Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2. HARCAMALARIM Harcamalarımı Sınıflandırıyorum

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2. HARCAMALARIM Harcamalarımı Sınıflandırıyorum"— Sunum transkripti:

1 2. HARCAMALARIM Harcamalarımı Sınıflandırıyorum
2. HARCAMALARIM Harcamalarımı Sınıflandırıyorum Bankalardan Nasıl Yararlanırım? Harcamalarımı Ne Zaman, Nasıl Yaparım? G:\J\H\FLY\MAT\2.HARCAMALARIM

2 Giderlerim = Harcamalarım
Tüm harcamalarınızı bir deftere yazmakla başlayın. Bedeli biraz daha sonra ödenecek bile olsa, her satın alma bir harcamadır. Bir ay boyunca en küçük harcamanızı bile yazın. Dönüp bakınca ne kadar sık ve çeşitli harcama yaptığınıza şaşırabilirsiniz.

3 Harcamalarımı Sınıflandırıyorum
Harcamaları izlemek ve denetim altına almak gelirlere göre daha zordur. Çünkü harcamalarımız gelirlerimize göre çok daha çeşitli ve karmaşıktır. Bu nedenle bütçe yaparken harcamalarımızı sınıflandırmak yararlı olur. Sınıflandırma, izlemek istediğimiz önemli harcamalarımızı öne çıkarmalı.

4 Harcamalarımı Sınıflandırıyorum Şu başlıkları kullanabilirsiniz:
Ulaşım Giyim-Kuşam Eğitim Gıda Faturalar Sağlık Tatil Ev Hobi Vergiler Banka masrafları Sigara-İçki Hediye Sigorta Evcil Hayvan Gönüllülük Yardım Kişisel bakım

5 Harcamalarımı Sınıflandırıyorum
ÖRNEK: Daha az harcamak istediklerim: Dışarıda veya hazır yemek Sigara Mobil telefon faturası Daha çok harcamak istediklerim: Kitap Spor Dernek aidatı

6 Bankalardan Nasıl Yararlanırım?
Banka ne İşime Yarar?* * Dikkat: slaydları işlemek isteğe bağlıdır.

7 Bankayla Tanışalım Banka, yatırdığımız parayı adımıza açtığı bir hesapta tutar. Bankaya yatan para: Güvendedir, Gelir sağlayabilir, Ülkenin (hatta dünyanın) her yerinde ödeme yapmakta kullanabiliriz. Banka, para gerektiren işleri daha kolay yapmamız için çok çeşitli hizmetler sunar.

8 Banka Hesabı Banka sizin adınıza bir hesap açar.
Bankadaki paranız hesabınıza kaydedilir. Adınıza yatan paralar hesaba eklenir, çekilen paralar hesaptan düşülür. Hesabınızda bulunan en son tutara “bakiye” denir.

9 Banka Hesabı Açmak Banka sizden kimliğinizi ve konutunuzu belgelemenizi ister. Belgelerinizi kontrol ettikten sonra sizinle bir “cari hesap sözleşmesi” yapar. Hesap sözleşmesi hem sizin hem de bankanın karşılıklı haklarınızın, yükümlülüklerinizin yazılı olduğu belgedir. Sözleşmenin bir örneğini isteyip bulundurmak sizin hakkınızdır.

10 Hesap Cüzdanı ve Hesap Özeti
Banka, hesabınızı açtıktan sonra size bir hesap cüzdanı verir. Banka şubelerinde her işlem yaptığınızda cüzdanınızı “işleterek” hesabınızdaki hareketleri izleyebilirsiniz. Dilerseniz banka belli aralıklarla adresinize hesabınızın hareketlerini gösteren bir “hesap özeti” de gönderebilir.

11 Banka Hesabını Kullanırken
Banka hesabımı nasıl kullanırım? Şubeler ATM (Otomatik Vezne) Makinaları POS (Satış Noktası) Terminalleri Telefon Mobil telefon Internet

12 Banka Hesabını Kullanırken
Şubede işlem yaparken, kimliğinizi ve imzanızı kullanırsınız. Diğer yollarla yapılan işlemlerde ise “şifreler” kullanılır. “Şifre” hesabınızı açan, sadece sizin bileceğiniz en önemli anahtardır. Şifre ve diğer kimlik bilgilerinizi elde edecek kötü niyetli kişiler büyük zarar verebilirler.

13 Banka Şubesi: Görevliler
Şube Müdürü: Şubenin en yetkili görevlisidir. Şube Müdür Yardımcısı: Bir şubede bir veya birden fazla olabilir. Belirli konularda Şube Müdürü adına yetki kullanır. Bireysel Müşteri Temsilcisi: Hesabınızla ilgili konularda ilk görüşeceğiniz görevlidir. “Banko” görevlileri: Nakit alma ve verme işlerini “banko”da duran görevliler (veznedar) yapar.

14 Harcamlarımı ne zaman, nasıl öderim?
Peşin ve Hemen Ödeme Yolları Vadeli ve Kredili Ödeme Yolları

15 Peşin ve Hemen Ödeme Madeni ve Kağıt Parayla ödeme
Bankadaki parayla ödeme: Para Transferi Banka Kartı Çek Otomatik Ödeme Talimatı

16 Madeni ve Kağıt Parayla Ödeme
Madeni ve Kağıt Parayla Ödeme G:\J\H\FLY\MAT\2.HARCAMALARIM

17 Banka Transferi Bir banka hesabımızdan bir başka kişiye ait herhangi bir banka hesabına ödeme yapılmasını sağlayabiliriz.

18 Banka transferi Ödeyen hesapla alıcı hesap aynı bankadaysa: HAVALE,
Hesaplar farklı bankalardaysa EFT ya da ELEKTRONİK TRANSFER denir.

19 Banka Transferi: Bilmeniz Gerekenler
Neden? Nakit para bulundurmak gerekmez. Büyük ödemeler için kolay ve güvenlidir. Banka ödemenin kaydını tutar, ödeme yapıldığını gösteren bir belge verir (dekont) Dikkat: Kendi TC kimlik numaranızı, alıcının tam adını ve hesap bilgilerini (Banka, şube, hesap no., EFT için mutlaka IBAN no.) bildirmelisiniz. Bankanın isteyeceği işlem ücretini önden mutlaka öğreniniz.

20 Banka Kartı Banka hesabındaki paranızdan ödeme yapmanızı sağlayan karttır.

21 Banka Kartı Hesap açtığınız herhangi bir bankadan Banka Kartı alabilirsiniz. Banka, adınıza bir kart bastırıp adresinize gönderir ve size bir kullanıcı şifresi sağlar. Şifreyi değiştirebilirsiniz. Kartlı işlem yapmak için gerekli “POS” terminali olan her yerden hesabınıza erişip, her harcamayı kartla ödeyebilirsiniz. Hesabınızın bakiyesi yapacağınız ödeme için yeterli değilse, bir “kredi limitiniz” olmalıdır.

22 Banka Kartı: Bilmeniz Gerekenler
Neden? Nakit kullanma ihtiyacını azaltır. Ödemelerinizin kaydını tutar. ATM makineleri bulunan her yerde, günün her saatinde hesabınızı kullanabilirsiniz

23 Banka Kartı: Bilmeniz Gerekenler
Dikkat: Kartınızı “şifre”yle kullanacaksınız. Şifre size aittir. Ezbere bilin. Hiçbir yere yazmayın. Kartın arkasında imzanız için bir bölüm vardır. Kartınızı başkasının kullanmasına engel olmak için buraya imzanızı atın. Kartınızın son kullanım tarihi üstünde yazar. Yenilenmediyse, bu tarihten sonra kartınızı kullanamazsınız. Kartınızı kaybederseniz hemen bankayı arayıp kartı kullanıma kapatın. Banka size yenisini gönderecektir.

24 *Bankalar ciddi ve güvenilir olarak bir süre tanıdıktan sonra kişilere “çek” hizmeti verebilirler. Çek, Bankadaki hesabınızdan, dilediğiniz kişiye belli bir miktarın belli bir tarihte ödenmesini sağlayan belgedir. Bankanın verdiği “çek defteri”nin bir yaprağını yazıp imzalar, ödeme yapacağınız kişiye verirsiniz. Çekin üstüne yazdığınız ödeme gününde hesabınızda yeterli bakiye olmalıdır. Özel Konu: Çek* G:\J\H\FLY\MAT\2.HARCAMALARIM

25 Özel Konu: Çek Çek örneği

26 Özel Konu: Çek Karşılıksız Çek Ödeme günü hesap bakiyesi yetersizse çek “karşılıksız” sayılır. Banka alacaklıya belli bir tutara kadar ödeme yapar. Alacaklı yasal yollara başvurur. Ayrıca banka Merkez Bankası’na bilgi verir. Borçlunun tüm çek defterlerinin iptaline, uzun bir süre de çek kullanmasının yasaklanmasına varan ceza süreci başlar.

27 Çek: Bilmeniz Gerekenler
Özel Konu: Çek Çek: Bilmeniz Gerekenler Neden? Hazır para ihtiyacınız azalır. Parayı ödeme günü hesaba yatırmanız yeter. Paranız zaten varsa, ödeme gününe kadar hesapta durur. Alacaklı çeki bankasına verir, bankası tahsil eder. Dikkat: Ödeme sorumluluğunu paylaşması nedeniyle, banka size çek hesabı açıp açmamaya kendi kurallarına göre karar verecektir. Hesabınızı çok yakından izlemeniz, çekinizin karşılıksız kalması yüzünden ceza almamanız önemlidir.

28 Otomatik Ödeme Talimatı
Talimat verirseniz bankanız belli kurumlardan gelecek faturaları hesabınızdan otomatik olarak öder. Telekom Elektrik, Su Kablo/Uydu TV

29 Otomatik Ödeme Talimatları: Bilmeniz Gerekenler
Neden? Faturalar gününde ödenir. Nakit kullanmanız gerekmez. Veznelerde sıra beklemezsiniz. Ödemeyi alan kurum veya yapan banka bazı ek avantajlar sağlayabilir: öğrenin. Dikkat: Ödeme günü hesap bakiyeniz yeterli olmalıdır. Bakiye yetmediği için ödenemeyen faturalar sizin sorumluluğunuzdadır.

30 Vadeli ve Kredili Ödemelerim
Kredi Kartı Senet

31 Kredi Kartı Hesap bakiyenize bağlı olmadan harcama yapmanızı sağlayan bir kredi sistemidir. Kredi kartınızla bir ay içinde yaptığınız harcamaların toplamı ertesi ay içinde hesabınızdan çekilir.

32 Kredi Kartı Size tanınan kredi sınırları (limit) içinde:
Bir ay içinde yaptığınız harcamaları ertesi ay ödersiniz, Harcamalarınızı taksitlere böldürebilir, Hesabınızda olmayan nakit parayı borç (nakit avans) alabilir, Biriken borcun ise bir bölümünü ay sonunda ödeyip kalanını erteleyebilirsiniz.

33 Kredi Kartı: Bilmeniz Gerekenler
Neden? Banka kartında olduğu gibi: Nakit kullanmazsınız, Harcamalarınızı izleyebilirsiniz, ATM makinelerinden yararlanırsınız Ek olarak KREDİ KULLANIRSINIZ: Hesabınızda para yoksa bile alışveriş yapabilir, nakit çekebilir, ödemelerinizin bir kısmını erteleyebilirsiniz. Kredi kartı kullanırken, banka kartında olmayan ek ücretler ödersiniz.

34 Kredi Kartı: Bilmeniz Gerekenler
Dikkat: Kartınızın yıllık üyelik ücreti ve ek hizmetler için alınan ayrı ücretler var mıdır? Son ödeme tarihinde hiç ödeme yapmazsanız uygulanacak yüksek gecikme faizi nedir? “Nakit avans” için ödeyeceğiniz nakit çekim ücreti ve aylık nakit avans faizi nedir? Son ödeme tarihinde dönem borcunuzun asgari ödeme oranı nedir? Ödemediğiniz kısım için (hesap kesim gününden başlayarak) aylık alışveriş faizi nedir? Faizlere Eklenen vergilerle birlikte cebinizden çıkacak faiz oranları ne olacaktır?

35 Kredi Kartı Örnek 1.gün 10 20 30 40.gün H e s a p D ö n e m i
Hesap Kesim Tarihi Son Ödeme Tarihi

36 Kredi Kartı Normal Ödeme 10 gün süre kredi olarak sayılmaz. 1.gün 10
20 30 40.gün H e s a p D ö n e m i Hesap Kesim Tarihi Son Ödeme Tarihi - 305 TL 87 TL 93 TL 125 TL Harcamalar = 305 TL

37 Kredi Kartı “Kredili” ödeme Kredi kullanım dönemi = 20 gün sayılır
240 TL 10 gün geç ödendi 1.gün 10 20 30 40 50.gün H e s a p D ö n e m i Hesap Kesim Tarihi Son Ödeme Tarihi - 65 TL -240 TL 125 TL 87 TL 93 TL Hesaplanan Kredi faizi: 240TL x %3 x (20 gün/30gün) = - 4,80 TL (izleyen hesap kesim tarihinde ödenecek)

38 Senetle Ödeme Senet, belli bir günde bir kişiye belli bir tutarda ödeme yapmayı yükümlendiğinizi gösteren bir belgedir.

39 Senetle Ödeme Senet daha çok dayanıklı tüketim malı alırken, taksitli satışlarda kullanılır. Borç, senet geri alınarak alacaklıya elden ödenebilir veya aynı şekilde alacaklının bankasına yatırılabilir. Senet, başka bir kanıt, fatura, sözleşme veya mahkeme kararı gerektirmeyen, kesin bir borç belgesidir. Borç ödenmezse, alacaklı hemen yasal yola (takip ve icra) başvurabilir.

40 Senetle Ödeme: Bilmeniz Gerkenler
Neden ? O an paranız yoksa da yüklü bir harcama yapabilirsiniz. Senedi kabul edenin size (ve kefilinize)güvenmesi yeter. Dikkat: Senetli borcunuzu ödemezseniz derhal yasal takip ve icra süreciyle karşılaşabilirsiniz. Ödenmeyen senetleri bankalar da izler. Bankalardaki kredi kartlarınız etkilenebilir. Senet “değerli kağıt”tır. İmzanızı taşıyan senedi geri almadan ödeme yapmayın. Geri aldığınız senedinizi hemen yırtarak imha edin.


"2. HARCAMALARIM Harcamalarımı Sınıflandırıyorum" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları