşullar devamlı değiştiği için, planı da bunlara göre değiştirebilmelisiniz. Her antrenmandan sonra yardımcılarımla toplanıp neden ve ne çalışmalıyız konusunda tartışırız. Buna göre sonraki antrenman için planı somutlaştırırız.

240 Pratiklerimiz, değişikşik uzunluktaki aralarla, 2 saat sürer
Pratiklerimiz, değişikşik uzunluktaki aralarla, 2 saat sürer. Her segment özel bir amaçla ayrılır. Uzun süredir, oyuncular segmentlerde kotü bile olsalar, buna uymanın yararlı olduğunu öğrendim. Koçluğa başladığımda oyuncularım bir işi iyi doğru yapana kadar o çalışmaya devam etme alışkanlığım vardı. Ancak gördüm ki bir işe kararlaştır-dığımdan daha uzun süre ayırmak performası düşürüyor.

241 Bazı segmentler iyi gitmez
Bazı segmentler iyi gitmez. Öyle bile olsa, ben bunları ayırdığım zamanda kesiyorum. Sonra oyuncuları toplayıp onlara “Arkadaşlar son 10 dakikadır kendimizi aldatıyoruz. İyi yapamadık. Fakat şimdi gelecek şeye geçmeliyiz. Biz daha sıkı çalışmak ve akıllı olmak zorundayız. Çünkü kendimizi, değerli pratik zamanlarımızı böyle harcayarak, aldatmak istemiyoruz.” diyorum. Oyuncularım genellikle sonraki işi daha iyi kavrıyorlar ve pratiğin kalan kısmında daha iyi oluyorlar.

242 Günlük Antrenman Planı
Planın en küçük birimi olan günlük plan, sabah ve akşam çalışmaları olarak ikiye ayrılır. Her gün bir önceki antrenmanda elde edilen izlenimler ve haftalık programda tespit edilmiş noktalar çerçevesinde antrenman programı hazırlanır. Drillerin ve hareketlerin antrenman programında dizilişi çok önemlidir. Drillerin düzenlenmesi ve kullanımında fizyolojik esaslar dikkate alınmalı ve driller daima maç temposunda veya biraz üstünde tutulmalıdır. Maç temposunun altındaki drillerin pek faydası olmaz. Antrenman başında oyunculara yeni bir şey öğretmemeliyiz. Oyuncuların iyice ısınmaları beklenir ve ısındıktan sonra öğretmek istediğimiz hareketler gösterilir. Bir şeyler öğretmek için antrenman sonunu beklersek oyuncular yorulduklarından gereken dikkati pek veremezler. Oyuncunun mükemmel seviyeye gelene kadar tekrar yapması gereklidir. Eğer belirli oyun ve egzersizler tekrar tekrar çalışmaktan kaçınılırsa gelişmek bir yana öğrenilenler bile unutulabilir. Bazı hareketler her antrenman tekrarlanır, bazıları haftada birkaç gün tekrarlanır. Bu durum rast gele ortaya konulmamalıdır. Oyuncular bireysel olarak her antrenmanda çalıştırılmalı, bu süre 10 dakikayı geçmemelidir. Aynı temel hareketi her antrenman 5 ile 10 dakika süreyle çalışmakta yarar vardır. Antrenmanda kullanılacak hareketleri özel yararları sebebiyle seçmeliyiz. Belirli hareketlerin hangi nedenlerle yapıldığı oyunculara açıklanmalıdır. Güç isteyen bir hareketin ardından daha hafif bir hareket çalışılmalıdır. Ne yapmak ve ne elde etmek istediğimiz çok iyi bilinmelidir. Her antrenman neşeli bir şekilde bitirilmelidir. Hafta başı antrenmanı yarım saat erken bitirilmelidir. Salı, Çarşamba ve Perşembe antrenmanları normal olarak 1,5 – 2 saat sürmeli, maçtan önceki gün 1 – 1,5 saatlik antrenman yapılmalıdır. Hafta sonları antrenmansız geçirilerek oyuncuların fizyolojik ve psikolojik yorgunlukları ortadan kaldırılmalıdır.

243 Tam saha pas alıştırması
Tam saha yüklenme alıştırması 10 foul şutu atışı Savunma ayak çalışması ve bireysel savunma çalışması Tam saha 1, 2 ve 5 dalış çalışması Bireysel yer çalışması

244 Takım savunma alıştırması
Fast Break çalıştırması İkici 10 foul atışı Takım hucumu çalışması Zaman ve skor düzenlemesi Üçüncü set foul atışı 20 kondisyon koşusu Denge çalışması

245 Pratikleriniz ancak düzenlediğiniz kadar iyi olabilir
Pratikleriniz ancak düzenlediğiniz kadar iyi olabilir. Aşağıda pratikler için anahtar planlama noktaları belirtilmiştir: Sezon boyu sürecek ana plan yapın. Bunu aylık, haftalık ve günlük planlara indirgeyin . Pratiklerinizin her dakikasını planlayın ve buna uyun. Oyuncularınızın pratiklere başlamadan önce hevesle size doğru koşalarını sağlayın Pratikleri eğlenceli tutun.

246 TEŞEKKÜR EDERİM


"Yard.Doç.Dr. Zaim Alparslan ACAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları