Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TRIMBOX Nedir ? 2007 yılında tekstil sektöründe elektronik kartların yoğun yanmasından yola çıkılarak tasarlanmış bir aşırı gerilim koruyucusudur. TRIMBOX,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TRIMBOX Nedir ? 2007 yılında tekstil sektöründe elektronik kartların yoğun yanmasından yola çıkılarak tasarlanmış bir aşırı gerilim koruyucusudur. TRIMBOX,"— Sunum transkripti:

1

2 TRIMBOX Nedir ? 2007 yılında tekstil sektöründe elektronik kartların yoğun yanmasından yola çıkılarak tasarlanmış bir aşırı gerilim koruyucusudur. TRIMBOX, ülkemizde elektrik şebekelerinde sıkça yaşanan voltaj dalgalanmalarının zararlarını; kendisi ve fabrikalarda, iş yerlerinde ve evlerdeki elektronik kartlar ve cihazlar zarar görmeden engellemektedir.

3 AŞIRI GERİLİM NEDİR? Aşırı gerilimler, mikrosaniye ve milisaniye gibi çok kısa sürelerde meydana gelen ve 10kv’lara kadar çıkabilen gerilimlerdir. Bu büyüklükteki gerilimler, elektronik cihazların dayanma kapasitelerinin çok üzerindedir.Aşırı gerilimler; yıldırım, elektriksel anahtarlama, manyetik alan ve gerilim indüklemesi gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Örneğin; yıldırım düştüğünde 1,5 km çap alanı içerisindeki elektrikli tüm cihazları etkileyebilecek kadar büyük olabilir.

4 AŞIRI GERİLİMLERİN MUHTEMEL SONUÇLARI
Fabrikalar İçin "Ani Aşırı Gerilimin Meydana Getirdiği Zararlar" Elektronik cihazlarda kart yanmaları ve lojik kontrollü cihazlarda program silinmeleri, Endüstriyel tesislerde ölçüm-kontrol sistemlerinin durması sonucu zararlı maddelerin sızması, Robotik sistemlerin kontrolden çıkması sonucu zarar ve aksamaların oluşması, Telefon santrallerinin hasar görmesi sonucu haberleşmenin durması, Ekipman arızalarına bağlı olarak üretim kayıpları ve verimliliğin düşmesi, Pahalı ekipmanların zarar gördüğü için yenilenmesi, Fabrikalarda imalatın durması (Özellikle Bilgisayar destekli imalatın CAD-CAM'lerin bulunduğu tesisler). "Özetle Para ve Üretim Kaybı! " Müstakil Binalar ve Okullar İçin " Aşırı Gerilimin " Meydana Getirdiği Zaralar Elektronik cihazlarda( Televizyon, VCD, DVD Player, Bilgisayar vb.) hasarlara, Buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinaları ve mikrodalga fırınların elektronik   kartlarının yanmasına, Uydu sistemlerinin ( LNB, Receiver ) yanmasına, Telefon sisteminin hasar görmesi sonucu iletişimin kesilmesi. Hastaneler İçin "Ani Aşırı Gerilimin " Ani Aşırı Gerilimin Meydana Getirdiği Zaralar Hastanelerde kullanılan tıbbi elektronik cihazlarda, yaşam destek ünitelerinde, hasara, aksamalara ve yanlış veriler üretilmesi, Laboratuvar cihazlarının bozulması, doğru olmayan test ve ölçümlerin yapılması, Elektronik cihazlarda hasar ve aksamaların oluşması, Telefon santrallerinin hasar görmesi sonucu haberleşmenin durması. Kimyasal Ve Nükleer Tesislerde Ölçüm-Kontrol Sistemlerinin Durması Sonucu Toksik Maddelerin Sızması.

5 ELEKTRONİK KARTLAR NEDEN YANAR?
Elektronik kartlar; ısı, nem, toz, mekanik hatalar, ömrünün bitmesi ve voltaj kaynaklı sebeplerden yanar. Bu sebepler ülkesine göre ve ülke içinde de konumuna göre değişkenlik gösterir. Ancak Dünya’nın her yerinde ortak en yüksek sebep voltajdır. Voltaj kaynaklı problemler, elektriği en temiz yer olarak kabul edilen Avrupa’da %23,7 ile ilk sırada yer alırken, Arap ülkeleri, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerde neredeyse tek sebep olarak karşımıza çıkmaktadır. Voltaj kaynaklı elektronik kartların yanma oranı Türkiye’de ise %90’lar civarındadır.

6 İBB İTFAİYE RAPORU VERİLERİ

7 SİGORTA ŞİRKETİ VERİLERİ

8 VOLTAJDA NEDEN DALGALANMALAR OLUR?
AC elektrik sistemlerinde voltaj,yapısı gereği dalgalı bir sinüs sinyalidir. Bu yüzden halk arasında voltaj dalgalanması diye bilinen aşırı gerilimler, belirli tedbirleri olmasına rağmen oluşmak zorundadır. Bunu minimize etmek için havai hatlar toprak altına alınmış, OG Parafudr vb. korumalar yapılmıştır. Ancak sorun tam olarak çözülememiştir. Çünkü sorun iki türlü kendini göstermektedir;

9 DIŞ PEAKLER İÇ PEAKLER

10 1-DIŞ PEAKLER: Bunlar şarjlı havalar, yıldırım vb. doğa olayları ve trafo açma kapamalarından kaynaklı peakler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca trafoya çarpma vb. dış etkilerde bu tip sıkıntılara yol açabilmektedir. Bu tip çoğaltılabilecek örneklerde, elektronik cihazların içerisindeki devreler yanabilir,yangınlar çıkarmasına sebep olabilir.

11 2-İÇ PEAKLER: İçinden akım geçen bir iletkende manyetik alan oluşur. Oluşan mantyetik alanlar gerilimi indükler. Bundan sonra bir tesis veya bina içerisinde elektriğin AG dağıtımında; motorlu sistemlerin demerajlı hareketleri, start stop hareketlerinde indüklenen gerilim, ups ve invertör gibi cihazların harmoniklerinin sebep olduğu indüklenmeler vb. etmenler sistemlerde iç peaklere sebep olurlar.

12 TRIMBOX İŞLEVSELLİĞİ Sorun 1-)
3 fazlı sistemlerde nötr kopması ya da gevşemesi durumlarında, normal şartlarda faz-nötr voltajı 220 V olması gerekirken, yükün dengesizliğine göre faz-nötr voltajı 380 V’ a kadar çıkabilmektedir. Bu da 220 V ile çalışan cihazların yanmasına ve beraberinde elektrik kontağı yangınlarına sebebiyet verebilmektedir. Trimbox bu durumda; Sistemde kaçak akım rölesi(30mA hayat koruma eşikli) varsa, Trimbox kaçak akım rölesini açtırır ve kendisi ve sistemdeki hiçbir cihaz zarar görmez. Bu işlevi aynı Trimbox ile defalarca tekrarlayabilirsiniz. Ayrıca Trimbox, nötr kopması veya gevşemesi sorununu düzeltene kadar kaçak akım rölesinin aktif hale gelmesine ve elektriğin sisteme girmesine izin vermeyerek ekstra koruma sağlar. Sistemde kaçak akım rölesi yoksa, Trimbox yükün dengesizliğine göre birkaç saniye sisteme yüksek voltajın girmesini engeller. Sorun devam ederse kendisi zarar görür, kesiciyi açtırır ve sisteme bağlı cihazların zarar görmesini engeller. Burada Trimbox’ın yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir. Bu tarz bir durumda şirket 1 yıl boyunca 1 kereye mahsus Trimbox’ı yenisi ile ücretsiz değiştirmektedir.

13 TRIMBOX İŞLEVSELLİĞİ Sorun 2-)
3 fazlı ve tek fazlı sistemlerde nötr hattına yanlışlıkla faz verilmesi ya da karışması durumlarında, normal şartlarda faz-nötr voltajı 220 V olması gerekirken, faz-nötr voltajı 380 V olmaktadır. Bu da 220 V ile çalışan cihazların yanmasına ve beraberinde elektrik kontağı yangınlarına sebebiyet verebilmektedir. Trimbox bu durumda; Sistemde kaçak akım rölesi(30mA hayat koruma eşikli) varsa, Trimbox kaçak akım rölesini açtırır ve kendisi ve sistemdeki hiçbir cihaz zarar görmez. Bu işlevi aynı Trimbox ile defalarca tekrarlayabilirsiniz. Ayrıca Trimbox, nötre faz verilmesi veya karışması durumlarını düzeltene kadar kaçak akım rölesinin aktif hale gelmesine ve elektriğin sisteme girmesine izin vermeyerek ekstra koruma sağlar. Sistemde kaçak akım rölesi yoksa, Trimbox zarar görür, kesiciyi açtırır ve sisteme bağlı cihazların zarar görmesini engeller. Burada Trimbox’ın yenilenmesi gerekmektedir. Bu tarz bir durumda şirket 1 yıl boyunca bir kereye mahsus Trimbox’ı yenisi ile ücretsiz değiştirmektedir.

14 TRIMBOX İŞLEVSELLİĞİ Sorun 3-)
3 fazlı ve tek fazlı sistemlerde toprak hattına yanlışlıkla faz verilmesi ya da karışması durumlarında, normal şartlarda faz-toprak voltajı 220 V olması gerekirken, faz-toprak voltajı 380 V olmaktadır. Bu da 220 V ile çalışan cihazların yanmasına sebep olabilmektedir. Trimbox bu durumda; Trimbox zarar görür, kesiciyi açtırır ve sisteme bağlı cihazların zarar görmesini engeller. Burada Trimbox’ın yenilenmesi gerekmektedir. Bu tarz bir durumda şirket 1 yıl boyunca bir kereye mahsus Trimbox’ı yenisi ile ücretsiz değiştirmektedir.

15 TRIMBOX İŞLEVSELLİĞİ Sorun 4-)
Trafo patlaması gibi bir olayda, o trafoya bağlı tüm fazlarda 34,5kV gibi çok yüksek bir voltaj oluşmakta ve bu da o fazdan beslenen tüm elektrikli cihazların yanmasına ve elektrik kontağı yangınlarına sebebiyet verebilmektedir. Trimbox bu durumda; Trimbox’ın kendisi zarar görür kesiciyi açtırır ve sisteme bağlı cihazların zarar görmesini engeller. Burada Trimbox’ın yenilenmesi gerekmektedir. Bu tarz bir durumda şirket 1 yıl boyunca bir kereye mahsus Trimbox’ı yenisi ile ücretsiz değiştirmektedir.Trimbox zarar görerek kısa devre yaptırması durumunda, 1000 A gibi çok yüksek bir kesiciyi açtırabilmektedir.

16 TRIMBOX İŞLEVSELLİĞİ Sorun 5-)
Elektrik sistemleri üzerinde anahtarlama, demeraj, elektrik git/gelleri vb. birçok sebepten “peak” denilen aşırı gerilimler oluşur. Bu aşırılıklar bazen ilk defa da, bazende ilk defada olmasa da elektronik kartların zamanla yıpranmasına ve yanmasına sebep olurlar. Trimbox bu durumda; Trimbox, elektriği kesmeden, kendisi ve sistemdeki cihazlar zarar görmeden, toprağa ihtiyaç duymadan 10 nanosaniye hassasiyetle ve günde defalarca “peak” diye tabir edilen aşırılıkları yok eder. Bu tarz durumlarda Trimbox zarar görmediğinden ve elektriği kesmeden bu işlevi yerine getirdiğinden yüzlerce kez bu sorunlar yaşansa da son kullanıcı hissetmez.

17 TRIMBOX İŞLEVSELLİĞİ Sorun 6-)
Enerji hatlarına veya toprağa yıldırım düşmesi durumunda 8/20 mikrosaniye sürede binlerce voltluk bir darbe oluşur. Buda elektrikli cihazlara zarar verir ve elektrik kontağı yangınlarına sebep olabilir. Trimbox bu durumda; Trimbox 8/20 mikrosaniye 15kV gerilim, 6kA akım darbesinde kendiside sistemdeki cihazlarda zarar görmeden darbeyi engeller. Darbe üst üste binerek yada devamlı yüksek voltaj şeklinde gelirse, kendisi zarar görüp kesiciyi açtırdığı için sisteme tekrar gelebilecek bir darbe cihazlara zarar veremez. Bu tarz bir durumda şirket 1 yıl boyunca bir kereye mahsus Trimbox’ı yenisi ile ücretsiz değiştirmektedir.

18 TRIMBOX AŞIRI GERİLİMLERİ NASIL YOK EDER?
Dünyadaki tüm cihazların elektronik devrelerinde aşırı gerilimleri önlemek amacıyla varistör denen elektronik devre elemanları bulunmaktadır. Bunlar, direnci normal şartlarda 5 Gohm mertebesinde yani açık devre gibi davranırlar ve peak oluşumlarında 10 nanosaniye hassasiyetle dirençleri sıfıra yaklaşır ve patlayınca sıfır olur ve kısa devre gerçekleşir. Bu da eğer varistörün kısa devresi sigortayı açtırabilecek güçte ise sigortayı açtırır, değilse kablo gibi yanıcı bir cisim ile birleşirse yangın dahi çıkmasına sebep olabilir.

19 Trimbox aşırı gerilim koruyucularının da içerisinde varistör teknolojisi kullanılmıştır. Ancak Trimbox içerisindeki varistörlerin karakteristiği değiştirilimiştir. Yani peak oluştuğunda Trimbox içerisindeki varistörlerin direnci sıfıra yaklaşır, ancak içerisinde bulunan özel kimyasal varistörleri sıkıştırdığından patlayamaz ve kısa devre oluşmaz. Bu da Trimbox’ın tek kullanımlık olmayan bir darbe koruyucu olmasını sağlar. Ancak bu durumun trafo patlaması, yıldırım düşmesi vb. sürekli ve yüksek voltaj durumlarında istisnası mevcuttur. Bu tip durumlarda Trimbox içerisindeki varistör de kısa devreye gider, ama kısa devre akım kapasitesi de arttırıldığından 1000 A gibi çok yüksek bir kesiciyi bile açtırabilir.

20 TÜM BU SORUNLARI ÇÖZEN TEK CİHAZ TRIMBOX MIDIR?
Trimbox aşırı gerilim koruyucuları; AG Parafudr diye bilinen ve tüm Dünya şalt malzeme devlerinin ürettiği AG darbe koruyucuları ile kıyaslanabilir olduğu halde, onlar genel itibarla uygulama ve toprak çeşidine göre ayrılmakta ve toprağa bağımlı şekilde çalışmaktadırlar. Bu da süre anlamında tam bir hassasiyet sağlayamama ve bazen de devreye girememe sorunu olarak karşılarına çıkmaktadır. Yani çoğu zaman parafudrda sistemdeki diğer cihazlarda yanmakta, bazen de sadece sistemdeki cihazlar yandığı halde parafudrlar devreye bile girememektedirler. Ancak Trimbox toprağa bağımlı olmamasından dolayı, bulunduğu yerde Trimbox zarar görse bile sistemdeki diğer cihazların voltaj aşırılıkları kaynaklı zarar görmesine izin vermez. Bundan başka hayati önem taşıyan birçok önemli farklar mevcuttur.

21 Trimbox aşırı gerilim koruyucularını, normal devrede var olan voltaj koruma devrelerinden ve parafudrlardan ayıran temel üç özellik; Tek kullanımlık olmaması Yüksek hassasiyeti toprağa bağımlı olmamasından dolayı tam olarak sağlayabilmesi Enerjiyi kesmeden darbeleri hissetmesi ve yok etmesidir.

22 AŞIRI GERİLİM KORUYUCU - TRIMBOX FARKI

23 AŞIRI GERİLİM KORUYUCU - TRIMBOX FARKI

24 MONTAJ YAPILDIĞI YER

25 SON KULLANICI FİYATLARI
250,00 TL + KDV 400,00 TL + KDV

26 TEKNİK ÖZELLİKLER

27 TEKNİK ÖZELLİKLER

28 TEKNİK ÖZELLİKLER

29 MARKA PATENT ALINAN ÜLKELER
Avrupa Birliği Tescilli Çin Tescilli Avusturalya Tescilli Rusya Tescilli Kazakistan Tescilli Kırgızistan Tescilli Bosna Hersek Tescilli Mısır Devam ediyor İran Devam ediyor İsveç Devam ediyor Azerbaycan Devam ediyor ABD Devam ediyor Fas Devam ediyor Türkmenistan Devam ediyor Pakistan Devam ediyor

30 BELGELERİMİZ

31 BELGELERİMİZ

32 BELGELERİMİZ

33 DÜNYA MARKALARININ TERCİHİ

34


"TRIMBOX Nedir ? 2007 yılında tekstil sektöründe elektronik kartların yoğun yanmasından yola çıkılarak tasarlanmış bir aşırı gerilim koruyucusudur. TRIMBOX," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları